Recensioner av Johanna Karlsson

Räcker det om jag älskar dig? av Katarina von Bredow 

Betyg 3
Än en gång lyckas Katarina von Bredow skildra det hon är bäst på: känslor, relationer, vardagsliv - och förbjuden kärlek. Den här boken gillar jag eftersom den utspelar sig i Kalmar och jag dessutom kan se miljöerna framför mig. Det är också en fin skildring av att bli vuxen, ta ansvar och lära känna sig själv. Passar tonåringar och unga vuxna lika bra. Lättläst bladvändare och engagerande roman.

Findus flyttar ut av Sven Nordqvist 

Betyg 4
Vi känner alla Pettson och Findus, gubben och katten i Sven Nordqvists fantastiska bilderböcker. Den här tillhör kanske inte en av de mer kända, men är en trevlig bok det också. Den passar åldern 3-6 år - fast egentligen blir man väl aldrig för gammal för de här böckerna. Findus vill hoppa i sängen varje morgon, men alldeles för tidigt för Pettson som föreslår att han får flytta ut om han ska hoppa så tidigt. Flytten går till utedasset som görs om till ett litet hus där Findus kan hoppa precis hur mycket han vill. Man känner verkligen hur uppspelt och exalterad han är över ett helt eget hus där han kan göra som han vill och hoppa hur mycket som helst. Och man känner med Pettson när han inte vill hindra Findus, men samtidigt tycker att det blir väldigt tyst och tomt i köket på kvällen. En charmig bok som handlar om mycket på samma gång och där stora och små kan känna igen sig i lite olika slags berättelser.

Rida ryggen av Ida Therén

Betyg 3
En bilderbok för de minsta bokläsarna och deras vuxna. Bokens styrkor är att den skildrar en vardag som många föräldrar och barn känner igen sig i, men som trots det sällan skildras i barnlitteraturen. Det är av någon outgrundlig anledning väldigt stereotypt i de flesta barnböcker, trots att verkligheten inte ser ut så för alla.

Här får det nära föräldraskapet ta plats. Barnet - inte namngivet - och den vuxne upptäcker världen tillsammans en sommardag. Barnet bärs i sjal på ryggen - därav titeln - och en uppmärksam läsare lägger märke till många detaljer, såsom potta (vanligen brukar först lite äldre barn sitta på pottan), tygblöja och så en mysstund som man kan tolka som man vill: amning eller flaskmatning. Till bokens minus hör att illustrationerna känns lite väl amatörmässiga.

Trolltider av Maria Gripe 

Betyg 3
En bok som bygger på den populära julkalendern från 1979 och som skrevs av just Maria och Camilla Gripe. I den här boken får vi återse kära bekanta, men även om man inte sett kalendern är det en trevlig och fantasieggande berättelse om flickan Ulrika och småtrollen.

Bajsboken av Pernilla Stalfelt 

Betyg 3
Bajs och prutt är hur kul som helst. I alla fall om du frågar barn. Vuxna är inte lika roade av bajskorvar. Men den här boken är kul för både stora och små och man måste vara en riktig tråkmåns för att inte underhållas av Pernilla Stalfelts knasiga illustrationer och fakta. För ja, det ryms både bajsfakta och finurliga funderingar och väldigt mycket humor i den här boken. Pernilla kan konsten att skriva om alla ämnen på befriande roliga sätt. Här får kiss- och bajshumorn sitt utlopp i flera sidor och massor av illustrationer.

Dumplin' av Julie Murphy 

Betyg 5
En helt underbar bok! Man kan inte låta bli att älska huvudpersonen Willowdean (kallad Will av de flesta, men Dumplin' av sin mamma) som fullt ut är sig själv. Den tar också upp viktiga frågor och jag känner att det är en bok att bli stärkt av, framför allt om man själv är lite småmullig eller om man av någon anledning känner av normer och krav och är missnöjd med sin kropp (vilket, dessvärre, gäller rätt många unga tjejer).

