Recensioner av Angelica Berglund

Maskrosbarnen Och Stöldligan av

Betyg 5
Detta är en spännande och lite sorglig bok som visar hur det kan vara för barn med föräldrar som missbrukar eller mår rejält psykiskt dåligt. Hur man försöker vara bland kompisar, mobbing både fysisk och psykiskt och om en nära vänskap att aldrig lämna varandras sida. Kan varmt rekommendera er att läsa den här boken!

I betraktarens öga av Susan Casserfelt

Betyg 5
Det här är den tredje fristående delen i högakusten-serien. Med en olidlig spänning får vi följa Ö-viksgänget och mordfall. Privata angelägenheter som kommer röra om för både Kajsa och Zeta. Ännu en gång har författaren virat mig som läsare runt boken som runt ett lillfinger och efter ett djupdyk blev jag fast. En riktig bladvändare! Rekommenderar er starkt att läsa/lyssna på den här bokserien
Med tårar tog jag mig igenom boken där man får följa Jessica och hennes resa med psykisk ohälsa. Att få en stroke i tonåren följt av en hemsk våldtäkt och bo där psykisk ohälsa är vardagsmat gör att Jessica hamnade längst ner på den djupaste och mörkaste botten. Vi får läsa om vägen tillbaka till ett friskare psykisk hälsa med möten med terapeut, känslor som stormar, tankar som snurrar. DBT - dialektisk beteendeterapi får vi också läsa om.

Borderline lever jag själv med och kom ihåg att det är inget man föds med utan det kan man få efter olika trauman som man varit med om. Det kan vara allt från självmordsförsök till våldtäkter till en långvarig djup depression som inte behandlas i tid och dess konsekvenser som tillkommer. DBT har jag testat både i grupp och enskilt. Vi människor måste våga prata om psykisk ohälsa, antingen med någon enskild eller offentligt. Viktigt att alla vet att det är inget man ska skämmas för!!

Den kommer ligga varmt om hjärtat och jag kommer rekommendera den till många som jag känner just för att även få lite kunskap om psykisk ohälsa.

Imperiet som föll och en Katt av Julia Thimberg Silfweling

Betyg 4
En bra fantasybok, intressant och välskriven. Lite spännande också. Rekommenderar er att läsa denna!

Minnenas sång av Marita Karlsson

Betyg 3
Jan och hans fru Rebecka har tagit en paus från varandra. En dag är Jan ute och vandrar och hör något ingen borde få höra till sig själv. En kvinna, Ann-Marie, har stukat foten och Jan hjälper henne ner från grottan efter att hennes sambo skrikit och hållt på mot henne. Jan skjutsar henne till akuten där hon blir omplåstrad sedan får hon följa med honom till hans sommarstuga. Under de närmsta dagarna diskuteras det djupgående samtal om livet och deras egna historier med varandra, myser med hunden Elvis och är på knytkalas med alla grannar omkring. Där och då inser dem vad som är bäst för de själva. Men vågar de gå så långt i kärlekens tecken utan att konsekvenser uppstår?

Det här var en intressant och mysig bok, inte så lång. Visst tyckte jag det blev vissa stunder nyfikenheten kom fram i mig men den försvann ganska så snabbt och efter några sidor igne uppkom samma nyfikenhet men den släppte lika snabbt. Denna bok var helt okej och ännu en ny läsupplevelse för mig. Jag tycker det är viktigt att man tar chansen och läser olika sorters böcker för att få sitt lässinne utvecklat, typ. Tror ni förstår hur jag menar

Vägen till El Faouar av Harriette Sjödahl de Bohigas

Betyg 4
Charlotte reser till Maghreb och träffar Saïd som hjälper henne att komma upp på en kamel (som hon ska rida på i den för henne okända värld) och som hon anförtror sig till att berätta något från sitt förflutna som hon helst inte vill tänka på. Boken är välskriven och gripande. Att förlora någon man djupt älskar är svårt att förklara i ord. Som att tiden stannar och stjärnorna på himlen försvinner. Rekommenderas att läsa

Låt spelet börja av Christina Schiller

Betyg 5
"Ja. Ja. Ja. Hennes händer greppade tag om lakanet och hon lutade huvudet bakåt. Klotet inom henne exploderade och hon kunde svära på att hon såg stjärnor"

Angelique är en ung kvinna som älskar programmering och dataspel. Hon litar inte på någon och inte på sig själv heller. Hon har själv byggt upp ett dataspelsföretag som heter Angel Games där hon har några medarbetare som jobbar för henne. Hon får kontakt med en man, Leo, som vill investera i företaget och få det att växa. Men något pirrar till mellan dem två och frågan är om dem kan hålla sig på en professionell nivå och inte blanda in sina känslor. Något händer och Leo tvivlar på sin investering. Om det är värt det. Allt som tiden går så kommer det fram en och annan hemlighet kring Angelique. Hur kommer det sig att hon ligger på ett kallt golv med bundna armar?

