Recensioner av Jana Rosell

Himmel och pannkaka av Solveig Olsson-Hultgren 

Betyg 5
Gud har blivit utbränd och Jesus beter sig konstigt. Fastän han egentligen inte vill går Jesus ändå med på Guds förslag att bege sig till jorden för att sätta Guds nya plan i verket. En av de nyanlända i himmelen får följa med Jesus till jorden. Det är Julia, en tonåring som har ett viktigt, sista ärende att uträtta nere på jorden.

Det här är en bok som tar upp allvarliga och tunga ämnen på ett lättsamt och humoristiskt sätt. Det är också en bok om att ångra sig och vilja rätta till de fel man tidigare har gjort.

Kåtornas folk av Ester Blenda Nordström 

Betyg 3
1916, två år efter att författaren och journalisten Ester Blenda Nordström gav ut sin debutbok, reportageboken En piga bland pigor, publicerade hon sin nästa reportagebok, Kåtornas folk. Denna gång är det inte under täckmantel, utan nu har hon fått anställning som nomadlärarinna hos samebarnen i Saarvuoma i Lappland. Ester får vara med i samernas dagliga liv, däribland långa fjällvandringar med samerna där de har alla sina ägodelar lastade på pulkor, när kåtorna ska resas för att efter en tid monteras ner för nästa flytt.

Ester får också uppleva rasismen mot samerna. När hon tillsammans med några samer beger sig till närmsta tätbebyggelse för att genomföra diverse inköp nekas de rum på pensionat, trots att det finns rum lediga.

Att undervisa samebarnen visar sig bli mycket svårare än vad Ester kunnat föreställa sig. De har mycket bristfälliga kunskaper i språk och matematik.

Trots att samelivet i Saarvuoma är mycket hårdare än det bekväma liv med diverse moderniteter som Ester är van vid verkar hon snabbt anpassa sig till sin nya tillvaro. Det är imponerande att läsa om hur väl Ester tacklar de svårigheter hon stöter på. Hon bygger betydelsefulla relationer, men ska endast vara där i sex månader.

Kåtornas folk är en väldigt bra bok som ger en inblick i samernas liv för hundra år sedan. Det är intressant att läsa om Esters upplevelser och om hennes undervisning. Det som drar ner betyget på boken är att den har en lång startsträcka. Först när jag kommit närmare halvvägs in i boken fångar den mitt intresse ordentligt.

En piga bland pigor av Ester Blenda Nordström 

Betyg 4
Ester Blenda Nordström debuterade med reportageboken En piga bland pigor 1914. Den skrev hon efter att under förklädnad ha arbetat som piga på en gård i Södermanland. Hon ville ta reda på pigornas arbetsförhållanden och delge allmänheten detta. Nordström var först med denna typ av journalistik som långt senare kom att kallas för wallraffande.

Nordström är riktigt duktig på att beskriva och gestalta. Genom många små detaljer beskriver hon den kulturkrock hon upplever, exempelvis vad de andra på gården säger när hon borstar tänderna.

The Night the Angels Came av Cathy Glass 

Betyg 4
I The Night the Angels Came tar Fostermamman Cathy hand om åttaårige Michael. Michaels hemförhållande liknar inte de flesta barnens som Cathy tar hand om. Michael bor med sin pappa. Mamman dog när han var liten och nu är hans pappa sjuk och kommer sannolikt inte att leva så många månader till. Därför kontaktar Michaels pappa de sociala myndigheterna och ber om en fosterfamilj som kan ta hand om Michael när han själv inte längre kan göra det. Det blir tidigare än väntat, Michaels pappa åker akut till sjukhuset och Cathy får hämta upp Michael på skolan.

Varje kväll ber Michael. Han vet att när tiden är inne, kommer änglarna för att ta med sig hans pappa till himmelen där hans mamma redan är. Men Michaels pappas sjukdom verkar vända, och under en period blir han bättre än vad han har varit på länge. En romans utvecklas till och med mellan Cathy och Michaels pappa. Men sedan händer det fruktansvärda.

Den här boken skiljer sig mycket från Cathy Glass andra böcker. Dels ser Michaels bakgrund annorlunda ut och dels ger boken lite fokus på personen Cathy, och inte bara mamman och fostermamman Cathy. Cathy skriver om att hon blir förälskad i Michaels pappa, och hur hennes ex och barnens pappa reagerar på det.

The Night the Angels Came är en riktigt sorglig berättelse som berör mig djupt. Den är välskriven och helt klart värd att läsa.

Dagar utan hunger av Delphine de Vigan

Betyg 5
Laure är nitton år när hon läggs in på sjukhus på grund av en långt gången anorexi. Tre månader tillbringar Laure på sjukhuset, tre långa månader som består av ett enda stort kämpande mot sjukdomen som nära på har kostat henne livet. Det är också först när Laure är inlagd på sjukhuset som hon träffar en läkare som verkligen förstår och ser, henne.

