Recensioner av Leo Rydstrand

Barracoon av Zora Neale Hurston 

Betyg 5
1927 åkte författaren Zora Neale Hurston till Alabama för att intervjua åttiosex år gamla Cudjo Lewis. Utav miljontals män, kvinnor och barn som transporterades från Afrika till Amerika som slavar, var Cudjo då den enda personen vid liv som berättade historien om den integrerade delen av USA:s historia. Hurston var där för att spela in Cudjos berättelse som ledde till hans fångst och träldom femtio år efter att den atlantiska slavhandeln hade förbjudits.

1931 återvände Hurston till Alabama där hon tillbringade mer än tre månader tillsammans med Cudjo för att gå djupare in på detaljerna i hans liv. Under denna tid fick Hurston höra om Cudjos minnen från sin barndom i Afrika, skräcken att fångas och hållas i en trälåda för att senare bli en amerikansk slav. Cudjos berättade även om den upprivande upplevelsen av Mellanpassagen som var fylld med mer än 100 andra slavar och åren som han tillbringade i slaveri fram till inbördeskrigets slut.

Denna bok ger läsaren en inblick i det skadliga arvet som människan lämnat och plågat miljontals människor under en väldigt lång tid. Detta är en bok man bara måste läsa!

It Starts With Food - Revised Edition av Dallas Hartwig

Betyg 3
Tänk dig ett friskare jag. Ett jag utan sömnproblem, övervikt, svettningar och huvudvärk. Resan mot detta jag, börjar med vad vi stoppar i oss. Det börjar med maten. It Starts With Food beskriver en tydlig, balanserad och hållbar plan för att förändra ditt sätt att äta på för alltid, vilket kan komma att omvandla ditt liv på djupa och oväntade sätt. Läsaren är uppmanad att börja med Whole30, vilket är författarna Dallas Hartwigs och Melissa Hartwig Urbans egen kraftfulla 30-dagars näringsåterställning.

Under 10 år har Hartwig och Hartwig Urban hjälpt tusentals människor till viktminsking, förbättrad livskvalitet och ett sundare förhållande till mat med hjälp av denna bok och deras Whole30 program. Dessa förbättringar har lett till kroniska förändringar som bättre sömn, högre energinivåer och bättre självkänsla.

I denna bok så detaljeras inte bara Whole30 metoden utan boken går också djupare in på ”varför” maten är så viktig för vår hälsa. Läsaren får på ett enkelt förklarat sätt förstå och fördjupa sig i kostvetenskapens värld. It Starts With Food avslöjar hur specifika livsmedel kan ha negativa effekter på hur vi mår och hur vi agerar, något som under en lång tid aldrig varit förknippat med vår kost.

Denna bok är en väldigt bra introduktion till kost och hälsa för den som har viljan att förändra sin framtid men haft svårigheter att hitta rätt vägledning.

Sagan om de två tornen av J. R. R. Tolkien 

Betyg 5
Frodo och resten av följeslaget har splittrats efter att de lyckats undkommit Saurons försök att återvinna härskarringen. Efter att ha förlorat Gandalf till Moria och Boromir till Uruk-haierna så är det återstår endast sju av de tio medlemmarna av Ringens brödraskap. Medan Sam och Frodo lyckades fly till sjöss, så har resten av följeslaget hamnat i kläm mellan Orkerna och Uruk-haierna.

I den andra delen av J.R.R Tolkiens trilogi om Härskarringen och Midgård så tar han med läsaren på en fartfylld och spännande resa. Ringens förre ägare, Gollum, följer Sam och Frodo på deras resa mot Mordor och visar sig vara väldigt lockad av att ta tillbaka det som en gång var hans. Väldigt njutbar läsning, läsvärd!
Det faktum att vi människor fattar dåliga beslut och vid tillfällen uppför oss dåligt är gamla nyheter. Vi byter oljan i bilen för sent. Vi svär på att inte vänta till sista sekunden med att lämna in våra arbeten. Vi köper böcker, gympass och kurser som snabbt glöms bort och aldrig mer används.

Hur kan vi förvandla dessa vanor att aldrig avsluta det vi lovat oss själva att genomföra till att övervinna våra dagliga uppgifter med stil? The Power of Fifty Bits förklarar i enkla termer hur våra hjärnor, och därmed många av våra beteenden, återspeglar de instinktiva och automatiska system som tjänade människan väl för länge sedan. Ännu viktigare är att boken beväpnar läsaren med sju specifika och beprövade strategier för att förbättra detta beteende. Med hjälp av tillgängliga, underhållande och relevanta berättelser och exempel så är The Power of Fifty Bits en ultimate guide hur en kan på ett kraftfullt sätt förbättra sina dagliga vanor och beteenden.
Det blir alltid som man tänkt sig är en handbok i mental styrketräning skriven av Olof Röhlander. I denna bok delar den f.d. bordtennisspelaren Olof Röhlander med sig av en mängd tips och träningsmetoder för den som är intresserad av att stärka sin mentala styrka. Författaren menar att mental styrka, precis som fysisk styrka, är något man kan träna och utveckla. Vare sig det gäller en arbetspresentation, en jobbintervju eller en idrottstillställning så ställs vår mentala styrka på prov. Träningsmetoderna i denna bok sträcker sig allt ifrån hur man kan förbättra sitt fokus under examen till hur man kan öka sitt självförtroende när det som allra mest gäller. Hur man sätter upp mål och hur man skall våga ta emot beröm och glömma hård kritik beskrivs även utförligt av författaren.

