Maria Hejdeman

Användarprofil

Klubben för lyckliga slut

Bok av Caroline Säfstrand
Vilken godbit till bok! Tänk att jag inte upptäckt Caroline Säfstrand förrän nu! Den här boken har allt en härlig feelgood behöver. Olika, skickligt uppbyggda karaktärer, som man lär känna och känner med, alla med olika bagage och olika vägar framåt. Änkan Cecilia och Lisbeth, som tillsammans med sin man fastnat i gamla hjulspår, samt Ivy, som brottas med starka oroskänslor, står i centrum. Alla möts de hos Sam, som håller i en skrivkurs. Det blir starten på något nytt för dem alla. Jag gillar den realistiska skildringen av livet och vilka vändningar det kan ta och boken ger en så hoppfull syn på vad medveten förändring kan göra. Det är hög igenkänning och de vägskäl i livet som det handlar om är sannolikt lätt för många att relatera till. Härliga karaktärer, härlig skånsk miljö och härligt flyt! Jag gillar den mycket och måste genast ta mig an fler böcker av Säfstrand!

Om det inte vore för dig

Bok av Delphine de Vigan
Michka har åldrats och behöver flytta in på ett boende då hon inte längre klarar sig själv. Jérôme är logoped och hjälper Michka att hitta tillbaka till orden som hon börjar förlora. Marie har bott i lägenheten ovanför Michkas och har blivit väldigt fäst vid henne och hälsar på henne ofta på hemmet.

Det är en kort roman om livet och det förflutna. Nästan hela boken utgörs av dialoger; de mellan Michka och Marie och Michka och Jérôme. Den handlar om ödet och hur livshändelser tidigt i livet formar individer. En bok om att uppskatta det enkla och en bok om tacksamhet och vikten att få visa uppskattning. Berättelsen visar hur en vänlig gest från en annan människa kan göra stor skillnad. En fin historia med både allvar och humor.

Se mig falla

Bok av Mons Kallentoft
Den här boken överraskade mig. Jag var inte beredd. Jag såg framför mig en spänningsroman med en drabbande story, en rapp dialog, en början, ett slut. Den här boken är så mycket mer.

Huvudpersonen Tim och hans fru Rebecca låter efter stor tveksamhet sin 16-åriga dotter åka iväg på en semesterresa till Mallorca med sina kompisar. Dottern Emme kommer inte tillbaka, och har när boken tar sin början varit borta i tre år. Livet slås i spillror, äktenskapet påverkas och Tim har bestämt sig för att flytta till Palma för att infria sitt löfte till dottern - att aldrig sluta leta.

Jag är djupt imponerad och glatt överraskad. Det märks att Kallentoft bemästrar språket i minsta detalj, det är så genomtänkt, så stilistiskt snyggt och så fängslande och känslosamt. Det som överraskade mig är framför allt detta språkbruk för denna genre, men det är å andra sidan den första, men inte sista, boken jag läser av författaren. Jag fullkomlig älskade hur huvudpersonens känslor fick sånt utrymme och hur de så beskrevs så innerligt och naket. Allt detta i en spänningsberättelse som samtidigt beskriver råhet och en hänsynslöshet med mörka händelser så långt från empati du kan komma. Det är så skickligt att samtidigt som drivet hela tiden finns i storyn, hela tiden fokusera på den avgrundslösa sorg som huvudkaraktären känner. Som en underton som egentligen är acceleratorn i historien.

Kallentoft är en konstnär med språket som verktyg, texten har ett flöde och ett djupt som berör mig oerhört. Han har ett sätt att berätta som rycker med mig och får mig att stanna upp och fundera.

Jag är imponerad av hur Kallentoft sätt att skriva funkar så bra med de intriger som utspelas, kanske är det för att det för mig var så oväntat och olikt andra spänningsromaner jag läst. Att uppföljaren Hör mig viska ligger orörd i bokhyllan och väntar känns lyxigt. Jag rekommenderar den här boken varmt och kommer läsa fler Kallentoft framöver. En berättarkonst helt i min smak!