Författaren har själv lidit av anorexi i många år och jag antar att det här är ett sätt för henne att se tillbaka på sjukdomstiden och bearbeta den. De Vigans skildring av den anorektiska nittonåringen Laure och hennes tid på sjukhuset är otroligt smärtsam att läsa. Men berättelsen rymmer så mycket mer, som hopp och drömmar och nya vänskapsband knyts.

Havets djup av Annika Thor 

Betyg 5
Uppföljaren till En ö i havet och Näckrosdammen. Steffis föräldrar är i koncentrationsläger och de får bara skicka brevkort om max 30 ord. Nelli har blivit bångstyrig och vild, och det dåliga samvetet gnager hos Steffi. Hon träffar inte Nelli så ofta och har inte kunnat hålla sitt löfte till föräldrarna; att ta väl hand om Nelli.

Thor beskriver en explosion av känslor, så väl att jag som läsare själv upplever dem när jag läser. Det är oro, skräck, sorg, ilska men också hopp, kärlek och drömmar.

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius 

Betyg 4
Kiruna ska flyttas. Maja vill verkligen inte flytta, hon vill bo kvar där hon bor nu och att allting ska vara som vanligt. Men det är flera saker som förändras i Majas liv. Hennes bästa vän Julia flyttar till en annan stad. Varje natt klockan tio över ett vaknar Maja, rädd för att staden ska rasa ihop och ta död på henne och hennes familj. All denna stress och oro leder till att Maja drabbas av panikångest.

Tio över ett är en träffsäker berättelse om panikångest, rädsla, vänskap och kärlek. Språket i boken flyter på bra och det är helt klart en läsvärd bok som jag starkt rekommenderar.

Egalias döttrar av Gerd Brantenberg 

Betyg 5
Egalias döttrar utspelas i landet Egalia, ett matriarkat. Det är kvinnorna som styr samhället och männen som utsätts för ett strukturellt förtryck. Det är männen som är rädda för att bli våldtagna, mannen som måste ta ansvaret och ta hand om barnet om kvinnan blir oönskat gravid och killarna som när de kommer in i puberteten behöver använda pehå (penishållare).

Petronius drömmer om att bli sjökvinna, men den drömmen är det många som skrattar åt och viftar bort. Inte kan en man bli sjökvinna! Petronius är trött på att ständigt bli förminskad och sexuellt trakasserad och därför går han med i en maskuliniströrelse, där de kämpar för ett jämställt samhälle.

Det bästa med boken är språket. När man läser inser man hur otroligt maskulint vårt språk är uppbyggt. Till exempel heter det inte människa utan kvinniska och så säger man befruska istället för att behärska. Det är männen som är hemmakarlar, går på kafferep och sitter med papiljotter i skägget och säger ”vill dam vara fin får dam lida pin”.

Det är en riktigt bra historia med ett fantastiskt och tankeväckande språk. En bok alla bör läsa!

Är det bara jag som bryr mig av Camilla Dahlson 

Betyg 3
Tolvåriga Wilma har inte några nära kompisar. Hon känner sig ofta utanför i skolan och väldigt annorlunda. Alla andra tjejer i klassen bryr sig bara om kläder och smink och andra ytliga saker som Wilma inte förstår sig på. Wilmas familj är väldigt miljömedvetna. Till exempel har de ingen bil och de köper endast begagnade kläder. Klasskompisarna däremot snackar mest om shopping och långa resor, resor med flyg till andra sidan jordklotet. Wilma undrar många gånger om hon är helt ensam om att ha klimatångest.

En dag börjar en ny person i klassen. Gertrud och Wilma blir kompisar, och när skolan ordnar en modetävling kommer Gertrud med en idé som Wilma gärna är med på, trots att det handlar om mode som hon egentligen inte är det minsta intresserad av.

Boken riktar sig till mellanåldern och har ett mycket tydligt budskap: Klimatfrågan är en brinnande aktuell fråga som ständigt måste lyftas upp till diskussion och uppmärksammas för att det ska kunna bli någon skillnad.

Boken är enkelt skriven och berättelsen är lätt att komma in i och leva sig in i. Tyvärr är den dåligt korrekturläst då det är många små språkfel. Till exempel saknas enstaka bokstäver här och där. Det är synd på en annars väldigt bra bok.

Öppet hav av Annika Thor 

Betyg 5
Öppet hav är sista boken om Steffi och Nelli.

Kriget är äntligen slut. Men Steffi har svårt att glädjas. Visst är det bra att kriget är över, men mamma är död och sin pappa har hon inte hört något ifrån på ett par år. Tillsammans med kamraten Judith, som kom till Sverige samtidigt som Steffi och Nelli, gör hon egna efterforskningar för att försöka hitta sin pappa och Judiths familj.

Nellis familj vill inte ha kvar henne nu när kriget är slut och flyktingkommittén inte längre betalar för henne. Steffi bor kvar i stan. Hon har tagit studenten och arbetar nu på ett laboratorium.

Det här är en av de sorgligaste böckerna jag har läst. Jag lider verkligen med Steffi och Nelli. I mitt tycke är det här den bästa boken i serien.