Recensioner av Kalle Svensson

Vad kan man egentligen lära sig om livet från ålar? Det här är en bok om en av de mest gåtfulla fiskarna som länge varit ämne för både mysterier och gåtfullhet. Många är de filosofer och forskare som försökt begripa sig på detta märkliga djur. Det här är framför allt en bok om författaren och dennes relation om hur ålen blev en gemensam närmare då en son och en far försöker närma sig varandra. Här avverkas alltifrån ödet, ursprunget och hur man kan se livet på ett annat sätt. Boken handlar om så mycket mer än ålen, som istället blir en perfekt inkörsport till alla möjliga frågeställningar om livet. Även kanske den största frågan av dem alla: Hur klarar en människa av att leva med döden inom räckhåll? Boken har fått mycket uppmärksamhet och det är inte svårt att förstå varför.

Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist

Betyg 4
4 mars 2020
En annorlunda bok på det välkända zombietemat. Här är det en mer realistisk handling som gäller när döda verkar komma tillbaka till livet, en varm sommardag i Stockholm. En pensionerad journalist vid namn Gustav Mahler blir huvudpersonen i detta skräckäventyr. Ganska snart i boken står det klart att döda har börjat vakna upp på bårhusen och Mahler ställs inför ett dilemma då hans eget barnbarn nyligen gått bort. Det är en berättelse som känns både kärleksfull och spännande när Mahler får ett nytt hopp i mörkret då han sörjer. Att få tillbaka den som redan dött visar sig dock vara mer problematiskt än vad Mahler först tänkt sig. Ajvide har verkligen lyckats förena dessa två olika känslor och boken känns långt ifrån någon klassisk zombieapokalyps. Här ställs frågan på sin spets vad människor är beredda att göra för att få återse sina nära och kära som avlidit. Boken känns lättläst, då handlingen går framåt hela tiden och det blir nästan frågan om en slags flykt där Mahler försöker ta sig mellan olika platser och scenarier i berättelsen. Romanen känns mer driven och actionfylld än andra av Ajvides böcker och nästan filmisk i sin karaktär.

1794 av Niklas Natt och Dag

Betyg 3
2 mars 2020
Det här är en uppföljare till "1793" som var mycket populär inte bara i Sverige utan i hela världen. Romanen utgår från en mor som tvingas sörja sin son, som till råga på allt blivit dräpt på självaste bröllopsnatten. I den här Bellman noir-aktiga romanen är det bara en enarmad vän till familjen som övertalas att utreda fallet. I författaren Niklas Natt och Dags bok återvänder vi till personerna Mickel Cardell och Anna Stina Knapp och en brutal skildring av ett i Stockholm inklätt i ett mörkt 1700-tal. Det är en gustaviansk värld läsaren får kliva in i och spänningen ligger hela tiden på topp. Det kan vara en fördel att ha läst den första delen, eftersom den är den andra boken i en trilogi.

Bobby Love av Marina Nilsson

Betyg 3
27 februari 2020
I den här boken, som utspelar sig i nutid, är det en särskild sexrobot under namnet Bobby Love som är i centrum. Det är frågan om en nästan helt mänsklig robot med manliga drag som kvinnor beställer ifrån det påhittade företaget Swerotica AB. Huvudpersonen Cathrine är en av beställarna som först ställer sig tveksam till att köpa hem en robot. Bobby Love visar sig även vara en perfekt partner, som går att ha konversationer med och enkelt ställas undan i garderoben då Cathrine tröttnat på hans umgänge. Ganska snart visar det sig inte vara helt enkelt att vara tillsammans med en robot. Det är en väldigt intressant process som beskrivs då robotarna byggs ihop och köparna kan välja nästan vilka detaljer som de vill. För att kunna utveckla sina robotar har tillverkarna dessutom placerat in olika mekanismer som övervakar hur robotarna används, i ett steg att ständigt förbättra dem. Det blir ett maktspel där Catherine inte vet om att hon övervakas och i princip ofrivilligt är med i ett test. Moral ställs på sin spets i denna bitvis humoristiska skildring av artificiell intelligens och tekniska framsteg. Här finns både en framtidsskildring och ett relationsdrama mellan människa och maskin. Det är lätt att vända blad i boken även om miljöbeskrivningarna haltar något.

Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro

Betyg 5
21 februari 2020
En av nobelpristagaren Kazuo Ishiguro's allra främsta verk är Återstoden av dagen, som även dramatiserats som film med Hopkins i huvudrollen som den passionerade butlern. Boken tar sitt avstamp i den engelska landsbygden under 1950-talet då butlern Stevens tar semester för första gången i sitt liv och beger sig iväg på en resa med en bil. Olika minnen vecklas upp och väldigt personligt porträtt framträder över en människas levnadsöde och idévärld. Romanen kretsar mycket kring den pliktkänsla som Stevens är mycket noga vid att upprätthålla. Det finns något nästan melankoliskt och sorgligt när den moderna världen långsamt trycker undan den yrkesstolthet han känner, men som kanske inte riktigt passar in i efterkrigstiden. Boken är långt ifrån en essä över "den gamla goda tiden" utan är mer ett porträtt över en människas liv. Det är lätt att kunna sätta in sig i berättelsen och miljön som beskrivs kommer verkligen fram i Ishiguros mästerliga prosa. Det blir en tydlig uppdelning i boken mellan den världen, som återkommer i form av minnen och den världen där Stevens reser runt på landsbygden. I en dubbel bemärkelse är det frågan om både en yttre och en inre resa. Det finns en mycket vacker linje genom romanen som utan att egentligen handla om något, ändå väver samman en mycket vacker berättelse. Här finns också ett intressant upptecknande av hur världen förändrades under åren kring andra världskriget och det slår ett par historiska vingslag genom boken, när Stevens arbetsgivare är i centrum för olika möten mellan de inblandade länderna i kriget.