Recensioner av Otilia Jonsson

Dunungen av Selma Lagerlöf 

Betyg 4
Vad många kanske inte vet är att Selma Lagerlöf har skrivit många fina kärleksberättelser. Dunungen: Ett lustspel i fyra akter är en utpräglad kärlekshistoria och handlar om den unga, vackra, snälla Anne-Marie som nyss förlovat sig med sin perfekte Mauritz. Hon kan knappt fatta att en så fin borgmästarson vill ha henne, en simpel bagardotter.

Mauritz föräldrar är inte överlyckliga över det stundande äktenskapet. Tvärtom kan det bli så att han från och med nu måste klara sig helt på egen hand. Mauritz kommer att tänka på sin rike farbror, brukspatronen Teodor, som inte har några egna barn.

Om paret smörar ordentligt för farbrodern kan han kanske ta dem under sina vingars skydd och låta dem leva i ett materiellt välstånd? Beslutsam att få brukspatronen att ge honom lite av sina rikedomar tar Mauritz med sig Anne-Marie till Teodors gård i Värmland.

Teodor är inte fullt så gammal som Anne-Marie trott och även om han vid en första anblick verkar lite skrämmande visar han sig vara ytterst snäll och charmerande. Han är ingen person Anne-Marie vill lura och bedra – särskilt inte när Mauritz uppför sig så illa. Så uppstår ett triangeldrama mellan Anne-Marie, Mauritz samt Teodor.

Dunungen: Ett lustspel i fyra akter från 1914 är en romantisk komedi som bygger på Selma Lagerlöfs novell med samma namn och som utgavs i novellsamlingen Osynliga länkar (1894). Tack vare de rappa dialogerna och heta känslostormarna är boken en medryckande läsning, som får hela mig att bubbla av glädje. Jag älskar den här typen av fåniga kärleksberättelser! Selma Lagerlöf skulle mycket väl kunna vara Sveriges motsvarighet till Jane Austen.

Solens diamanter av Nora Roberts

Betyg 4
Nora Roberts är känd för att vara romantikens drottning. Vad många inte vet är att hon också är en lysande fantasyförfattare. Solens diamanter är första boken i serien om släkten Gallagher. Jude Murray försöker lämna skilsmässan bakom sig och bosätter sig därför i en gammal stuga på den irländska vischan. Redan första dagen upptäcker hon platsens magi – vem är den sorgsna kvinnan i fönstret och den mystiske mannen som verkar dyka upp från ingenstans? Den snygge Aidan hon möter i sökandet väcker både ilska och passion.

Pärlor från månen av Nora Roberts

Betyg 4
Nora Roberts brukar kombinera romantik och fantasy på ett underbart sätt. Det visar hon inte minst i Pärlor från månen, som gör hjärtat alldeles varmt av feelgood. Boken är den andra delen i serien om irländska släkten Gallagher och handlar om brodern Shawn. Han är en magiskt skicklig musiker och det är just för magin han måste ge efter för att fullfölja sitt öde. Mitt i sökandet börjar romantiken spira mellan honom och den osannolikaste av personer, hans gamla vän Brenna.

Handbok för superhjältar 1 - Handboken av Elias Våhlund 

Betyg 4
Jag har hört så mycket gott om Elias Våhlunds Handboken att jag sett fram emot att få dela den med barnen i mitt liv. Jag tror att vi alla fått en ny hjälte i form av Lisa, huvudkaraktären i boken.

Lisa är den ultimata superhjälten, en karaktär många barn kan identifiera sig med. Hon är nyinflyttad i staden och känner sig väldigt utanför. De tuffa killarna i skolan retar henne och hon måste varje dag göra sitt bästa för att undvika dem.

En dag hittar hon en bok som förändrar allt. Genom boken lär hon sig att bli en superhjälte och ju fler förmågor hon utvecklar, desto tryggare i sig själv blir hon. Hur coolt är det inte med en flicka som står upp mot både skurkar och mobbare?! Jag älskar det positiva budskapet.

Frun på Kungsvalla av Sigge Stark

Betyg 3
Sigge Starks kärleksroman Frun på Kungsvalla skrevs och utspelar sig på 1920-talet. Därför är det inte så konstigt att boken har mycket av Den store Gatsby över sig och ger en spännande inblick i den glammiga tidsperioden.

