Recensioner av Siv Forsblom

Gone Girl av Gillian Flynn 

Betyg saknas
Boken Gone Girl av den amerikanska författaren Gillian Flynn kom ut på svenska år 2013. Berättelsen handlar om Nick och Amy Dunne, ett par som har allt kan man tycka. När Nick's föräldrar blir sjuka flyttar de från New York till Nick's hemort i Missouri. Flytten blir omvälvande för dem båda, men kanske mest för Amy. Hennes föräldrar har gjort henne mer eller mindre berömd genom sina barnböcker om den "Fantastiska Amy," med dottern som förebild. På Nick's hemort finns inte mycket för henne att göra på dagarna.

Handling
Berättelsen börjar med att en granne ringer Nick på puben som han driver med sin syster och berättar att deras ytterdörr står öppen. När Nick hastar hem, denna deras femåriga bröllopsdag, är Amy försvunnen. Vardagsrummet är upp och ner och det finns blod på köksgolvet. Nick blir naturligtvis den huvudmisstänkte och hans skuld tycks allt klarare, mycket på grund av att han inte beter sig så som en förtvivlad make borde bete sig.

Upplägg
Historien är fantastiskt bra berättad. Vi får följa både Nick's egen version av historien, men också Amy's, via hennes dagbok som sträcker sig flera år tillbaka i tiden. Till att börja med är deras skildringar ganska lika varandras, men så småningom börjar de dela sig rejält. Som läsare sympatiserar man ibland med Nick, ibland med Amy. Hela berättelsen är en nattsvart och skrämmande historia med ett minst sagt oförutsägbart slut. Gillian Flynn tar med sig läsaren in i människans förvridna psyke på ett sätt som gör att man inte glömmer den här boken i första taget. Min rekommendation till den som ännu inte läst den är: läs och njut, för det här är riktigt riktigt bra!

Ingen dans på rosor av Joanne Greenberg

Betyg 5
Hannah Green är en pseudonym för Joanne Greenberg som själv var intagen för schizofreni som barn. Boken är alltså mer eller mindre självupplevd och är berättelsen om riket hon hade skapat i sin fantasi. Riket hette Yr och där talades språket yri. Slätterna i Yr blev en plats dit hon kunde rymma när hon behövde trygghet, men så småningom blev rikets gudar alltmer hotfulla. Ibland ter sig boken lite som en fantasyroman även om man hela tiden är obehagligt medveten om att huvudpersonen Deborah upplever det här som synnerligen verkligt, även fastän hon någonstans vet att det inte är det. Det är dock i Yr hon tillbringar större delen av sin tid. Boken berättar om hur hon med doktor Frieds hjälp sakta tar sig ur Yrs grepp. Man får också en omskakande skildring av livet på ett mentalsjukhus. Boken tar också upp föräldrarnas pendlande mellan skuld och förtvivlan, men också kärleken till ett annorlunda barn. Det är också en naken skildring av en människas kamp för att ta sig ut ur sitt eget huvud och hur oerhört svårt det kan vara. Boken är en ganska obehaglig läsupplevelse, men en bok som alla borde läsa för att få en inblick i vad psykisk sjukdom kan innebära. Mycket läsvärd.

Kvinna inför rätta av Louise Doughty

Betyg saknas
Kvinna inför rätta är den brittiska författaren Louise Doughty's sjunde roman, med vilken hon fick sitt stora internationella genombrott. Boken gavs ut på svenska år 2015 och har fått epitet som "Årets bästa thriller," "Årets bästa deckare" och "Årets bästa spänningsroman".

Handling
Boken, som är skriven i jag-form, handlar om den 52-åriga genetikforskaren Yvonne Carmichael. När hon blir inbjuden till House of Parliament för att föreläsa, träffar hon en främling som hon attraheras av och de har intimt umgänge i en krypta i källaren, till vilken han har en nyckel. Detta blir upptakten till hemliga passionerade möten. Som läsare känner man redan till att det hela slutar illa, eftersom prologen tilldrar sig i vittnesbåset i en rättssal. Yvonne Carmichael står anklagad för mord och börjar berätta sin historia om kärleksaffären och våldtäkten som slutade med att hon nu står inför rätta. Det är en roman om det onda och det goda, om vad som är rätt och vad som är fel men också om moral och omoral.

