Rebecka Lagergren

Recensioner

I boken får läsaren ta del av hur fysisk träning är nyckeln och en av de bästa medicinerna för att hålla sig frisk både psykiskt och fysiskt. Författaren arbetar som överläkare, men har bakgrund i psykiatrin och återkommer till hur 30 minuters motion om dagen är lika effektivt som antidepressiva mediciner. Boken belyser på ett motiverande sätt hur viktigt motion är för att må bra. Genom att författaren på ett målande och pedagogiskt sätt presenterar fakta och lösningar bredvid varandra, motiverar boken läsaren till att få in fysisk aktivitet i den dagliga rutinen. Boken är välskriven och grundas på vetenskapliga studier inom flera olika discipliner. En passande bok för personer som vill börja träna eller för personer som vill upprätthålla sin träning. Att boken är populär och rekommenderas av många svarar säljsiffrorna på och många kan instämma att boken är mycket bra. Just för att boken beskriver avancerade samband på ett enkelt sätt, samt motiverar till att lägga in fysisk aktivitet i vardagen. Budskapet är lättillgängligt och viktigt i dagens stillasittande samhälle, då läsaren snabbt motiveras till att faktiskt klämma in löprundan innan middagen. En välskriven bok som är värd att läsa.

Reload : så blir du återhämtningssmart av Henrik Fexeus

Betyg 3
I boken Reload får läsaren ta del av olika tekniker för att återhämta hjärnan. Författarna beskriver hur reload eller återhämtning är viktigt i dagens intensiva samhälle och ger läsaren en bakgrund till varför hjärnan behöver ta en paus dagligen. Det som beskrivs i boken är hur det finns tre olika personligheter och hur de här personligheterna är i behov av tre olika sorters återhämtning. Den aktiva personlighetstypen behöver exempelvis mer passiv återhämtning genom att titta på en serie på tv än den passiva som snarare behöver en aktiv återhämtning genom exempelvis promenader. De tre typerna av återhämtning som beskrivs i boken är passiv återhämtning, aktiv återhämtning och sömn. Det som den passiva reloaden innefattar är när hjärnan inte behöver vara aktiv, exempelvis genom att lyssna på musik, titta på film eller att måla. Medan aktiv reload innebär att antingen hjärnan eller kroppen behöver vara aktiv, genom exempelvis träning, promenader, när man lär sig något nytt eller umgås med en vän som man tycker om. Sömnen som reload förklarar sig själv, då en god natts sömn kan fylla en del utav det hela återhämtningsbehovet som både hjärnan och kroppen har. I boken exemplifierar författarna utifrån de olika personlighetstyperna olika tekniker och sätt för att få in mer reload i vardagen än genom sömnen. Det kan exempelvis vara att gå på lunchpromenad, se till att träffa den där vännen och att lyssna på en ljudbok på bussen istället för att scrolla på Instagram.

Boken är lättläst och bra, då den ger läsaren bra tips på hur man kan få in mer återhämtning för både kroppen och hjärnan i vardagen. För det som författarna menar är att återhämtning inte ska ta utav ens tid, utan det ska ge en extra energi till annat. Nackdelen med boken är att själva reloadteknikerna kommer sent i boken och istället för att beskriva dem hänvisar författarna till att teknikerna tas upp senare i boken. Något som gör att boken är lite frustrerande att läsa.

Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld

Betyg 5
Sigge med syskonen Bobbo och Majken flyttar i början av sommaren med sin mamma från Stockholm till den lilla orten Skärblacka i Östergötland. Sigge med familj flyttar därför in till Sigges mormor, eller hem till Charlotte, som mormor vill kallas. Charlotte driver Grand Royal hotel Skärblacka, som är det enda hotellet i Skärblacka och i samband med att Sigge med familj flyttar dit är hotellet fullt.

För Sigge är det 59 dagar kvar till skolstart och tills dess ska han försöka göra allt för att få en bra tid i skolan. På skolan i Stockholm var Sigges klasskamrater elaka mot honom, då han åkte konståkning och hade ett skelande öga. Under de här 59 dagarna ska Sigge ändra sig för att bli cool och populär. Efter lite research så testar Sigge sina tekniker och stöter på den till början irriterande Juno, som mot Sigges vilja publicerar en bild på honom på Skärblacka news Instagram sida. I hämnd snor Sigge trädgårdstomten som står hemma i Junos trädgård och gör ett Instagramkonto för tomten kallat runawaynome. Sigge arbetar under sommaren för att öva upp sina tekniker i hur man blir populär och inte är en tönt, samt uppdaterar instagramkontot med tomtens liv.

Helt plötsligt så rymmer en av Sigges husdjur, sköldpaddan Carolina. I samband med att Carolina rymmer, så är Skärblacka news där och uppdaterar. Faktiskt så hjälper Juno till att hitta sköldpaddan och Sigge börjar umgås med Juno som är lika gammal som han.

Boken är skriven av Jenny Jägerfeld, som är en skicklig författare och barnpsykolog. Jenny Jägerfeld är skicklig, då boken på ett nyanserat sätt tar upp känsliga ämnen som är förekommande hos barn som är 10 till 12 år, men vuxna likaså. På ett lättsamt men målande sätt får läsaren ta del av Sigges liv i att vilja förändras för att accepteras i skolan, när verkligheten är sådan att Sigge är perfekt och omtyckt precis för den han är. Boken är därför berörande och hoppfull, då Juno är en person som visar Sigge att han är en fantastisk person och hur vänskap ska vara.

Boken är ofiltrerad på det sättet att läsaren får ta del av de sidohandlingar som sker i livet, då mamman är arbetslös och att familjen inte har råd med egen bostad. Likaså får läsaren ta del av den humoristiska huvudkaraktären Sigge, som i boken gestaltas genom tokiga tankar och idéer som barn i mellanåren har. En passande bok att läsa för barn i mellanstadiet, då den behandlar viktiga ämnen och speglar hur det kan vara att bli utsatt för mobbing.

Your best life av Margaux Dietz

Betyg saknas
En kapitelbok som beskriver den kända influensern Margaux Dietz resa till att bli influenser och hur hon har hittat vägen till att hitta balansen i sitt liv. Boken beskriver Margauxs barndom med hennes uppväxt i Saltsjöbaden som präglades av föräldrar som skulle skiljas, en inte så närvarande pappa och en kompis som fick lämna livet på jorden innan sin 18-årsdag. Efter varje kapitel och historia, så får läsaren ta del av vad det har gett Margaux för lärdomar. I boken finns därför olika citat som livshändelser har gett Margaux. Boken är bra för att den berättar hur motgångar i livet kan färga människor och motivera dem. Så samtidigt som boken i vissa delar är tragisk, så är boken vacker och lämnar läsaren med en positiv känsla. Dessutom är boken skriven på ett intressant och inlevelsefullt sätt, vilket gör att den är enkel att läsa med både trevlig text och bilder.

En nackdel som boken har är att den likväl alla andra böcker som influensers publicerar, handlar om just en känd människas liv, något som stundtals kan kännas lite uttjatat. Boken är välskriven, intressant och motiverande, men är å andra sidan ännu en kändis livshistoria. Den rekommenderade läsaren för boken bör därför ha ett intresse av att veta mer om Margaux Dietz och vägen till hennes nuvarande liv. Troligtvis en kvinnlig läsare mellan 15 och 35 år, som följer författaren på andra sociala kanaler. En ypperlig bok för läsaren som vill motiveras och läsa mer om Margaux Dietz livshistoria.