Julia Andreasson

Användarprofil

Syskonen

Bok av Tessa Hadley
De fyra syskonen Alice, Fran, Harriet och Roland spenderar några veckor tillsammans i deras föräldrahem på den brittiska landsbygden. Med är också Frans barn, Rolands dotter och hans nya fru samt Alices styvson Kasim. De har samlats för att umgås och besluta huruvida de ska göra sig av med stugan eller inte. Under ytan bubblar det av spänningar, men också av kärlek och ömhet. Harriet drabbas av en häftig förälskelse, och har svårt att hantera sina känslor. Fran är besviken på sin man, som valt att inte följa med till sommarstugan. Kasim och Rolands dotter Molly inleder en spirande tonårsromans. Tessa Hadley är en mästare på att skildra människor, och det är en njutning att ta del av hennes lågmälda berättelse om de fyra syskonen.

Systerklockorna

Bok av Lars Mytting
Berättelsen utspelar sig under 1800-talets andra hälft i en isolerad by i norska Gudbrandsdalen, Butangen. I centrum för berättelsen står en urgammal stavkyrka och dess kyrkklockor, vars historia sedan länge hänger samman med släkten Hekne. Astrid Hekne har därför ett särskilt band till kyrkan, och när prästen i byn bestämmer sig för att sälja kyrkan till kulturintresserade tyskar i Dresden hamnar de i konflikt. Prästen Kai Schweigaard vill nämligen modernisera kyrkan och fördriva gamla, hedniska sedvänjor. Hans och Astrids spirande kärlekshistoria kompliceras dessutom av att den tyska arkitekten Gerard Schönauer anländer till Butangen för att dokumentera och rita av den gamla stavkyrkan. Schönauer förälskar sig i både Astrid och stavkyrkan.

Boken är inte bara en kärleksroman, den har fler bottnar än så. Mötet mellan det gamla och det nya är ett annat tema. I Butangen har invånarna levt på samma sätt i hundratals år och Mytting målar en fantastisk bild av det vackra landskapet och sedvänjorna bland människorna i byn. Kontrasten mot den moderna staden Dresden är slående. Boken har även magiska och övernaturliga inslag, vilket bidrar till en poetisk känsla. Samtidigt är det en historisk skildring av en inbunden norsk by utan större kontakt med omvärlden.

Mytting skriver fantastiskt bra och det är lätt att svepas med i berättelsen. Den som fascineras av historia, sagor och folktro kommer att gilla “Systerklockorna”.

Jag försvinner i mörkret

Bok av Michelle McNamara
Under 1970- och 1980-talet begicks tolv mord och femtio våldtäkter i Kalifornien och polisen lyckades aldrig hitta gärningsmannen. Många år senare blev journalisten Michelle McNamara övertygad om att de fruktansvärda handlingarna hade utförts av en och samma person. På sin blogg presenterade McNamara resultaten av sitt grundliga researcharbete, samtidigt som hon blev mer och mer besatt av fallet. När boken till slut gavs ut bidrog den till att Golden State Killer äntligen kunde gripas. En spännande och obehaglig historia om ett verkligt fall.
Nikki Griffin är en kvinna som andra kvinnor vänder sig till när de har problem med våldsamma män. Griffin får männen att hålla sig borta genom att framkalla samma känslor som de själva gjort - maktlöshet och utsatthet. Ryktet går, och snart har Griffin knappt tid att sköta sitt vanliga jobb som ägare till en bokhandel.

En dag får Griffin ett ovanligt uppdrag: hon ska bevaka Karin Li, medarbetare vid ett techbolag i Silicon Valley. Lis chef misstänker att hon säljer företagshemligheter. När kvinnan brutalt mördas blir Griffin, som har en förmåga att ta våld mot kvinnor personligt, besatt av att spåra upp Lis mördare. Jakten tar flera olika vändningar, varav de flesta tvingar in Griffin i mycket våldsamma situationer. Spåren leder tillbaka till Silicon Valley. Griffins motståndare drar sig inte för att hota hennes drogmissbrukande bror, vilket leder till att uppdraget blir än mer personligt för Griffin.

Det är lätt att gilla bokens orädda huvudperson, Nikki Griffin. Hon delar flera personlighetsdrag med en annan tuffing, Lisbeth Salander från Stig Larsons millenniumserie. Kombinationen privatdeckare och bokhandlare är spännande, och Griffin strösslar friskt med olika litteraturreferenser. Thrillern är den första i en planerad serie av S. A. Lelchuck.

Tre kvinnor

Bok av Lisa Taddeo
Lisa Taddeo har intervjuat tre amerikanska kvinnor under åtta år, och sedan sammanställt deras berättelser i en reportagebok. Sakta lär vi känna kvinnorna och får ta del av deras längtan, drömmar och upplevelser. Även om deras erfarenheter är unika, bildar berättelserna en helhet.

