Karin Höök

Användarprofil

En man som heter Ove

Film från 2015 regisserad av Hannes Holm
Det här dramat är baserat på boken med samma namn som släpptes 2012. Filmen och boken har båda ett särskilt sätt att berätta historien om Ove. Det börjar som en film om en sur gubbe, men som i så många andra sammanhang kan skenet bedra.

Titelkaraktären gestaltas av Rolf Lassgård som i filmens början har bestämt sig för att hans liv ska ta slut. Det blir dock inte riktigt som han har tänkt sig och genom filmen får publiken både följa berättelser från hans liv samt det som händer honom i nutid. Hur han går ifrån att vara en sur gubbe, till att vara åtminstone en mindre sur gubbe.

Filmen blev nominerad till flera guldbaggar och det med all rätt. Den handlar nämligen om en oväntad vänskap och hur livet alltid kan ta nya vändningar. Den passar en bred målgrupp och har en hög igenkänningsfaktor hos många.
Än lever Emil i Lönneberga är den tredje boken i serien om Emil i Lönneberga. Boken släpptes i original redan 1970 och precis som de andra böckerna i serien blev den mycket populär både i Sverige och utomlands.

I den här boken får läsaren ta del av historien om när Emil hittar körsbär och börjar äta av dem, utan att vara medveten om att körsbären är jästa. Det i sin tur leder till att Emil, tuppen och Griseknoen (Emils gris) blir berusade av körsbären. Bara det låter som ett recept för en rad olika hyss, men det tar inte slut där. När Emil sen ska försöka gottgöra det han ställt till med så råkar han bland annat tända eld på prostinnan.

Böckerna om Emil i Lönneberga sägs vara inspirerade av Astrid Lindgrens pappas barndom under 1800-talet. Hur mycket Emil egentligen lånat av hennes pappas drag förtäljer inte historien. Däremot utspelar sig böckerna om Emil i Småland, precis som hennes pappas uppväxt.

Alla vi barn i Bullerbyn

Bok av Astrid Lindgren
Alla vi barn i Bullerbyn är en av Astrid Lindgrens mest populära serier. Böckerna har gett upphov till både en TV-serie som kom på 60-talet och en långfilm som kom på 80-talet. Berättelserna handlar om de tre husen i Bullerbyn och de som bor där.

Böckerna handlar främst om barnen, som så ofta i Astrid Lindgrens verk tillåts barnen att vara huvudpersoner. Samtidigt som de vuxnas liv också speglas i böckerna ur barnens perspektiv. Det sägs att samtliga böcker om Barnen i Bullerbyn till stor del är inspirerade av Astrid Lindgrens barndom och till viss del ligger det något i det.

Berättelserna är fulla av äventyr och påhitt som barnen hittar på. Men, läsarna får också följa med barnen till skolan och uppleva en del annat som tillhörde deras vardagsliv. Det är intressant både för att det är rolig läsning och för att det ger något av en historisk inblick.

Det är Lisa som är lillasyster i Mellangården som är berättarjaget i boken.

En ö i havet

Bok av Annika Thor
Den här berättelsen handlar om två unga systrar, men den handlar också om en hel värld som rasar samman, krig och om Göteborgs skärgård. Steffi och Nelli skickas till Göteborg från sitt hemland Österrike. Allt för att de ska undkomma det fasansfulla kriget.

Å ena sidan är det en barn-och ungdomsbok, å andra sidan handlar den om så mycket mer än två systrar. Den handlar om deras världsbild, deras föräldrar som tvingas lämna bort dem och om de vuxna och barn som de möter i sin nya miljö.

Lotta på Bråkmakargatan

Bok av Astrid Lindgren
Astrid Lindgren är känd för att ha skrivit berättelser om starka tjejer och ensamma pojkar. Boken om Lotta på Bråkmakargatan är inget undantag. Just den här boken är den andra i serien om Lotta. Den handlar om när Lotta flyttar hemifrån och när Lotta bor hos Tant Berg och får besök.

Lotta är en envis femåring som har en helt egen vilja och gärna följer eget huvud mer än andras förmanande ord. I berättelsens början vaknar Lotta på fel sida, hon har drömt att hennes syskon varit dumma mot henne och slagit Bamsen, Bamsen är Lottas älskade gris-björn. Det vill säga, Lotta vaknar arg och det blir inte bättre av att hon tvingas ha på sig den där tröjan som hennes mormor stickat, tröjan kliar och sticks.

En bit in i berättelsen flyttar Lotta hemifrån. Hon packar helt enkelt ihop lite saker och flyttar in hos den snälla grannen Tant Berg, för hemma kan hon definitivt inte bo kvar. Resterande del av boken får läsaren följa Lotta som nu flyttat in på Tant Bergs skräpvind.
Den här boken är den första i en serie om tre böcker som handlar om Karlsson på taket. Karlsson på taket är en barnbok för barn och om barn, även om Karlsson själv ser sig som vuxen, delvis i alla fall. Även om Lillebror menar att Karlsson ibland beter sig som ett barn.

