Recensioner av Leo Rydstrand

Förfataren av Food of the Goods, Terence Mckenna, var en etnobotanist och psykonaut som starkt påverkat många människors åsikter och syn på psykedeliskt medvetande. I denna bok utforskar McKenna den roll som växter, droger och förändrade medvetenhetstillstånd har spelat under den mänskliga historian. Boken delar med sig av många teorier angående människans utveckling, däribland ”Stoned Ape Theory”. McKenna kopplar i denna teori ihop den mänskliga evolutionen med användningen av slätskivlingar (en psykedelisk svamp). Hans underliggande budskap i boken är att människor måste återuppliva sin historiska relation till psykoaktiva växter för att undvika att förstöra både planeten och sig själva.

Denna bok erbjuder ett alternativt perspektiv på hur vi kan leva vårat liv. Vare sig läsaren är intresserad eller inte av psykedeliska tillstånd är denna bok definitivt läsvärd!

David och Goliat: konsten att slåss mot jättar av Malcolm Gladwell 

Betyg 3
David och Goliat: konsten att slåss mot jättar är författaren Malcolm Gladwells femte bok och utsågs till en bästsäljare av The New York Times. David och Goliat använder individuella fallstudier och jämförelser för att presentera ett brett spektrum av exempel där en uppfattad nackdel hos den så kallade underdogen i själva verket visar sig vara nyckeln till dess framgång. Gladwell återberättar diverse historier om framgångsrika individer som tagit sina svagheter och gjort dem till deras allra bästa vapen. Bland annat kopplar han dyslexi till advokaten David Boies otroliga framgång och föräldrarnas bortgång till Emil Freireich fantastiska forskningsarbeten. Dessa anekdotiska berättelser förankras av referenser till forskning inom samhällsvetenskapen.

Överraskande nog fick Gladwell utstå en hel del negativ kritik från den litterära världen efter att boken hade släppts. Både The New York Times och Esquire recenserade boken som en aning upprepande utan ett mål i sikte.

Personligen tycker jag att det var en väldigt intressant läsning med en annorlunda formulering. Denna bok skiljer sig en aning ifrån Gladwells tidigare verk men innehåller samtidigt hans humoristiska och sarkastiska ton. För den läsare som uppskattat Malcolm Gladwells tidigare böcker så rekommenderar jag starkt att läsa även denna bok.

Upplyst meditation av Sam Harris

Betyg 4
Waking Up: A Guide to Spirituality Without Religion är en bok skriven av författaren Sam Harris som diskuterar ett brett spektrum av ämnen inklusive sekulär spiritualitet, illusionen av jaget, psykedelik och meditation. Han försöker i denna bok visa att en viss form av spiritualitet är en förutsättning för att förstå sinnets egna natur. I slutet av 2014 så nådde boken topp 5 på New York Times bästsäljarlista.

Harris avvisar dikotomin mellan spiritualitet och rationalitet och försöker definiera en mellanväg som bevarar spiritualitet och vetenskap men involverar inte religion. Han skriver att spiritualitet bör förstås i ljuset av vetenskapliga discipliner som neurovetenskap och psykologi. Vetenskapen, hävdar han, kan visa hur man maximerar mänskligt välbefinnande men kan misslyckas med att svara på vissa frågor om varandens natur. Hans uppfattning om andlighet innebär inte en tro på Gud.

Harris ger en kort vägledning om hur man mediterar och riktar läsarna till sin hemsida för mer djupgående instruktioner. Han har studerat under flera östliga meditationslärare och ger råd om hur man identifierar en bra andlig lärare. Han beskriver sina upplevelser med Dzogchen, en tibetansk buddhistisk legend, och rekommenderar den till sina läsare.

Även om Harris tilldelar stort värde till religiösa upplevelser, hävdar han att fakta om kosmos och särskilda religiösa dogmer inte rimligen kan härledas från dessa upplevelser. I boken beskriver han några av sina egna djupa andliga upplevelser, men tolkar dem inte som bevis, till exempel för kristen, hinduisk eller buddhistisk metafysik, eftersom han tror att anhängare av dessa religioner skulle göra så.
"Män är från Mars och Kvinnor är från Venus" är en bok skriven av den amerikanska författaren och relationsrådgivaren John Gray. I boken presenterar Gray sin teori att de flesta problem inom romantiska såväl som vänskapliga förhållanden beror främst på grundläggande psykologiska skillnader mellan könen. Författaren exemplifierar denna teori med hjälp av metaforen att män och kvinnor kommer från två olika planeter.

Gray presenterar också i boken idén att varje kön är anpassat till sin egen planets samhälle och sedvänjor, men inte till den andras. Ett exempel ur boken är att män har en tendens att direkt erbjuda lösningar på problem som presenteras till dem, vilket Gray menar att kvinnor inte är intresserande av. Gray hävdar att män och kvinnor har olika synsätt på hur man ger och tar emot kärlek, och hur individuella handlingar som är avsedda som kärleksfulla uttryck kan tolkas väldigt olika. Han säger att kvinnor använder sig av ett poängsystem som väldigt få män är medvetna om. Varje individuell kärlekshandling får en poäng, oavsett dess storlek.

