britt spiik

Recensioner

Mordet på Margaret Thatcher av Hilary Mantel

Betyg 3
En samling välskrivna noveller, lite noir, där Hillary Mantels förmåga att beskriva karaktärer trovärdigt kommer fram. Så lyckas hon också med att få fram någon liten extra poäng när hon knyter ihop novellen. Bra översatt med.

Den inofficiella Harry Potter-kokboken av Dinah Bucholz

Betyg 5
En blivande trollkarl måste väl äta för att orka slåss mot diverse oknytt? Boken har 150 recept hämtade från det brittiska köket. De bör nog lagas till av en vuxen och inte av den yngre Harry Potterläsaren.
Mycket information om mat och ätande i Storbritannien likaväl som matreferenser till Hogwart.

Kroppen : Kroppen av Bill Bryson

Betyg 3
Ett vittomspännande område- kroppen- beskrivs från topp tlll tå på ett begripligt och roande sätt. Tyvärr hade boken vunnit på att korrekturläsas, eftersom det går att hitta både översättningsfel såväl som faktafel. Faktafelen tror jag inte författaren skrivit; vatten består aldrig av syre och kväve!
De mer anatomiska inblickarna i vår kropp ger ett helt nytt perspektiv i fråga om detaljer. Ett extra plus blir det att läsa om den tidiga forskningen som saknade nutidens redskap och ffa bedövningsmedel.
Mitt betyg blir ett medelvärde av översättningen(1) och innehållet (5)

Snedtänkt av Kalle Lind

Betyg 3
På ett roande och småputtrigt sätt knyter författaren ihop diverse kändisar och fenomen på sitt oefterhärmliga sätt. Man kan nog säga att han visar att vi aldrig är längre bort än sex steg från varandra. Sammanlänkningen är fantastisk!

En halv värld bort av Mike Gayle

Betyg 3
Två halvsyskon som möts efter många år som skilda från varandra. Ömsint skrivet om deras familjeförhållanden och hur deras liv flätas samman mot ett ganska förutsägbart slut.
Hundra år efter Spanska sjukan, så har vi en ny dräpare på besök som redan har fått böcker skrivna om sig. Den här boken handlar inte om Corona och Covid-19, utan flera andra pandemier. Hur man identifierar och spårar ursprunget, samt hur nutidens vetenskap inte gör oss så beroende av killgissningar, är något som man ser just nu.
En aktuell bok som avslutas med "Vi klarade av den här epidemin, men hur blir det med nästa?". Den blir nog snart översatt till svenska, för man behöver inte vara medicinare för att läsa boken.

Suicide Club av Rachel Heng

Betyg 3
I en framtid där genetiskt utvalda kan behandlas för att bli riktigt långlivade, utspelar sig denna roman. Målet är att få ett evigt liv, men det finns naturligtvis rebeller bland de perfekta. Hur avslutar man livet på en oförstörbar kropp?
Tyvärr har författaren missat lite med att förklara varför det eviga livet är så bra, men att Sverige nämns är en liten kul grej.

Säg inget : Säg inget av Patrick Radden Keefe, Patrick Radden Keefe

Betyg 2
Att inte skvallra var bokstavligen livsviktigt i Belfast, där motsättningarna mellan republikaner och lojalister var stora. Författaren guidar oss genom de senaste 50 åren av IRAs verksamhet, fram till vapenvilan.
Om man undrat över "Saken" eller konflikten, fås många svar, utan onödiga beskrivningar av blodspillan. Boken skulle ha redigerats lite mer. Det blir många omskrivningar och onödiga utseendebeskrivningar för att fylla ut sidorna. Det hade inte skadat med en tidsaxel och kartor över de beskrivna platserna.

Straffet av Yrsa Sigurðardóttir

Betyg 4
En barnpsykolog och en degraderad polis börjar nysta i ett extra brev som låg i barnens tidskapsel om framtida mord. En spännande berättelse binder ihop det hela till ett mord på en ung flicka begånget 12 år tidigare. En skickligt sammanvävd historia, som kanske hade varit ännu bättre om den översatts direkt från isländska istället för omvägen via engelska.

En förlorad man av Jane Harper

Betyg 4
En av tre bröder hittas död långt ute i den australiska ödemarken, helt uttorkad. Man får följa mysteriets uppklarnande i det ödsliga landskapet där det finns mer kor än människor. Jane Harper tecknar fina porträtt av omgivningen och folket där.