Recensioner av Bettan Berglöf

Discokungen av Sara H. Olsson 

Betyg 4
Det är en bok som har den där perfekta blandning av allvar och humor, kärlek och motgångar. Den har ett lättsamt språk och karaktärerna är mysiga och en del är lite udda men med en viss charm och handlingen puttrar på i ett lagom småcharmigt tempo

En riktig feelgoodare som har allt det där som feelgood ska ha, humor, lite intriger, lite kärlek, och så klart en och annan twist.
Själva storyn är som i den första boken ganska tunn men då miljöer- och personbeskrivningarna är så charmiga och det är de olika personernas karaktärer fungerar bra så känns det ändå som en väl läsvärd bok.
En finfin och lättläst bok att ta med sig till ut till solstolen under lata semesterdagar och helt klart läsvärd.

Läs gärna del 1 först då man följer de olika karaktärerna, Läs fler recensioner https://bokprataren.blogspot.com/

Bakom Fasaden av Angelika Williams

Betyg 4
En bra självhjälpsbok med många bra tankar och funderingar på hur man kan hitta positiva bitar att jobba med när man inte annars mår helt bra.
Angelika bjuder på mycket egen erfarenhet och hur hon själv gjort för att må bättre.
Du får hjälp att se saker ut olika perspektiv och att det inte alltid behöver vara så nattsvart som man först tror.

Bra saker att säga till sig själv om man vill uppnå en förändring i sin attityd till sig själv kan var:
*Jag har en respektfull attityd
*Jag har en trevlig attityd
*Jag har en förstående attityd
Varför ska man då göra det?
Jo, tankar och känslor hänger ihop med varandra så även attityder. Man kan lära sig att välja om man vill vara arg för något som inte är värt det.
Tålamod är när man borde vara arg men väljer förståelse. (Ur boken s.47)

Det här är en bok som jag tycker alla faktiskt ska läsa. Den gav mig många aha upplevelser och saker jag redan visste men som verkligen behöver påminnas om med jämna mellanrum.
I slutet finns en mycket bra del med övningar och gott om palts att anteckna och reflektera.

Lika i döden av Anna Roos 

Betyg 3
Annas nya serie utspelar sig i den lilla idylliska staden Trosa. Den nya serien har ett genomgående sagotema och i Lika i döden dras det paralleller till sagan om kejsarens nya kläder.
En välskriven bok med en spännande intrig med mycket lite våld, så vill du ha mycket blod och våldsamma scener kanske du blir besviken för det här är en ganska snäll deckare.

Vera som är huvudkaraktären är varken polis eller journalist vilket verkar vara det mest brukliga i dagens deckare. Nej hon är revisor.
Den här boken är ingen tegelsten men det gör inget för Anna för in det hon vill berätta utan massa onödiga utvikningar, vilket gör att Lika i döden är en bok som går snabbt att läsa men för den skull saknas inte detaljer och andra viktiga element. Det krävs att du som läsare inte hoppar över eller försöker dig på någon typ av skumläsning.
I huvudsak en bra deckare men tyvärr så är det något som saknas för mig dock anser jag att den helt klart är läsvärd och jag ska med glädje fortsätta med del två som står och väntar i min bokhylla.

Solsken och parmesan av Christoffer Holst 

Betyg 5
En bok helt i min smak, jag verkligen älskade den.
Vi bjuds på allt från kärlek, hemligheter till lite smärta och god mat,. Ja en salig blandning som blir så där perfekt som det ska vara i en feelgoodbok.
Jag både skrattade och förfasades med på ett underbart sätt.
Boken bjuder på härliga karaktärer som författaren gestaltar på ett utomordentligt sätt, jag kan verkligen se dem framför mig. Hilda i sina fina klänningar med härliga färger men även den lite rundlagda och inte allt för charmige chefen på Hildas jobb. Lysande Christoffer.

En mysig och väldigt charmig historia som har alla de rätta elementen som en riktigt BRA feelgoodare ska ha, kärlek, förvecklingar men inte minst ett gott slut.
Så skaffa dig boken, släng dig i hängmattan eller solstolen och NJUT. Det här är en riktig pärla.

Svärmodern av Moa Herngren 

Betyg 4
Wow en feelgoodbok tänkte jag när jag öppnade bokposten från Norstedtsförlag och Moa Herngren.
Men ack så fel jag hade. Den här är allt annat en feelgood men så himla bra.

I den här berättelsen åker jag bergochdalbana, det är känslor hit och känslor dit. ibland har jag full förståelse och känner full empati för Åsa, svärmodern, för att i nästa kapitel undra från vilken planet hon kommer och snabbt går jag över till att ta parti för Andreas.
JA, så här håller det på, fram och tillbaka, snacka om att jag känner mig velig och inkonsekvent i mitt sätt att tänka och döma.

Ibland måste jag stanna upp och fundera...jag är själv svärmor gånger 2 men jag är mormor...är det skillnad? Har man större rättigheter som mormor...
Jag har ju dessutom haft en svärmor som jag tyckte väldigt mycket om, men vad tyckte hon egentligen om mig...Fast innerst inne vet jag ju, vi hade en jättefin relation.

Vid vissa tillfällen när jag läser får jag nästan panik, TÄNK OM...tänk om det hade varit jag...NEJ, vill inte ens fortsätta den tanken. Att inte få träffa sina fyra barnbarn. Det skulle vara jordens undergång.