Dumplin' är så säker i sig själv - tills hon möter kärleken. Men hon vägrar ändå att anpassa sig efter normen, utan fortsätter att (med humor och jävlar anamma) vara sig själv och stå upp för det hon tror på. Det är befriande med en ung tjej som inte ber om ursäkt för sig själv bara för att hon inte är eller ser ut som förväntas. Att hon dessutom älskar Dolly Parton gör henne bara än mer speciell. Det här är berättelsen om en driftig, men också sårbar, tjej, som stannar i ens hjärta.

The Parisian Christmas Bake Off av Jenny Oliver 

Betyg 3
Om man älskar bakning (det gör jag) och att läsa om det och jul och kärlek, ja, då är det här en härlig bok. Som en stunds verklighetsflykt (Paris!) där man får följa med huvudpersonen när hon deltar i en baktävling där första pris är en lärlingsplats hos en framstående konditor. Det blir en del bakprat och snålvattnet rinner när jag läser om allt läckert de bakar.

Man måste dock inte gilla bakning för att uppskatta boken, det är inte längre sötsaksbeskrivningar än att man uthärdar dem även om man inte gillar de inslagen. Det är en bok om att utmana sig själv, att våga göra det man brinner för trots jobbiga minnen och om att inte ge upp. Det är också en roman om kärlek och om vänskap. Utöver någon detalj känns den trovärdig och fin, inte så där tillrättalagd som en del utländska feelgoodromaner dessvärre är.

Det kanske inte är så jättemycket jul över den här boken, men åtminstone vinter. En bok jag kan läsa om.

Sen tar vi Berlin av Moa-Lina Croall

Betyg 3
Moa-Lina Croalls debutroman behandlar ett ganska förutsägbart tema, om man känner till något om Moa-Lina själv. Det känns som en bok som ligger nära henne själv. Det är dock inte någon nackdel, för hon gör det med bravur. Kanske är det vad man skulle kalla ett slags generationsroman, fast en lågmäld sådan. Om att resa till Berlin, finna sig själv och kanske också någon annan. Gemenskap, aktivism, människoöden - men också droger och problem. Moa-Lina vann Lilla Augustpriset och hon är en skicklig författare, men ändå känns inte det här som hennes bästa roman. Hon kan mer, hon kan bättre! Men alla ska vi förstås börja någonstans. Den är läsvärd, definitivt, men stannar inte i minnet.

Alla vi barn i Bullerbyn av Astrid Lindgren 

Betyg 5
Klassikernas klassiker, men den håller än och är lika uppskattad av mina barn som den var av mig när jag var liten, och av mina föräldrar när de var små. Det här är första boken om barnen i Bullerbyn och man introduceras till Lisa, Lasse och Bosse och deras vänner i Britta, Anna och Olle. Astrid Lindgren har en fenomenal förmåga att berätta på barnets nivå och att göra ett äventyr av det vardagliga. Dessutom känns det idag som ett stycke historia, hur livet kunde te sig förr. Kanske var det inte så eländigt alla dagar, trots bristen på Iphones. ;) Jag skulle vilja påstå att den här boken numera hör till vårt kulturarv och bör läsas av alla, stora som små.

Det fina med Kerstin av Helena Hedlund

Betyg 5
En ljuvlig bok om Kerstin som passar perfekt som högläsning för åldern 6-9 år. Lagom vardagsspännande och med en fingertoppskänsla för hur det är att vara (eller ha) ett barn i samma ålder som Kerstin. På pricken beskriver Katarina Strömgård allt från lekar och tankar och känslor till vardagliga saker, som hur vuxna pratar annorlunda när de träffar andra vuxna de inte känner (till exempel klasskompisars föräldrar) och hur de då rufsar en i håret och säger pinsamma saker. Med andra ord igenkänning för både vuxen och barn.

Boken utspelar sig under en ganska kort period runt höstlovet och kretsar kring ett par dilemman i Kerstins liv och ankomsten av en ny pojke i klassen som hon blir vän med. Det är alltså inga fantastiska händelser eller spännande äventyr, utan den där vardagen - men ibland med en twist - som känns bekant för de flesta. Hoppa i lerpölar och klättra i träd och att inte våga säga sanningen till fröken. Långtråkigt blir det aldrig.

Illustrationerna förhöjer boken.