Recensioner av Sofia Asp

Liten tvåa med potential av Camilla Davidsson 

Betyg 4
Bland det bästa som finns är att upptäcka en ny författare som skriver på ett sätt som du verkligen gillar och som ger dig berättelser som du inte kan lägga ifrån dig. För mig är Camilla Davidsson en sådan författare. Den första boken jag läste av henne var Under Vintergatans alla stjärnor, som jag verkligen kan rekommendera. Jag har därefter läst de övriga böckerna i serien om Emma. Liten tvåa med potential är en ny feelgoodroman från Camilla Davidsson, där vi får möta nya karaktärer. Den är minsta lika bra som Under Vintergatans alla stjärnor. Hon har återigen lyckats med att skapa en intressant huvudperson och en berättelse som du fastnar i. Det är en välskriven och lättläst bok som är svår att lägga ifrån sig. En perfekt bok för en regnig helg när du kryper upp i soffan under en filt. Hennes böcker är inte så förutsägbara som många andra böcker är i denna genre. Det finns ett djup i Camillas böcker samtidigt som de är romantiska. De berättelser hon skriver får dig att reflektera över ditt eget liv och de val du har gjort.

Boken handlar om Sofia som på ytan har ett perfekt liv med ett välbetalt jobb, en snygg pojkvän och en nyinköpt lägenhet på Östermalm. Men när hon möter hantverkaren Arvid som ska renovera hennes lägenhet börjar hennes fasad att rasa bit för bit. Är verkligen karriären och omgivningens förväntningar allt som ska betyda något i livet? Hon har pressat sig själv i många år och är på väg att gå in i väggen. Arvid ser henne på ett sätt som ingen annan har gjort samtidigt som han retar gallfeber på henne.

Vi mot er av Fredrik Backman 

Betyg 5
Vi mot er är en fristående uppföljare på Björnstad. Här bjuder Backman återigen på en berättelse som griper tag och berör. Den här boken utspelar sig månaderna efter det som inträffade i den första boken. Björnstad är nu en stad fylld av hat och våld. Allting i Björnstad kretsar kring juniorlaget i ishockey och i den här boken intensifieras rivaliteten med grannstaden. Det är en stark läsupplevelse om unga människor som utsätts för starka åsikter och förväntningar. Det är också en berättelse om vuxna och föräldrar som kämpar för sina barn och för sitt samhälle. Men framförallt är det en bok om lojalitet och vänskap.

Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan 

Betyg 5
Det här är verkligen en feelgoodroman som samtidigt skildrar en persons kamp för att få sitt liv att gå ihop. Jenny Colgan har förmågan att fånga läsaren med sina karaktärer och miljöer. Här är skådeplatsen Skottland och en bibliotekarie som blir av med sitt jobb och kommer på idén att starta en mobil bokhandel. En dröm som visar sig vara betydligt tuffare än hon trott. Den är en berättelse om mod och om att kämpa för något man tror på.

Sånger i skymningen av Camilla Davidsson 

Betyg 4
Sånger i skymningen är den fjärde boken om Emma. Den kan läsas fristående men jag rekommenderar att läsa böckerna i ordning. I den här serien får du följa Emma i sitt sökande efter meningen med livet och efter kärlek. Det är feelgood när den är som bäst. Camilla Davidsson fångar sina läsare med en bra och trovärdig historia som innehåller både glädje och smärta. De miljöer hon målar upp får dig att vilja vara där. I den här boken är Caminon återigen skådeplatsen när Emma åker dit igen för att försöka reda ut tankarna kring sitt förhållande. Men under Caminon får hon ett samtal hemifrån och är tvungen att åka hem. Liksom de andra böckerna är det här en bok du inte vill lägga ifrån dig.

Kvinnan som inte fanns av Johan E. Sköld

Betyg 4
"Kvinnan som inte fanns" är en deckare som får håret att resa sig. Författaren berättar en historia om en ondska som är så fruktansvärd att den är svår att föreställa sig. Det är den andra boken i serien Roslagsmord om kriminalinspektör Germund Askerfeldt och kriminalassistent Viveka Svinhufvud. Boken går utmärkt att läsa fristående.

Det är en bok som ställer brutala frågor kring vem som är offer och vem som är gärningsman. I centrum för berättelsen finns en gammal minkfarm med en fruktansvärd hemlighet. Den här boken är svår att lägga ifrån sig. För varje sida du läser blir du alltmer insugen i berättelsen.

