Charlie Jonzon

Användarprofil
Det här är boken för dig som älskar drakar, spänning, bibliotek och inte minst att lära dig nya språk. Hicke reser till Knölö folk och fäbibliotek och stiftar bekantskap med både borrardrakar och den mycket bindgalne bokbusen. För den vetgirige innehåller boken också ett drakiskt lexikon och ett antal sidor drakfakta.

Hicke Hiskelig Halvulks memoarer handlar denna gång om hur man inte ska fira sin födelsedag. Uppdraget är att stjäla en bok från den Barbariska Övärldens mest bevakade byggnad. Eftersom att böcker under denna tidsperiod ansågs ha en farlig inverkan på vikingarna i den Barbariska Övärlden var det strängt förbjudet att läsa böcker, skriva böcker men framför allt att besöka biblioteket på Knölö. Det krävdes en speciellt inbjudan för att få tillåtelse att besöka biblioteket och om du inte hade en sådan inbjudan stod du öga mot öga med en fasansfull bibliotekarie som tog sitt arbete på största allvar. Hicke, Fiskfot och Kamikatzi lyckas smyga sig in i vikingarnas förbjudna bibliotek på Knölö med hjälp av Mördar-Magnus den maniskes speciella drake.

Läsaren får med skräckblandad spänning följa Hicke, Kamikatzi, Fiskfot och deras drakar när de förvirrat letar sig genom Knölö Folk och Fäbibliotekets labyrint med Borrardrakar hack i häl. Den fasansfulla och bindgalna bibliotekarien har en klar fördel av att känna till bibliotekets alla vrår och skrymslen. För att ha en chans att överleva det här biblioteksbesöket måste Hicke och hans vänner vara modiga, listiga och väldigt, väldigt tysta.

Hemma på Dräggö funderar de håriga huliganernas hövding, Tryggvold den väldige o hör hans namn och darra, voj voj tillsammans med Brutalbystade Berta på hur de kan komma sig att deras barn och deras tanige vän med fiskansiktet har gått upp i rök.

Kraften

Bok av Siri Pettersen
Kraften är den tredje och avslutande delen i Siri Pettersens storslagna trilogi Korpringarna. Hirka har accepterat sitt arv, hon är Dreyris stora hopp. Precis som hennes far sagt är hon beviset på att de ska härska enväldigt. Hon reser till Dreysil, sin fars hemland, med förhoppningen om att kunna undvika det förestående kriget. Drömmen om att rädda Ymslanden och att få återse Rime lever ännu men de likfödda är blodtörstiga. Jag älskade Odinsbarn och Röta och den här boken är ännu bättre, jag sträckläste den pärm till pärm.

Röta

Bok av Siri Pettersen
Röta är den andra delen i fantasytrilogin Korpringarna. Den norska Siri Pettersen fortsätter sitt storslagna författarskap med en berättelse där vi får följa den förkrossade Hirka i en helt annan värld. En värld utan svansar, utan magi där hon ser ut som alla andra. Hon har lämnat Ymslanden, lämnat Rime och hamnat på en döende plats. Hirka märker att de likfödda finns även i denna värld och att de söker efter just henne. Röta är ännu bättre än Odinsbarn jag bara måste läsa sista delen av trilogin.

Odinsbarn

Bok av Siri Pettersen
Odinsbarn är den första delen i den spännande fantasytrilogin Korpringarna. Vi får lära känna Hirka, den enda tonåringen i byn utan svans. Hon växer upp i Ymslanden, en värld där magiska riter och rädslan för de likfödda formar vardagen. I Ymslanden får alla ungdomar genomgå en speciell rit där de visar att de kan famna Kraften men Hirka svanslös, Odinsbarnet, kan inte famna. Det här är en av de bästa ungdomsböcker jag läst, önskar den funnits när jag var tonåring.

Jakten på WondLa

Bok av Tony DiTerlizzi
Tony DiTerlizzi är illustratören som har skapat de välgjorda bilderna i bokserien Spiderwick. I den välskrivna trilogin får vi i första delen Jakten på Wondla även uppleva hans talang som författare. Jakten på Wondla är en skildring av Eva Nios spännande sökande efter fler människoliv på jordens yta, den är välskriven och kantas av underbara illustrationer.

Den tolvåriga Eva tvingas att lämna det skyddsrum där hon uppfostrats av roboten Modr. Modr har gjort sitt bästa för att förbereda Eva på det liv som finns ovanför det nedgrävda skyddsrummet. Allt Eva Nio vet om den värld som finns ovan jord är det som Modr visat henne genom hologram och avancerad teknik.

På sin resa möter Eva och Modr vandraren Rovender Kitt och jättebjörndjuret Otto som bestämmer sig för att slå följe med henne. Rovender och Evas vänskap växer sig allt starkare och vandraren hjälper Eva och Modr i deras förståelse av världen som inte alls är som de hologram med kunskap Modr lärt Eva. Tillsammans fortsätter de sitt sökande bland onda jägare och vandrande skogar, för inte kan det väl vara så att Eva Nio är den enda människan som fortfarande existerar.

I Jakten på Wondla blandar DiTerlizzi science fiction med fantasygenrens klassiska äventyrsskildring och skapar på så sätt en bok som passar både den som hungrar efter alternativa verkligheter såväl som liv i yttre rymden.

Boken klassas som en bok som passar den unga tonåringen men har såväl som ett sofistikerat språk en handling som leder till existentiella funderingar som även passar en vuxen läsare. Evas existentiella funderingar och ibland motstridiga känslor kring roboten Modr och dennes överbeskyddande mentalitet skapar många intressanta funderingar och tankar kring familjeband.

Det här är en bok som fångar läsaren och de underbara bilderna gör det lätt att för sitt inre öga spela upp den värld där Eva och hennes följeslagare vandrar.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.