Personligen så fann jag denna bok väldigt intressant då jag kommer ifrån en idrottslig bakgrund. Författaren har lyckats få med väldigt många intressanta historier om välkända idrottare, svenska såväl som utländska. Dock upplevde jag metoderna och tipsen i boken en aning korta med brist på detaljer. Boken får metoderna att uppleves en aning elementära, då de i verkligheten kräver väldigt mycket tid, tålamod och ansträngning för att de skall göra skillnad.

Steve Jobs - en biografi av Walter Isaacson

Betyg 4
Baserat på mer än fyrtio intervjuer med Steve Jobs under två års tid, såväl som intervjuer med mer än hundra familjemedlemmar, vänner, konkurrenter och kollegor, har Walter Isaacson skrivit en häpnadsväckande berättelse om en av tidernas främsta innovatörer och entreprenörer, Steve Jobs. En entreprenör vars passion för perfektion och ostoppbara driv revolutionerade hela sex olika industrier: datorer, animerade filmer, musik, telefoner, surfplattor och digital publicering.

I en tid då Amerika söker efter ett sätt att upprätthålla sin innovativa ”edge”, och när länder runt om i världen försöker att bygga starka ekonomier i en digital tid, så står Steve Jobs som den ultimate ikonen för kreativitet och fantasi. Han visste att det bästa sättet att skapa värde under detta århundrade var att koppla kreativitet med teknologi. Han byggde ett företag från grunden där en galen fantasi kombinerades med otänkbar teknologi. Steve Jobs revolutionerade västvärlden likt ingen annan människa gjort tidigare.

Även om Jobs medverkade till att skapa denna bok så ville han själv inte ha någon kontroll över vad som skrevs och inte heller få möjlighet att läsa boken innan den publicerades. Han var känd för att driva sina medarbetare och kollegor till raseri och förtvivlan. Trots detta ville han att denna bok skulle representera sanningen, oavsett om det betydde att människorna runt omkring honom hade invändningar och kritik mot honom själv eller hans verk. Boken erbjuder en total insyn i Steve Jobs liv utan något som helst filter. Med berättelser och historier som aldrig tidigare publicerats för offentligheten är denna bok ett måste.

Healing the Mind the Natural Way av Pat Lazurus

Betyg 4
Maten som vi äter och de kemikalier som vi kommer i kontakt med kan ha en allvarlig effekt på vår mentala hälsa. I denna revolutionerande bok berättar världens främsta ortomolekulära doktorer att det vi konsumerar varje dag antingen kan förbättra eller försämra vår psykologiska hälsa. Boken tar upp allt ifrån vardagliga svårigheter som insomnia och stress till allt mer svårbehandlade sjukdomar som Alzheimers och ADHD. Healing the Mind the Natural Way visar med starka vetenskapliga bevis att vår diet kan behandla och bota många av västvärldens mest dödliga sjukdomar, allt utan att man behöver lida av mediciners biverkningar.

Författaren av denna bok, Pat Lazarus, berättar bland annat för läsaren hur man kan bota depression, kronisk stress, allergier, drog- och alkoholberoenden, inlärningssvårigheter och mycket mer. För den som har provat receptbelagda mediciner utan framgång så är denna bok definitivt värd att läsa!
Den amerikanska journalisten Kate Fagan skrev under 2015 en artikel om den fantastiskt framgångsrika collegefriidrottaren Madison Holleran, som efter sitt första universitetsår tog sitt liv. Kate Fagan fick ett enormt gehör efter att artikeln släppts ifrån massvis med unga kvinnor som hade kämpat med de känslor som Kate beskrivit att Madison känt under sitt liv. Kate Fagan bestämde sig för att skriva om denna unga kvinna då hon under en längre period jobbat hårt för att öka uppmärksamheten kring mental ohälsa och de extrema konsekvenser som kan följa om denna ohälsa inte behandlas. Efter att artikeln blivit en sådan succé bestämde sig Fagan för att skriva en bok om Madison. Med Madisons familjs godkännande fick Kate Fagan tillgång till Madisons textmeddelanden, sociala medier och dagböcker. Det gjorde att Kate kunde återskapa stora delar av Madisons gymnasie- och universitetsår.