I den här berättelsen gör Karlsson sitt första besök hos Lillebror. Lillebror som egentligen heter Svante, är en ensam pojke som inte har så många vänner och som dessutom är familjens sladdis och därför inte leker med sina äldre syskon heller. En dag dyker en lustig figur upp, han flyger in genom fönstret. Han beskriver sig själv som en genomklok och vacker man i sina bästa år. Det blir startskottet på många äventyr och en fin vänskap.

Karlsson flyger med hjälp av en propeller han har på ryggen. Och när han inte hälsar på hos Lillebror så bor han i en liten stuga jämte en skorsten.

Grabben i graven bredvid

Bok av Katarina Mazetti
Den här boken är inte bara en succé i sig utan den har också bidragit till den fantastiska och kritikerrosade filmen med samma namn. Både filmen och boken kan i allra högsta grad ses och läsas av både vuxna och unga vuxna. Den passar en bred målgrupp främst för att den i grund och botten handlar om mänsklighet och människor. Samtidigt handlar den om hur en oväntad vänskap växer fram på ett väldigt intressant sätt.

Boken handlar om hur bibliotekarien Desirée möter Benny som är bonde på en kyrkogård. Desirée är där för att lägga blommor vid sin avlidne mans grav och Benny är där för att lägga blommor vid sina föräldrars grav som är den bredvid. Trots att de här människorna framstår och fungerar på väldigt olika sätt hittar de varandra och det hela resulterar i en fantastisk kärlekshistoria.

Redan i titeln och genom att läsa texten på baksidan av boken får läsaren ett hum om att de här människorna som aldrig annars skulle träffas kommer att träffas. Och bara bokens titel ger ledtrådar kring hur de träffas, det vill säga, på kyrkogården. Men den här boken är så mycket mer. Den är välskriven ur ett språkligt och dramaturgiskt perspektiv och den är svår att lägga ifrån sig.

En spännande aspekt är att det numera finns en uppföljare, Familjegraven. Den har inte blivit lika mycket av en klassiker, men den är väl värd att läsa, speciellt efter ovan nämnda bok.

Milk

Film från 2008 regisserad av Gus Van Sant
Den här biografiska filmen är baserad på en sann historia om en faktisk person. Filmen Milk handlar nämligen om Harvey Milk och hans politiska engagemang för homosexuellas rättigheter.

Filmer som är biografiska är inte alltid lika publikdragande som andra filmgenrer. Men, den här filmen fick folk att röra sig till biograferna i alla fall. Filmen är inte en dokumentär, däremot skildrar den en sann historia. Filmen är regisserad av Gus Van Sant och på den stjärnspäckade rollistan syns Sean Penn som Harvey Milk och James Franco i rollen som Scott Smith, för att nämna några. Den förstnämnda vann dessutom en Oscar för bästa manliga huvudroll för sin gestaltning av Harvey Milk.

I många av de stora masscenerna förekommer det personer som var på plats när händelsen utspelade sig på riktigt, i verkligheten. Inspelningen ägde delvis rum i New York på Castro Street där Harvey Milk har butiken Castro Camera, sedan får tittaren följa Harvey Milks resa från New York till San Francisco.

Ronja rövardotter

Bok av Astrid Lindgren
Som de flesta säkert redan känner till skrev Astrid Lindgren ofta om ensamma pojkar och starka flickor. Ronja Rövardotter är verkligen ett praktexempel på en stark flicka med eget driv och vilja.

Förvisso fanns det andra barnböcker med starka kvinnliga karaktärer på 80-talet, men i början av Astrid Lindgrens författarskap var hon i princip ensam om att skriva om något annat än snälla och skötsamma flickor.

Ronja Rövardotter är precis som det låter dotter till en rövarhövding, Mattis. Hon växer upp i Mattisborgen, en borg som är delad i två delar. I den andra halvan av borgen bor Borka med sina rövare och han har en son, Birk, som Ronja lär känna och blir kompis med. Trots att det ligger ett helt helvetesgap emellan dem.

Berättelsen handlar om att växa upp och om att komma till insikt. Ur det perspektivet så passar den egentligen både barn och vuxna. Att den dessutom handlar om hur ett barn ser på sina föräldrar och andra vuxna och hur det förändras med tiden är också intressant.

Harry Potter och de vises sten

Film från 2001 regisserad av Chris Columbus
Den här filmen blev precis som de senare Harry Potter-filmerna riktiga biosuccéer och minst sagt kassakor. Filmen handlar precis som boken med samma namn om Harry Potter, både boken och filmen är den första delen i serien. Filmen och boken skiljer sig lite, även om handlingen till stora drag är sig ganska lik.

I filmen får publiken följa Harry Potters resa från föräldralös pojke till trollkarl. I inledningen möter publiken Harry som bor under trappan i sin moster och morbrors hus, han blir retad av sin kusin och han behandlas som en sämre del av familjen som måste hållas mer eller mindre gömd för resten av världen. Sedan kommer vändningen när Harry får ett överraskande besked om att han är trollkarl och antagen till Hogwarts.

Resten av filmen utspelar sig på Hogwarts och speglar Harrys liv där tillsammans med vännerna Hermione och Ron som han lär känna på vägen dit.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.