Lotta S

Användarprofil

Lärarinnan

Bok av Danny Wattin
Elin Mild återvänder till Sverige efter tio år då hon rest runt i världen och jobbat, främst som lärare. Då hon är singel och pank flyttar hon in hos sina föräldrar tills vidare. Vid en middag för att fira hennes hemkomst ryker hon ihop med sin storebror och går med på ett vad. Hon ska jobba på en kommunal skola i sex månader, klarar hon det får hon tillträde till hans etta i centrala Stockholm, klarar hon det inte ska hon vara nanny åt hans barn i sex månader. Ganska snabbt från Elin en tjänst på en skola som lärare för en fjärdeklass och gläds åt att komma igång som lärare igen och att ha en chans att vinna vadet. Det står ganska snart klart för henne att skolan är i fritt fall vad gäller ordning, reda, ekonomi, entusiasm - de utmanas även av en närliggande friskola. Elin tar tag i situationen, hon vill lösa skolans problem både för sin egen skull men även för elevernas - vars situation är nära på ohållbar. Hennes metoder är dock ganska kontroversiella och motstånd kommer från flera håll, men även hjälp.

En knasig och annorlunda bok, jag skrattar högt ibland och ibland fastnar skrattet i halsen. Dock läsvärd, enkel att komma in i och korta kapitel som för historien snabbt framåt!
Bra klapp, finns i många olika färger, storlekar och funktioner. En present för nästan vem som helst!

En andra allians

Bok av Denise Rudberg
Del två i serien om kontahenterna, du får mer utbyte av boken om du läser del ett "Det första chiffret" innan du läser denna.
Vi får fortsätta följa Iris, Signe och Elizabeth under de första åren på 40-talet i Stockholm.
Av olika anledningar och med olika bakgrund har de rekryterats till Försvarsmakten för att genom signalspaning och att fånga upp meddelanden från tyskarna kunna knäcka tyskarnas kod och ligga steget för i krigsföringen. Operationen är säkerhetsklassad vilket gör att de anställda måste vara beredda på att avslöjas.
Signes hälsa vacklar, Elizabeth, som är av "fin familj" behöver ta beslut om sin framtid och Iris kämpar som ensamstående med sina två pojkar och sitt förflutna.
En fin skildring av Stockholm och den tiden, en del av vår nutidshistoria som tidigare varit ganska okänd och nu uppmärksammas med dokumentärer, romaner och artiklar.

Om allt vore annorlunda

Bok av Sanna Mac Donald
Rune trivs ändå ganska bra på barnhemmet där han varit sedan han var sex år. Nu i slutet av 30-talet är han femton och bland de äldsta. När Evert dyker upp som ny väcks känslor i Rune som han aldrig känt, vänskap, svartsjuka och något nytt obestämbart härligt och förfärligt. För Evert kan han göra vad som helst.
I Stockholm i nutid får vi följa Anna. Hon är lärare, gift tvåbarnsmamma och bor i hus. Hon är förälskad, men inte i maken, det går alltmer på slentrian. Nej hon har förälskat sig i den flera år yngre Tove, som från början gjorde sin praktik på lärarlinjen hos henne på skolan. Hon har svårt att tänka klart och går med skuldkänslor över situationen där alla kräver hennes närvaro.
Douglas sitter ensam på ålderdomshemmet och längtar till huset vid havet och efter den stora kärleken som aldrig fick bli.

