Recensioner av Helen Lillieborg

Säg nåt då! av Ida Ömalm Ronvall

Betyg 5
Säg nåt då! är en ungdomsbok som tar upp utanförskap och självkänsla och den träffar mig rakt i hjärtat. ❤️

Adrian har inga vänner förutom Emma som han hängt med i många år. Men precis innan skolstarten i nian bestämmer sig Emma för att de inte ska umgås mer. Hon klipper helt med Adrian och han fattar ingenting. Och plötsligt är Adrian ensammast i hela världen.
Samtidigt dör Adrians mormor och på höstlovet bestämmer han sig för att åka till morfar i Luleå. Där träffar han Vega som är öppen, framåt och rolig. Hon är allt det som Adrian inte är men hon verkar gilla honom ändå. Men det finns ett problem...vad händer när Vega får veta att han inte har några vänner och är ingenting?

Jag skrattade, grät, myste och förfasades när jag läste om Adrian och vad han gick igenom. Det är en bok som väcker starka känslor om utanförskap. Ingen ska behöva ha det som Adrian. Jag gillar Vega mycket, hon är lugn, modig och en glad tjej. Och så gillar jag morfar, Adrians älskade morfar som tidigare bara var en bifigur när Adrians mormor levde.
Jag rekommenderar alla som går på högstadiet att läsa denna bok och alla som gillar fina berättelser.

Kallare än is av Helena Kubicek Boye

Betyg 5
Kallare än is av Helena Kubicek Boye är en isande historia som utspelar sig i Säter mitt i vintern. Det är kallt, massor av snö och ett kvinnolik hittas ute på isen. Anna Varga, som nu arbetar inom öppenvårdspsykiatrin, blir indragen när hon gör efterforskningar. Det visar sig att den unga kvinnan är en av hennes patienter Felicia Frost. Och det verkar som om allt inte står rätt till i familjen Frost.

Det här är spännande...mycket spännande! 😅🙈 Korta kapitel och en handling som flyter på...man vill liksom inte sluta läsa! Det är läskigt, gripande och aktuellt!

Bokhandeln för ensamma hjärtan av Annie Darling

Betyg 2
Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här boken! Först blev jag lite besviken för jag trodde att den skulle handla om en mysig bokhandel men istället handlar den mest om en mycket störig och stroppig Sebastian och en ganska mesig och tafatt Posy och deras relation till varandra. Men efter halva boken tog den sig och blev ganska rolig.

Posy Morland ärver den lilla bokhandeln i Bloombury där hon jobbar och lägenheten ovanpå där hon bor med sin lillebror sedan föräldrarna omkom i en olycka. Bokhandeln har gått dåligt länge och nu när Posy ärvt bokhandeln av Lavinia måste Posy hitta på något riktig bra för att kunna rädda den. Hon bestämmer sig för att bara sälja kärleksromaner och döpa om butiken till Happy Ever After. Men Sebastian som är barnbarn till den döda Lavinia går i taket och vill att det ska bli en ren deckarbokhandel. Ja det är väl det boken handlar om...deras osämja och någonstans långt inne finns det ju så klart en attraktion mellan dem.
Jag ville så gärna tycka om denna ljuvligt fina bok men tyvärr fann den inte riktigt mitt hjärta.

Lyckan kommer, lyckan går av Eleonor Sager

Betyg 5
Åh vad jag älskade att återigen få hänga med systrarna Emelie och Madelen. Denna bok del 2 i serien om systrarna Lind var ännu mer mysig och riktigt bra!
Emilia önskar mest av allt att få träffa den rätte, skaffa barn och bilda familj. Hon jobbar vidare som efterättskock och får ett nytt spännande uppdrag tack vare hennes lillasyster Madelen.
Madelene väntar sitt första barn med hennes make Nicolas och borde sväva fram på små moln, men det är något som inte stämmer. Varför jobbar han så mycket?
Även i denna bok är det mycket mat och annat gott så man blir så sugen när man läser.
Jag ser verkligen fram emot fler böcker om systrarna Lind för detta är riktigt bra! En bok man gärna läser i sommar på badstranden!

Tre systrar och en jul att minnas av Sarah Morgan

Betyg 4
Boken "Tre systrar och en jul att minnas" är inte alls så julig som jag trodde utan handlar mer om relationer, kärlek och bergsklättring. Det är min första bok jag läser av författaren Sara Morgan...men absolut inte den sista!

