Erika Swing

Användarprofil

Jomsviking

Bok av Bjørn Andreas Bull-Hansen
Torstein är bara en ung pojke då han får se sin far dödas. Själv tas han till fånga och säljs som träl. Han lära upp inom båtbyggeriet som ska komma att ta honom vidare i livet. Han lyckas göra sig fri från sin träldom och man får följa honom genom livet.
Boken må vara tjock men den blir aldrig tråkig och tungläst.

Striden om Dimön

Bok av Mariette Lindstein
Nu är vi tillbaka på Dimön. Julia kommer i kontakt med sekten som kallar sig för Ursprungsevangelisterna genom sin mammas verksamhet där hon hjälper avhoppare vidare i livet. Samma sekt är även fiender till Franz eftersom de försöker komma över mark på Dimön. De går till attack mot Julia och hon tvingas att samarbeta med Franz trotts att hon lovat sig själv att aldrig mer träffa honom. Och Franz är fortfarande besatt av henne trotts att hon är tillsammans med hans son Thor och han har förändrat sig efter stroken. Evangelisterna har en förlegat kvinnosyn och har vidriga bestraffningar av kvinnor. 50 år gamla hemligheter börjar att se dagens ljus igen. Författaren levererar åter igen en verklighetstrogen och spännande bok. Hon vet ju exakt hur det funkar. Trotts att det har gått 17 år sedan hon själv lämnade scientologerna så förföljer de henne ännu.

Virgin River (TV-serie)

TV-program från Netflix
Efter att ha läst första boken så var jag fast i serien och trodde inte att det kunde bli bättre men så blev de en tv-serie. En serie man sträck kollar. Och när säsongen är slut så vill man bara ha mer

Pojken från skogen

Bok av Harlan Coben
En pojke hittas ensam i skogen. Ingen vet vem han är. Han har inget namn och han uppskattas varsomhelst 6-8 år. Han bor i ett tält och sägs ha bott i skogen länge. Han går under namnet Wilde och att han inte har en identitet eller födelseattest är perfekt för hans jobb som vuxen där han kan flyga under radarn. En tonårsflicka försvinner och senare även en tonårspojke. Han tar på sig jobbet att hitta dem. En 30 år gammal hemlighet flyter upp till ytan. Boken är riktigt bra och lättläst. Man blir lite snopen när den redan är slut.

