Recensioner av Cornelia Gunnarsson

Stolthet och fördom av Jane Austen

Betyg 5
En bok som påminner läsaren om vikten och glädjen i att läsa klassisk litteratur. Austen tar med läsaren på en resa till det tidiga artonhundratalets England, och vi får lära oss om levnadsvillkor och normer på ett effektivare sätt än vilken historielektion som helst. Historien griper tag i läsaren, och det är en sann bladvändare trots sin egentligen ganska stillsamma dramaturgi. Rekommenderar till alla dem som vill närma sig klassisk litteratur, eller bara vill läsa en god bok.

Sen for jag hem av Karin Smirnoff

Betyg 5
Ett värdigt avslut på en enastående bokserie. Vi får lära känna Jana ytterligare, och hon växer i mina ögon till en bredare personlighet. Smirnoff håller kvaliteten även i den tredje boken, även om den i vissa aspekter är svagare än de tidigare böckerna. Detta endast i vissa tillbakablickande avsnitt som känns nästan parodiska i sin eländighet, till skillnad från de tidigare tillbakablickarna i de första böckerna som trots sitt mörker ändå kändes högst verkliga.

Jag for ner till bror av Karin Smirnoff

Betyg 5
Hela denna serien är helt otroligt skriven. Smirnoff har en förmåga att skriva så att läsaren inte kan låta bli att slukas med i berättelsen. Hon får läsaren att känna vad hon förmedlar. Vissa sidor skapar känsla av obehag, andra av rent äckel som känns nästan fysiskt i läsaren. Jag rekommenderar denna bok och hela serien varmt. Den stillsamma dramatiken påminner om den i Väggen av Marlen Haushofer.

Zeinas green kitchen av Zeina Mourtada

Betyg 4
Bra kokbok för att vidga sina vyer i köket. Bra att det finns både lättare, snabba recept som ena riktiga komplicerade rackare. Enda negativa är att många recept kräver speciella kryddor som kan vara lite svåra att få tag på. Det som däremot är bra att dessa kryddor återkommer i boken, så en får inspiration att använda kryddorna mer än en gång.

En handelsman i blod av Yu Hua

Betyg 5
Otroligt bra bok med en intressant historia. Jag kunde inte lägga ner boken efter att jag tog upp den. Påminner lite om Vegetarianen av Hang Kang i språk och berättelse.

Garp och hans värld av John Irving, George Roy Hill

Betyg 5
En fantastisk bok som stannar med en länge. Har läst den flera gånger och tänker ofta på karaktärerna eller speciella händelser i boken. Jag rekommenderar starkt att läsa denna bok om man gillar epos där man följer personer under deras liv.