Snön faller över Skotska högländerna och mamma Suzanne drömmer om en fridfull jul med hela sin familj. Det enda hon önskar sig är att hennes tre döttrar ska komma hem och att de ska vara lyckliga. Men när Posy, Hannah och Beth återvänder till sitt barndomshem blir det inte alls som de har tänkt sig. Gamla minnen kommer upp till ytan och saker de inte pratat om på åratal.

Det är varm, mysig och vintrig historia! En härlig bok att krypa upp i soffan med oavsett vad det är för årstid.

En gång slockna alla stjärnor av Kristina Falk

Betyg 5
Det här är en riktigt stark bok som lever kvar i mitt hjärta länge, länge...

Kan ett hjärta fyllt av bottenlös sorg även bli sprängfylld av kärlek? Fridas pappa har drabbats av ALS och hon flyr från Umeå till Stockholm. Hon lämnar sin döende pappa, sin oroliga mamma och den gravida tvillingsystern för att komma bort från allt.
Genom Pim-Pim som hon delar lägenhet med träffar hon Varg. Vincent Varg som har hoppat av sitt rockband, har djupa ärr på armarna och han gör allt för att glömma sin familj. Det är mycket fest, sprit och annat. Ett bottenlöst hål och så mycket svärta. Det gör stundom ont att läsa boken men den har ett sååå viktigt budskap! ❤️ Vi måste våga prata om psykisk ohälsa och självmord med de unga och med varandra!

Under läsningens gång är det så mycket glädje, skratt, sorg, tårar och kärlek. Jag gillar den här boken riktigt mycket!

Ljuskällan av Hanna Landahl

Betyg 5
Åh vad jag gillade den här boken! ? Den är rolig, mysig och väcker många tankar.

Det är en mycket aktuell bok som tar upp klimatångest och på vilka sätt man kanske kan värna om miljön. Men det är också en berättelse om en helt vanlig familj som försöker göra sitt bästa för att leva ett bra liv. Boken handlar om Staffan och Anna som gör så gott de kan. I sin relation, på jobbet och som människor. Stefan drömmer om att renovera köket, men hans fru börjar tvivla. Skulle inte en annan livsstil kunna vara bra inte bara för klimatet, utan också för dem själva?

När Anna av en slump besöker ekobyn Ljuskällan känner hon sig efter en lång depression mer tillfreds än på länge. Efter mycket velande kommer de fram till att ekobyn kanske ändå kan vara precis vad deras familj behöver?

När de flyttar till det röda torpet i ekobyn känner sig Anna som hemma direkt medan Staffan gör sitt bästa för att smälta in. Kan ekoby-modellen verkligen vara lösningen på världens alla problem? Staffan får allt svårare att tåla Adrian, byns händige grundare som Anna verkar tillbringa allt mer tid med. Kommer deras äktenskap att klara av den nya tillvaron? Och kan man verkligen leva utan wifi?

Ja det är frågan…

Den ljusaste natten av Helena Kubicek Boye

Betyg 5
Den ljusaste natten av Helena Kubicek Boye som är del två i serien om psykologen Anna Varga. Den boken är näst intill lika bra som ettan! ??

Det har blivit midsommar och en dömd pedofil avviker från sin permission från Säters rättspsykiatriska klinik. När en femårig flicka försvinner från en närliggande campingplats sprider sig skräcken och paniken. Anna Varga är ansvarig för permissionen och måste hjälpa polisen att hitta flickan innan det är försent....

Detta är så bra....läskigt, skrämmande och verklighetstroget! Man läser och läser för det går inte att lägga ifrån sig denna psykologiska thriller...

Hårmästarens familj av Gunilla Tähti Wigge

Betyg 3
Detta är en feelgoodskröna som sträcker sig över decennier och generationer. Den börjar under 50-talet och fortsätter fram till 90-talet. I boken får vi följa frisören Howard Hill som har en stor passion för livet. Han är charmig och mycket omtyckt. Han startar en frisersalong i Alingsås och åker sen på kurs till London. Howard är en livsnjutare och älskar kvinnor med allt vad det innebär!

Berättelsen är dråplig, rolig och underhållande!

Älskar, älskar inte av Eleonor Sager

Betyg 4
Det här är en härlig feelgood om vänskap, systerskap och kärlek. Älskar, älskar inte är första delen i en serie där vi får följa två systrar, Emilia och Madelen Lind, båda i 30-års åldern. Två systrar men ändå så olika...Emilia drömmer om att skaffa villa och barn så snabbt det bara går. Madelen där emot är nygift, har ett spännande jobb i tv-branschen och är inte alls redo för att skaffa barn. Boken är rolig, underhållande och helt ljuvlig och dessutom full av härligt smarriga bakverk och desserter.