Pensionatet vid världens ände av Camilla Davidsson 

Betyg 3
Pensionatet vid världens ände är den andra boken i triologin om Emma. Det var med förväntan jag började läsa den här boken eftersom jag verkligen tyckte om den första boken, Under Vintergatans alla stjärnor. Tyvärr tyckte jag inte att den här boken var lika bra. Historien engagerade mig helt enkelt inte lika mycket som den gjorde i den första boken. Det är fortfarande en helt okej bok och att återigen få följa Emma och de svårigheter som finns i att försöka leva det liv man mår bra av är intressant. Emma är nu tillbaka i Sverige och försöker skapa ett mer harmoniskt liv. Tyvärr håller inte hennes förhoppningar särskilt länge och hon hamnar återigen i en spiral av mörker och av att inte må bra.

Bokcirkeln vid världens ände av Frida Skybäck 

Betyg 4
Bokcirkeln vid världens ände är en mysig bok samtidigt som den innehåller sorg och allvar. Skybäck har skapat ett intressant persongalleri där du vill veta mer om varje karaktär. Boken utspelar sig i Ljusskär, en liten ort i Skåne, och beskrivningarna av miljöerna är riktigt bra. I mitten av berättelsen finns Monas Bed, Breakfast & Books.

I boken får vi parallellt följa Madeleines tid i Ljusskär på 1980-talet med nutid när hennes syster återvänder dit för att undersöka vad som egentligen hände hennes syster. Hon tar in på Monas B&B och blir genast en del av gemenskapen där tillsammans med de andra kvinnorna i 60-årsåldern som alla kämpar med olika saker. Hos Mona finns också hennes dotter och barnbarn som är där över sommaren. Även dotterns historia får vi följa.

Just att vi får följa olika karaktärer i olika åldrar och med olika bakgrund är det bästa med boken. Skybäck har skapat en intressant historia där man bit för bit får nya delar av vad som hänt de olika personerna. Som bokälskare är det självklart också ett plus att de pratar en del om olika boktitlar i boken.

En högre rättvisa av Michael Hjorth

Betyg 3
En högre rättvisa är bok nummer sex i serien om Riksmord och kriminalpsykologen Sebastian Bergman.

Boken utspelar sig i Uppsala där en serievåldtäktsman sätter staden i skräck. Gärningsmannen söver sina offer genom att smyga sig på dem bakifrån och placerar sedan en säck över deras huvud innan våldtäkten fullbordas.

När ett av offren hittas död kallas Riksmord in för att hjälpa till med den lokala utredningen. Vanja är redan en del av utredningen eftersom hon tillfälligt arbetar i Uppsala. Gruppen är splittrad både fysiskt och av sina personliga angelägenheter. Sebastian åker runt i Sverige och berättar om sina böcker. De otäcka fallen i Uppsala får gruppen att samlas igen och de är tvungna att lägga sina interna strider samt sina personliga problem åt sidan. Redan tidigt i utredningen upptäcker de att offren inte verkar vara slumpvis utvalda. Gruppen gör allt de kan för att hitta kopplingen mellan dem men stöter på hinder eftersom det verkar vara många personer som inte vill att sanningen ska komma fram.

Hjorth och Rosenfeldt skriver som vanligt intressant och insatt om ämnet samtidigt som de i texten väver in fakta från verkligheten. Boken är precis som deras tidigare böcker välskriven och du tvekar in i det sista kring vem som är gärningsmannen.

Dockleken av Caroline Engvall 

Betyg 3
Dockleken är den tredje boken om kriminalkommissarie Ulrika Stenhammar och journalisten Lovisa Ling. Den går bra att läsa fristående men jag rekommenderar att läsa böckerna i kronologisk ordning. Jag tyckte mycket om den första boken, Ärren vi bär. Bok nummer två, Judasvaggan, tyckte jag inte var lika bra. Den här boken är nästan i klass med den första. Engvall har återigen lyckats skapa en ryslig och spännande historia. Det är en fiktiv berättelse men när Engvall skriver är verkligheten kring sexuellt utnyttjande av barn aldrig långt borta.

Ärren vi bär av Caroline Engvall 

Betyg 5
Det här är en bok som berör och som är svår att lägga ifrån sig. Det är en stark berättelse som får dig att må dåligt men som du ändå vill läsa. Engvall ägnar mycket tid åt att bekämpa sexuella övergrepp mot barn och hon har tidigare gett ut faktaböcker. Det här är hennes första skönlitterära bok som tar upp detta ämne. Det är den första boken i en serie. Huvudpersonerna består av en journalist och en kriminalkommissarie. Engvall har skapat intressanta och komplexa karaktärer.