Johanna Karlsson

Användarprofil
Den här boken var den andra som filmatiserades, även om det inte är den andra boken i ordningen. Det har att göra med att det är en historia som lämpar sig bra för film, med en spännande äventyrshandling som passar både mellanstora och stora barn. Några gamla bekanta får man återse: Caspian, som nu är kung, musen Ripipip och syskonen Lucy och Edmund. Det är en spännande resa de ger sig ut på där de besöker öar och andra länder och den har ett högre tempo än förra boken i serien. Det är kul att barnens odräglige kusin har följt med på resan och dessutom förvandlas till en drake, något som gör honom mer ödmjuk efter hand. Spänningen ligger i ett uppdrag Caspian har. Ska de lyckas?

Den sista striden

Bok av C. S. Lewis
Allting har ett slut och så även serien om landet Narnia. Den här boken är nog den som, jämte Häxan och lejonet, är den som har mest kristen symbolik. Det är dock inte något som stör ett barn, då det i sig är en spännande berättelse.

Hon & han

Bok av Katarina von Bredow
Det här är en spännande bladvändarbok om livet i mellanstadiet och vad som är viktigt och oviktigt. Det är relationer och känslor i fokus. Men här finns också en annan, mycket viktig historia som jag skulle önska att alla barn i den åldern läste: om hur man inte kan vara säker på att den man träffar på nätet är den den utger sig för att vara. Mycket aktuellt ämne för åldern 9-12 år (och lite uppåt).
I den här boken återvänder syskonen Lucy, Susan, Edmund och Peter till det magiska landet Narnia. Det är ett kärt återseende även för en läsare som precis lämnat Häxan och lejonet bakom sig och vill ha mer av Aslan och Narnia. En bok som passar barn i skolåldern. Att boken börjar med någon annan, nämligen Caspian som bor i ett helt annat land, kan göra en lite förvirrad, men snart kommer de fyra syskonen in i bilden och allt knyts ihop. Det är fantasieggande att läsa om hur de knappt åldrats alls, medan det fantastiska slott de bodde i förra gången de var i Narnia nu bara är ruiner och berättelserna om den är legender som nästan ingen tror på. Det får en att tänka på tidens gång.

Gröna fingrar sökes

Bok av Annika Estassy Lovén
En roman att bli glad av som handlar om vänskap och att finna sin väg i livet. Det är en fin bok, inte någon pärla, men trevlig för stunden. Jag tyckte om personerna, framför allt den äldre kvinnan Agnes som nu börjar bli märkt av sjukdom. Jag gillar också att Annika inte väjer för tunga ämnen, även om hon inte heller går på djupet med dem. Men för de flesta av oss är ju livet så: sjukdomar och jobbiga relationer existerar i vår närhet.

Kalle som lucia

Bok av Anette Skåhlberg
Det här är en bilderbok med lite mer text än vanligt så den passar bäst från tre år och uppåt, kanske mest om man är 5-7 år. Boken berör ett ämne som påverkar många barn, nämligen vem man får vara i lussetåget på förskolan eller skolan. Kalle vill vara Lucia, men det är inte alla som tycker att han ska vara det.

Jag både gillar och ogillar boken. Det negativa med den är att det för många barn i dag faktiskt är självklart att vem som helst kan vara Lucia och att den här boken lyfter ett "problem" som barnen faktiskt inte stött på i verkligheten (än). Jag föredrar böcker där man visar att saker kan vara på olika sätt utan att göra en grej av det. För när man gör så här befäster man snarare att killar inte kan vara lucia. Samtidigt tror jag att det ser olika ut beroende på var i landet man bor och med vilka man hamnar och för ett barn som de facto stöter på de här problemen och fördomarna kan det vara skönt att höra hur Kalle fick som han ville.
Är inte det här den perfekta presentboken när en fellow boknörd och Jane Austen-älskare har fått barn? Rolig bokidé där man gjort en bilderbok av Jane Austens bokvärld i enkelt pekboksformat. Den kommer att uppskattas av både stora och små boknördar. Kul idé, men begränsad målgrupp.

Häxan och lejonet

Bok av C. S. Lewis
En fantasyklassiker för barn som nog de flesta hört talas om. Har man inte läst boken har man kanske sett någon av filmatiseringarna. Ett spännande äventyr som ibland kritiserats för att ha en alltför kristen symbolik, men det är inget som brukar störa barn eftersom det, i första hand, är en väl berättad och spännande historia. Oförglömliga karaktärer, såsom flickan Lucy, faunen Tumnus och lejonet Aslan. Den här boken är den man bör läsa först och också den som är den mest magiska av Narniaböckerna. Den utspelar sig under det som senare, i följande böcker, kommer att kallas Narnias guldålder. Boken passar som högläsning från cirka sju års ålder.
Jag älskade den här spännande boken när jag var i slukaråldern. Krass verklighet blandas med magisk fantasy när den mobbade pojken Bastian kommer till Fantásien. Fantasieggande bok som fick mig att skapa egna världar och rita kartor tillsammans med mina vänner. Boken är en klassiker.

Som om ingenting

Bok av Katarina von Bredow
Den här ungdomsromanen innehåller Katarina von Bredows signaturmelodi: förbjuden kärlek. Pirrande läsning för tonåringar om hur huvudpersonen Elin på en skrivarkurs faller för en man som inte bara är äldre än hon, utan dessutom hennes bästa väns pappa. Kan det bli mer komplicerat? Om att tro sig veta vad som är rätt, men ha svårt att stå emot. Och vad är egentligen rätt och fel? En bok med fokus på känslor och relationer.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.