Recensioner av Johanna Karlsson

Petras prick av Maria Nilsson Thore

Betyg 4
Petra är ett prickigt djur, men en dag smiter en av prickarna och ger sig ut i världen. Det här är en lustig historia om att vilja ha sin prick men att tillslut behöva släppa taget och lita på att den kommer tillbaka. Extra roligt är att den blev en spinoff i form av en pixibok som handlar om prickens resa och hur den sedan kom hem till Petra igen. Underbara illustrationer där man inte kan låta bli att beundra alla tapeter och detaljer i bakgrunden.

Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer 

Betyg 4
Vem känner inte till historien om Bella och vampyren Edward? Men när boken först kom ut på svenska var den rätt okänd här och själv blev jag lycklig över att äntligen ha hittat en sådan roman jag själv skulle älskat som tonåring. För ja, här finns massor att kritisera, men i grund och botten är det en sådan där enkel kärlekshistoria man önskar fanns i verkligheten. Där inget kan skilja en åt, där känslorna är så starka och där man alltid, alltid blir räddad från världens ondska. För det ska gudarna veta att det finns mycket att vara rädd för som ung tjej i dag. Eller som människa, för den delen. Vi lever i en orolig tid och då är det skönt med tydliga berättelser.

Vem är sjuk? av Stina Wirsén 

Betyg 3
Stina Wirsén är fenomenal när det kommer till att få ord och till synes enkla illustrationer att skildra det som händer i barns liv. I den här bilderboken blir Nallen sjuk. Hon får ont i magen. En lekfullt pedagogisk bok om vad som händer på sjukhuset och att det går bra, men som ändå lyckades skrämma min sexåring så att hon numera alltid tror att hon behöver operera bort blindtarmen när hon har ont i magen. Målgruppen är dock barn upp till tre år.

Du och jag, Sigge av Lin Hallberg 

Betyg 3
Böckerna om Sigge är hästböcker som även en icke hästtokig person kan läsa, för de är mysiga och lagom spännande. Målgruppen är åldern 6-9 år och det är lättlästa böcker som barnen med fördel kan läsa själva. En lagom ingång till läsandet när man kommit förbi de första nybörjarböckerna och vill ha lite mer att bita i, men fortfarande behöver korta kapitel och luftiga sidor. Att Sigge är en charmig shetlandsponny gör inte saken sämre. Gillar man hästar kommer man att älska Siggeböckerna. Det finns flera i serien.

Ensamma i stan av Helena Bross

Betyg 3
Hela klassen är i stan och ska gå på museum, men när några elever sackar efter och tappar bort klassen blir det spännande. Jag tycker att det är en bok som samtidigt är lärorik: Vad gör man egentligen om man tappar bort klassen mitt i en stad?

Gropen av Emma Adbåge 

Betyg 5
En bilderbok för åldern 3-6 år med illustrationer i Emma AdBåges karakteristiska stil. En bok som står på barnens sida och visar hur fyrkantiga vuxna kan vara emellanåt, men som också låter barnen vara rebelliska. När barnen vill leka i gropen och inte lyssnar på de vuxnas förbud, fyller de vuxna igen hålet, men det hindrar inte barnen från att leka de lekar de tycker bäst om, istället för att gunga eller vara på den organiserade - och tråkiga - gården.

Boken vann Augustpriset 2018 och det är den väl värd. En bok som både vuxna och barn får ut något av, med lekfullt språk och pricksäkra skildringar, utan att det är för många ord. Emma AdBåge är bra på att kort beskriva exakt vad som sker, så att man förstår vad barnen känner. Det är en hyllning till fantasin och leken och till barn som står upp för sig själva när vuxna är trångsynta och bara vill förbjuda allt för att "man kan skada sig". Den här tål att läsas många gånger.

Hästen och hans pojke av C. S. Lewis 

Betyg 2
Av alla böcker om landet Narnia är det här den jag minst av allt rekommenderar att man läser. Målgruppen är, precis som tidigare, barn i åldern 7-15 år. Den här boken skiljer sig lite från de andra då den inte handlar om ett barn från vår värld, utan om en pojke som bor i samma värld som Narnia ligger i. Det gör att boken blir lite mindre engagerande. Den har också fått kritik för att vara rasistisk och om inte det, åtminstone stereotyp i sin skildring av folk i boken. Vill man läsa en Narniabok är mitt förslag alltid Häxan och lejonet. Den här kan man läsa om man redan läst de andra böckerna och inte kan få nog av världen böckerna utspelar sig i.

Jul i Stora Skogen av Ulf Stark 

Betyg 4
När två barnboksproffs slår sig samman för att göra en julbok i 24 kapitel kan det knappast går fel. Det här är en perfekt decemberläsning med ett kapitel varje dag som sprider julstämning. Rabén & Sjögren har gett ut många julböcker sedan den här kom och de passar lite olika åldrar. Den här skulle jag säga passar de yngre bäst, kanske 3-7 år. Det är en ganska enkel, men charmig, historia och Eva Erikssons illustrationer av kaninerna och den tväre tomten är lika mysiga som man kan vänta sig. Julböcker med 24 kapitel är en genial idé. Man får enkelt upp upp julstämningen och man vet dessutom vad man ska läsa varje kväll fram till julafton.

Allting gott och alldeles för mycket av Edward Blom Gunilla Kinn 

Betyg 4
Om man charmas av Edward Blom och hans kärlek till rejäl mat, är den här boken ett måste. Själv äter jag inte ens kött, så en majoritet av bokens recept är inte aktuella för min del, men jag tycker ändå om att bläddra och läsa i boken. Boken blir som ett besök i Edward Bloms värld, eller i alla fall i hans kök, och han delar generöst med sig av tips, recept och sina tankar om mat. Det är också en delvis lärorik bok eftersom han som mathistoriker har mycket intressant att berätta.

Boken känns typiskt Edwardsk där ingredienserna mäts upp med yviga svängar och där portionsangivelserna är väl tilltagna samtidigt som han förväntar sig att man också ska äta förrätt och dessert eller ost. Han vill att vi ska bli ordentligt mätta, med andra ord.

Boken är indelad i olika temakapitel och illustrerad med snygga fotografier. Det är fint att se ansikten från hans bekantskapskrets dyka upp runt matbordet. Riktiga människor istället för inlånade snyggingar som ska sitta runt bordet och se sociala och glada ut.

Veronika bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho 

Betyg 3
Paulo Coelhos mest kända - och mest lästa - roman må vara Alkemisten, men han har skrivit många fler. Veronika bestämmer sig för att dö är en av dem. Jag har läst flera av hans romaner och har något slags hatkärlek-förhållande till dem. De är lättsamma, berör ofta djupare ämnen och med andliga inslag, men på samma gång kan de kännas för ytliga och ibland lite konstiga. Den här berör ämnen som mentalsjukvård och psykisk ohälsa, men också livsleda och livslust och meningen med allt. Den får en att tänka till, men man blir inte på djupet berörd så som man kan bli av andra författares texter. Å andra sidan är Coelhos styrka att i enkla ord nå ut med svåra ämnen.