Detaljrika scener
Trots att boken har en i min åsikt lite väl lång startsträcka, berättar Yvonne Carmichael sin historia oerhört detaljrikt. Jag kan inte undgå att känna en oerhörd sympati för den här kvinnan och rättegången mot henne är bitvis plågsam att ta del av. Något som störde mig en aning till en början var att hon berättar en stor del av sin historia till en "du," det vill säga hennes älskare. En man som förblir namnlös under större delen av boken. Det är också störande att Yvonne Carmichael, som kvinna, blir den som får bära hundhuvudet i den uppdagade otrohetsaffären, trots att hennes älskare också är gift. Det är skickligt av Louise Doughty att låta läsaren följa med i Yvonne Carmichael's vittnesmål utan att till fullo få veta vad som egentligen hände och hur det faktiskt gick till, förrän alldeles i slutet av romanen.

Kriminaldrama och kärlekshistoria
Man skulle kunna beskriva boken som ett kriminaldrama eftersom den berättar om ett rättsfall. Men den är också en kärlekshistoria samtidigt som den håller både spänningen och dramatiken på topp. Om man inte störs av att förflyttas fram och tillbaka i tiden är det här en riktigt nagelbitare. Man vill forcera boksidorna för att få veta hur det ska gå för Yvonne Carmichael, samtidigt som man vill läsa noggrant för att inte riskera att missa någon viktig detalj i hennes berättelse. Själva upptakten till hela berättelsen känns dock inte riktigt trovärdig. En kvinna som Yvonne Carmichael skulle knappast hala ner trosorna så kvickt för en fullständig främling. Det är det enda i berättelsen som haltar en aning. I övrigt är boken definitivt läsvärd.

I vargars följe av Stef Penney

Betyg 5
Året är 1867 och vintern tar ett allt stadigare grepp om den lilla bosättningen Dove River. Här i vildmarkens utkant hittas en franskättad pälsjägare mördad och skalperad i sin stuga. Mördarens spår leder mot norr och den stora tundran. Det brutala mordet väcker uppståndelse bland de få innevånarna i det lilla nybyggarsamhället och gör att gamla konflikter bubblar upp till ytan.

Bokens huvudperson är Mrs Ross och det är hennes son Francis som blir den huvudmisstänkte, eftersom han gett sig av från Dove River i samband med mordet. Två karlar beger sig ut i vildmarken för att hitta honom. Mrs Ross är dock övertygad om sonens oskuld och tar hjälp av halvblodet Parker för att finna sonen innan någon annan gör det.

Trots att det är en mördare som eftersöks, är boken definitivt inte en kriminalroman. Miljön är hård och karg, liksom en del av de människor som lever här. Språket är tydligt och vackert och miljöerna beskrivs på ett sådant sätt att man riktigt känner frosten, kylan och ödsligheten i det enorma vintriga landskapet.

Det finns gott om bihistorier i den här romanen, men alla bidrar på ett eller annat sätt till romanens huvudspår. Själva mordgåtan nystas upp i ett mycket långsamt tempo och det är först i slutet av boken vi får veta vem mördaren är. Det är inte själva mordgåtan som är det egentliga i den här romanen, utan alla de livsöden vi får möta. Det är också dessa som gör den här historiska romanen riktigt bra.

Rekommenderas varmt till alla som inte nödvändigtvis kräver ett högt tempo, utan gärna läser en bok med högt innehåll och intressanta karaktärer i samband med en fantastisk naturskildring. Berättelsen ger också plats för lite romantik, trots att boken inte har mycket gemensamt med en kärleksroman. I Vargars följe är skriven av Stef Penney och kom ut på svenska år 2010.

Ett förvridet sinne av Minette Walters 

Betyg 4
En ung förståndshandikappad man, Howard Stamp, fälls trots haltande bevisning för mordet på sin mormor, den enda människan som förstod honom. Han tar sedan sitt liv i fängelset. Tre decennier senare börjar en antropolog som heter Jonathan Hughes att studera fallet. Han nämner fallet i sin bok, Ett förvridet sinne, som handlar om kända justitiemord. Han får kontakt med ett kommunalråd, George Gardener, som under flera års tid försökt hitta sanningen bakom mordet. Tillsammans hittar de nya fog för att Stamp dömts på felaktiga grunder, förmodligen för att det var en bekväm lösning. Howard Stamp var känslomässigt störd, hade ingen som kunde tala för honom och var också fattig. Hughes och Gardener hittar snart andra misstänkta i fallet, bland annat en tonårsflicka som försvann när mordet begicks.
I sina efterforskningar kan Hughes inte förbise de likheter hans liv har med Stamps trasiga barndom och känsla av utanförskap. Samtidigt som han kämpar för Howard Stamp tvingas han möta sina egna inre demoner. Personporträtten är trovärdiga och intrigen genomtänkt men kanske något övertydlig. Som så ofta gör den engelska författaren Minette Walters rejäla djupdykningar i människans inte alltför vackra inre och som vanligt gör hon det med bravur.