Detta är en väldigt intressant bok som kan hjälpa och även rädda många förhållanden. Personligen så har den gett mig en bättre insyn på det motsatta könets tankebanor och beteenden, när och hur man bör kommunicera samt vad som är lämpligt och vad som inte är lämpligt i diverse situationer. För den som är villig att förstå sig på sin partner eller sin vän på en djupare nivå så är denna bok en otroligt hjälpsam källa.

Fem ringars bok av Miyamoto Musashi

Betyg 5
Miyamoto Musashi var en legendarisk samuraj och svärdexpert under Japans feodala period, år 1100–1600. Han reste genom landet som en ”ronin” och vann alla av sina 60 dueller. Musashi var också en framgångsrik författare, målare och kalligraf. Runt år 1645 skrev han boken The Book of Five Rings, som handlar om kampstrategi och filosofi. De principer och metoder som boken lär kan tillämpas på många områden i ens liv. Stora företagsledare världen över har under decennier använt sig av denna bok som en guide för hur man ska lyckas inom businessvärlden. Det underliggande budskapet i boken menar på att genom att bemästra en kraft så ökar du din potential att bemästra alla andra krafter.

En väldigt intressant bok som verkligen får läsaren att se livet ur ett nytt perspektiv. Läsvärd!

Att leva och verka till 100% eller De 7 goda vanorna av Stephen R. Covey

Betyg 4
The 7 Habits of Highly Effective People var en klar banbrytare när den publicerades för första gången 1989, och den fortsätter att vara en bästsäljare med mer än 25 miljoner sålda exemplar. Stephen Covey, en internationellt respekterad ledare och författare, visar läsaren i denna bok att verklig framgång omfattar en balans mellan personlig och professionell effektivitet, så den här boken har blivit en manual för att prestera bättre på båda planen. Covey argumenterar i denna bok mot vad han kallar personlighetsetiken, som han ser som rådande i många moderna självhjälpsböcker. I denna bok presenterar han för läsaren vad han har valt att kalla karaktärsetiken. Denna etik innebär att man anpassar sina värderingar till så kallade universella och tidlösa principer. Cover menar att våra värderingar styr vårt beteende, medan principer i slutändan avgör dess konsekvenser. I denna bok så presenterar Covey sin kunskap och sina råd angående principer och handlingar i form av sju olika vanor. Med hjälp av dessa sju vanor menar Covey att läsaren kan förändra sitt liv.

Personligen så är detta en av mina favoriter när det kommer till självhjälpsböcker och personlig utveckling. Covey har i denna tidlösa bok presenterat ett arbetssätt som är lätt att förstå och dessutom som visar resultat relativt snabbt. För den som känner att man har kört fast i sin karriär eller i sitt förhållande så är denna bok en väldigt hjälpsam källa att använda för att hitta ett nytt driv och ett nytt sätt att ta sig an svårigheterna i sitt liv.
Liv 3.0: att vara människa i den artificiella intelligensens tid är en bok skriven av den svensk-amerikanska kosmologen Max Tegmark. Liv 3.0 diskuterar artificiell intelligens och dess påverkan på livets framtid på jorden och därefter. Boken diskuterar en mängd samhälleliga implikationer, vad som kan göras för att maximera chansen för en ljus framtid och en framtid där mänskligheten och tekniken kan existera tillsammans på ett positivt sätt.

Boken börjar med att posera ett scenario där den artificiella intelligensen har överskridit den mänskliga intelligensen och blivit genomgripande i vårt samhälle. Tegmark hänvisar till olika stadier i det mänskliga livet sedan starten: Liv 1.0 hänvisar till vårt biologiska ursprung, Liv 2.0 hänvisar till den kulturella mänskliga utvecklingen och Liv 3.0 hänvisar till den tid vi lever i idag, den tekniska åldern. Boken fokuserar på Liv 3.0 och på framväxande teknik som konstgjord intelligens som en dag, förutom att kunna lära sig, också kan komma att utforma sin egen hårdvara och interna struktur.

Stora delar av boken tittar på underrättelsens ursprung för miljarder år sedan och fortsätter att projicera den framtida utvecklingen av intelligens. Tegmark överväger kortsiktiga effekter av utvecklingen av avancerad teknik, såsom teknisk arbetslöshet, AI-vapen och strävan efter att ersätta människan helt och hållet. Boken nämner nya koncept som Deepmind och OpenAI, självkörande bilar och program som kan besegra människor i diverse spel som till exempel schack och Jeopardy.

Detta är en väldigt intressant bok som både inspirerar och skrämmer läsaren. Även om vi inte är där än, så gör denna bok ett fantastiskt jobb att ge läsaren en idé om hur framtiden kan se ut om samhällets utveckling fortsätter i dagens takt. Definitivt läsvärd!

Min far hade en dröm : memoarer av Barack Obama

Betyg 5
Nio år före senatkampanjen som gjorde honom till en av de mest inflytelserika och övertygande rösterna inom amerikansk politik publicerade Barack Obama denna lyriska, osentimentala och kraftfullt påverkande memoar, som blev en bästsäljare när boken publicerades för andra gången 2004. Dreams from My Father berättar historien om Obamas kamp för att förstå krafterna som formade honom som son till en svart far och en vit mor. En kamp som tar honom från det amerikanska samhället tills hans mormors förfäders hem, vilket visar sig vara en liten afrikansk by nämn Alego.

