Maria Ros

Användarprofil

Eat Good

Bok av Johan Rockström
Denna bok landade med en riktig skräll när den gavs ut 2019 och är på flera sätt den enda i sitt slag. Johan Rockström och Gunhild Stordalen är båda kända miljökämpar med stort intresse för forskning och enorm handlingskraft. Rockström har skapat en bra genomgång av matens betydelse för hållbarhet och hälsa. Förklaringar och fakta kompletteras av diagram och punktlistor för att lyfta fram viktiga delar.

Det är främst de faktabaserade avsnitten av boken som lyfter den och gör den till 2000-talets viktigaste kokbok. Kunskap är en av grundpelarna för att vi ska förstå varför våra matvanor påverkar planeten och klimatet. När vi förstår matens påverkan och ser vår egen roll i samhället kan vi också finna kraft att förändra vår kost. Konsumentmakt har tidigare visat vilka möjligheter som finns att påverka de metoder som används för att framställa maten vi äter.

Bokens andra del utgörs av en receptsamling vars syfte är att omsätta kunskaperna om hållbarhet till praktisk matlagning. Bilderna är vackra och presenterar recepten på ett smakfullt sätt. Recepten innehåller råvaror som påstås göra gott för vår planet och hälsa. Här finns dock flera missar som får oss att undra hur budskapet om hållbar matframställning tolkas. I flera recept används råvaror som större delen av året importeras långa sträckor, har en kort klimatsmart säsong eller är svåra att få tag på som ekologiska. Exempel på problematiska råvaror som förekommer är bland annat avocado, citrusfrukter, plommon, färska salladsgrönsaker, färska örter och citrongräs. Valet av kött, fisk och fågel är generellt bra, men det är svårt och dyrt att få tag i ekologisk kyckling. Att trenden med kokosfett förekommer bland recepten är också märkligt då den lilla forskning som finns visar på negativa hälsoeffekter. Det finns flera svenska kokboksförfattare som lyckats skapa recept som är betydligt mer hållbara och klimatsmarta.
Tillsammans med barnboksklassikern Pelle Svanslös blir det lätt och roligt för barnen att lära sig om kroppen. De välbekanta figurerna återkommer i korta sagor som illustrerar olika situationer. Olika teman beskrivs på ett pedagogiskt sätt som är lätt för barnen att relatera till. De flesta barn har eller kommer uppleva dessa händelser redan som små och boken blir ett sätt att prata om dem.

När Pelle slår sig lär sig barnen hur olika skador kan tas om hand. Kattungen Frallan blir sjuk och lär barnen om baciller och smittspridning. Kattkontrollen liknar besöket hos BVC och hos tandläkaren lär katterna sig allt om tandvård. Maja sätter fart på Bill och Bull för att de ska må bra i kroppen. Ta reda på hur barnens och kattens kroppar liknar varandra.

Vår kokbok Vegan

Bok av Sara Begner
År 2015 kom äntligen den veganska versionen av Vår kokbok. Den gamla klassikern står i de flesta hem och är ofta den första kokboken som köps till det egna hemmet. Nu kan bokhyllan kompletteras med den veganska upplagan med 200 recept för alla tänkbara tillfällen. Tillsammans med de vackra bilderna är det ett nöje att bläddra bland recepten. Det gör dessutom gott för själen att så många av recepten är klimatsmarta.

För inbitna veganer är boken kanske redan en del av köket och bör så vara. Den passar också nyfikna nybörjare och gör det enklare att bredda variationen i matlagningen. Grytorna görs mustiga och efterrätterna är precis så söta och onyttiga som man önskar. Detta är en kokbok som kan användas dagligen eller plockas fram när gästerna kommer.

Bara rumpor

Bok av Annika Leone
Med charmiga illustrationer och humor är detta en bok om barns upplevelser av kroppar. Mira fem år är både nervös och nyfiken i badhuset. Hon iakttar de frigjorda kvinnorna i omklädningsrummet och gör mamma generad med sina spontana kommentarer. I simhallen finns papporna och Mira får rädda sin egen pappa när han bjuder på nakenchock.

En barnbok som är ganska unik i sitt slag från 2019. Boken är skriven i syfte att skapa en positiv stämning runt kroppar och är därmed en modern och viktig bok. I svenska badhus duschar vi nakna och det är den enda platsen där barn regelbundet exponeras för andra människors kroppar. Ofta är det vuxna som är generade kring nakenhet och boken avstigmatiserar en del av denna nervositet. Istället finns en glädje över kroppen och dess förmågor.
Familjen London är karismatisk och står nära varandra. Ändå vet de inte vilka problem de andra grunnar på och de vet inte själva hur de ska komma vidare. När den udda karaktären Gervase hyr ett av sovrummen i familjens hus börjar relationerna skava. Det blir omöjligt för alla att hålla fasaden uppe eftersom Gervase känner dem bättre en någon annan. Ibland måste man våga släppa taget eller släppa in någon för att komma vidare i livet.

Det här är en snäll och varm bok som många kan känna igen sig i när man fastnat mitt i livet och rör sig bort från det som är bra för oss. Karaktärerna är mänskliga vilket gör det lätt att sympatisera med dem och se deras svagheter och styrkor.

Brunstkalendern

Bok av Emma Hamberg
I ladugården ropar korna desperat efter hjälp och systrarna får rycka in. Lena som blev kvar med familjen på landet vill skapa sitt eget liv. Åsa och Adam är så lika men kan inte fylla tomrummet med sina miljoner. Marie skapade livet hon ville ha med sin hårdrocksbar och hunden Otto, men behöver hjälp av mamma att få ut skriket som fastnat i halsen. Ibland behöver något vändas upp och ner för att kunna se bortom svek, kaninbajs och håriga karlar.