Sophies historia av Jojo Moyes 

Betyg saknas
Sophies historia är skriven av JoJo Moyes och utgiven på svenska år 2014. Moyes kanske mest lästa bok är antagligenLivet efter dig, som också filmatiserats. Det här är en lite annorlunda berättelse om man ser till Moyes övriga utbud, där det mesta hamnar inom feelgood-genren. Den här romanen går lite utanför, trots att den innehåller kärlekshistorier.

Bokens första del handlar om Sophie Lefevre, som återvänt till sin hemby St Péronne efter att ha bott i Paris tillsammans med sin man Edouard, som blivit skickad till fronten. Året är 1916 och Sophie driver tillsammans med sin syster, vars make också ligger vid fronten, det lilla familjehotellet. De försöker på detta vis försörja sig, vilket är svårt eftersom de ockuperande tyskarna konfiskerar precis allt. Det finns en nagelbitande episod där de lindar in en spädgris och håller den på armen för att få tyskarna att tro att den är en baby. En ny tysk officer fascineras av ett porträtt av Sophie som hennes make målat. Denna fascination kommer att bli ödesdiger för Sophie, som tvingas fatta ett livsavgörande beslut.

I London år 2006, bor en nybliven änka efter en berömd arkitekt. Hon heter Liv Halston och på hennes vägg hänger ett porträtt som hon älskar. Hennes make har köpt tavlan åt henne under en resa. När hennes hem blir med i en inredningstidning får en man syn på tavlan och tror att den tillhör hans familj och tavlans turbulenta historia avslöjas. Det blir en rättsprocess och Liv möter advokaten Paul. Sophies historia berättar om hur två kvinnor, åtskilda av ett sekel, beslutar sig för att slåss för det de älskar, oavsett konsekvenserna av detta. Som läsare vill man veta vad som händer med Sophie och hur det kommer sig att tavlan av henne hamnar hos Liv. Man inser också att ingenting är svart eller vitt och att det kan vara svårt att vägra umgås med fienden. Det här är en berättelse som berör, inte minst den obehagliga skildringen av den tyska ockupationen. Rekommenderas till alla som älskar en god bok med ett tillfredsställande slut.

Gray Mountain av John Grisham 

Betyg 4
Året är 2008 och advokaten Samantha Kofer spås en lysande karriär. Så slår recessionen till och hon förlorar sitt arbete på en av de största advokatfirmorna i New York. Hon tillhör dock en av de "lyckligt lottade" och erbjuds ett oavlönat arbete i en avkrok i Appalacherna. Staden Brady har en population på endast 2 200 invånare. Juristbyrån drivs av fyra kvinnor, men trots deras samhällsengagemang förstår Samantha inte hur hon ska stå ut. Hon måste stanna ett år för att få tillbaka sitt jobb i New York.

För första gången i sitt liv får hon hjälpa människor med riktiga problem, göra en stämning, verka i en rättssal, samt erfara att alla inte är glada över att få en toppadvokat från New York till staden. Brady är nämligen en stad med hemligheter.

Skogsskövlingen runt Brady breder ut sig. De stora kolbolagen låter sig inte hindras av varken naturen eller bebyggelsen, än mindre av människor. Samantha blir intresserad av hur skogsbolagen skaffar mark. Hon inser att kolbolagen inte skyr några medel för att tillskansa sig det de vill ha. Det här är en värld där lagar och regler ignoreras. Våldet lurar runt knuten och Samantha blir indragen i en maktkamp på liv och död.

John Grisham har skrivit ännu en roman om den lilla människans kamp mot storbolagen och han gör det som alltid med bravur.

Mr Mercedes av Stephen King

Betyg 5
Boken kom ut på svenska år 2015 och Mr Mercedes är Stephen Kings första renodlade thriller. Oavsett vilken genre den här författaren ger sig på tycks han lyckas. Lite kuriosa är att han snuddar vid två av sina tidigare alster inom loppet av knappa två sidor ett stycke in i boken, det vill säga Christine och Det.