Påfågelsommar

Bok av Hannah Richell
Boken har ett ganska klassiskt upplägg där dåtid varvas med nutid; ett upplägg som faller mig väl i smaken.

Berättelsen i nutid handlar om Maggie som är uppvuxen på ett släktgods i England och som i inledningen av boken kommer tillbaka dit efter ett år i Australien för att ta hand om sin gamla sjuka farmor. Maggie oroar sig för godsets framtid och sin egen karriär och försöker närma sig de människor som hon innan sin avfärd stod nära.

I dåtid får vi följa Lillian, Maggies farmor, som ung. Vi får höra hur kärlekshistorien med hennes make Charles börjar och får följa deras liv med fester och lyxigt leverne. En dag anlitar Charles en lovande konstnär vid namn Jack för att göra en väggmålning under en sommar.

De olika tidsperioderna varvas och läsaren får veta mer och mer om hur händelser hänger ihop. Det är en bok om relationer, kärlek och livsval; en ganska sorglig sådan som skildrar skörhet i relationer och hur krav och förväntningar från omgivning kan vara drivande i de livsval man gör. Den handlar också om beroende, maktmissbruk och missförstånd. En röd tråd är kärlek och längtan. Den är välskriven med fantastiska miljöbeskrivningar som lätt ger läsaren känslan av att vara där allt sker. En mycket bra bok som nominerades till årets bok 2019. Rekommenderas varmt.

Lite död runt ögonen

Bok av David Ärlemalm
Arto är ensamstående med sin dotter då flickans mamma dött av en överdos. Berättelsen handlar om Artos strävan att uppnå en stabil tillvaro med dottern, en uppgift som kantas av problem, inte minst på grund av hans bakgrund som kriminell missbrukare.

I vanliga fall kan jag uppleva berättelser av den här typen för mörka, misären tar över, men den är boken är unik i hur författaren kombinerar att skildra råa händelser med villkorslös kärlek, som beskrivs med en skicklig balansgång. Det är inte bara det ena eller det andra. Arto slits mellan två världar; den han en gång tillhörde och den han nu vill skapa.

Det är en bok som handlar om strävan, kärlek, maktlöshet och desperation och den skildrar barns utsatthet och gränslösa längtan efter trygghet och kärlek. Den handlar om tvivel och styrka och målmedvetenhet och om hur vägar till målet, att skapa trygghet för den man älskar, ibland kan bli vägen till det motsatta utifrån valda handlingar. Den handlar om det ansvar en förälder har för ett barn och hur lätt en trygghet kan raseras.

I ena stunden känner jag som läsare enormt för Arto, den fd missbrukaren som kämpar för ett drägligt liv för sig och sin dotter, i nästa stund väcks en irritation mot honom utifrån hans sätt att agera. Det han gör, märker jag som läsare dock att han alltid gör med ett vackert och kärleksfullt syfte. På så sätt är det ett skickligt karaktärsbygge som visar på komplexiteten i en människas tankar, känslor och handlingar och om hur livsval inte alltid är enkla. Emellanåt känner jag dock att jag skulle vilka lära känna Arto lite mer, få veta vem han är, inte bara vad han gör. Kanske är det ett sätt att beskriva hur Arto tvingas sväva ovanför och bitvis stänga av sina känslor, men ibland skapar det funderingar kring honom som person. Men en sak är säker, det han gör, gör han för sin dotter. Kärleken lyser alltid igenom som en röd tråd i hela boken.

Dialogen är rapp och passar in i de möten som sker i den miljö som skildras. Många gånger är, det ganska likartade uttryckssättet, oavsett motpart i dialogen, säkert uttryck för en uppgiven man, en man som inte riktigt orkar bevisa sin godhet igen och igen för människor han möter.