Många av Starks böcker drar åt feelgood-hållet. Frun på Kungsvalla är dock mer av ett drama, då boken skildrar tunga slitningar mellan nygifta Marianne och Ivar. Äktenskapsskildringen börjar lyckligt men ett missförstånd mellan paret raserar nästan allt, så mycket av handlingen kretsar kring deras väg tillbaka till varandra.

Jag gillar det oväntade djupet i handlingen och hur kärleksromanen är allt annat än en typisk kärleksberättelse. Trots att romanen är nästan hundra år gammal upplever jag den som lättläst och underhållande – och jag rent av älskar att få följa med karaktärerna på deras överdådiga trädgårdsfester.

Den steniga vägen till lyckan av Sigge Stark 

Betyg 3
Jag har upptäckt en gömd litteraturskatt: Sigge Starks böcker. Stark skrev romance och feelgood långt före genrerna etablerades i Sverige. Den steniga vägen till lyckan från 1922 är vad jag själv tycker ett bra exempel på hennes klassiska men samtidigt överraskande moderna litteratur.

Jag gillar handlingen i boken, den är sådär härligt lättsmält som bara romantik och feelgood kan vara. Den steniga vägen till lyckan har ett kärlek börjar alltid med bråk-tema, som jag tycker så mycket om i romance.

Dialogerna i boken är rappa, det slår ilskna gnistor om huvudkaraktärerna Elsie och Gunnar. Jag skrattar åt deras underbart fåniga gnabb. Överlag flyter språket på bra i sin enkelhet, vilket jag tycker är skönt eftersom jag har letat efter lagom böcker som jag kan läsa bara för att bli glad.

Kärlekens hunger av Barbara Cartland

Betyg 3
Barbara Cartland är en legend inom romance. Hon har skrivit över 700 böcker och varit en av de 1900-talsförfattare som definierat romantik. Kärlekens hunger ingår i hennes Den eviga samlingen och finns som e-bok respektive ljudbok på Saga Egmont. Den är en ganska typisk Cartland-bok med en handling som utspelar sig under tidigt 1800-tal och som kretsar kring en ung, vacker kvinna.

Aramintas bror har spelat bort en förmögenhet på kort. Det är den hårda Markisen av Wayne som vunnit pengarna och honom måste man betala sina skulder till. Annars…? En sak är i alla fall säker: hela Aramintas familj riskerar att förlora allt. Det som skulle vara hennes debut i Londons societet blir i stället ett räddningsförsök. Araminta har nämligen en plan för hur hon ska lösa situationen.

Kärlekens hunger förenar två sensuella teman. Det ena temat är så klart kärlek. Det andra, då? Mat. Araminta bestämmer sig för att erbjuda sina tjänster som fransk kock i aristokraternas kök – givetvis under en falsk identitet. Om planen lyckas kommer spelskulden vara ett minne blott. Faktiskt lyckas hon bättre än vad hon vågat drömma om, det är bara det att hon hamnat i Markisen av Waynes kök och till sin förfäran börjar förälska sig i honom.

Genom Barbara Cartlands Kärlekens hunger har jag lärt mig massor om franska maträtter. Jag har också fått mig några timmars mysig läsning, jag som gärna läser om kärlek vid första ögonkastet. Det här är absolut inte den bästa boken i världen, men den är charmig, underhållande. Lite synd att dialogerna i den svenska översättningen är överfulla av utropstecken, men jag struntade i tecknen till slut.

Så här blir du miljonär i hängmattan av Per H Börjesson

Betyg 4
Det här är en bok som alla borde läsa för att ordna upp sin privatekonomi. På bara några få sidor lär den här boken dig hur du ganska enkelt kan bli ekonomisk oberoende, eller åtminstone ekonomiskt trygg oavsett vilken sits du sitter i. Bankerna vill övertyga oss privatpersoner att sparande och investerande är svårt, men den här boken bevisar motsatsen. Allt du behöver är tålamod.

Personligen besitter ja ganska goda kunskaper inom ämnet sedan tidigare, vilket gjorde att den här boken var aningen grundläggande för min del. Men samtidigt så är det alltid en bra idé att påminna sig om grunderna, som är så oerhört viktiga för ett lyckat sparande.

Boken tar upp olika definitioner av ekonomiska situationer och hur man kan nå dit. Begrepp som avkastning utreds, och jämförs mellan olika typer av placeringar av pengar. Vilken sorts placeringar är lämpligast hålla sig till, och hur hittar man dessa? Frågor som denna är precis vad boken besvarar.