Från början är språket rappt och tempot högt men sedan någonstans i mitten så tappar den tempo och där ska alla olika karaktärer analyseras och allas version ska noggrant redovisas. Där tappade jag fokus lite och jag tycker nog att vissa bitar hade kunnat kortas ner lite utan att tappa i handlingen.
Trots den känslan tycker jag att Svärmodern är en superbra bok som engagerade mig oerhört mycket. Jag har skrattat, blivit förbannad och bytt sida flera gånger. Den rekommenderas till alla som intresserar sig för relationer och till oss far och mormödrar.

Den är otroligt bra skriven, den har hög igenkänningsfaktor, den är oförutsägbar, och den var nästan omöjlig att lägga ifrån sig. En bok som väcker tankar, ångest empati och förundran.

Moa Herngren berättar denna historia med bravur och skildringen känns mycket äkta och trovärdig. Jag har fått en ny favoritförfattare och ska givetvis läsa hennes tidigare böcker.
Tack Norstedts förlag och Moa för att jag fick läsa den här fantastiska boken.

Brännaren av M. W. Craven

Betyg 5
Spännande, mörk och fängslande. Varning för sträckläsning!
Så ungefär vill jag börja min recension om den här oerhört spännande boken.
Den är nästintill omöjlig att recensera utan att säga för mycket.
Washington Poe, huvudkaraktären är en mycket egensinnig man. Han är en riktig tjurig och besvärliga kollega som cheferna har det tufft att tygla. Trots det kan jag inte låta bli att gilla honom, han har en go humor som gör att jag skrattar många gånger trots det makabra som händer i hisorien.
Tillsammans med Tilly Bradshaw, en superintelligent men ack så naiv tjej bildar de en helt otippad duo som är trevliga att följa. Dessa två färgstarka och högst intressanta karaktärer gör hela boken. Jag verkligen älskar deras framtoning.

Brännaren är en lysande debutroman som håller världsklass. En riktigt härlig brittisk kriminalromanen som har allt.
Härliga karaktärer, ett bra driv och med spänning som aldrig dalar.
Jag hoppas på fler från den här briljanta författaren.

Äldre dam med onda avsikter av Helene Tursten

Betyg 3
En charmerande bok som innehåller fem korta och spännande berättelser om den gamla damen Maud. Helene låter oss följa med henne när hon begår olika mindre trevliga handlingar mot människor hon på ett eller annat sätt inte tycker om.
Språket är enkelt och rappt och historierna är charmiga och faktiskt riktigt underhållande.
Jag har läst alla Helens tidigar böcker om Irene Huss och det är himla kul att även hon finns med på ett hörn.

Mitt Zulunamn är Ingelosi av Annica Westman 

Betyg 3
En fantastisk berättelse med kloka och intressanta tankar om en spännande livsresa och personlig utveckling.
Den berör på många plan och på många och flera olika sätt.

Du Annica skriver så levande både från din tid i Afrika men även när du beskriver dina olika vändor i den privata sfären i Sverige.
Dina nyskrivna rader till Psalmen Blott en dag som du tillägnar din mamma i boken är så
vacker, är det någon som sjungit in den ännu?
"Min viktigaste lärdom handlar om tillit.Till att livet vill mig väl, till andra människor och inte minst tillit till mig själv." . https://bokprataren.blogspot.com/2020/05/mitt-zulunamn-ar-ingelosi.html

Renoveringsobjekten av Eli Åhman Owetz 

Betyg 5
Jag kan bara instämma i hyllnings kören och med varm hjärta säga att Eli verkligen har lyckats med uppföljaren till Brevvännerna. Hon är tillbaka med en ny varm relationsroman.
Här sitter jag nu med boken i knät och en av mina första tankar var...
Nej, den är slut! Men i samma andetag kom insikten den var ju hur bra som helst, jag till och med snäppet vassare en Brevvännerna. Hur nu det kan vara möjligt.
Berättelsen är otroligt varm och med den charmiga lantliga idyllen och med den härliga tonen av gemenskap och kärlek som löper som en röd tråd genom hela boken gör att jag har en go känsla när jag läser varje sida.
Hela recensionen på https://bokprataren.blogspot.com/2020/05/jag-kan-bara-instamma-i-hyllnings-koren.html

Dödssynden av Maria Grund 

Betyg 5
Ja jisses, vad ska man säga... vilken imponerande debut som Maria Grund gör. Det här är en spänningsroman som levererar från start till mål. Inte en ända tråkig eller seg mening i hela boken. Jag älskar den trots det mörka och den nästan lite väl råa handlingen
Vi får stifta bekantskapen med två ganska udda individer, inte de där självklara snutarna vi är vana med. De här två kvinnorna som kanske inte riktigt synkar från början hittar trots allt de har med sig i bagaget en fin tillit och de är riktigt intressanta karaktärer.
Sanna och Eir är två riktigt smarta men ack så sargade och trasig kvinnor som man inte riktigt gillar från början.
Maria har skapat såväl trovärdiga och detaljrika miljöer som människor men även en intrig som har en hög spänningsnivå som gör att boken sträckläses.
En stark kandidat till årets kriminalroman även om jag skulle kalla den för en thriller.
Läs för tusan du får en bok som är extremt välskriven, väldigt oförutsägbar och som är spännande hela vägen. Och du jag kunde inte klura ut slutet. Då är boken bra!!!