Lina är frustrerad över sitt kärlekslösa äktenskap och gör allt för att fånga sin mans uppmärksamhet. Till slut tröttnar hon och inleder ett förhållande med en annan man, trots att hon vet att relationen är dödsdömd.

Sloane driver en framgångsrik restaurang tillsammans med sin man. Hon har alltid varit vacker och åtrådd och är van att få som hon vill. Hennes man tänder på att Sloane har sex med andra män, och Sloan njuter av uppmärksamheten. Men är detta verkligen vad Sloan själv vill?

Maggie förbereder sig för rättegång. På high school hade hon ett förhållande med en lärare, och nu vill hon att han ska stå till svars.

Bad Blood

Bok av John Carreyrou
En sanslös historia om hur en driven entreprenör fick höjdare inom finansvärlden att satsa miljontals dollar i ett företag, som sedan visade sig vara en stor bluff. Bakom företaget stod en ung kvinna med stora ambitioner att förändra hälsovården i USA.

Företaget, som hette Theranos, skulle erbjuda ett helt nytt sätt att använda blodprover på. Med deras nya maskin skulle man inte längre behöva ta smärtsamma blodprov i armen. Istället räckte det med en enda droppe blod för att analysera, och därmed ge svar på hundratals frågor om patientens hälsa och eventuella sjukdomstillstånd. Den karismatiska vd:n, Elizabeth Holmes, var själv rädd för sprutor och brann verkligen för sin produkt.

Problemet var bara att blodprovsläsaren inte fungerade. I boken får vi följa Holmes desperata försök att dölja detta faktum för investerare och inspektörer. Genom intervjuer av före detta anställda målar författaren, som är reporter på Wall Street Journal, upp en skrämmande bild av företaget Theranos. Anställda kunde få gå på dagen om de gick emot ledningen, olika avdelningar hölls åtskilda för att problemen med apparaten inte skulle upptäckas. Många slutade av egen vilja, eftersom Theranos laboratorier inte följde gällande lagar och regler.

Under tiden hyllades Elizabeth Holmes som en ny Steve Jobs. Hennes ansikte fanns på prestigefyllda affärstidningar och hon blev utsedd till en av världens mest inflytelserika personer av Time Magazine.

Historien om Theranos uppgång och fall är fascinerande, även för läsare som står utanför företagsindustrin. Boken är välskriven och baserad på en grundlig research. Läsaren får följa med på resan när författaren upptäcker den ena osanningen efter den andra, och historien som rullas upp är makalös.
Hannah Lönn är en modemedveten och kavat kvinna i sena tjugoårsåldern som flyttat från en liten by i Småland till Stockholm för att göra karriär. Lite ovanligt för en kvinna på 1950-talet. Lönn är fast besluten att slå igenom som modeskapare, trots att det ibland går lite trögt. Så får hon i uppdrag av ett stort modehus att sy dominoslängkappor till en uppmärksammad visning, men finner att det är ett ganska enahanda och trist jobb. Men själva visningen visar sig bli en väldigt dramatisk tillställning när ett mord begås mitt under showen. Eftersom Hannah Lönn är en skarp iakttagare, och dessutom väldigt nyfiken, blir det hon som pusslar ihop bitarna och kommer mördaren på spåren. Till sin hjälp har hon sina vänner, några av dem är reportern Marie-Louise och systerdottern Laila. Med på ett hörn är också polisen Johan Holm, som Lönn har ett komplicerat förhållande till.

Boken är lättläst, trevlig och välskriven och har en härlig 1950-talsanda. Intrigen är genomtänkt och vem mördaren är avslöjas inte förrän i de sista sidorna. Den passar alla som är intresserade av 1950-talet och sugen på en deckare i Agatha Christie-stil.

Detta är den andra, fristående delen i en serie om modeskaparen Hannah Lönn. Den första hette “En sax i hjärtat” och kom 2017.

Svälten

Bok av Magnus Västerbro
I “Svälten” skildrar Magnus Västerbro de hemska förhållanden som rådde i Sverige under nödåren mellan 1867 och 1869. De svåra åren med missväxt påverkade den svenska befolkningen djupt och var en direkt orsak till den stora massutvandringen, främst till USA. Ändå är svältkatastrofen konstigt nog relativt okänd i historieskrivningen.

Västerbro inleder med att berätta om det kalla året 1867. Detta var före industrialiseringen, en tid då Sverige var mycket fattigt och de flesta försörjde sig på jordbruk. Många levde på knappa marginaler och var beroende av goda skördar. I maj detta år var det flera minusgrader i både Stockholm och Uppsala, men värst var det i Norrland. I Lövånger socken utanför Skellefteå låg snön kvar in i slutet av juni, men sedan slog vädret äntligen om och det blev varmt. Men skörden blev förstås dålig detta år, det hade den varit i Norrland flera år i rad. Svälten lurade runt knuten.