Det här var en riktigt härlig bok som blev beroendeframkalland hos mig. Programmering intresserar mig så boken kunde inte passa mig bättre. Het romantik blandad med professionell hantering av datorer och koder. En bok jag varmt kan rekommendera er bokvänner att läsa

I ljuset dansar skuggor av Charlotte Bergenwitt

Betyg 5
"Älska? Elina visste knappt vad det ordet betydde. Vad innebär det att bli älskad? Hennes mamma hade sällan tagit i henne. Bara när hon blev arg, då hade hon dragit henne i armen. Eller i håret. Men hon hade aldrig fått sitta i hennes knä"

Elina lever med multipel personlighetsstörning. Hon har flera olika personer i sin kropp och lever med minnesluckor när dessa andra personligheter kommer fram i henne kropp. Hon får hjälp hos terapeuten Ann och med tiden kommer ett mörkt förflutet fram.
Kriminalinspektör Chandi utreder svåra brott. Ett mord på en kvinna är något som startar en spännande lång utredning och under utredningens gång så korsars Elinas och Chandis vägar. Flera brutala mord på unga kvinnor sker, Elina ser olika syner som kan ha med mordet att göra men är det något att lita på? Och vad är det som får Elina att hamna på psyk?
Chandi bor hemma hos sina föräldrar efter att ha flyttat från sitt ex. Hela familjen har sitt ursprung i Indien och hos hennes föräldrar finns fortfarande drag från det landets religion kvar trots över 30 år i Sverige. De försöker få Chandi att bli kär i en välbärgad man från Indien som de fått tips av från en släkting som bor kvar i Indien. Men vad är det som gör Chandi så upprörd? Kan man verkligen bli kär i någon som sina föräldrar vill att man ska bli tillsammans med?

Det här är författarens debutroman. En spänningsroman som verkligen lever upp till sin genrer. Den är så spännande, en riktig bladvändare. Kapitel efter kapitel lämnas det spår av mörkt mystisk atmosfär som tar läsaren närmare sanningen. Jag tycker kapitlen inte var långa alls utan helt perfekt för min smak. Det var noggrant beskrivet i varje händelse och bland karaktärerna och ett stort plus är att författaren har tagit med dialekten vi har här uppe i norr. Jag ÄLSKAR den här boken och kan varmt rekommendera den till er att läsa

Lupinens gåta av Theréze Ingmarson

Betyg 5
"Jag vet var du bor, viskade Stefan. Hans andedräkt brände i hennes öra.", "Jag lovar dig. Du eller din familj råkar illa ut."

Det här är tredje boken som avslutar trilogin om Sophie i Älvdalen. Och ännu en gång tar författaren mig med storm. Ett djupdyk i boken och den blev utläst på en dag. Lika som böckerna innan så är även den här välskriven på ett spännande sätt och som får en att stanna upp och fundera hur man själv skulle reagera i liknande situationer. Många känslor spirade inom mig under bokens gång.

Att så många känslor kommer till en när man blir förälder är normalt. Men kan ett förhållande skada alla inblandade om mamman i familjen får en förlossningsdepression? Och vem är den nya tjejen Angela som flyttar in hos Sophie och Christer och vänder upp och ner på tillvaron? Många händelser sker i boken, både romantiska, kärleksfulla och hemska. Rekommenderar starkt att ni läser boken, eller ja, hela bokserien.

Andra världskriget i Sverige av Lars Gyllenhaal

Betyg 5
En historisk bok om vilka platser i Sverige som lämnats efter kriget. Skildringar kring Hitler och Stalins framtåg och hela Nazitysklands propagandakampanjer. Ett intressant ämne och även intressant vart i Sverige man kan åka och kika på det som är kvar efter andra världskriget. Många intressanta bilder också. Ett stort plus från mig då jag gillar att läsa allt om andra världskriget.