Olika som natt och dag med sina egna problem får systrarna inblick i varandras liv och hjälps åt för att rulla igång livet igen. Med hjälp av en omsydd lagårdsoverall, en glassbilschaufför och en osedd svåger kanske det ändå löser sig ganska bra. Det är inte helt enkelt att föra samman en stökig småbarnsfamilj med en barnlös mångmiljonär och en rockbrud med silikontuttar. Med stor känsla och en helt egen ton i sina texter lyckas Emma Hamberg väva ihop en hjärtskärande berättelse med mycket humor. Den är lättläst och det är enkelt att ta till sig livet när det är som mest levande. Boken tål att läsas om många gånger bara för att få återuppleva dessa känslor.
Lisa är en vanlig tjej i en svensk skola. Hon trivs inte i den nya skolan och blir mobbad av killarna. Ledsen och ensam går Lisa ofta till biblioteket för att få vara ifred. Där hittar hon en bok om superhjältar som sätter fart på fantasin. Lisa funderar på vilka superkrafter hon skulle vilja ha och mormor syr en pyjamas som visar sig vara väldigt speciell.

I första boken övar Lisa på sina nya superkrafter och ger sig ut på sitt första uppdrag som superhjälte. Även om det är läskigt beslutar sig Lisa för att vara modig. Tänk om killarna i skolan skulle se henne nu! Staden behöver en superhjälte och hon vill göra människor trygga. Kanske kan Lisa förbli hemlig och bli en superhjälte som andra barn kan se upp till. Men lyckas Lisa med sitt första uppdrag? Eller lyckas tjuvarna överlista henne?

Baka bröd

Bok av Martin Johansson
Martin Johansson är hemmabagaren som blivit en av Sveriges främsta inom metoden vila och vika. Detta sätt att baka utmanar de traditionella metoderna med knådning och mjölstinna degar. Längre jästider utvecklar smaken, vikningen stimulerar glutentrådar att bildas och degen hålls luftigt under jäsning och gräddning. Bröden blir fulla av smak, utvecklar en fin struktur och håller sig saftiga längre. Att degarna är lösa kan kännas ovant i början, men resultatet blir överraskande bra.

Efter denna bok kommer de klassiska metoderna för brödbak inte vara lika lockande längre. Recepten är tydliga och enkla men öppnar samtidigt upp för möjligheter att själv testa sig fram. Avsnitten bakskola går igenom de viktiga stegen. Sätt degen på kvällen för nybakat bröd till frukost eller rör ihop den på morgonen till kvällens gäster.

Pricken

Bok av H.A. Rey och Margret Rey
Detta är en barnboksklassiker som aldrig går ur tiden. Med hjälp av två kaninfamiljer berör författaren hur det är att vara annorlunda. Kaninen Pricken passar inte in i sin familj oavsett hur mycket de tycker om honom. Rädslan för omvärldens reaktioner är kanske inte alls befogad, för alla är ju olika på sitt sätt. När pricken ser sig om i världen upptäcker han mer kärlek än fördomar.

Barnen som lyssnar på sagan kan enkelt identifiera sig med kaninerna och känner intuitivt vad som är rätt och fel. Boken öppnar för diskussion och kan kopplas till förskolans läroplan. Alla människors olikheter och lika värde kommer alltid vara viktiga ämnen att ventilera med barnen och denna klassiker förblir därför modern.

Vinterodling

Bok av Sara Bäckmo
Sara Bäckmo driver Nordens största trädgårdsblogg och hemsida, Skillnadens Trädgård. Sedan 10 år odlar hon helt efter egna idéer och delar med sig av sina upptäckter till andra trädgårdsfantaster i Sverige och utomlands. Hon har tagit konceptet med vinterodling och utvecklat det till ett helt koncept som alla kan följa. I sin bok Vinterodling går hon igenom grunderna och ger tydliga beskrivningar på hur trädgården förbereds och vilka växter som passar att odla. Önskan att själv kunna odla och skörda sin mat har blivit en trend i en tid av klimatförändringar och miljöförstöring. Att dessutom kunna skörda grönsaker under snön i trädgården mitt i vintern är både fantastiskt och spännande. Med hjälp av vinterodling pågår odlingsåret alla tolv månader utan uppehåll. Detta sätt att odla utmanar gamla traditioner och visar att det går att vara självförsörjande på mycket för den som vill försöka.

Att odla på vintern innebär ingen mirakellösning med värmefläktar och extra belysning. Det handlar främst om att låta härdiga växter övervintra i trädgården istället för att skörda och lagra dem inomhus. Boken går igenom de olika säsongernas förutsättningar och ger tips kring vilka uppgifter som kan göras de olika perioderna. Mycket kan gå fel och de flesta misstag kan undvikas med kunskap och förberedelser. Grödorna består av svenska klassiker som klarar kyla och består främst av rotsaker, bladgrönsaker, kål och lök. Ett detaljerat schema för sådd och skörd visar vilka grödor som fungerar och vad vi kan förvänta oss olika tider på året. Metoder för gödsling, sådd, plantering och bevattning tas upp. Odlingen är anpassad till olika typer av odlingsplatser och passar därför den lilla trädgården med pallkragar lika bra som friland och växthus. För den som vill starta i god tid är det dags att förbereda de första sådderna under försommaren för att skörda i vinter.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.