Rävlystnad

Bok av Solveig Vidarsdotter
En sån jäkla bra bok. Nästan 500 sidor och spänning hela tiden. Handlingen utspelar sig i en liten by i norra Jämtland under påsken. En ung kvinna hittas död i snön inlindad i ett täcke på fjället. Polisen från Gäddede kallas in och en ordentlig snöstorm gör att de blir kvar där. Strömmen kommer och går och mobiltäckningen är snudd på obefintligt. Inte de bästa arbetsförhållandena. Alla har hemligheter i den lilla byn. Både nya och gamla. Vissa sträcker sig ända bak till 1971 men de börjar att komma fram i dagens ljus. Så roligt att läsa om mord som inte utspelar sig i en storstad i de södra delarna av landet. Det är absolut en förstklassig deckare.
Det här är en riktigt bra debutant. Evvie har just packat in sina saker i bilen och ska lämna sin man då telefonen ringer. Det är från sjukhuset och hennes man har varit med om en olycka. Hon skyndar sig dit men det är för sent. Nu står hon med ett stort hus som även har en lägenhet som hon bestämmer sig för att hyra ut till sin bästa vän Andys barndomsvän. Dean är basebollspelare på elitnivå som plötsligt har fått gummiarm och inte längre kan få bollen att hamna där det är tänkt. Han behöver ett ställe att gömma sig på. En plats där ingen bryr sig om vem han är. Evvie som är van att laga det som är trasigt försöker att laga honom. Men den hon egentligen behöver laga är dig själv. Livet med hennes make Tim såg fint och bra ut utåt men innanför husets fyra väggar var han inte så trevlig och charmig. Inte ens henne bäste vän Andy visar vad som pågick eller ens att hon hade packat bilen och tänkte lämna allt.
Rekommenderas för den som gillar feelgood
När Shahrazad är 16 år gifts hon bort till sin kusin som betalning för ett lån som hennes pappa är skyldig hennes kusin. Det första mannen gör på bröllopsnatten är att våldta henne och sedan fortsätter det med misshandel och våldtäkter hela natten. Efter en vecka flyttar hon med honom till Sverige. Här låser han genast in henne och förbjuder henne att gå fram till fönstret, närma sig dörren eller svara i telefon. Misshandel ökas på och blir värre och värre. Våldtäkterna fortsätter. Efter 2 år får hon börja på SFI genom att han förstått att hon då får studiebidrag. Pengar som går direkt in på hans konto. Han vakar ständigt på henne och undersöker hennes underliv i jakten på andra mäns sperma. Efter 5 barn och 14 år som gift med denne man så finner hon styrkan att lämna honom. Men han jagar henne och tänker inte släppa henne.
Dita är 9 år när kriget bryter ut. De blir flyttade till ett getto där livet ändå går på som vanligt. Så blir det en ny förflyttning. Den här gången till Auschwitz. Helvetet på jorden. Där hamnar henens familj i familjelägret som är nazisternas fasad som de ska kunna visa upp för Röda Korset. Freddy får lov att samla alla barn i block 31 och där ska han och några andra vuxna leka med barnen så att föräldrarna kan arbeta utan att tänka på barnen. Visst blir det lek men Freddy plan är att bedriva skola vilket är förbjudet i lägret. Skola blir det och det har även ett litet bibliotek på 8-10 böcker som Dita får ansvara för. Vi får följa hennes liv under tiden i Auschwitz och i slutet av kriget flyttas hon och hennes mamma till Bergen-Belsen. De som trodde att de redan var i helvetet lär sig att det finns ett värre helvete. När britterna anländer och befriar lägret möts de inte av jubel utan av frågan Varför dröjde ni så länge? Det här är ytterligare en bok som måste läsas för att vi aldrig ska glömma. Jag förstår inte att någon kan överleva under dessa förhållandena. Det är obegripligt. Man ryser och man gråter.

Går i alla gårdar

Bok av Ulla Bolinder
Den här boken utspelar sig i ett litet uppländskt samhälle under 50-talet. En kvinna hittas mördad och man får redogörelser från olika personer och åldrar i samhället, hur de har upplevt händelsen och hur skvallret och ryktesspridningen har gått. Nån har hört nått eller så är det bara funderingar som sedan blir till vetskap och sanning. Rykten som ger två personer psykiska men med sjukhusvård som slutresultat. Välskriven och med språkliga uttryck som användes då.

Cilkas resa

Bok av Heather Morris
Första gången vi träffar på Cilka var i boken Tatueraren från Auschwitz. Många hörde av sig till författaren och undrade om hon visste hur det gått för Gitas vän Cilka. Det gjorde att hon tog beslutet att forska efter henne. Det här är Cilkas berättelse. Som 16 åring kom hon till Auschwitz och var där i 3 år. När de befriades dömdes hon till 15 års straffarbete i Sibirien. Brottet var att hon hade legat med fienden. Att det var våldtäkter brydde myndigheterna sig inte om. Genom våldtäkterna hade hon dragit fördelar som eget rum där de två ss-officerarna kunde spendera sin tid med henne och en pälskappa. Hennes arbete blev att bevaka kvinnorna den sista natten innan de avrättades. Hon förde själv sin mamma till lastbilen som förde bort henne till avrättningen. I Sibirien får hon av en slump arbete på sjukavdelningen där de utbildar henne till sjuksköterska. Hon fortsätter sitt osjälviska beteenden som hon haft tidigare. När hon betalas tillbaka för något begär hon inget för egen del utan ber om hjälp åt andra. Det här är en bok som måste läsas och må de aldrig glömmas bort.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.