Bokens viktigaste punkter är att regelbundet placera pengar i kvalitet och lång sikt. Regelbundna placeringar syftar till att alla borde kunna spara pengar varje månad, även om det bara rör sig om några hundralappar. Kvalitet syftar i bokens fall på bra svenska aktiebolag som har aktier tillgängliga på aktiemarknaden. Den långa sikten möjliggör ränta-på-ränta effekten som är oerhört kraftfull och gör det möjligt för alla att bli miljonärer.

Jag rekommenderar boken främst till personer som inte har så stor kunskap om sparande och investerande sedan tidigare, men tycker även att den kan vara intressant för en person som redan besitter en del kunskap.

Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf 

Betyg 5
Gösta Berlings saga är Selma Lagerlöfs debutroman från 1891. Boken kan också vara det mest egensinniga av författarens verk. Hon skrev romanen utifrån sin egen litterära vision, ännu ganska opåverkad av vad litteraturkritikerna i den tidens kultursfär tyckte om hennes sätt att skriva.

Lagerlöfs debutverk är en saga i en saga. Åtskilliga karaktärers liv och dåd på 1820-talet skildras, men allt får en snygg, sammanhållen inramning genom Gösta Berlings bravader. Boken inleds med att Gösta står i predikstolen – kanske en av de mest ikoniska början någonsin. Han är då präst. En präst i onåd.

Gösta är försupen och har lyckats reta upp folket i bygden, som nu vill avsätta den opålitlige pastorn. Full av ånger och skam strövar han omkring i tiggarskrud. En dag räddas han dock av den mäktiga majorskan på Ekeby och livet får en drastisk vändning. Gösta sällar sig till kavaljererna på Ekeby och så börjar det verkliga äventyret.

Och vilket äventyr det är! Skrönor, eskapader och romanser vävs samman till den legend Gösta Berlings saga blivit. Jag vet inte riktigt vilka andra verk jag ska jämföra romanen med, så unik är den.Den för onekligen tankarna till antika epos av Homeros och Vergilius, men med Värmlands skogar som skådeplats.

Gösta Berlings saga har många år på nacken, ibland kan jag själv känna en oro inför att språket i en så gammal bok ska vara svårt och trögt. I detta fall är det en obefogad oro, för Selma Lagerlöfs språk flyter på med en egen rapphet och tack vare de otaliga berättelserna och händelserna i verket är läsningen alltid lika rolig.

Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf 

Betyg 5
Kejsarn av Portugallien räknas som ett av Selma Lagerlöfs främsta verk. Boken utkom 1914 men är än i dag fortfarande lika omtyckt. Jag har under en längre tid velat fördjupa mig i Lagerlöfs klassiker och valde först denna bok eftersom så många talar gott om den. Det är inte bara det att boken är en fantastisk skröna, den är även vad jag fått beskrivet för mig en djupgående psykologisk skildring av tvättäkta faderskärlek.

Jan i Skrolycka vill verkligen inte ha barn. Men så ska han till sin stora förskräckelse ändå bli pappa. Det är mitt uppe i hans förtvivlan över det stundande faderskapet som Kejsarn av Portugallien inleds. När han första gången får syn på sin lilla flicka Klara Gulla smälter hans hjärta bums. Alla farhågor är som bortblåsta! Det är då en annan rädsla tar vid: Tänk om något skulle hända hans ögonsten. Jan blir en riktig hönsmamma.

Faderskärlek i Selma Lagerlöfs Kejsarn av Portugallien

Jan och Klara Gulla har en jättefin relation. Det är en sann glädje att få läsa om den, hur den lilla flickan sprider ljus i den fattige torparens tillvaro. Jag tar med mig många fina insikter om hur rik man är när man älskar och älskas. Som så många andra av Selma Lagerlöfs böcker utspelar sig Kejsarn av Portugallien i det vardagliga 1800-talets Värmland. Glimtar ur mänsklig tillvaro vävs samman med skrönor och skapar den där fantastiska stämningen som är så typisk för Lagerlöfs berättande.

Det stora utrymme Jans och Klara Gullas kärlek får redan i början av boken är en stark hint om att livet på torpet kanske kommer förändras drastiskt – och till det sämre. När Klara Gulla blir äldre och börjar jobba på annan ort rasar Jans värld samman. Han blir rent av galen och får för sig att han är Kejsarn av Portugallien – så tar boken fart.