Johanna Karlsson

Recensioner

Pricken av Margret Rey

Betyg 3
En riktig klassiker som kanske de flesta barn läst, åtminstone föräldrar och mor- och farföräldrarna har gjort det. Den handlar om utanförskap och tillhörighet och att känna sig annorlunda. Känslor och tankar de flesta barn känner igen och kan ta till sig. Kanske kan det också få familjen att fundera på om det är några i deras närhet som känner sig annorlunda? Eller så gör man själv det och då kan det vara skönt att veta att man passar in någonstans och att man är älskad oavsett. En fin klassisk saga och en berättelse som berättats många gånger och på olika sätt. Den håller än i dag.

24 goda gärningar av Jenny Fagerlund

Betyg 4
En julbok att bli glad av. Perfekt mysläsning inför jul eller under helgerna. Den börjar kanske inte så muntert: Det är två år sedan huvudpersonen Emmas make gick bort och hon skyller det dessvärre på sig själv. Men när hon hjälper en äldre man kommer hon på att hon fram till jul ska göra 24 goda gärningar och på den vägen är det. Det går förstås inte alltid jättelätt att göra goda gärningar, men jag tyckte det var inspirerande att läsa om allt hon gjorde och om vad det ledde till. Nya vänskaper, nya affärsidéer, en hund och till och med kärlek. Allt medan snön faller över ett vintrigt Stockholm. Julmys på hög nivå med andra ord.

Det här är inte någon Nobelprisvinnarlitteratur, men det är ett härligt tidsfördriv. Ungefär som att se en romantisk komedi på tv och äta lösgodis. Extra trevligt med miljöer man känner igen sig i. Kanske inga karaktärer som lämnar oförglömliga avtryck, men idén om 24 goda gärningar gav mig inspiration att göra något liknande.

Allt eller inget av Simona Ahrnstedt

Betyg 4
Om man gillar feelgood och romance är det här en härlig och välskriven roman som jag verkligen rekommenderar. Det är uppfriskande med en svensk romanceförfattare eftersom det mesta på marknaden hittills varit amerikanskt eller brittiskt. Ahrnstedts hjältinnor väntar inte på drömprinsen, de är smarta, självständiga kvinnor som ser till att få det de vill ha - på arbetet och i sängen. Som genren mer än antyder handlar boken om romantik och det är den där svindlande förälskelsen man drömmer om, den man blir glad av att läsa om.

Lalo trummar av Eva Susso

Betyg 5
En charmig bok vi i princip har läst sönder här hemma. Den rimmar så fint, är poetisk i all sin enkelhet, och illustrationerna är så fina och varma. En bok med härlig rytm, precis som trummandet Lalo ägnar sig åt. Perfekt högläsning från ett eller två år.

Vilse i skogen av Helena Bross

Betyg 3
En bok som tar upp en rädsla som nog många barn har: att komma vilse i skogen när det är friluftsdag. Men boken är bara lagom spännande, man behöver inte bli rädd. Framför allt är det en vardaglig skildring med mycket igenkänning för skolbarnen.

En enda risk av Simona Ahrnstedt

Betyg 4
Smart romance för smarta kvinnor (och män). Det må vara så att genren förknippats för mycket med stereotyper och dåligt sex och orimlig intrig, men Simona Ahrnstedt har fått mig att inse att det finns också en hel del kvalitet inom genren. Och jo, det finns sexskildringar i boken. Och ja, kärlek och relationer är bokens driv. Men, jag måste ändå säga att sidohistorierna, de parallella berättelserna, driver handlingen framåt och är faktiskt det mest spännande i boken.

Vi lär känna Ambra och Tom, huvudpersonerna, bit för bit. De har båda rätt mycket i bagaget som gör dem sårbara och Simona är en mästare på att skildra det här och på att bygga realistiska personporträtt. Att det också finns intressanta bipersoner i boken, som Jill och Mattias och Ellinor, är en bonus.

Katitzi av Katarina Taikon

Betyg 3
Den här boken läste mamma högt för mig när jag var liten och den har påverkat mig i min syn på andra människor och på oss själva. En viktig bok som gjorde mycket för min förståelse för andras situation och som gjorde att jag lättare känner empati med andra. En klassiker.

ABC-resan av Elsa Beskow

Betyg 3
Klassisk alfabetsbok som går från A-Ö med Elsa Beskows milda akvareller. Boken är på rim och lätt och trevlig att läsa. Att det inte bara är bokstäver, utan också ett äventyr där man följer två barn, gör den till en spännande berättelse där själva bokstäverna kommer som en bonus.

Vitnos och Vips av Marie Louise Rudolfsson

Betyg 3
En charmig, svensk klassiker som kommit i nyutgåva. Lagom spännande kapitelbok för lågstadieåldern om det gotländska russet Vips. Boken passar inte bara hästälskare, utan är spännande även om man inte kan något om hästar. Det finns flera böcker i serien, ifall man skulle uppskatta den här.

Pudlar och pommes av Pija Lindenbaum

Betyg 5
Pija Lindenbaum är i en klass för sig. Hon skriver och illustrerar barnböcker som ingen annan och det är böcker som kan läsas även om man är långt utanför målgruppen 3-6 år. Den här handlar om några hundar som på grund av torka och svält måste överge sitt hem och segla över havet. Men alla är inte så vänliga dit de kommer. Som vuxen ser man en viktig bok om krig, flykt och rädslan för främlingar. Som barn ser man kanske mer en spännande berättelse.