Peter Lindeblom

Användarprofil
Arthur Dent har en riktigt usel dag. Innan han ens hunnit få frukost i sig dyker det upp en samling sammanbitna män med stora maskiner, fast beslutna att riva hans hus. Härifrån blir det bara värre. En gammal vän berättar att hela jorden skall avlägsnas då det skall byggas en intergalaktisk motorväg, rakt genom vintergatan. Som tur är äger Artur's vän en kopia av "Liftarens Guide Till Galaxen" och med den till hjälp ligger hela universum öppet.

En härlig bok med härliga karaktärer och med en humoristisk syn på livet och livets missöden, en bok som ger oss denna livsvisdom: Drabbas aldrig av panik.

Dracula

Bok av Bram Stoker
1816 sitter Bram Stoker tillsammans med några vänner, bland annat Lord Byron och Mary Shelley, vid en liten sjö i Schweiz på semester. För att få dagarna att gå roar de sig med att berätta skräckhistorier för varandra. I denna mylla av berättarglädje föds tanken på vampyren Dracula, som från sitt slott i Transsylvanien förälskar sig i en mänsklig kvinna i London. Snart beger han sig dit och i spåren lämnar han en rad offer tömda på blod.
Detta är en ganska daterad skräckhistoria jämfört med mycket som produceras idag, men det är en klassiker som ger både kalla kårar och ett visst obehag för att vara vaken om natten.
Detta är en väldigt annorlunda kriminalhistoria som inte enbart koncentrerar sig på brottsfall utan skrapar på ytan på hur Danmark förhåller sig till sin koloni Grönland och dess urbefolkning.

Smilla är uppvuxen på Grönland. Hon är dotter till en inuitkvinna och en man från Danmark, men har senare i livet hamnat i Köpenhamn, en plats där hon inte känner sig hemma. Hon blir vän med en liten grannpojke som också har rötter på Grönland och han blir lite av en koppling till hennes ursprung.

Fröken Smillas känsla för snö startar när pojken Isaiah faller från ett snötäckt tak. Allt tyder på en tragisk olycka, men Smilla avläser pojkens fotsteg i snön på ett annat vis, som att han varit skrämd och jagad. Polisen är inte intresserad av hennes teorier, men hon vägrar ge upp och tillsammans med Peter, en granne som också kände Isaiah, ger de sig ut på en jakt efter sanningen, en jakt som för dem till Grönland.

Som kriminalhistoria tycker jag Fröken Smillas känsla för snö var ganska medelmåttig, men Peter Høeg använder ett språk som gör läsandet till en upplevelse och jag uppskattade varje mening i boken.

Frankenstein

Bok av Mary Shelley
Det är svårt att få in att detta är ett verk av en tonåring för drygt 200 år sedan. Den då 19 åriga Mary Shelley befann sig i Schweiz med sin make och denna historia växte fram under kvällar fyllda av berättande.

Detta är en bok med flera bottnar, på ytan är det skräck när en fasansfull varelse börjar sprida skräck i sin omgivning. Men vem är denna varelse? Vad är denna varelse? Vad är det som driver honom och vad är det som driver den person, Viktor Frankenstein, som skapat detta "monster"?

Vad man kan göra och vad man bör göra i vetenskapens namn är lika aktuellt idag som 1816.

Ringens brödraskap

Bok av J. R. R. Tolkien
En fantastisk resa med i ett hisnande tempo. Härliga karaktärer och händelser som lockar till både gråt och skratt och som är omöjlig att lägga ifrån sig. Läs den själv eller för dina barn, det är en otrolig upplevelse att läsa den för första gången, eller som för mig, den femte.

En något större bok

Bok av Hans Alfredson
Som namnet kanske anspelar är detta verkligen en något större bok, det är rent av en samling av sju av Hans Alfredssons böcker i en volym. Jag känner Herr Alfredsson bäst från otaliga revyer och skrattframkallande filmer, men hans komiska geni gör sig även på papper.

Här blandas finurligheter och eftertankar som i Gummitummen med skrattfesten Svea Hunds limerickar och den lite mörkare Lagens långa näsa.

I det allvarliga finns det värme, och i det lustiga finns det ofta en djupare klangbotten.

Alla böcker i samlingen är bra, på olika vis, och det finns nåt för alla i denna underfundiga samling.

Ronja rövardotter

Bok av Astrid Lindgren
Denna fantastiska bok av vår egen sagotant Astrid Lindgren gläder lika mycket idag när jag läser den för mina barn som när jag läste den som ung tonåring. Sommaren när Ronja träffar Birk och de tillsammans beslutar sig för lämna sina föräldrars fejder bakom sig och leva i en grotta lämnar ingen oberörd.
Glada vårskrik när vintern är över blandat med fädernas eviga stridigheter och godhjärtade vänner lämnar en härlig känsla i magen och bröstet när man läst klart.
En historia om ung vänskap på gränsen till kärlek, ovänner som inte vet varför de hatar varandra, vildvittror och rumpnissar - denna bok har allt.

Flugornas herre

Bok av William Golding
Denna klassiker av nobelpristagaren William Golding följer en grupp unga pojkar som blir strandsatta på en ö efter att ett flygplan kraschat. Till en början ser pojkarna det som ett spännande äventyr men med tiden delas de upp i fraktioner där olika pojkar tycker att just de är lämpligast att styra över gruppen. Detta leder till att äventyret förvandlas till en mardröm.

Detta är en bok som väcker många tankar, alla inte alls särskilt trevliga. Vem skall bestämma över andra? På vilka grunder? Vad driver vissa människor till våld för att säkra sina intressen?

Frågor som är tidlösa och gäller än idag.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.