En fantastisk bok som jag känner mig varm i kroppen efter att ha läst klart. Det är stora, starka känslor. Glädje, passion, sorg, skuld, nyfikenhet, uppgivenhet...
Alina växer upp i Polen, hon vet att hon kommer gifta sig med Thomaz, hennes bästa vän sedan barndomen. Men andra värdskriger kommer emellan, Polen och dess invånare drabbas hårt av kriget och de måste alla göra eftergifter och tuffa val.
I Florida i nutid kämpar Alice med sin familj, Hennes älskade mormor har fått en stroke och ligger inlagd på sjukhus. Sonen som har en diagnos i autism-spektrat styr hela familjen och dottern är i motsats högpresterande och behöver utmanas. Maken jobbar hårt och mycket för att hantera sina egna känslor kring deras situation.
Alices mormor ber henne åka till Polen för att söka rätt på Thomaz, vilken Alice trodde var hennes morfar och dessutom avliden sedan flera år tillbaka. Vem var han och vågar och vill Alice lämna familjen för att uppfylla mormors sista önskningar?

Boken tar en stund att komma in i men växer vartefter. Alices kamp med sig själv och familjen är spännande att följa, likaså Alinas och Thomaz öde. Läsvärd!!

Det enda jag kan göra är att gå

Bok av Ulrika Jannert Kallenberg
Romanens jag är svenska och pluggar i Tyskland när hon möter hans blick i en folksamling och vet direkt att det kommer bli dem. Och de träffas och inleder ett förhållande. Ganska snart börjar dock deras olikheter märkas och påverka deras liv, han är kontrollerande och har åsikter om hur livet ska levas och hur man ska agera som kvinna. Han har inget jobb och hennes studier blir lidande då han inte vill att hon går till skolan och träffar andra män och människor. Hon följer honom till USA där det inte blir bättre, snarare sämre, men hon är övertygad om att det kommer lösa sig. Han förminskar henne och begränsar hennes liv, själv gör han inte många eftergifter.
romanen är självbiografisk och den går in i hjärtat. Det är orimligt hur han beter sig men man förstår ändå att hon inte kan lämna honom. En riktigt bra bok!
En sprillans ny roman av Gunilla Cullemark. Mia är nyseparerad, lämnad för en annan kvinna. Situationen utlöser depression och hon blir utbränd på jobbet. Efter en tids sjukskrivning beslutar hon sig för att bygga en kajak. Hon har inte paddlat tidigare, ej heller snickrat, men via en hemsida på nätet så finner hon instruktioner samt ett bollplank genom bygget. Genom detta projekt kommer Mia så smått igång med sitt liv igen och ur sin bubbla, hon träffar flera nya människor att umgås med och förhålla sig till. Samtidigt ger sig kroppen tillkänna då klimakterietecknen inte går att undgå.
En fin bok med flera igenkänningsfaktorer, värd att läs hösten 2020!

Sverigevänner

Bok av Arash Sanari
Betyg saknas
En fin och bra bok om hur det kan vara att integreras i Sverige. Trots bra förutsättningar och hög utbildning blir det inte som Arash pappa tänkt sig, han får en tjänst som han är överkvalificerad för och trivs inte. Han ger sitt allt för att familjen ska bli svenskar och flyttar till Tjörn där de är de enda icke-svenskarna i slutet av 80-talet.
Boken bygger på pappa Jamshids dagboksanteckningar som han sedan kommenterar med sina egna minnen och reflektioner.
Ärligt och personlig bok som borde läsas av många!

Sista färjan från Ystad

Bok av Karin Alfredsson
En pusseldeckare med många personer i galleriet, ett syskonpar som hänsynslöst utnyttjar och bedrar människor de möter längs med vägen. Rapp och rolig!

Söker du här?

Bok av Stina Sundling
Stilla är 54 år och frånskild. Hon tränar och har ett jobb hon trivs med. Men lusten har väckts och hon börjar dejta via de appar som finns tillgängliga. Stilla har dock svårt att finna rätt, även om hon vet förutsättningarna. En ton av ensamhet mitt i euforin att ibland tillåta sig att bli förälskad, trots att detta inte alltid är syftet.
Boken är rak och ärligt, det känns som att sitta med en väldigt god vän och lyssna på hens erfarenheter. Det är väldigt tydligt vad man söker och är beredd att ge.
Modern bok om en allt vanligare företeelse. Läsvärd!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.