Recensioner av Sylvia Fernström

Nästa! : en läkarroman av Nina Lykke 

Betyg 4
Boken handlar o Elin en medelålders läkare som lever ett "vanligt" medelålders liv med maken Aksel. Barnen är utflugna och Aksel ägnar mesta tiden åt skidåkning och överlåter allt hushållsarbete till hustrun. Hustrun har tröttnat på situationen och ägnar fritiden åt vinpimpel. När en gammal pojkvän, Björn dyker upp på FB blir det också otrohet.
När Elin blir påkommen av äkta mannen och lämnar hemmet bosätter hon sig i ett undersökningsrum på den vårdcentral hon jobbar. Där har hon förutom dagliga kontakter med sina bortskämda patienter kontakt med skelettet Tore som hon för en slags dialog med. Stundom roliga kommentarer omkring patienterna och deras välfärdssjukdomar. Ibland glömmer hon sig och låter munnen gå med åsikter direkt till patienterna. Som sagt roande, bitskt, sant och ibland elakt och det som är mest underhållande att läsa. Det är väl också den delen som åsyftas med epitetet Läkarroman.
Om av-och- på förhållandet med Björn är förutsägbart så är det som handlar om Elins barndom och relation till mamman en intressant reflektion kring vad som kan vara en olycklig barndom.
4 av 5 för en del sarkastiska meningar.

Mytomanen av Sofie Sarenbrant 

Betyg 5
Mytomanen av Sofie Sarenbrant.
En tonårskille hittas död och svårt sargad invid ett motionsspår i Bromma. Fyndet görs dagen efter en orienteringsdag i skolan och pojken visar sig vara Felix, skolans fotbollsstjärna. Felix som är omtyckt har varit ovanligt tystlåten senaste tiden.
Kriminalinspektör Emma Sköld och hennes kollegor får hand om fallet. Poliserna som brottas med privata problem får lägga dessa åt sidan för jakten på Felix förövare. Alla är ivriga att fånga mördaren då man misstänker att fler pojkar ska råka illa ut.
De är första boken jag läser om Emma Sköld och den är som jag tycker en bra deckare ska vara. En spännande intrig, speciella människor och händelser som under vissa omständigheter kan drabba helt vanliga ungdomar i dagens samhälle. Boken behandlar frågor om klass, fördomar och inte minst som titeln antyder; lögner.
Till all lycka kommer Sofie Sarenbrant vara sommarpratare idag och jag kommer att lyssna med stora öron på en författare som jag inte upptäckt förrän hennes åttonde bok!!

Svärmodern av Moa Herngren 

Betyg 4
Åsa är ensamstående med sin son Andreas som hon har en tät relation till. När Andreas träffar Josefin, bildar familj och får sonen Sam börjar problemen. Josefin upplever att svärmodern lägger sig i för mycket och när Andreas tar Josefins parti blir konflikten uppenbar. Missförstånden blir många och det smärtar Åsa att förlora kontakten med sonen och att inte få leva ut farmorsrollen.
En konflikt med Åsas mamma finns också och när mamman dör är Åsa helt ensam.
Sitt yrke till trots verkar Åsa ha svårt att kommunicera i privatlivet.
Omdöme: 5/5 En riktigt spännande och bra relationsroman med mycket igenkänning antingen man är eller har erfarenhet som svärmor/svärdotter eller bara täta relationer. Hade personligen gärna sett ett annat slut.

Hör mig viska av Mons Kallentoft

Betyg 3
Mons Kallentofts ”Hör mig viska ” är uppföljare till Se mig falla. Jag tror det är en fördel att ha läst del ett innan för att hänga med alla personer och platser men den kan också läsas separat.
Boken handlar om Tom Blanck en f.d polis som efter fem år fortfarande letar efter sin dotter Emme som försvann efter en kompisresa på Mallorca.

Efter tidigare misslyckanden får Tim upp ett nytt spår och lämnar hustru och nyfödd dotter i Stockholm för att intensifiera sitt letande i Palma. Sökandet leder till samarbete med såväl kriminella grupper som korrumperad polis och allmänt skumma individer. Det blir en hel del våld och man får följa Tim i allt mörkare sinnesstämning.
Jag tycker mycket om författarens speciella stil att skriva men har svårare med handlingen. Har svårt att förstå Tims nästan maniska besatthet i sitt sökande, att han lämnar sin lilla familj för att helt gå upp i sina spår. Kanske ska man förstå att Tim är så säker på att lyckas och att han upplever sig få meddelanden från Emme med att han blir sjuk av sorg och oro?

Kanske har jag som läsare svårt att ta till mig handlingen just nu under rådande samhällssituation?

Tre stjärnor av fem för språket och dispositionen i boken.

Som pesten av Hanne-Vibeke Holst 

Betyg 5
Boken köpte jag redan när den kom ut men den har sett svår och tung ut så den har blivit liggande till nu. Men den är både lättläst och spännande.
Läkaren Karolina flyttar med sin familj till Genève för arbete med pandemibekämpning inom WHO. Hon motarbetas i organisationen där alla har sin egna intressen att bevaka. Under tiden sitter maken hemma och försöker skriva på en bok, vilket går trögt då han söker sig både till andra kvinnor och kriminella.
När ryktet om influensapandemie skruvas handlingen upp och liknar mycket dagens situation med rykten, falska nyheter och olika aktörers moraliska beslut.
Det är spännande att läsa boken och samtidigt följa aktuell info om Coronaepidemin. Inte minst om diskussionen om vad krisen gör med ett samhälle och med människors moral. Författaren verkar otroligt kunnig i ämnet och det är spännande att jämföra fiktionen med verkligheten/ hitintills.
Men det finns också plats för kärlek och passion så; Läs den!