britt spiik

Recensioner

Dimma
Bok av Ragnar Jónasson

Betyg 4
Hulda Hermansdottir, mordutredare i Reykjavik, lämnar tillfälligt sökandet efter Unnur, en flicka som varit försvunnen en tid för att undersöka ett dubbelmord på Islands ödebebyggda östkust. Hon brottas samtidigt med tankarna på sin dotter Dimma.
Författaren lyckas förmedla ödsligheten och svårigheten med att bo isolerat under värsta snöovädret en julhelg. Man behöver inte läsa de andra delarna i trilogin för att hänga med i denna "Nordic noir"-historia.

Offer 2117
Bok av Jussi Adler-Olsen

Betyg 5
Den åttonde boken om avdelning Q ägnas åt den mystiska, mångkunniga Assad. Adler Olsen är en mästare på personteckningar och tillåter sig att driva med sina karaktärer. Den här boken tar även upp problemen som de kom över Medelhavet har stött på, för författaren saknar inte samhällsengagemang.

Selfies
Bok av Jussi Adler-Olsen

Betyg 5
I den här boken får vi lära känna Rose, kvinnan på avdelning Q, som genomgår en svår psykos. Carl Mörck och Assad får klara sig utan hjälp från henne, men brotten visar sig hjälpa Rose att minnas.

Domaren
Bok av Dag Öhrlund

Betyg 3
För ovanlighetens skull är psykopaten en kvinna. Advokaten Susanne vill bli av med "mänskligt avfall" som försnillande hjälparbetare, men även annat följer med. Hon får -motvillig- hjälp av prästen Jessica och bladen vänds snabbt.

Den yttersta rättvisan
Bok av Dag Öhrlund

Betyg 3
Här fortsätter den osannolika historien om psykopaten/advokaten Suzanne och hennes vapendragare prästen Jessica och deras mordturné. Uppföljaren är lite mer bitter, sett ur Suzannes synvinkel och en hel del sexscener hinns med mellan morden.

Döden i Gaillac
Bok av Peter May

Betyg 4
En sedan länge försvunnen vinskribent hittas död och Enzo MacCleod bestämmer sig för att lösa fallet som de franska gendermerna gått bet på. Man guidas genom vinodlingar med mordförsök och trånande kvinnor, för ingen kan motstå en skotte med kilt. Inte jag heller!

Följ det gröna spåret
Bok av Agneta Magnusson

Betyg 3
Bland minnen och personskildringar hittar man lite roliga recept. Mycket informativt om gamla kulturväxter och hur de använts förr- och kan användas nu.

De rättslösa
Bok av Malin Thunberg Schunke

Betyg 3
En brottsmålsroman som samtidigt behandlar camorran, miljögifter, sjuka barn och de anställda inom Eurojurist blev rätt mycket att hålla reda på, på ganska få sidor. Det blir som om man ögnar igenom en rapport efter det som är mest intressant för stunden.
Författaren klarar dock att hålla ihop boken från Stockholm till skumma tomatodlingar i Italien.

Militära misstag
Bok av Hugo Nordland

Betyg 3
Det vore en önskedröm om krig aldrig funnits eller hade utkämpats med minsta möjliga blodspillan. Här presenteras onödiga och dödliga misstag som begåtts genom tiderna. Lagom korta berättelser inom olika kategorier av misstag gör boken lättläst. Författaren känner sina Papenheimare!

Resenärerna
Bok av Regina Porter

Betyg 4
En tidsomspännande roman där ett stort persongalleri flätas samman med varandra över både tid och rum. Författaren beskriver väldigt väl årtiondenas olika tidsstämningar gällande utbildning och samhället i övrigt.