Ellinor

Användarprofil

Året med 13 månader

Bok av Åsa Linderborg
I Året med 13 månader får vi ta del av kulturjournalisten Åsa Lindeborgs dagboksanteckningar mellan hösten 2017-2018, tiden då meetoo-kampanjen blev viral och Svenska Akademien skakades av skandaler och sönderfall. Lindeborg berättar även intimt och självutlämnande om personliga kriser likväl som glädjefyllda stunder.

Även om jag inte håller med författaren på exakt alla punkter är det intressant att få ta del av hennes tankar och reflektioner, skildrade på ett öppet och sårbart sätt. Vissa delar av boken är aningen provocerande, andra delar väcker sympati. Jag lyssnade på Lindeborgs egen ljudboksinläsning, vilket för mig gav berättelsen en extra dimension. Trots sina nästan 500 sidor avslutades boken på bara ett par dagar, vilket får anses vara ett gott betyg!
Efter att motgångarna kommit på löpande band bestämmer sig Nora för att dö. Men hon hamnar istället i Midnattsbiblioteket, någonstans mellan liv och död. Här vakar Noras gamla skolbibliotekarie Mrs Elm över böckerna. Däribland finns boken om allt Nora ångrat med sitt liv, och böckerna som berättar historier om hur Noras liv kunde sett ut om hon gjort annorlunda livsval. Genom dessa böcker får Nora chansen att testa på alternativa liv för att hitta ett hon verkligen vill leva.

Haig skriver på ett lättläst vis en riktig bladvändare som ändå är full med oväntade inslag som berör ämnen som psykisk ohälsa, suicid, missbruk, parallella universum och kvantfysik. Man vill hela tiden läsa vidare! Boken får en att reflektera över vad som är viktigt i livet och att oavsett vilka val vi gör kommer våra liv aldrig vara helt och hållet perfekta. Och det är bra nog. Det här är en bok jag rekommenderar!
Det sägs ju att delad glädje är dubbel glädje, så varför inte plocka en favoritbok ur bokhyllan och ge den vidare till en vän? Speciellt bra om det är en bok man vill diskutera med någon annan eller om man bara inte vill bidra till den rådande konsumtionshetsen.

I går

Bok av Ágota Kristóf
Sandor lever ett inrutat liv där vardagarna kretsar kring arbetet på fabriken och helgerna spenderas med läsande, skrivande och flickvännen han egentligen inte älskar. I tankarna finns hela tiden Line, barndomskärleken från det krigshärjade land han flytt. När Line en dag dyker upp på fabriken vänds Sandors trista liv upp och ned.

Det här är en kort berättelse i Ágota Kristófs typiska stil där centrala teman är flykt, fattigdom, utanförskap och språk. Gillade man trilogin ”Den stora skrivboken” kommer man med största sannolikhet även att gilla ”I går” då likheten mellan böckerna är stor. Den som ännu inte har läst något av Kristóf har fantastisk läsning framför sig! 4+ av 5 i betyg.

Hjärtat är bara en muskel

Bok av Kristofer Ahlström
Elisabeth och Isak är med om en bilolycka. Elisabeth överlever men det gör inte Isak. I fragmentariska tillbakablickar får vi följa historien som leder fram till olyckan, en kärlekshistoria som inte är så fin utan full av svartsjuka och manipulation.

Det här är en obehaglig berättelse som skaver rejält, den känns i hjärtat, muskeln. Jag upplevde den första tredjedelen av boken som tung att komma in i men sedan rasslar det på med Ahlströms målande miljö- och personbeskrivningar. Trots det känns det inte som att berättelsen når fram helt, det blir lite för klyschigt emellanåt och jag hade nog lite för höga förväntningar efter att ha läst ”Ett liv för lite”. Det är en läsvärd men svårbedömd bok som landar någonstans mellan 3 och 4 i betyg.

Daisy Jones & The Six

Bok av Taylor Jenkins Reid
Daisy Jones & The Six är ett av 70-talets största (fiktiva) rockband men över en natt splittras hela bandet. I boken får vi i intervjuform följa bandmedlemmarna och ytterligare några personer i deras närhet. Bit för bit nystas bandets historia och händelserna som ledde fram till uppbrottet upp, men alla har sina egna minnen och upplevelser av vad som egentligen hände.

Det är fullt av dekadens och droger men här finns även vänskap och kärlek, alla känslor ryms i den här boken. Historien är i stora drag så väl berättad att man tvivlar på att bandet verkligen inte funnits på riktigt. Jag lyssnade på ljudboken vilket gjorde det lätt att hålla isär alla olika karaktärer. Det här är rekommenderad läsning, speciellt för alla musikintresserade.

Ædnan

Bok av Linnéa Axelsson
Ædnan är en släktkrönika där vi får följa tre generationer samer. Vi får höra deras historia som innefattar tvångsförflyttning och rasbiologi, att tvingas ge upp sitt språk och sina seder. Det är vackert och känslosamt och historien naglar sig verkligen fast i hjärtat. Räds inte det tjocka formatet, språket är avskalat och exakt, här finns inte ett överflödigt ord. Det här är storslagen litteratur som lämnar en helt mållös. Bör läsas av alla!

Allt att vinna

Bok av Wilma Möller
Femtonåriga Nora drömmer om att bli jockey och vinna det prestigefulla galoppderbyt med sin häst, det arabiska fullblodet Kasimira. Tillsammans med bästisen Lydia spenderar hon sommarlovet på galoppbanan och på stallbacken frodas såväl vänskap och kärlek men även rivalitet. Någon drar sig inte för att använda skurkaktiga metoder för att vinna och snart utvecklar sig berättelsen till ett riktigt mysterium fylld av sabotage och hot.

Det här är en fartfylld och spännande bok där man dras in i handlingen och hela tiden vill läsa vidare. Man känner att Möller kan häst, men för den som är insatt i galoppsporten märks vissa kunskapsluckor. Trots det är det en fin författardebut och boken är helt klart läsvärd för hästintresserade ungdomar eller vuxna som saknar hästlivet.
Det här är en totalt skruvad historia om trillingarna Sebastian, Clara och Matilda, som är uppvuxna i Lund men nu skingrade till London, Påskön och Berlin. I historien får vi följa deras komplicerade relation till varandra (och sig själva) och hur deras livsöden flätas samman. Boken är full av märkliga händelser och samband och har ett persongalleri som innehåller minst sagt egensinniga karaktärer. Berättelsen dundrar fram och det är många trådar som ska knytas ihop men det blir aldrig tungläst. Tvärtom får jag hejda mig för att inte läsa ut den här tegelstenen för fort. Svenssons språk är detaljerat och fängslande, en ren njutning att läsa. Vissa meningar är som små pärlor jag vill plocka ut och spara i en ask.

Modersmjölken

Bok av Nora Ikstena
Berättelsen utspelar sig under tiden Lettland styrdes av Sovjet. En mor lämnar sitt barn för att slippa amma, hon vill inte att den mörka ångesten som flyter i henne ska överföras till dottern. Moderns liv präglas av politikens inskränkningar och förbud, dottern växer upp i en mer hoppfull tid då frigörelsen närmar sig. Det här är en bok som skildrar ett mycket speciellt familjeband med förtvivlan och ljusglimtar och den är totalt omöjlig att skuta läsa. Språket är så vackert, rent av briljant, trots den ångestladdade handlingen. En mycket stark läsupplevelse som varmt rekommenderas!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.