Boken berör, och den är snyggt skriven på det sätt att den kombinerar det råa med den villkorslösa kärleken. Jag kunde inte sluta läsa den, kapitelstrukturen gjorde att jag drogs vidare, karaktärerna att jag ville bekanta mig mer med dem, händelseutvecklingen att jag ville jag delta i den. Den här boken har ett driv och lyckas väcka känslor som både frustration, medkänsla, förfäran och sorg men också hopp, tro på kärleken och en ljus framtid.

Jag rekommenderar den här boken, som skildrar en hemskt sida av samhället och en verklighet många lever i. Skildringen känns realistisk och av den anledningen kryper den nära. Ser fram emot fler böcker av Ärlemalm.

Hjärtats bokhandel

Bok av Veronica Henry
Jag älskar böcker om böcker! Så även denna, Hjärtats bokhandel, av Veronica Henry. Kärleken till böcker tar sig verkligen uttryck i denna härliga feelgood. Karaktärerna som beskrivs blir levande genom författarens sätt att gestalta deras intresse för böcker och hur de får dem att må bra och hur böcker har förmåga att ge avkoppling, vidga vyer och skapa en känsla av lyx. För en bibliofil är igenkänningsfaktorn hög.

Jag tycker om karaktärerna, allihop. Huvudpersonen, Emilia, tar över Nightingale Books efter sin avlidne far och i sin sorg är hon helt inställd på att sälja bokhandeln. Förutsättningarna förändras och hon påverkas av bybornas vilja att bokhandeln ska leva vidare. Flera karaktärer i boken kommer att spela en roll för bokhandeln och Henry knyter samman berättelsen perfekt. Visst kan man som läsare bli lite irriterad över obeslutsamheten som huvudpersonen visar men på det stora hela känner man för Emilia med de kval hon står inför.

Boken är varm och härlig och en dröm för feelgood- och bokälskare!
En fantastiskt bok om människor och böcker! Den tjugoåttaåriga Sara från Haninge får via en bokförsäljning på nätet kontakt med Amy från Broken Wheel i Iowa, USA.

Sara har arbetat länge i en bokhandel men tvingas sluta när bokhandeln läggs ner. Hon har brevväxlat och bytt böcker i ett par år med en kvinna, Amy, i USA. De kommer överens om att Sara ska åka och hälsa på Amy under ett par månader för avkoppling och tid att läsa böcker. Sagt och gjort. Hon åker till USA men hennes vistelse blir inte som planerat.

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar är en underbar roman om människor och böcker. Karaktärerna är lätta att tycka om och bitvis lär man känna dem alla, dels genom att följa Saras vistelse i Broken Wheel, dels genom att man som läsare får ta del av brevväxlingen mellan Sara och Amy.

Det här är en perfekt bok för bokälskare! Verkliga böcker diskuteras och det är roligt att relatera både till böckerna som sådana och till de pågående konversationerna om böckerna. En riktig feelgood med kul vinkling och story!
Tara växer upp i ett hus bland bergen tillsammans med sina föräldrar och många syskon. Hennes pappa är övertygad om att världens undergång kommer och hennes mor framställer egen medicin gjord på örter och hjälper människor och blivande mödrar i trakten. Familjen förbjuds att bli en del av samhället utanför genom att de fråntas möjligheten att besöka sjukhus eller gå i skolan. Det är föräldrarnas vilja att skydda familjen, som blir avgörande för det isolerade liv de lever.

Boken är en självbiografi, skriven av yngsta dottern som är berättaren. Länge är hon helt ovetande om händelser i omvärlden, händelser som förändrat världshistorien. Men någonstans finns en längtan efter kunskap, efter perspektiv, dialog och diskussion. Hennes kamp för att slå sig fri och skapa sin egen verklighet är central i boken.

Hon börjar med tiden ifrågasätta levernet när hon får ta del av små glimtar av en värld utanför genom kontakt med syskon och mor- och farföräldrar.