Obama öppnar sin berättelse i New York, där han hör att hans far, en person som han endast hört talas om, har dött i en otäck bilolycka. Nyheterna utlöser en rad av olika minnen när Obama undersöker hans familjs ovanliga historia: hans mors migration från Kansas till Hawaii; kärleken som utvecklades mellan hans mor och en lovande ung kenyansk student, en kärlek som vårdas av ungdomlig oskuld och integrationers anda i början av sextiotalet; hans fars avgång från Hawaii när Barack var två år då rasens och maktens verkligheter tog över; och Baracks egna uppvaknande av rädsla och tvivel.

Barack drivs av en önskan att förstå krafterna som formade honom och hans fars arv och därmed flyttar till Chicago för att arbete som samhällsorganisatör. Väl där möts han av politiskt tumult och rasistiska konflikter. Han blir inspirerad av de människor som han arbetar med och lär sig värdet av att jobba tillsammans, hur en kan läka gamla sår och möjligheten att tro i motgångar.

Obamas resa blir fullbordad när han anländer i Kenya, där han äntligen möter den afrikanska sidan av hans familj och får reda på den bittra sanningen om hans faders liv.

4 timmars arbetsvecka : konsten att leva mer & jobba mindre av Timothy Ferriss 

Betyg 3
The 4-Hour Work Week är en självhjälpsbok skriven av den amerikanska författaren, utbildaren och entreprenören Timothy Ferriss. Boken har tillbringat mer än fyra år på New York Times bästsäljarlista över böcker, den har översatts till mer än 30 språk och har sålt cirka 2 miljoner exemplar världen över.

Boken handlar om vad Ferriss hänvisar till som ”livsstilsdesign” och förkastar den traditionella ”uppskjutna” livsplan där människor arbetar hårt dag in och dag ut, för att ta enstaka semestrar här och där för att koppla av. I boken berättar han hur han gick från att arbeta 80 timmar i veckan till att jobba 4 timmar i veckan med exakt samma lön. Ferriss går djupare in på hur entreprenörer kan outsourca sitt arbete, hur man kan minska sitt arbete med 50 % genom att använda en viss metod och mycket mer.

Ferriss utvecklade de idéer som presenteras i boken medan han arbetade 14 timmars arbetsdagar på sitt hälsoföretag. Frustrerad av de långa dagarna och bristen på ledig tid tog Ferriss tre veckor ledigt för att ge sig av till Europa. Under denna tid så reste han genom Europa och fortsatte sedan vidare till Asien och senare till Sydamerika. Under denna resa så utvecklade han en metod för att kunna sköta sitt arbete på det absolut effektivaste sättet möjligt.

Personligen hade jag svårt att helt förstå konceptet i denna bok. Författaren anser att med hans tekniker så kan vem som helst minimera sina arbetstider och öka sin inkomst. Teknikerna är svåra att tillämpa på vissa arbeten och livssituationer, vilket gör läsningen vid vissa tillfällen en aning frustrerande. Intressant bok men som lovar lite mer än vad den ger.

Tänka, snabbt och långsamt av Daniel Kahneman

Betyg 3
Tänka, Snabbt och Långsamt är en bästsäljande bok skriven av den väldigt framgångsrika ekonomen Daniel Kahneman. Boken vann 2012, ett år efter att den släpptes, priset National Academies Communication Award för bästa kreativa arbete som hjälpt allmänheten att förstå ämnen och koncept inom beteendevetenskap, teknik och medicin.

Boken sammanfattar forskning som Kahneman genomfört under de senaste 20 åren, vilket han ofta gjort i samarbete med Amos Tversky. Boken täcker alla tre faser av Kahnemans karriär: hans tidiga dagar då han arbetade med kognitiva fördomar, hans arbete med prospektteori och hans senaste arbete inom mänsklig lycka.

Bokens centrala avhandling är en dikotomi mellan två tankesätt: ”System 1” är snabbt, instinktivt och emotionellt, medan ”System 2” är långsammare, mer övervägande och mer logiskt. Boken avgränsar kognitiva fördomar förknippade med varje typ av tänkande. Kahneman delar med sig av flertal experiment som avser att belysa skillnaderna mellan dessa två tankesätt och hur de når fram till olika resultat även med samma input. Från inramning av val till människors tendens at ersätta en svår fråga med en som är lätt att bevara, så belyser boken flera årtionden av akademisk forskning för antyda att människor lägger för mycket för troende på mänskligt omdöme. Boken delar också med sig av många insikter från Kahnemans arbete med den Israeliska försvarsmakten och med de olika avdelningarna och samarbetare som har bidragit till hans tillväxt och framgång som filosof och forskare.

Personligen så upplevde jag denna bok en aning tuff att läsa vid vissa tillfällen. Dock så finns det mycket god kunskap inom boken och den delar med sig av information som vi alla bör vara medvetna om