Maritha

Journalisten Jenny Nordberg skildrar kvinnornas liv i Afghanistan och i boken fokuserar hon på det som kallas Bacha Posh. Det är flickor (och kvinnor) som klär sig och lever som pojkar. Detta av flera olika skäl. Flickan får den rörelsefrihet och status som bara pojkar får.
Det är trovärdigt och närgånget i intervjuer med kvinnor som berättar om varför de valt att göra om sina flickor till pojkar. Och med flickor som har levt och vissa som fortfarande lever som Bacha posh.
En intressant bok om ett intressant ämne. En spännande inblick i ett fascinerande fenomen som dessa pojkflickor är.

Mellan himmel och hav

Bok av Anna Fredriksson
Sally bor i Stockholm och tragglar sig fram på timmar på ett hak, har ett förhållande som inte är toppen och en dotter hon inte pratat med på länge. Att Sallys mamma övergav henne när hon bara var tre år har satt sina spår.
Hon kommer från Kivik och dit flyttade hennes dotter Josefin tillbaka när hon blev tillräckligt gammal. När Sallys farbror Åke dör ärver hon huset som hon vuxit upp i och det ger henne en möjlighet att flytta tillbaka till Österlen och återknyta kontakten med sin dotter.

Vad hon inte vet är att Josefin för ett par år sedan letade reda på sin mormor Vanja och nu har de en nära relation.

När Sally kommer så flyr Vanja ivägväg en än gång. Hon vill inte prata om det förflutna eller ha kontakt med sin dotter.

Det är en bok om livsval och att stå upp för sig själv samtidigt som de tillsammans behöver bearbeta det förflutna och hitta tillbaka till försoning. Det är inte enkelt.

Det är en feelgood, men med mycket djup och svåra ämnen.
Favoritpresenten att ge bort är en dag tillsammans med mottagaren.

Jag har gett detta till mina barn i många år.
Att åka iväg till en annan stad, käka mat. Fika, gå på museeum, shoppa och bara vara tillsammans. Har alltid varit uppskattat.

Det ger så mkt mer än bara en pryl i hyllan!
Att planera tillsammans vad vi ska göra, se fram emot, genomföra och sedan dela minnet.
En vid gåva!
En perfekt present till den som tycker om att skriva. Det finns möjlighet dokumentera sitt liv och sina tankar utifrån behov. Antingen en bok om "När jag var barn" eller "när vi träffades" för att spara till kommande barnbarn. Det finns fyller-i- böcker som hjälper en att fokusera på enskilda bitar i livet. Mående, framgång, lycka, vikt, träning.. Så bra när man hittar rätt!
En docka till en pojke är en fantastiskt uppskattad present. De flesta barn önskar sig ett syskon att ta hand om, eller att en gång får egna barn. Det är inte bara flickor.

Pojkarna brukar vara väldigt omhändertagande och det är en bra egenskap för alla människor att träna på. :)
En samling med åtta noveller där män står i centrum. Det är inte den stereotypiska MANNEN utan det är ett gäng ganska osäkra män som gör så gott de kan.
Och förstås; Det är i relationen till andra som deras omtanke, kärlek och tillkortakommanden framkommer. Till dottern, sonen, föräldrarna eller partnern.

Det är en bok som pekar på att det inte är svart/vitt. Den är fylld av dilemman som är så tydlig och man förstår precis mannens val och varför han gör som han gör. Men så händer något som slår tillbaka på honom själv. Även det är helt logiskt när det väl händer.

Det är olika vinklar, snabba vändningar och vardagligheter i tankeväckande och välskrivna texter. En bok det går att diskutera länge över, tror jag.

Tenet

Film från 2020
En intensiv actionspäckad film med en invecklat äventyr där hotet kommer från framtiden. När hjälten går framåt så spolar filmen bakåt. Ju längre in i filmen vi kommer desto märkligare händelser. Bilar, båtar och människor som passerar varandra på parallella tidsplan. Det är en intressant historia och en än mer intressant framtid. Självklart får allt en förklaring till slut och det är många trådar, fram och tillbaka i tiden, som knyts samman.
Otroligt snygg film av Christopher Nolan och jag är imponerad av Robert Pattinson. Bra roll!
Det är ingen film att slötitta på, du måste vara med för att hänga med..

Ingen skulle få veta

Bok av Anna Kansell
Maria bor med sin syster tillsammans med sina båda föräldrar i ett utifrån sett vanligt hus, i en vanlig familj. Men vad som händer bakom stängda dörrar är det bara några få utomstående som vet. Det är en ångestfylld resa med mammans ständiga hot om självmord vilande över familjen. Fokus är inte bara på det som var dåligt.
Det finns många berättelser om en varm och omtänksam mamma, som i perioder mådde ganska bra.

Det är en självutlämnande, naken och känslofylld bok. Anna berättar hur det var att leva med en psykiskt sjuk mor ur ett barns perspektiv och hennes minnen kompletteras med journalanteckningar och dagbokstexter.

En stark bok!
Nora flyr från Stockholm och sin pojkvän genom att ta tåget Leksand och sin barndomskompis Vega.
Hon får möjlighet att hyra en sommarstuga, lite avsides, men det funkar.

Grannhuset är ett vräkigt skrytbygge och där är Viktor husvakt över vintern. Han är snygg, vänlig och hjälpsam och får det att pirra till, men det är något som inte riktigt stämmer.. Och plötsligt en dag står pojkvännen utanför dörren…

En parallell historia är den om Claes. En författare på nergång. Ingen vill längre köpa hans böcker och han är i Leksand för att signera böcker. Då möter han Torsten. En gammal man som gärna berättar om sitt liv och dricker kaffe med dopp. En historia som Claes genast ser som sin nästa boksuccé. Den har allt! Kärlek, krig, familj, tragedi och saknad…

Vilken härlig bok med levande gestaltning och ett driv framåt. Fina miljöbeskrivningar och mycket kärlek till bygden. En fin sammanflätning av vänskap, kärlek och korsande livsöden.

Jackie

Film från 2016
Filmen följer Jackie i de närmsta dagarna efter mordet på hennes make John F Kennedy.
Det är en lågmäld och välplanerad film som blandar hennes chock, begravningsförberedelser, journalfilmer om JFK med intervjuer med en journalist.

Filmen är snygg, Jackie är oftast den som är mitt i bilden, i nästan varje scen. Det är mycket dialog, maktspel och nervositet.

Natalie Portman gör en fantastisk rolltolkning som Jacquelin Kennedy.