Erica B

Recensioner

Goda grannar av Mattias Edvardsson

Betyg 3
Bianca och Micke flyttar till Köpinge tillsammans med sina barn. Det är en långväga flytt och en nystart för hela familjen. Att något hänt, något som fått familjen att lämna sitt gamla liv, anar man ganska tidigt. Det är en bok som berättar saker mellan raderna. Boken berättas varvat med före och efter, och då är det före olyckan. Olyckan där Bianca blir påkörd på sin cykel av Jaqueline. Denna Jacqueline lever ensam med sin son Fabian, en tonåring som har det tungts skolan fungerar inte och några kompisar har han inte. Micke jobbar på skolan där Fabian går. Jaqueline har haft många förhållanden men de slutar alla med uppbrott. I kvarteret där de alla bor har man koll på varandra.

Jag älskade En helt vanlig familj av samma författare. Den har lite av samma känsla; en historia som sakta rullas upp i efterhand. Den här boken är inte lika bra som föregångaren. Historien lämnar en del frågor efter sig och håller inte fullt ut. Dock en läsvärd bok.

Bakvatten av Maria Broberg

Betyg 5
Det här är Maria Brobergs debutroman - och vilken debut sen! Jag har läst många böcker som utspelar sig i Västerbottens inland och den här lägger sig i topp på den listan. Brobergs språk är fantastiskt och upplägget av romanen är så rätt. Historien om Håkan och människorna omkring honom berättas utifrån olika personers personer och hoppar också i tid. Håkan är gammpojken som på tältmötet Husbondliden träffar den mycket yngre Petra som flyttar till honom och räddar honom från ensamheten. Att Håkan har ett förflutet som tynger honom står klart. Hans bror Nilas försvann en gång för länge sen och det har präglat hela hans liv. Jag hoppas att Maria skriver fler böcker för den här är riktigt bra.

Midsommarnattsdrömmar av Bengt Ohlsson

Betyg 4
Åh vad jag gillade denna bok! Idén att följa ett kompisgäng genom livet är lysande. Det bästa jag har läst av Bengt Ohlsson. Boken är delad i tre delar, 1988, 2003 och 2018. Den börjar midsommarafton 88 när de alla ska fira midsommar I Tomas stuga. Samma kväll avslöjar Jenny och Olof att de väntar barn, kompisgängets första bebis. Sen får vi följa de tre paren + Tomas genom livet. Fler barn föds och livet går inte spikrakt och är inte heller lyckligt hela vägen. Barn jämförs och bär i vissa fall en stor oro. För Sofia och Nickes son Morgan är tillvaron svårgripbar och den skildringen är den som nog fångar mig mest. Hur stärker man sitt barn utan att undergräva den lilla gnutta självförtroende som han har? Det fixar inte Sofia och Nicke och det tynger dem. Läs denna bok!

Vildhavre – Sista brevet till pappa av Otto Gabrielsson

Betyg 3
Det är en mycket tung bok. Jörn Donner kvalificerar verkligen inte in sig som årets pappa.... Sonen Otto föds som utomäktenskaplig son till Jörn Donner och han avsäger sig i princip all kontakt med sin son. Till saken hör att han väl inte heller är någon bra pappa till de barn som han träffar/ bor med. Frågan är vilket som är värst undrar Otto. Att avsaknaden av en närvarande pappa har satt djupa spår i Otto är helt klart. Han vill söka svar och han vill konfrontera sin pappa med alla sina tankar. Nu sker det i bokform och mörkret är stundtals riktigt djupt. Jag gillade boken men tyckte att den var riktigt tung.

Jag ser allt du gör av Annika Norlin

Betyg 4
Denna novellsamling av Annika Norlin rekommenderas varmt. Alla noveller har skavet gemensamt. Huvudpersonerna glider inte precis fram på räkmackor genom livet och det är det som är novellernas tjusning. Annika är en mästare på att berätta historierna som skildras ur ett underläge. Språket får också 5 plus.

