Recensioner av Jana Rosell

Lina vännen min av AnneMarie Hellström

Betyg 5
Lina vännen min är den tredje boken i serien om Lina på Bergsmansgården, som utspelar sig i slutet av 1800-talet. I den här boken är det inte bara roligheter och idyll, den har ett väldigt sorgligt inslag också.

Lina är nu åtta år och går i andra klass. Lina börjar bli stor nu och hon får för första gången delta på riktigt slåttergillet. Hon får också vara med och hjälpa till med alla julförberedelser.
Linas allra bästa kamrat i skolan är Hedvig. Hedvig har det väldigt svårt, hon bor på fattighuset och är svårt sjuk. Genom Hedvig får Lina möta en, för henne, ny värld. En värld som kantas av orättvisor, sorg och olycka.

Vänskapen mellan Lina och Hedvig skildras så himla fint. Trots att Lina bara är åtta år gör hon vad hon kan för att hjälpa sin vän, men det räcker inte. De tidigare böckerna om Lina har varit nästan helt och hållet idylliska, men i takt med att Lina blir större får hon möta mer sorg och elände. Lina vännen min är en underbar, varm och härlig berättelse med både inslag av både sorg, elände och idyll.

Bara vara Jennie av Solveig Olsson-Hultgren 

Betyg 5
Jennie har det inte lätt. Hennes mamma dricker och Jennie måste både ta hand om sig själv och sin lillebror. Hon är avundsjuk på Jonathan, som har en pappa som han är hos emellanåt. Jennie får också följa med till Jonathans pappa ibland, men hans nya gillar inte att Jennie är med.

Efter att Jennies mamma har varit i skolan berusad och ställt till med en mindre katastrof får Jennie nog. Hon kan inte ha det så här längre. Men vad kan hon göra?

Bara vara Jennie är en gripande berättelse om ett storasyskon på nio år som får ta alldeles för mycket ansvar. Hon vill ju bara vara Jennie, inte någon som måste ta hand om allting hemma själv. En bok som lämpar sig bra för högläsning i en låg- eller mellanstadieklass, och den kan också vara ett bra stöd för barn som befinner sig i samma situation som Jennie.

Leo av Katarina von Bredow

Betyg 4
Leo är fortsättningen på Ellinor, och här är det Leo som är huvudperson. Det är fortfarande spänt mellan Leo och Ellinor, som det varit sedan Viktor började i klassen. Hemma hos Leo bråkas det jämt. Men så händer någonting som gör att allting förändras.

Jag gillar när böcker i serier har olika berättarperspektiv, det är alltid intressant att läsa om vad olika karaktärer tänker om varandra. Von Bredows beskrivningar av grupptryck och hierarki i en klass sexor träffar mitt i prick. Precis så är det på mellanstadiet.

Viktor av Katarina von Bredow

Betyg 4
Viktor är den tredje och avslutande delen i Katarina von Bredows serie om Ellinor, Leo och Viktor. Den här gången är det Viktor som är huvudperson.

Viktor har en hemlighet som ingen vet om. Inte ens flickvännen Ellinor vet sanningen. Ellinor och de andra klasskompisarna tror att Viktors mamma har cancer. Men i själva verket är hon tablettmissbrukare. Viktor skäms och vill inte ta hem någon kompis, inte ens Ellinor. Men hur ska han förklara det för henne? Viktor trasslar in sig i allt fler lögner.

Katarina von Bredow förmåga att skildra livet på mellanstadiet är helt otrolig. Den outtalade hierarkin som finns i klassen, grupptryck, vänskap och kärlek är verkligen så spot on. Von Bredows författarknep att låta olika karaktärer få vara huvudperson i de olika böckerna i serien är lysande.

Var inte rädd Mia av AnneMarie Hellström

Betyg 5
Var inte rädd Mia är den tredje och avslutande boken i serien om Mia. Det är slutet av 1940-talet och Mia är nu nio år. Hon har en fyraårig lillasyster, Gitta, som är den mest envisa ungen som finns, och en lillebror, Lelle, som är ett och ett halvt år och jättegullig.

I den här boken får vi följa Mia under ett och ett halvt års tid. Kapitlen i boken är fristående från varandra, där varje kapitel har sin historia på 5–7 sidor. Vi får bland annat läsa om när Mia blir sjuk och får ligga på sjukhus och när Mia och pappa åker till Stockholm för att hälsa på farmor och farfar och titta på kungen. Vi får också läsa om julfirande, nyårsfirande och en hel del oro.

Andra världskriget är slut, men Mia förstår genom de vuxnas prat att det fortfarande är oroligt ute i världen. När hon en dag är med pappa när han städar i källaren blir hon förbryllad. Varför är det sängar i källaren, och varför är där så mycket konservburkar? Pappa förklarar. Om det skulle ske ett bombanfall där de bor, ska de ha möjlighet att sätta sig i säkerhet. Det är därför källaren är inredd till ett skyddsrum. Mia blir riktigt orolig och rädd för att kriget ska komma.

Huvudtemat för boken är Mias ängslan och rädsla, men det finns så mycket olika och roliga episoder att läsa. Det här är en bok som jag återvänder till gång på gång. Den är välskriven och ger en inblick i hur livet var i en liten stationsort i Sverige i slutet av 1940-talet.

För att väcka hon som drömmer av Johanna Nilsson 

Betyg 5
1980-tal, en frireligiös familj som håller på att gå sönder. Josefin är fjorton år och hennes mamma är svårt sjuk. Familjen reagerar olika, pappan klarar inte av att ge sina barn den uppmärksamhet de behöver och Josefin är övertygad om att mamma kommer bli frisk bara hon själv offrar sig. Och det gör hon, hon offrar sig verkligen. Håller hon sig bara till sin plan kommer mamma bli frisk. Planen är att gå ner i vikt, vilket leder till en svår ätstörning.

