Johanna Karlsson

Användarprofil

Överenskommelser

Bok av Simona Ahrnstedt
Romance i historisk miljö är kanske inte min favoritgenre, men jag gillar Simonas sätt att skriva. Jag skulle dock säga att hennes samtida romaner är bättre. Ändå helt okej om man gillar historia, romantik och därtill vill slippa en del stereotyper om kvinnor som snällt väntar på sin tur.

Fem gånger mer kärlek

Bok av Martin Forster
Det är inte alltid lätt att vara förälder, speciellt om man kommit i ofas med varandra och konflikterna börjar påverka relationen. Det finns de som vill ta till "supermetoder" och de som menar att man ska "vara konsekvent", men Martin Foster menar att det är viktigare med kärlek än med gränssättning och han lutar sig på sin erfarenhet som psykolog, men också på flera aktuella studier. Hans budskap är lite som Astrid Lindgrens när hon sa att man ska ge barn kärlek, mer kärlek och ännu mer kärlek, så kommer folkvettet av sig självt.

Martin Forsters bok är lättläst och lättbegriplig, men inte ytlig. Här finns fakta och konkreta råd och tips att ta till sig i olika slags situationer. Genom att bygga på relationen och erbjuda barnen både värme, kärlek och ramar, skapar man en bra grund. Allt måste inte vara hugget i sten, men när det verkligen gäller ska man stå stadigt. Olika teman som tas upp är syskonbråk, "trots" och sömn och man får tips på hur man kan hjälpa sitt barn. Den här boken håller föräldern i handen, men har barnet i fokus.
Den här kokboken är en riktig tegelsten, men en vacker och innehållsrik sådan. Det är en bok som jag ärligt talat läst mer i än använt, men de jag recept jag har provat har jag gillat. Boken är 400 sidor tjock och är ett möte mellan flera olika smakvärldar: Finland, Grekland, Cypern, Sydafrika, Italien och "resten av världen". Ett kapitel ägnas åt varje land och illustreras med vackra fotografier av både mat och miljöer.

Det är en personlig bok där Tessa Kiros skriver med kärlek om sitt ursprung, sin familj och sitt matintresse. Med en morfar i Finland och en pappa från Cypern får vi ta del av traditionella recept från de båda platserna, men också mer moderna recept i hennes egen tappning. Därav titeln, för här ryms både hjortron, lingonsylt och knäckebröd - och mannagrynskaka, rosvatten och inlagda oliver.

Min favoriträtt innan jag slutade äta kött var Tava, en cypriotisk rätt där man lagar lamm och potatis i ugnen med tomater och kryddor. Den är lättlagad och riktigt god. Yoghurtkakan med rosenvatten har en gudomligt god smet, jag kunde knappt sluta slicka bunken, men dessvärre blev kakan ganska intetsägande.

Starkast i klassen

Bok av Helena Bross
Böckerna om klass 1b är perfekta för nybörjarläsaren och toppar ständigt försäljningslistorna och utlåningsstatistiken. Det är lätt att förstå varför, för de innehåller alla en vardagsspännande historia, ofta knuten till skolan, som barn känner igen sig i. Den här boken är inget undantag. Bonus att olika barn är huvudpersoner.

Silvertronen

Bok av C. S. Lewis
Det här är en av de mer spännande böckerna i serien och tar vid inte så många år efter att skeppet Gryningen kom tillbaka till Narnia. I den här boken är det Eustace och Jill som ger sig ut på jakt efter Caspians son Rillian och det är en spännande resa i trakter vi inte varit så ofta. Den här boken är lite som ett klassiskt äventyr: några personer ger sig ut på vandring, har ett uppdrag, möter hinder och motgångar och får oväntad hjälp. Den passar barn från cirka åtta år och uppåt. Kanske upplevs den som lite gammaldags i språket, men inte alltför mycket. Den passar perfekt som högläsning. I den här boken finns också en parallell historia om hur Jill har det i skolan och om hur vistelsen i Narnia ger henne ett annat utgångsläge.

Castor odlar

Bok av Lars Klinting
Bävern Castor är tillbaka och den här gången ska han och Frippe odla. Mysig berättelse där man samtidigt lär sig om odling. Böckerna om Castor är populära hemma hos oss eftersom de är både fina, roliga och pedagogiska. Härliga illustrationer i akvarell och dessutom en spännande överraskning på slutet.

Hjärtans Fröjd

Bok av Per Nilsson
Jag älskar Per Nilssons barn- och ungdomsromaner och det här är en av hans mest populära, men också en jag själv aldrig gillade när jag var i den åldern (12 år). Kanske var den för poetiskt upplagd. Jag tror att jag skulle ha varit ett par år äldre för att uppskatta den.

Dan före dan

Bok av Felicia Welander
Lättsam julläsning som inte lämnar några djupare spår, men som är som en riktigt god pralin medan man läser den. Den flyter på bra, är riktigt trevlig och välskriven, men inte så mycket av en överraskning. Lagom läsning efter en skidtur eller istället för en shoppingrunda, uppkrupen i fåtöljen och med en stor kopp te. Om man vill ha en bok som gör en på gott humör är det här rätt bok. Förvisso berör den tyngre ämnen, men inte på ett betungande vis.

Jag gillar att det är bra flyt i dialogerna. En sak jag verkligen uppskattar är att boken slutar där den slutar. Många (framför allt anglosaxiska) romaner i samma genre hade innehållit några sidor till och slutet hade blivit övertydligt (och kanske lite väl tillrättalagt). Vi förstår mycket väl hur det kommer att sluta, men det sista lämnas åt fantasin på ett bra sätt. Det är modigt av författaren att göra så.

Om man gillar att se julfilmer är det här bokvärldens motsvarighet. Lättsmält utan att vara ytligt.

Kattas ungar

Bok av Margareta Nordqvist
Vi älskar Margareta Nordqvists böcker här hemma för de är perfekta för den som håller på att lära sig läsa. Men även långt innan vi nådde det stadiet, fungerade de bra som bilderböcker för högläsning. Det som gör böckerna bra är att det är en mysig handling (speciellt om man älskar djur) och att hela boken är skriven i versaler. Det är bara några ord på varje sida, på sin höjd en eller två meningar, och de flesta ord är ganska enkla. Margareta Nordqvist lyckas trots det berätta en engagerande historia.

De mysiga illustrationerna är en del av charmen och i den här boken är det gulliga kattungar på var och varannan sida. Vilket barn älskar inte kattungar, liksom? Boken skildrar vardagen med kattungarna, hur en kommer bort och barnen letar efter den och så problemet alla med en kull kattungar ställs inför: vad ska vi göra av ungarna nu när de börjar bli stora? Det blir dags att hitta nya hem åt dem och barnen i byn engagerar sig i det. Mysig bok för åldern 5-9 år.
Den första och denna tredje och sista boken i serien om Lara Jean tycker jag är de bästa. Här har hon hunnit bli lite äldre och vi följer henne ut i livet, den halvkoreanska tjejen vi kommit att älska. Hon är säkrare i sig själv och det är härligt att läsa hur hon utvecklas i böckerna. En spännande och trevlig bok om hur det som flyter på så bra i livet plötsligt kan omkullkastas av ett oväntat besked. Den här boken är lika charmig som de två första.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.