Recensioner av Johanna Karlsson

En liten kärlekssång av Michelle Magorian

Betyg 5
Det här var nog den första roman om kärlek jag verkligen, verkligen gillade. Jag var ganska ung tonåring då. Många romaner jag gillat tidigare har inte varit lika bra när jag blev äldre, men den här tillhör de böcker som fortfarande berör. En fin kärlekshistoria, men mer än så: den handlar om att bli vuxen, våga ta ansvar, att utvecklas och stå för det man tror på. Det är också en skildring av livet på landsbygden i England under andra världskriget. Michelle Magorian har skrivit många barn- och ungdomsromaner som utspelar sig under och efter kriget och de är alla en utmärkt introduktion till hur det kunde vara för en privatperson i England under den tiden. En spännande historieskildring ur ett civilt perspektiv.

Michelle Magorian skapar karaktärer man bryr sig om och händelser som berör och den här boken är inget undantag. Även om den utspelar sig för ganska länge sedan är det en allmängiltig historia om första kärleken och hur lätt det är att gå vilse när man är ung.

Saffransmysteriet av Martin Widmark

Betyg 3
De populära detektiverna i Valleby, Lasse och Maja, är tillbaka för att lösa ännu ett mysterium. Den här boken är ganska lättläst och passar åldrarna 6-9 år. Det är inte en av de bättre, men en helt ordinär LasseMaja-bok. Det är inte så mycket text som i en del av böckerna och den är rikt illustrerad i färg, vilket gör den utmärkt som en ingång till LasseMaja-världen för en som ganska nyligen kommit gång att läsa kapitelböcker. Upplägget är ungefär som de tidigare böckerna där ett mysterium ganska snart introduceras och vi redan i de första två kapitlen har fått träffa alla personer den här boken ska handla om. En av dem är skyldig, men vem? Alla är lika mycket eller lite misstänkta. En klurig historia där Lasse och Maja som vanligt är skarpa nog att lista ut vem som är den skyldige. Extra plus för en julig LasseMaja bok att läsa i december eller på jullovet. Julstämning och favoritdetektiverna i ett, perfekt för lågstadiebarn. För mindre barn blir nog själva mysteriet och dess lösning lite väl svårt att hänga med i.

Sagan om det röda äpplet av Jan Lööf

Betyg 4
En bilderboksklassiker som ständigt kommer i nya upplagor. Finurligt berättad om ett äpple som kommer på villovägar och på olika tokiga sätt tar sig genom boken, utan att äpplets ägare märker någonting. Behållningen är Jan Lööfs karaktäristiska illustrationer och alla detaljer som finns i bilderna. En bok som passar barn i bilderboksåldern. Nostalgi för oss vuxna och nyupptäckandets glädje för de små. En enkel men samtidigt genial berättelse som nu har cirka 40 år på nacken och som fortfarande är lika uppskattad.

Lisa, sam och sköldpaddan av Doris Orgel

Betyg 3
En bra bok när man börjat läsa själv, eller som högläsning. Boken är illustrerad av Ilon Wikland, vilket förstås alltid lyfter en bok, för vem älskar inte hennes illustrationer? Det här är en bok om syskonskap, men också om djur och frihet och fångenskap. Vad behöver man för att må bra? När Lisa bryter armen jämför hon först sköldpaddans skal med sitt gips, men inser sedan att det snarare är baljan sköldpaddan bor i som är som hennes gips. Hon gör vad hon kan för att sköldpaddan ska må bra. En bok som är lagom lättläst och spännande för ett barn i sjuårsåldern, samtidigt som den väcker viktiga frågor om djur i fångenskap. Rekommenderas till barn 5-9 år.

En enda natt av Simona Ahrnstedt 

Betyg 3
Simona Ahrnstedt behärskar sin genre, romance. Hon kan konsten att skriva bladvändare där kärleksrelationen står i fokus, men där det ofta finns mörkare stråk i berättelsen. Så är fallet även i den här romanen, där båda huvudkaraktärerna har skit i bagaget som hindrar dem att leva sina liv fullt ut. Simona lyckas även i den här romanen att väva ihop intressanta personer med en spännande handling, där kvinnan brinner för sin karriär (hon är journalist) och slåss mot sitt förflutna. I ett vintrigt Kiruna tar romanen sin början och som vanligt bjuder författaren på het passion och väjer inte för kittlande sexscener. Kanske är det just det som gjort henne populär: att huvudpersonerna inte stänger sängkammardörren när det hettar till. Och att man kan läsa utan att ta fram skämskudden.

Önskestjärnan av Ingelin Angerborn 

Betyg 3
Spänning för barn i slukaråldern. Den här boken handlar om det som vi nog alla fantiserat om: vad händer om ens önskning faller in? Och om den kanske inte är så genomtänkt. Astrid förvandlas till hund. Kommer hon att bli människa igen? Och hur ska det då gå till? Spännande för de äldre läsarna, kanske lite för läskigt för de yngsta. Men som vanligt bra berättat och lättläst av Ingelin Angeborn som är en av våra mest älskade barnboksförfattare. Passar både som högläsning och för att läsa själv.

Peka och känn : Valpar av Carrie Love

Betyg 3
Mysig bok för de minsta barnen som passar från bebis upp till tre år. En bok med söta bilder, rejäla sidor och olika material och struktur att känna på. Den har blivit populär hemma hos oss och vi har "läst" den om och om igen. En tålig bok.

Frippe lagar allt av Lars Klinting 

Betyg 4
Frippe är bävern Castors vän. En dag lånar han verkstaden för att laga saker åt folk. Det är kul att läsa om hur allt inte går så bra som han tänkt sig, fast ändå på något vis blir precis det folk vill ha men som de inte visste om att de ville ha. Frippe är uppfinningsrik och det här är en ganska rolig bok för barn i åldern 3-6 år. Som vanligt fina illustrationer av Lars Klinting. Det finns fler böcker om de bägge bävrarna.
Boken som startade den stora vågen av böcker med modiga tjejer, mjuka killar och hjältemodiga djur. Hur många böcker har det kommit efter den här? Kanske för många. Det gör inte den här boken sämre. Till dess styrkor hör inte bara urvalet av olika slags kvinnor från olika tider och platser och med olika bakgrund, utan också det faktum att de valt olika illustratörer med olika stilar. Det är en vacker och inspirerande bok, både för de små tjejerna och för äldre damer.

Trixarna av Margaret Mahy

Betyg 4
Som en blandning av ungdomsroman, urban fantasy, relationsroman och kärleksskildring. Margaret Mahy skriver om en familj som åker till sitt sommarställe på Nya Zeeländska landsbygden för att fira jul och nyår med vänner och gäster, bjudna och objudna. Det är en roman där relationerna är komplicerade och där några av de objudna gästerna ställer mycket som dolts i dagens ljus. Konflikter och smärtsamma händelser uppdagas, men det här är ändå bara bakgrunden till storyn.

I förgrunden står flickan Harry, en bokmal som helst håller sig för sig själv och som lever i skuggan av sina syskon. Hon skriver en berättelse och skräms av att de tre bröderna, som plötsligt dykt upp i verkligheten, är orimligt lika boven i hennes text. Har hon hittat på dem? Dessutom är det svårt för henne att inte falla för en av dem, trots att hon samtidigt anar att han inte precis är god. Verklighet blandas med sådant som inte hör vår vardag till och det blir en spännande bok med driv, en annorlunda bladvändare.