Johanna Nilsson är verkligen bra på att skriva. Det här är en otroligt bra bok, men den är oerhört mörk. Det är så mycket svåra och intensiva känslor, så mycket smärta som skildras. Jag behövde lägga ifrån mig boken och läsa något lättare emellanåt, för det är så smärtsamt att läsa om Josefin och hennes familj.

Jag undrar var de vuxna i Josefins tillvaro finns. Jag förstår att pappan är fast i sin egen rädsla och sorg, men alla andra vuxna? Lärarna? Någon borde se hur Josefin mår.

Jag undrar också var Josefin har fått sin idé om att offra sig, och hur hon ska offra sig, ifrån. Någon måste på något sätt ha sått ett frö till det hos Josefin. Någonting som hon kan ha tolkat helt knäppt, men någonstans måste ju idén komma ifrån. Ingenstans ges det någon ledtråd till detta.
Sommaren 2002 kidnappades Michelle Knight av Ariel Castro. Hon var vid bortförandet 21 år och det skulle komma att dröja nästan elva år innan hon återfick sin frihet. Vid två andra separata tillfällen kidnappade Castro sjuttonåriga Amanda Berry och fjortonåriga Gina Dejesus. De tillbringade ett decennium inlåsta i Castros hus, emellanåt i källaren och emellanåt på övervåningen med fönsterna igenspikade och med endast en hink som toalett. De kedjades fast, våldtogs och torterades. Michelle blev gravid flera gånger av våldtäkterna hon utsattes för, men Castro förorsakade missfall genom slag och sparkar.

I maj 2013 tog sig de tre kvinnorna ut i friheten. Amanda och Gina återförenades med sina familjer. För Michelle var det inte lika enkelt. Efter en jobbig uppväxt med våld och sexuella övergrepp i hemmet rymde hon som femtonåring hemifrån och var under en period hemlös. Efter att hon blivit fri från Castro ville hon inte träffa sin mamma. Michelles son var bara två år när hon kidnappades, och när hon kommit ut ur fångenskapen hade sonen hunnit bli tonåring och adopterats av en annan familj.

Michelles skildring av sina elva år i fångenskap är otroligt gripande. En bladvändare som är riktigt svårt att lägga ifrån sig! Jag rekommenderar boken varmt – dock med en varning om att den kommer få dig att gråta och må dåligt.

Lydias hemlighet : ett magiskt konstäventyr av Finn Zetterholm

Betyg 4
Tolvåriga Lydia väldigt intresserad av konst och gillar att besöka muséer. Hon målar mycket själv också. En dag händer någonting mycket märkligt när hon rör vid en tavla. Hon kastas bakåt i tiden, och det blir startskottet på ett riktigt magiskt konstäventyr för Lydia. Hon träffar kända historiska konstnärer i deras rätta miljöer. När hon rör vid en tavla åker hon tillbaka till den tidpunkt då tavlan målades. Det blir en spännande och lärorik resa för Lydia, men hur ska hon ta sig tillbaka till sin egen tid?

Det här är en faktion-bok. En fiktiv berättelse med mycket historiska fakta invävt. Det är en både lärorik och riktigt spännande bok. Trots att jag inte är särskilt intresserad av konst lyckas författaren få mig intresserad, och det om något är ett bra betyg.

Var är Audrey? av Sophie Kinsella 

Betyg 5
Audrey har inte gått i skolan på månader. Sedan en händelse i skolan har hon gömt sig under ett par solglasögon och knappt gått utanför dörren. Hon lider av ångest och social fobi och är livrädd för all kontakt med någon utanför familjen. Audreys bror Frank spelar dataspel. Hela tiden. Något deras mamma inte tycker om. Hon tror att Frank har fastnat i ett dataspelmissbruk och försöker få honom att sluta.

Det här är en helt fantastisk bok. Texten är luftig vilket gör den snabbläst. Kinsella behandlar ett tungt och svårt ämne på ett humoristiskt sätt, för trots sitt mörka tema är boken rolig och bjuder på flera skratt.

Finding Stevie av Cathy Glass

Betyg 4
Fjortonårige Stevie och hans två småsyskon bor hos sin mormor och morfar eftersom deras mamma sitter i fängelse. Stevie är genderfluid, vilket är något som hans mormor och morfar har svårt att förstå och acceptera. De kan inte längre hantera Stevies utåtagerande och trotsiga beteende. Därför låter de honom placeras i fosterhem. Han hamnar hos Cathy och hennes tre vuxna barn. Likt de flesta ungdomar spenderar Stevie mycket tid på internet. Cathy varnar honom för de faror som finns på nätet, men för Stevie det är redan för sent. Samtidigt berättar Stevies småsyskon att de har en hemlighet som de inte kan tala om, vilket oroar Cathy. Har småsyskonens hemlighet någonting med Stevie att göra? När hemligheten väl kommer fram inser Cathy att det är mycket, mycket värre än hon kunnat föreställa sig.

Finding Stevie är baserad på en verklig händelse. Det är en berättelse om en ledsen och vilsen tonåring som försöker skapa sig sin egen identitet. Tonåren är en jobbig tid för de allra flesta av oss, men för Stevie, som försöker hitta sin sanna könsidentitet och dessutom har en mamma som sitter i fängelse, är den extra jobbig. Det är en otroligt gripande berättelse med en klassisk dramaturgi, där spänningen stegras allt eftersom berättelsen fortskrider och som sedan får sin upplösning i slutet av boken.