Boken berör vad det innebär att få hela sin världsbild förändrad, hur det påverkar en att få se allt man någonsin trott på ur ett annat ljus, om att vidga sina vyer och skapa egna värderingar. Den handlar om en otroligt stark kamp att slåss för det man tror på och på hur vilja och målmedvetenhet kan föra dig långt mot ditt mål.

Jag tycker den här boken är makalöst bra. Jag imponeras av det mod Tara besitter och hur hon hanterar de osannolika situationer hon ställs inför. Den inre styrkan och det mod hon visar prov på är beundransvärt. Jag tycker den på ett fantastiskt sätt skildrar hur nyfikenheten att lära och skaffa kunskap kan ta en långt.

Ett litet liv

Bok av Hanya Yanagihara
Den här romanen fullständigt golvade mig! Få gånger har jag blivit sådär innerligt berörd, ända in i själen, av en berättelse och av karaktärer som dessa.

Berättelsen kretsar kring fyra män som är vänner och som efter collage flyttar till New York och fortsätter att hålla ihop. Jude, JB, Willem och Malcolm har alla olika bakgrund, och läsaren lär känna dem och deras historia steg för steg. Jude är central i boken, och hans bakgrund har mystiska inslag och tycks vara full av hemligheter som sakta börjar nystas upp.

Det här är så mycket mer än en bok om vänskap, även om den inledningsvis skildrar ett gäng killar som har kul ihop. Men berättelsen utvecklas och pendlar i nyans mellan ljust och mörkt. Under läsningen blir jag tagen av beskrivningen av det goda, som mitt i det mörka finns där. Det är en vacker och ljus berättelse på samma gång som den bjuder in läsaren till något fruktansvärt och mörkt.

Jag får en sådan känsla för, framför allt, Jude, denne oroliga själ som egentligen inte framstår som särskilt sympatisk. Men hans längtan är det som lyser igenom. Hoppet. Det är en känslomässig bergochdalbana att ta del av hans historia.

Det är drygt två år sen jag läste boken och jag tänker fortfarande på den och karaktärerna ofta. Personerna blev något mer än bara fiktiva karaktärer för mig. Jag känner samma som de känner. Det är en bok som berörde mig ända in i märgen. Lika mycket som den speglar ondska, rädsla och hopplöshet, visar den styrkan i kärlek, hopp och framtidstro. Den är en känslomässig utmaning som gör ont att läsa och författaren håller tålmodigt kvar i berättandet om händelser som är avgörande för formandet av Jude och den han är. Efteråt var jag helt utmattad.

Jag älskar den här romanen. Det här är en bok som stannar kvar och inte liknar någon annan jag läst.

Bokskåpets hemlighet

Bok av Frida Skybäck
Detta är en mysig feelgood i sann Skybäck-anda. Även i denna bok får släktskap och relationer en central roll, och hon förmedlar väl hur händelser i livet påverkar och formar relationerna. Storyn är bra och jag gillar tillbakablicken med de olika tidsperspektiven. Skybäck tar upp viktiga ämnen kopplade till andra världskriget och det kryddar historien att läsaren får följa en och samma karaktär vid olika tider. Jag läste boken fort, dels för att storyn drevs framåt och jag blev nyfiken på att få veta vad som hänt och hur det skulle gå, men dels för att boken är ganska kort. Jag hade uppskattat mer utvecklade beskrivningar av olika, livsavgörande, händelser som var spännande och hade gärna stannat kvar lite längre i vissa scener. Men jag gillar verkligen Skybäcks böcker, även denna. De är välskrivna och med en röd tråd och en känsla som jag gillar. Hon är duktig på att bygga karaktärer och gestalta känslomässiga berg- och dalbanor, så även i denna bok. För mig är dock Bokhandeln på Riverside Drive fortfarande favoriten, då min upplevelse är att den gick djupare in i både berättelse och karaktärer. Jag kommer definitivt läsa kommande böcker. Skybäck är en svensk feelgoodfsvorit för mig!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.