Madison Holleran var en väldigt framgångsrik friidrottare som bodde med sin familj i nordöstra USA och fick bland annat All Star-utmärkelser inom långdistanslöpning. Efter att ha gått ut gymnasiet med toppbetyg blev Madison antagen till ett av de främsta universiteten i USA, University of Pennsylvania. På UPenn skulle Madison tävla med skolans friidrottslag parallellt med med vetenskapliga studier. Madison hade allt hon drömt om i sitt liv, men det hennes nära och kära inte kände till var att hennes allmänna välmående inte kunde vara sämre. Denna bok tar läsaren på en känslosam resa i tankarna hos en tonåring som inte förstår varför hon inte kan vara lika glad som alla andra.

Personligen var denna bok fantastisk läsning på många olika sätt men också väldigt känslosam. Kate Fagan gjorde ett fantastiskt jobb med att återskapa den person som Madison var, vilket gjorde det än svårare att uppleva det självmord som tog Madisons liv. Jag rekommenderar starkt denna bok.

Ringens brödraskap - Sagan om ringen av J. R. R. Tolkien 

Betyg 4
Sagan om Ringen (Ringens brödraskap) är den första delen av tre i berättelsen om den fiktiva världen Midgård, skriven av den bortgångna författaren J.R.R Tolkien. Detta djupa, märkliga, och fantastiska verk har kommit att bli en av nutidens mest uppmärksammade och älskade berättelser.

I det stillsamma och fridfulla Fylke lever folkslaget Hobbitar. Hobbitarna är kända för sin kärlek till mat och dryck, för sin lathet och för sin förmåga att gå obemärkta. Fylke har sedan tidens början varit fridfullt, men det dröjer inte länge innan trollkarlen från öst, Gandalf, tar med sig trubbel till den lilla byn. I en fantastisk resa genom den fiktiva världen Midgård blir läsaren introducerad till en rad märkliga skapelser, karaktärer, och folkslag. Boken bjuder på humor, sorg, kärlek och mycket mer.

För den som sedan tidigare har ett intresse av J.R.R Tolkiens verk är boken perfekt för att få en djupare förståelse av Härskarringen, vad som hände innan Frodo Baggins tid, och hur den mörka sidan kom att ta över stora delar av Midgård.

Boken kan till en början upplevas som seg, då författaren J.R.R Tolkien tar god tid och många paragrafer på sig att beskriva de olika folkslag, miljöer, och karaktärer som befinner sig i Midgård. Efter en gnutta tålamod och vilja tar boken fart efter de första 100 sidorna och utvecklas därefter till ett enormt spännande äventyr som slutar på ett sätt som gör att läsaren inte kan vänta med att läsa uppföljaren. Boken skall definitivt bedömas och recenseras som en del av en trilogi, då stora delar av boken introducerar läsaren till vad som komma skall i de två senare delarna. Boken är utan tvekan ett mästerverk och jag rekommenderar alla med en gnutta intresse av fantasy och fiktiv läsning att läsa både denna bok och dess uppföljare.
I boken Mind Gym förklarar den väl etablerade sportpsykologen Gary Mack hur vårt sinne påverkar våra prestationer lika mycket som vår fysiska skicklighet gör, om inte mer. Genom fyrtio kapitel och massvis med inspirerande anekdoter från framgångsrika idrottare, av vilka många som han själv har jobbat med, får läsaren lära sig tekniker och övningar för att bygga en starkare mental muskel. Boken är skriven ur ett sportsligt perspektiv men är även väldigt hjälpsam för personer som inte idrottar men vill stärka sig mentalt. Det kan istället för fotbollsmatcher eller hockeyträningar handla om arbetsintervjuer och presentationer, övningarna och teknikerna i boken fungerar lika bra för allt.

Författaren Gary Mack har under många år varit en ledande sportpsykolog och idrottslig rådgivare. Han har arbetat med hundratals idrottare inom NBA, NFL, NHL, WNBA och Major League Baseball. Han är ordförande för två konsultföretag, Sports Assist och Planning Solution och är dessutom lagledare för idrottslagen Phoenix Suns och Phoenix Mercury.

Jag upptäckte denna bok när den dök upp hos en väns läslista. Jag är mitt under hårdträning inför ett maraton och hoppades att jag skulle kunna använda boken som hjälp. Mind Gym gör definitivt ett bra jobb. Den innehåller många inspirerande och ögonöppnande berättelser från många professionella idrottare. Många anekdoter kommer från baseboll, amerikansk fotboll och golf vilket kan vara svårt att relatera till för en del svenskar. Jag blev dock förvånad över att det själva Mind Gym-konceptet som lyfts fram av bokens titel inte diskuterades mer. Mack hängav endast ett mindre stycke till detta koncept; ”För att bli lite bättre, prova att skapa ditt eget ”Mind Gym”, en mental plats dit du kan gå för att visualisera en övning eller förbereda dig för en tillställning. Du kan alltid utföra denna typ av träning, även om du är skadad eller fysiskt trött.” Det hade varit intressant att få veta hur professionella idrottare använder sig av denna teknik för att utvecklas. Överlag så har jag definitivt utvecklat ett starkare psyke med hjälp av de övningar som denna bok erbjöd och rekommenderar starkt denna bok.