Recensioner av Eva Jonsson

Eva Brauns förlorade liv av Lars Widding 

Betyg 4
Eva Braun är troligtvis en av 1900-talets mest gåtfulla personer, och den här boken bara förstärker bilden av en kvinna som det är omöjligt att komma in på livet. Boken ställer många intressanta frågor, men lyckas aldrig riktigt svara på hur Braun kunde låta det gå så långt som det gjorde. Däremot är det en otroligt underhållande bok tack vare författarens förmåga att dramatisera de historiska dokumenten och spekulera kring huvudpersonernas tankar och känslor.

Vegansk husmanskost : vardagsrätter - klassiker - högtidsmat av Gustav Johansson

Betyg saknas
Det här är boken för den som vill äta vegankost och samtidigt få ta del av alla rätter man är van vid. I en tid då många veganrestauranger mest erbjuder groddar och bönor så blir efterfrågan på en djur- och miljövänlig husmanskost allt större. Människor vill kunna äta etiskt framställd mat utan att behöva finna sig i en ensidig kost. I Vegansk husmanskost visar författaren läsarna hur enkelt det faktiskt är.

En bok utan pekpinnar
Gustav Johansson, som till vardags driver matbloggen Jävligt gott, lyckas motivera läsarna att laga växtbaserade rätter utan att komma med pekpinnar. Han riktar sig till helveganen såväl som till köttätaren som vill byta ut några av veckans rätter till veganvarianter. Han skriver t.o.m. att det är okej att fuska ibland och t.ex. byta ut den växtbaserade osten mot en mjölkbaserad. Hans mål är naturligtvis att få fler människor av bli veganer, men han är villig att hjälpa dem att ta ett steg i taget.

Att veganisera svensk husmankost
Gustavssons kokbok är inte enbart en hyllning till veganismen utan lika mycket till vår svenska husmanskost. Boken kryllar av härliga, retroinspirerade bilder på klassiska maträtter som lagts upp på tallriken på ett traditionellt sätt. Läsarna får lära sig hur man gör veganska alternativ till fiskpinnar, kåldolmar, smörgåstårta, dillkött, bacon, kroppkakor, pannkakor, kalops och tacos. Gustavsson bjuder dessutom på en rad spännande tips inför julhelgen och midsommarfirandet, samtidigt som han ger oss en rejäl dos kulturhistoria och lär oss en del om moderna råvaror.

Mer än en kokbok
Vegansk husmanskost sticker ut bland andra kokböcker genom sin uppsjö av anekdoter. Författaren berättar om sitt intresse för matlagning i allmänhet och om sin familj. Han gör också små inlägg i den politiska debatten, och pekar bl.a. på att det är viktigare att förenkla konsumtionen av växtbaserade produkter istället för att bara försvåra köttkonsumtionen.

Dockmakerskan av Elizabeth Macneal

Betyg saknas
I den här boken berättar Macneal om Iris, en ung kvinna som lever i 1850-talets London. Iris och hennes syster arbetar som dockmakerskor i en leksaksaffär, men lönen är dålig och drömmen om ett bättre liv är ständigt närvarande. Efter en tid lär Iris känna en konstnär, Louis Frost, som erbjuder henne att stå modell för honom. Trots familjens protester går hon med på förslaget. Samtidigt planerar staden sin allra första världsutställning, och när stadsborna samlas för att se det nya bygget så råkar Iris träffa en djuruppstoppare vid namn Silas. För Silas kommer detta möte leda till besatthet.

Målande beskrivningar
En av bokens styrkor är författarens beskrivningar av såväl människor som miljöer. Som läsare känner man det verkligen som att man åkt tillbaka i tiden och hamnat på Londons stinkande gator med gatubarn och s.k. glädjehus. Macneal är lika bra på att beskriva fattigdom och dekadens som överklassens ytliga liv. Hon har dessutom en enorm förmåga att gräva i sina karaktärers tankevärldar och berätta om deras inre liv med ett språk som överträffar det mesta.

En bok med många dimensioner
Dockmakerskan passar som läsning för den historieintresserade såväl som för thrillerfantasten. Den ger dessutom en inblick i vilka krav det fanns på en ung kvinna på 1800-talet, och kan säkert vara av intresse för den bokklubb som gillar att debattera om kön och genus. Framför allt är det en bra berättelse om en psykiskt sjuk människa som kliver över gräns efter gräns. Den besatte djuruppstopparen Silas känns så pass verklig så man som läsare nästan upplever det som att man själv är förföljd. Det är också väldigt lätt att dra paralleller till vår egen tid, där media ständigt rapporterar om stalkers och andra vansinnesmän. Dockmakerskan är på sina håll både obehaglig och brutal, men kan ändå tilltala den läsare som är van vid mjukare historiska berättelser om kärlek och frigörelse.

Flera verkliga personer
En sak som jag har lite svårt för är när författare blandar ihop fiktion och människor som faktiskt existerat. I den här boken får vi möta flera historiska personer, t.ex. Charles Dickens, Dante Gabriel Rosetti och John Everett Millais. Jag tror dock att många läsare kommer uppskatta boken ännu mer tack vare detta.

När sista strofen klingat ut av Marianne Cedervall

Betyg 4
Den här boken har precis allting som en riktig mysdeckare behöver. Marianne Cedervall kan konsten att blanda typiska Agatha Christie-ingredienser, som gamla mystiska brev från ett främmande land, med modernare inslag som jobbiga tonåringar och familjeproblem. För att höja stämningen ytterligare låter hon Gotland drabbas av en förfärlig snöstorm som fullkomligt lamslår ön. Situationen känns härligt pressad med avskurna kommunikationer och en familj som riskerar att kollapsa. Det finns stunder då boken blir väl vardaglig med ingående beskrivningar av matlagning och andra husbestyr, men samtidigt bidrar dessa element till att göra boken till den perfekta juldeckaren.

