britt spiik

Recensioner

Städaren
Bok av Paul Cleave

Betyg 2
Jaha, ännu en seriemördare slår till. Den här gången finns hen i Nya Zeeland och mördar på löpande band. Berättelsen förs fram av mördaren utan samvete som möter en likasinnad. Boken känns lite pladdrig, troligen för att författaren har lagt till mer text för den amerikanska marknaden. Spännande blir den aldrig!

Tidig musik
Bok av Jeffrey Eugenides

Betyg saknas
En novellsamling som saknar hjältar och moraliska pekpinnar, men har fullt med vanliga människor med oväntad problematik. Rapp dialog och oväntade vändningar gör novellerna lättlästa. Många komiska inslag som leksaksråttor som luktar armsvett...
Del 3 handlar om serietidningarnas guldålder- 70-talet- när det kom nya serietidningar flera gånger per år. Att de blev så många beror bl a på att det inte ansågs lika fördärvligt längre. Många blev kortlivade och överlevde några nummer, till skillnad mot dagens lilla utbud där man satsar på de säkra korten.
Man guidas via intervjuer och fakta av olika skribenter och förvånas över att man minns så många tidningar!

Gustav Vasa : en furste bland furstar
Bok av Olle Larsson

Betyg 3
Boken ger ett gott underlag för att försöka förstå bildandet av arvkungariket Sverige och man får en noggrannare förklaring till olika tendenser i dåtidens politik och skifte av religion. Jämförelser med olika allianser i Europa ger ännu mer för att förstå tidsandan och den hierarkiska makten i alla samhällslager.
Allt var inte så svartvitt som man fick lära sig i grundskolan!

Det svarta trädet
Bok av Tana French

Betyg 4
Från ett okomplicerat och lättsamt liv med flickvän, släkt och goda vänner förändras museianställde Tobys liv i en handvändning. Efter att han slingrat sig ur en historia om en falsk konstnär, blir han nästa dödligt misshandlad i sin lägenhet. För att ta sig ur det depressiva tillståndet åker han för att bistå sin döende farbror i släktens gamla hus. Där hittas en dödskalle som tillhört en av Tobys skolkamrater.
Detta kommer att medföra tvivel om vem Toby är- eller framför allt var under sin uppväxt.
Författaren skriver alltid långa böcker, men fyller upp dem med passande småintriger, så det blir aldrig tråkigt att läsa.

Kemin var hans ädla ögonsten
Bok av Ulf Ivarsson

Betyg 4
Faktiskt är det många svenskar som gjort stora upptäckter inom vetenskaperna och Scheele är en av dem. Det är berättelsen om en man som gjorde stora rön inom kemin utan universitetsutbildning, utan han blev apotekare via gesällsystemet. Det är fantastiskt att läsa vad han åstadkom under sitt korta liv. Romanen bygger bland annat på brev.

Ett litet korn av sanning
Bok av Christian Unge

Betyg 4
Tekla är en akutläkare på Nobelsjukhuset. Hon har fotografiskt minne och minns därför allt hon läst. Det har hon nytta av när hon ställs inför en smitningsolycka och en förvirrad kvinna. Olyckan har förgreningar till rysk maffia.
Vi får ta del av intrigerandet både inom polisen och på sjukhuset samtidigt som Tekla går runt på amfetamin och energidrycker.
Trots det lite osannolika upplägget är det en bladvändare som läkaren Unge lyckas göra trovärdigt.

Underland : Underland
Bok av Robert Macfarlane

Betyg 4
Här får man följa med författaren på resor i underjorden på olika platser i världen. Han beskriver faror och skönhet, möten och människor och elementens raseri ur ett tvärvetenskapligt sätt. Historia blandas med kemi, krigshistorier med biologi! En bok att grotta ner sig i!

Cold case: Försvunnen
Bok av Tina Frennstedt

Betyg 4
Ett mord på stranden leder till att ett cold case får nytt liv. Polisen Tess, som är chef för dessa fall, får utreda Annikas försvinnande parallellt med seriemördarens dåd. Författaren har hämtat inspiration från ett annat olöst fall, där offret inte har hittats. En stark inledning på en ny serie.

Love
Bok av Kerstin Gezelius och Alexander Onofri

Betyg 3
Även Alexander Onofrie är författare till berättelsen om Garbo fram till ljudfilmsepoken. Man kan ana att författarna är vana att skriva för teater och film med nogsamma beskrivningar av dramatiska miljöer och lite tröttande användning av branschuttryck. Jag tror dock att de ger den skygga Greta Garbo rättvisa!