Boken börjar med att ett antal personer köar hela natten utanför en jobbmässa, för att vara först på plan när mässan öppnar. Alla i förhoppning om att få ett arbete. En ung kvinna har sitt lilla barn med sig. I den täta morgondimman skymtar en bil som inte kör mot parkeringen. Föraren, klädd i clownmask, kastar sig på signalhornet och väcker de i folksamlingen som inte redan är vakna. Bilen, en Mercedes, tar först ett skutt mot massan av arbetssökande. Sedan accelererar bilen exakt mot den punkt där människorna är som mest hoppackade. De flesta har inte en chans.

Den nyligen pensionerade och lätt deprimerade kriminalinspektören K William Hodges får ett brev signerat Mercedesmördaren. Dådet skedde året innan och förövaren går fortfarande fri, eftersom han varit oerhört noggrann med att inte efterlämna minsta DNA. Hodges blir övertygad om att brevet verkligen kommer ifrån mördaren, som dessutom tycks veta det mesta om Hodges, till och med hans tankar på att avsluta sitt numera meningslösa liv.

Till skillnad från Hodges får läsaren tidigt reda på vem mördaren är, en tjugoåttaårig alldaglig kille som heter Brady Hartsfield. Brady har två arbeten och ett av dem är att köra glassbilen, också till Hodges kvarter. Det andra är på Discount Electronix, ett företag som även erbjuder dataservice i hemmet. Egentligen har han även ett tredje och det är att få före detta kriminalinspektör Hodges att rikta sin pistol mot sitt huvud och trycka av.

Hodges börjar göra efterforskningar för att hitta Mercedesmördaren. Till sin hjälp får han den sjuttonårige Jerome, som brukar klippa hans gräsmatta, samt Janey, syster till den kvinna vars Mercedes mördaren använde sig av vid sitt dåd. Misstanken om att mördaren ska slå till igen gnager konstant. Senare kommer även den psykiskt instabila Holly, systerdotter till Janey, att delta i jakten på mördaren. En jakt som intensifieras då de inser att han är på väg att döda igen. Det blir en nervös kamp mot klockan.

Boken är skriven så att den växlar mellan Bradys förehavanden och Hodges. Vi får alltså följa dessa båda parallellt. Det här är en riktig bladvändare och man vill inte sluta läsa. Slutet är så intensivt att man snubblar över orden i ivern av att få veta hur det hela ska avlöpa. Rekommenderas till alla som gillar en riktigt spännande bok.

På spaning med Bridget Jones av Helen Fielding 

Betyg 3
Den här boken har sina poänger men jag tycker inte att den är hälften så rolig som sin föregångare, Bridget Jones dagbok. Parförhållandet med Mark Darcy blev inte riktigt så som Bridget hade trott att det skulle bli och hon plöjer igenom böcker i självhjälp och konsulterar sina mer eller mindre galna vänner för att få mer eller mindre galna råd. När hon sedan beger sig till Thailand för att få lite perspektiv på saker tappar boken rejält. I övrigt är det samma Bridget, som fortfarande dricker lite för mycket och väger lite för mycket, något hon alltid tycks ha problem med. Vill man bara läsa en bok om Bridget Jones rekommenderar jag den första. För den som aldrig tröttnar på Bridget är den här boken självklart läsvärd.

Till skogs av Tana French

Betyg 3
Boken är ingen deckare i egentlig mening, även om det ligger en mordhistoria i bakgrunden. Den är mera ett relationsdrama mellan de båda poliserna och vännerna Ryan och Maddox. Läsaren får följa hur denna relation utvecklas under berättelsens gång. De har anlänt till Rob Ryans uppväxtort utanför Dublin för att utreda mordet på en tolvårig flicka, som hittats på en offersten vid en arkeologisk utgrävning. Kroppen bär spår av sexuella övergrepp. Samtidigt som de följer spåren i utredningen väcks obehagliga minnen till liv hos Rob, som en gång hette Adam och hittades blodig i skogen efter att ha lekt där med vännerna Jamie och Peter. Jag kan inte låta bli att bli mera intresserad av de försvunna pojkarnas öde än av själva mordutredningen och bokens slut är inte riktigt vad jag förväntade mig.