Recensioner av Eva Jonsson

Överlevarna : röster från Förintelsen av Bernt Hermele

Betyg 5
Det här är en bok som känns minst sagt aktuell i ett samhälle där främlingsfientligheten på många sätt håller på att tillta. Flera av läsarna lär redan ha läst böcker om Förintelsen, men det här är en osedvanligt stark dokumentation som vågar ge sig på de svåra existentiella frågorna. Boken tar inte bara upp den ondska som judar och andra minoriteter möttes av i fånglägren, utan vi får också en bild av hur utpräglad antisemitismen var i hela Europa.

Jakobsböckerna av Olga Tokarczuk

Betyg 5
Tokarczuk har kommit att bli en av mina favoritförfattare med sitt lekfulla språk, sina udda personporträtt och sina fantasifulla berättelser. Jakobsböckerna är enligt min mening ett av hennes bästa verk vid sidan om Styr din plog över de dödas ben. Det är en fruktansvärt lång roman men den känns hela tiden relevant med ett helt otroligt persongalleri och politiska tvister. Det är skrämmande att tänka sig att många av händelserna faktiskt ägt rum i verkligheten och det blir ännu mer otäckt när man tänker på att många religiösa grupper fortfarande förföljs i flera delar av världen. Boken ger en nyttig historielektion samtidigt som den säger en hel del om vår samtid.

Testamente av Nina Wähä 

Betyg 4
I den här boken frågar sig författaren om man kan vara ansvarig för synder som ens familjemedlemmar begått och om det finns någon möjlighet att skriva om historien. I handlingens centrum står Annie som reser hem till sina uppväxttrakter i Tornedalen efter att hon fått veta att hon är gravid. Det är dock inget varmt mottagande som väntar henne. Den stora familjen består av människor som aldrig fungerat ihop och som dessutom har en hemlighet som aldrig släpper taget om dem.

Fantastiska personporträtt
Det här är en historia som griper tag i läsaren från första kapitlet och behåller greppet om en långt efter att man läst ut boken. Redan i bokens början förstår man att ett mord är på väg att äga rum, men det förestående brottet är bara en av anledningarna till att boken är så spännande. Vad som gör den ännu mer intressant är författarens sätt att låta samtliga familjemedlemmar agera huvudperson för en liten stund och ge läsaren sina respektive versioner av historien. Det blir rörigt emellanåt med en syskonskara på tolv personer, men det är lätt att förlåta Wähä för detta då varenda karaktär beskrivs med sådan kärlek och omsorg att det är omöjligt att lägga ner boken.
Det här är en biografi som ger oss en betydligt mer komplex bild av Selma Lagerlöf än den vi är vana vid. Anna-Karin Palm har gjort ett helt makalöst researcharbete och tagit fram nya detaljer om Lagerlöf som de flesta av oss inte känt till sen tidigare. Bokens styrka ligger dock i Palms analyser av den tid Lagerlöf levde i och hur samhället påverkade hennes författarskap. Det är en fantastisk skildring av en komplex kvinna med ett enormt mod. Verket blir extra intressant eftersom Palm hela tiden beskriver allt ur en författares synvinkel.

Tre kvinnor av Lisa Taddeo

Betyg 3
I den här dokumentära boken följer författaren tre kvinnor i ett försök att fånga den kvinnliga sexualiteten och berätta något allmängiltigt om kvinnors kärleksliv. Det är svårt att förbli oberörd när man läser om kvinnornas vardag då Lisa Taddeo beskriver dem med sådan värme och intensitet att man bara vill veta mer och mer. Det är som en dokusåpa i bokform samtidigt som den är full av intelligenta analyser av ett samhälle som i mångt och mycket är till för männen. Taddeo ger oss dessutom en inblick i hur komplext det sexuella begäret kan vara, och tar också upp viktiga frågor om kärlek och makt.

Samtidigt är det en hel del som stör mig som läsare. Författaren framhäver på flera ställen i boken att det hon berättar om kan appliceras på alla kvinnor. I själva verket har hon inte gjort något annat än att ge oss en bild av tre kvinnor och deras sexualitet och kärleksbekymmer. Och även om de här tre historierna säger en hel del om dagens samhälle så är det många beståndsdelar som saknas. För att boken skulle kunna ses allmängiltig hade författaren behövt följa betydligt fler kvinnor i olika åldrar och med skilda sexuella läggningar och sociala bakgrunder.

Dotterns berättelse av Armando Lucas Correa

Betyg 5
Den här boken hoppar mellan nutidens New York och andra världskrigets Europa. 1939 tvingas en ung änka vid namn Amanda Sternberg att fly från Berlin med sina döttrar. När hon kommer fram till Haute-Vienne har hon endast ett barn kvar. Och det dröjer inte länge förrän modern och dottern hamnar i ett av nazisternas koncentrationsläger.

I nutidens New York lever Elise Duval, en åttioårig kvinna som anlände till USA efter andra världskrigets slut. En dag dyker en främmande kvinna upp och visar ett par brev för åttioåringen. Breven, som skrevs av Elises mamma för mer än sjuttio år sedan, gör så att flera hemligheter uppdagas och skakar om tillvaron för alla inblandade.

Fantastisk berättelse om kärlek och tragedier
Dotterns berättelse är en gripande historia om överlevnad, mod, kärlek och sorg. Det är en makalös skildring av vad många fick stå ut med under andra världskriget. Boken berättar om förluster och hemska val som de flesta inte ens kan föreställa sig att behöva göra. Berättelsen ger också en nyttig historielektion då den beskriver flera händelser som faktiskt ägt rum, bland annat massakern av Oradour-Sur-Glane. Författarens språk är brutalt och vackert på en och samma gång, vilket gör att man känner extra mycket med karaktärerna.