Det svarta trädet av Tana French

Betyg 4
Det här är en thriller om en man vars liv förändras på några minuter. Toby Hennessy lever ett priviligerat liv tills han en natt blir brutalt misshandlad av två inbrottstjuvar. Misshandeln skadar honom inte bara rent fysiskt, utan får honom att börja ifrågasätta det mesta i tillvaron. Han försöker återfinna tryggheten genom att resa till familjens stora gods tillsammans med sin flickvän Melissa. På godset bor också hans kusinbarn Zach, som en dag råkar upptäcka en människoskalle i ett ihåligt träd. Upptäckten öppnar dörrarna till fler familjehemligheter, och Toby börjar sakta men säkert att tvivla på sina egna minnesbilder från barndomen.En bok med många tvister
Tana French har förmågan att göra det näst intill omöjligt för läsaren att lägga ner boken och den här fristående thrillern utgör inget undantag. Det svarta trädet är en fantastisk väv av minnen och psykologiska tvister som lyckas göra även den mest vana thrillerläsaren förvirrad emellanåt. Det är en härligt otäck historia där huvudpersonen inte kan lita på någon, allra minst på sig själv. French är en mästare på detaljer och förvecklingar och använder sig dessutom av ett osedvanligt vackert språk som man sällan hittar i deckare och spänningsromaner.

Mio, min Mio av Astrid Lindgren 

Betyg 4
Bröderna Lejonhjärta har alltid varit min favorit bland Lindgrens böcker, men Mio, min Mio kommer på en självklar andra plats. Det är en underbart välskriven och engagerande bok med starka psykologiska porträtt och fina miljöskildringar. I den här boken är allt betydligt mer svart och vitt än i Bröderna Lejonhjärta, vilket gör att den passar även de yngre barnen så länge som de inte är alltför mörkrädda. Men boken innehåller ändå en hel del viktiga frågeställningar om liv och död och om vad det innebär att vara utvald. Berättelsen är oerhört vackert berättad och balanserar hela tiden mellan dröm och realism på ett ytterst spännande sätt. Dessutom är den onde Kato en figur som ingen ung läsare borde gå miste om att lära känna!

Den tyske läkaren av Lucía Puenzo  

Betyg 4
Det här är en film som håller en i ett järngrepp från första stunden. Oavsett om du är historieintresserad eller en skräckfilmsfantast så kommer du gilla den här berättelsen. Filmen vågar vara såväl kontroversiell som rent äcklig, men den är också full av bra personporträtt och man känner hela tiden med majoriteten av karaktärerna. Det är en skakande historia som visar hur lätt det kan vara att låta sig luras när man önskar något tillräckligt mycket. Jag önskar dock att manusförfattaren ägnat lite mer tid åt det faktum att flera före detta toppnazister lyckades leva i Argentina som om ingenting hänt.

Nebraska av Alexander Payne  

Betyg 5
Den här filmen är ett absolut måste för alla som älskar udda historier med färgstarka karaktärer. Dialogen är intelligent och ibland till och med hysteriskt rolig, men samtidigt ligger det ett sorgskimmer över hela berättelsen vilket gör att den träffar rätt i hjärtat. Skådespelarinsatserna är lysande, och jag tror att många håller med mig när jag skriver att Bruce Derns roll i den här filmen är det bästa han någonsin gjort. Några av berättelsens teman är förlåtelse och familjerelationer, och manusförfattarna lyckas ta sig an dessa ämnen på ett ytterst ovanligt sätt. Det allra bästa med filmen är dock den svarta humorn som inte kommer lämna någon oberörd.

Av skuggor märkt av Marianne Cedervall

Betyg 4
Marianne Cedervalls böcker är perfekta för den som är trött på hårdkokta thrillers med masskjutningar och terrorister. Likt äldre, klassiska deckarförfattare förlägger hon sina brott till små fridfulla samhällen där dåden slår ner som en blixt från klar himmel. Att hon dessutom väljer att ha en pensionär som huvudperson känns kul och vågat i vår tid. Cedervall har förmågan att få läsaren att känna det som att man verkligen är på plats i den lilla socknen med alla välporträtterade och lustiga karaktärer. Jag tycker också mycket om sättet hon trappar upp spänningen på med hjälp av små detaljer och välplacerade ledtrådar.

Ett kallt fall av Peter May 

Betyg 3
Ett kallt fall är den första delen i Peter Mays bokserie om Enzo Macleod, en skotsk rättsmedicinare som ingått ett vad om att han ska klara av att lösa flera av Frankrikes mest kända mord. I den här boken tar han sig an ett tio år gammalt mysterium rörande Jaques Gaillard som arbetade som lärare på en av landets mest framstående skolor. Enzo hittar alltfler ledtrådar i Paris katakomber, men snart får han en känsla av att spåren placerats ut avsiktligt. Dessutom står det klart att Macleod själv löper stor risk att bli mördarens nästa offer.

En trevlig pusseldeckare
Peter May vet hur man bygger upp spänningen och behåller ett fast grepp om sin läsare. Han hoppar fram och tillbaka i handlingen på ett väldigt skickligt sätt som gör att man aldrig tröttnar på boken, trots att den är något rörig på sina håll. May är dessutom en mästare på miljöbeskrivningar och som läsare känner man det verkligen som att man går på Paris gator. Karaktärerna beskrivs med humor och värme men jag stör mig ibland på vissa sexistiska element i texten. Boken är dock läsvärd tack vare det roliga pussel som författaren lägger ut i bästa Agatha Christie-stil.