Johanna Karlsson

Användarprofil

Mums för minigourmeter och matgladisar

Bok av Edward Blom och Gunilla Kinn
Allas vår matfantast Edward Blom har här tillsammans med sin fru och en vän skapat en matbok för barn och barnfamiljer. Nu kanske man mer tänker på överdåd, konstiga ingredienser och ett stort intag av alkohol när man tänker på Edwards Bloms mat, men nej, det är inte det han serverar till barnen. Här är det mer rejäl husmanskost, men också enkla mellanmål och snabba luncher som passar bebisar och småbarn.

Tanken är att barnmat inte ska vara mjäkig. Det ska vara smak på maten, även om man är bebis och äter puré. Många av rätterna är dessutom klassiska svenska rätter men omgjorda för att passa barn bättre. Författarna bjuder på tips, fakta och anekdoter - och också på en hel del skratt. För allt är inte allvar, det måste rymmas humor i matlagningen.

För herr och fru Blom är det viktigt att maten är nyttig och med nyttig menar de rejäl och sockerfri. Här finns därför också tips på efterrätter och annat gott som inte innehåller en massa vitt socker.
En vacker receptbok med alltifrån smårätter till middag, bröd och fikarecept. Fokus är på lite nyttigare och miljövänlig mat, men inte nyttigt som i att det är någon diet, utan snarare att det är fullkorn, grönsaker och sunt förnuft. Många av rätterna ser kanske inte så mycket ut för världen, men det är riktigt goda recept.

Saltå Kvarn i Sörmland har funnits sedan 1964 och maler mjöl på biodynamiskt odlad spannmål. Nu, när många insett att vanligt vitt vetemjöl inte är det bästa alternativet, ligger Saltå Kvarns gamla och nyttigare spannmålssorter mer i tiden. Flera recept i boken följer det tänket och använder till exempel dinkel både som mjöl till pizza och istället för ris i risotto eller istället för pasta i sallader. Utländska ingredienser, som vissa ostar, blandas med det traditionellt svenska. Det är också en bok som delvis följer årstiderna. Kakrecepten utgår till exempel mycket från det som växer här: äpplen, lingon, hallon.

Boken passar de flesta och man behöver inte ha någon särskild erfarenhet för att följa recepten, men kanske inte heller vara absolut nybörjare i köket.

Tandligan

Bok av Helena Bross
Visst är det jobbigt att vara sist, oavsett vad det gäller? Hög igenkänningsfaktor för barn i åldern 6-9 år. Här är det Elin som är sist med att tappa en framtand. Som hon väntar och längtar. En vardaglig berättelse som utspelar sig hemma och i skolmiljö.

Dödenboken

Bok av Pernilla Stalfelt
Kan man skriva om döden på ett humoristiskt sätt? Ja, om man heter Pernilla Stalfelt. Här kombineras ett allvarligt ämne med hennes härliga iakttagelser och naiva illustrationer. Det blir ett sätt att närma sig döden för både vuxen och barn, utan att det känns alltför läskigt. Det är ju trots allt en oundviklig del av livet. Allas liv. Även tulpanen som vissnar och dör. Pernilla skriver om det sorgliga men också om det tokiga, om det stora och om det lilla. Hon tar upp olika tankar om vad som kan hända efter döden och skriver med respekt om folks tro och tankar. Boken passar för barn i ålder 3 år och uppåt.
Det här med att meditera känner nog många att det är bra och något de skulle vilja börja med eller ha mer av i tillvaron. Men när och hur? Den här boken är smidig eftersom den inte bara handlar om små korta meditationer i vardagen, utan den är också i ett behändigt format och dessutom skriven så att man kan läsa den långsamt, en bit då och då. Boken är skriven för nybörjare, som jag själv, men menar att även de som är mer vana har nytta av boken då de där små vardagsmeditationerna är något folk ofta glömmer bort.

Jag tycker att boken är lättläst och inspirerande. Här finns både enkla och avancerade övningar. Ett ämne som tas upp är "nödminuten", den stund man skulle behöva stanna upp en minut och tänka. Boken tar upp olika sådana situationer och hur man kan förhålla sig till dem och behålla lugnet.

Till bokens nackdel hör att den är lite tråkig, framför allt visuellt. Några illustrationer eller fotografier hade verkligen lättat upp läsningen.

Bara inte du

Bok av Katarina von Bredow
En roman för ungdomar och unga vuxna. Katarina von Bredow är så bra på att skildra den första stora kärleken och känslorna den rör upp och den här boken är inget undantag. Ett återkommande tema i hennes böcker är dessutom förbjuden kärlek och här handlar det om bästa vännens pojkvän. Ofta ställs, precis som här, kärleksrelationen mot andra relationer, som familj eller vänner. Spännande och engagerande bok med mycket igenkänning.
Jag minns att jag kände mig ganska vuxen när jag läste den här boken. Det är en ungdomsroman, men tar upp viktiga ämnen: tid och vår förmåga att finnas för och lyssna på varandra. På sätt och vis är den än mer aktuellt i dag.

Gittan och älgbrorsorna

Bok av Pija Lindenbaum
Tredje boken om Gittan, en både tuff och försiktig tjej, är lika bra som de tidigare två. Hon är en nyfiken och uppfinningsrik tjej, fast kanske lite ensam. Hon vet dock vad hon vill och det är härligt att se en sådan tjej i litteraturen, en som inte bara är framåt och social och en Pippi Långstrump-typ. I den här boken kommer älgbrorsorna hem till henne och de är ganska påträngande, så det gäller att Gittan är bestämd och säger ifrån. De utmanar också Gittans föreställningar om hur det är att ha syskon, för älgbrorsorna är inte alls som hon tänkt sig att syskon ska vara. En härlig och rolig bok för barn från tre år och uppåt.

Kring denna kropp

Bok av Stina Wollter
Alltså, Stina. Hon är underbar och bjuder generöst på sig själv, med humor och självdistans. Hon vågar vara sårbar och, framför allt, hon säger så många klokheter och är så klarsynt. Har man lyssnat på hennes radioprogram eller bara är en följare på Instagram (där hon lika generöst delar med sig av sina tankar) känner man genast igen hennes röst och hör den "i huvudet" medan man läser. Hon har sin egen personliga stil. Här följer vi hennes tankar, med hjälp av hennes kropp. Det är den där omfamningen av varmt vatten i en källa på Island (omslagsfotot) och det är tankar kring systern som gick bort, kring mamma, kring kropp och normer och vad normerna gör med oss.

Ännu mera vego

Bok av Sara Ask
I den här uppföljaren till Mera vego bjuder Sara och Lisa på ännu fler smarriga vegetariska och veganska middagar. Ett litet plus med boken är att de ofta skriver tips på hur en lakto-ovo-vegetarisk rätt kan göras helvegetarisk eller vegansk. De skriver också om vad som är i säsong olika årstider och vad som är bra att ha hemma i skafferiet. Det är med andra ord en bok som varvar recept med smarta tips för nyfikna hemmakockar.

Nu kanske man inte primärt väljer en kokbok utifrån form och fotografier, men jag vill ändå lyfta att det är en vardagsfin och trevlig bok att bläddra i och att bilderna gör en hungrig. Maträtterna är alla enkla att laga, även om vissa rätter förstås tar mer tid eller är lite pilligare än andra rätter. Här finns recept som indisk kikärtscurry, grönkålspannkakor, mapo tofu, spenatbörek eller en av familjens favoriter från öst: panerad ost med stekt potatis och tartarsås. Även militanta köttätare blir mätta och glada av den maträtten. En bok som varmt rekommenderas!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.