Solsvärta av Marianne Cedervall

Betyg 4
Solsvärta är en udda historia om brevduvor, pilgrimsfalkar och tanter som får konstiga syner som tar dem ut på alla möjliga äventyr. Cedervall koncentrerar ofta handlingen i sina böcker till ett stort intresse, och den här gången är det fåglar som hamnat i fokus. Man blir som läsare oerhört intresserad av fågelsorterna och engagerad i kampen för deras fortlevnad. Jag tycker också mycket om Cedervalls sätt att långsamt skapa en väv av trådar som man till en början inte alls fattar hur de hör ihop. Försvunna barndomsvänner, pilgrimsfalksprojekt och arga duvägare utgör tillsammans en riktigt mysig deckare med härliga tvister som kommer få även den mest rutinerade deckarläsaren att tappa hakan.

En fri agent av John le Carré 

Betyg 4
John le Carré har gjort sig känd som spionromanernas mästare och hans berättelser om den brittiska underrättelsetjänstens arbete under kalla kriget har gjort succé världen över. Flera av hans böcker har filmatiserats, t.ex. Spionen som kom in från kylan och Mullvaden. I En fri agent har författaren skiftat fokus från kalla kriget till dagens samhälle med Putin, Trump, Brexit och andra omdebatterade personer och företeelser. Här berättar han om den åldrande agenten Nat, som tillsammans med två oväntade samarbetspartners försöker sätta dit en skum oligark.

Komplexa karaktärer
Oavsett om man är politiskt intresserad eller inte så är det lätt att ryckas med i John le Carrés historier. Personerna i hans romaner har alltid många olika sidor och för varje ny sida får läsaren fler ledtrådar till vad som motiverar karaktärerna. I den här boken är ingenting svart eller vitt utan snarare väldigt komplext. Ingen karaktär pekas ut som ond eller god, och även om det hela tiden är tydligt var författaren står politiskt så kan man läsa En fri agent oavsett vilken politiskt färg man själv bekänner sig till. Det är en härligt kylig skildring av en värld som blir alltmer galen.

Knutby av Jonas Bonnier

Betyg saknas
I den här boken får läsaren i romanform ta del av händelseutvecklingen i det s.k. Knutbydramat. Det här är historien om en Filadelfiaförsamling som ansåg sig ha Kristi brud mitt ibland sig. Jonas Bonnier själv menar att Knutbydramat framför allt handlar om sex, makt och ond bråd död. Men det är också en berättelse om religiös fanatism av den värsta sorten och hedersförtryck i kristendomens namn.

Bakgrunden till Knutbydramat
Vintern 2004 hittades en kvinna död i Gränsta som ligger en bit utanför Knutby. Kvinnan skulle visa sig vara hustru till pastorn i Knutbys Filadelfiaförsamling. Samtidigt hittades en annan av församlingens medlemmar skottskadad. Pastorn, Helge Fossmo, fälldes så småningom för att ha påverkat barnflickan Sara Svensson att utföra båda brotten. Hustrun till den skottskadade församlingsmedlemmen erkände snart att hon haft ett förhållande med pastorn, något som barnflickan också skulle visa sig ha haft. I media fokuserade man dock mest på församlingens andra pastor, Åsa Waldau, som var syster till den mördade Alexandra Fossmo och nära kollega med Helge Fossmo. Många vittnen klev fram och berättade att Waldau kallades Kristi brud av sin församling. Det gick också rykten om att Fossmo även mördat sin första hustru, vilket aldrig gick att bevisa.

En djupare bild
Knutby är en bok som passar alla som vill ha en mer ingående bild av händelseförloppet. Romanen kommer kännas lika intressant för den som satt klistrad framför kvällsnyheterna när det begav sig som för den yngre läsaren som knappt hört talas om Knutbydramat. Boken är full av häpnadsväckande detaljer, och dessutom gör författaren det lätt för läsaren att sätta sig in i hur de olika människorna kan ha tänkt. Namnen på personerna är ändrade, vilket gör det hela lite rörigt för den läsare som redan är insatt i fallet. Men efter några timmars läsning vänjer man sig vid de nya namnen och rycks med i handlingen. Det som gör boken extra intressant är att Bonnier börjar sin berättelse långt innan själva mordet. Vi får följa pastorns första fru, i boken kallad Kristina, som anländer med sin make till det lilla samhället och tvingas ta del av församlingens minst sagt udda tolkningar av Bibeln. När Kristina dör hamnar bokens fokus på de båda pastorerna och barnflickan. Bonnier lyckas beskriva dessa komplicerade människor på ett levande och färgstarkt sätt. Han målar också upp en bild av en församling som kanske hade blivit som vilken församling som helst, om det inte varit för ett fåtal personer med förmågan att påverka allt och alla.

Sammanfattning
Oavsett om man väljer att läsa Knutby som en vanlig thriller eller om man föredrar att se den som en varning för religiös fanatism, så är det en intressant bok som verkligen griper tag i läsaren. Det finns stunder då man önskar att Bonnier grävt ännu djupare i karaktärernas psyken, men å andra sidan är det spännande att han lämnar en del åt läsarens fantasi. Boken visar dessutom att hedersförtryck och religiös manipulation kan förekomma inom alla religioner och i alla samhällen.