Nästa år, 1868, blev ett varmt och torrt år. Det regnade varken i Norrland eller övriga Sverige och skördarna torkade bort. Halva Sveriges befolkning, 1,7 miljoner människor, hotades av svält. Man åt allt som gick att äta, ingenting kunde sparas till utsäde nästa år.

1869 var katastrofen ett faktum. Efter flera år av missväxt var skafferierna tomma och på våren började både människor och djur att dö av svält. Många tvingades sälja sina gårdar och vägarna fylldes av tiggare.

Magnus Västerbro skriver inlevelsefullt och initierat om det stora lidande som drabbade Sverige under slutet av 1860-talet. Han beskriver vilka mekanismer som skapar en hungersnöd. Missväxt är en komponent, myndigheternas passivitet och oförmåga att inse allvaret i katastrofen är en annan. I det svenska klassamhället var det nämligen många som tyckte att bönderna hade sig själva att skylla, de ansågs vara lata och oförståndiga. När myndigheterna väl insåg faran och skickade nödhjälp, var det för många människor redan för sent. “Svälten” är en nödvändning läsning för alla som vill förstå hur det var att leva och lida i Sverige för bara 150 år sedan. Det är inte svårt att dra paralleller till dagens samhälle.
Tara Westover redogör i “Allt jag fått lära mig” för sin mycket ovanliga uppväxt på landsbygden i Idaho i USA under 1980- och 1990-talet. Familjen, som utgörs av mormoner, bor vid ett berg på en avlägsen plats och har i princip ingen kontakt med omvärlden. Här lever Tara med sina föräldrar och sex syskon. Familjens självvalda isolering är en följd av pappans starka övertygelse om att domedagen är nära. Familjen arbetar hårt med att förbereda sig inför den kommande domedagen och att konservera mat tar en stor del av tiden. Pappan, som lider av återkommande depressioner, försörjer sig på skrothandel medan mamman säljer örtmedicin och förlöser kvinnor i trakten.

Den fanatiska pappan skyr allt som har med staten och regeringen att göra, därför går ingen av barnen i skolan. De lär sig att hjälpligt läsa och skriva, men de har liten eller ingen kunskap om världen utanför gården. Allt som händer på gården anses ske av guds vilja och Tara och hennes syskon utsätts för livsfarliga situationer när de arbetar på skroten. Det är otänkbart att söka vård på sjukhus vid skador och sjukdomar.

Så småningom växer Taras längtan efter att lära sig mer om världen. Inspirerad av en bror som lämnat gården läser Tara på egen hand in alla ämnen hon behöver för att komma in på college. Samtidigt som hon planerar att ge sig av brottas hon med svåra samvetskval över att lämna familjen. Så småningom tar sig Tara ända till Cambridge i Storbritannien där hon doktorerar i idéhistoria.

Boken är en gripande skildring av en helvetisk uppväxt och fångar läsaren med sin beskrivning av en djupt dysfunktionell familj. Det underliggande syftet är att Westover genom att skriva sin biografi vill försöka förstå sin barndom och hur den påverkade henne. Däri finns den stora behållningen med boken. “Allt jag fått lära mig” är svårt att lägga ifrån sig. Man häpnar över Taras driv och intellekt och förfasas över föräldrarnas försummelser och galenskap. En riktig bladvändare som stannar kvar i minnet långt efter att man läst ut den.
En självbiografisk berättelse där Schulmans morfar, den kända kulturpersonligheten Sven Stolpe, spelar huvudrollen. Upprinnelsen till boken är högst personlig, eftersom Schulman bestämmer sig för att ta reda på orsaken till varför han har så nära till vrede. Aggressionen drabbar alla i hans närhet. När han gräver i det förflutna visar det sig att ilskan löper som en röd linje på hans mammas sida av släkten. Det verkar ha startat med Sven Stolpe.

Via mormoderns, översättaren Karin Stolpe, efterlämnade brev, Sven Stolpes egna texter samt en intensiv jakt i olika arkiv börjar Schulman långsamt att lägga ett pussel. Vad var det som hände en gång i tiden? Som läsare blir man engagerad i historien och det finns ett driv i berättelsen som får en att sluka sida efter sida.

Schulman finner att Sven Stolpe ansåg sig vara utsatt för “ett sexuellt attentat”. Det visar sig nämligen att Karin Stolpe hade ett förhållande med författaren Olof Lagercrantz på 1930-talet. Inte helt omotiverat, eftersom Schulman tecknar en bild av morfadern som en kontrollerande sadist. Porträttet av Sven Stolpe är minst sagt nattsvart.

Schulman skriver ärligt, rakt upp och ner. Därför blir historien aldrig snaskig. Resultatet blir en trovärdig berättelse som berör och är svår att lägga ifrån sig. Romanen passar dig som fascineras av släkthistoria och olika människoöden.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.