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Betyg saknas
Att läsa en bok som hyllats av många och fått stående ovationer är lite laddat. Det är inte alltid som jag delar åsikt med den stora massan. Här gör jag det. Vilken roman och vilken historia! Berättelsen om träskflickan som överges av hela sin familj är förstås helt osannolik. Hon växer upp i våtmarken utanför en liten by i North Carolina. Kya, som hon heter, går inte i skola och har ytterst få sociala kontakter. När hon blir större får hon två relationer med killar; Tate som försvinner iväg för att plugga ( men som också var den som lär henne att läsa ) och den snygga quarterbacken Chase, ett förhållande som bara finns i smyg för omvärlden. Samma Chase som en dag hittas död i våtmarken och vars död får förödande konsekvenser för Kya. Jag rekommenderar varmt denna bok.

Hör mig viska av Mons Kallentoft

Betyg 2
Det här är andra boken om Tim Blanck som letar efter sin dotter. När hon var 16 år försvann hon under en resa till Mallorca med sina kompisar. Nu har det gått fem år men Tim har inte gett upp utan letar fortfarande. Jag har gillat Mons Kallentofts tidigare böcker, men den här faller mig inte i smaken. Språket är ryckigt och flyktigt och det är svårt att få sammanhang i berättelsen.

Nästa! : en läkarroman av Nina Lykke

Betyg 4
Elin är läkare och gift med Aksel. Hon längtar hem till sitt vin som hon dricker på kvällarna och tv-serierna som hon kollar på. En dag får hon plötsligt kontakt med Björn, sin ungdomskärlek. Det ställer allt på ända och livet blir sig inte likt. Samtidigt ändrar Elin sitt sätt mot patienterna. Nu hör hon sig själv säga vad hon egentligen tänker, saker som inte alls lämpar sig att säga till en patient.
En rolig men också väldigt allvarlig roman om livet som blev och det som kunde ha blivit, och hur man ska ställa sig till att vända livet på ända.

Skrik tyst så inte grannarna hör av Karin Alfredsson

Betyg 3
Ellinor träffar Roger som uppvaktar henne som ingen annan gjort. De träffas i en tid där livet är rätt tungt för henne och Roger tyckas alltid veta hur han ska muntra upp henne och ställa saker till rätta. En dag kommer han med lösningen, att Ellinor ska lämna sitt gamla liv och flytta med honom till Afrika, där han har diplomaterbjudande. I Afrika ändras Roger och visar nya, skrämmande sidor av sig själv.

Samtidigt i Afrika får änkan Loveness ett liknande erbjudande. Hon och hennes barn får flytta in hos Siame, som jobbar hos Roger och Ellinor. Även för henne blir inte livet som det var tänkt.
Jag gillade boken och tycker att det öppnade upp ögonen för hur lika mäns våld mot kvinnor kan se ut, trots olika kulturer. Karin Alfredsson kan detta med att skildra relationer.

Svärmodern av Moa Herngren

Betyg 4
Åsa har som ensamstående mamma fostrat sonen Andreas och de står varandra nära. I bakgrunden finns en pappa som flyttat till Danmark och skaffat en ny familj. Åsa upplever sig ha haft en fin relation till Andreas tidigare flickvän Heidi. Men sen blir Josefin och Andreas ett par och tillvaron blir inte sig lik. Josefin är dessutom dotter till Åsas vänner, så när svärmodern och svärdotterns relation börjar skava, blir följderna större än så. Åsa trampar i klaveret och gör saker hon inte borde gjort och en dag står hon där med en relation som är satt på paus och ett barnbarn hon inte får träffa.
Moa berättar än en gång en relationshistoria som fångar och sätter fingret på hur svårt det här med relationer kan vara, kanske särskilt till dem som står oss närmast. Historien berättas här ur alla huvudpersonernas perspektiv, vilket är ett extra plus. Jag tyckte mycket om denna bok och rekommenderar hela Moa Herngrens författarskap för den som inte läst henne tidigare.