Malin Rimby

Recensioner

Drömbokhandeln
Bok av Cosse Laurence

Betyg 3
Ivan och Francesca möts via deras gemensamma intresse för "goda" romaner. Efter långa diskussioner beslutar de sig för att starta en bokhandel ihop. En bokhandel som bara saluför just "goda" romaner. För att utbudet inte ska bero enbart på deras egna tyckanden introducerar de en hemlig kommitté: åtta personer, som är anonyma för alla utom Ivan och Francesca, får i uppdrag att lista de 300 romaner (på franska) som gett (eller borde gett) intryck på läsarna - berömda verk eller inte. Bokhandeln saluför sedan endast dessa - och de böcker kunderna rekommenderar som kommittén accepterar. Allt flyter på bra (utom Ivans försök till kärleksliv med en ung kvinna och Francescas liv med sin make), tills de börjar utsättas för förtal och nedskrivningar i press och på nätet. Och när ett par av kommitténs medlemmar utsätts för hot och mordförsök beslutar de sig för att prata med polisen.
***
Igår skulle vi ha haft bokcirkelträff om "Drömbokhandeln", men pga förkylningar (och Corona) ställde vi in träffen och diskuterade boken i vår Messenger-chatt istället 🤗 Vi var överens om att boken var väldigt förvirrande till en början: vilka var dessa människor och vad har de gemensamt? Likaså var det egentligen bara Francesca som kändes intressant och hon hade gärna fått komma fram lite mer. I slutändan hade det varit bra med just en sådan - det kändes som om vi inte fick ett riktigt bra svar på "hur, var och varför" 🤔 Och till sist blev det inte så mycket inspiration till läsning av andra böcker (även om boklista finns med) som vi hoppats. 🙂 En ganska medelmåttig trea, helt enkelt 🤓

Sverigevänner
Bok av Arash Sanari

Betyg 3
Arash har gått igenom sina och faderns dagböcker från tiden för deras ankomst till Sverige och skrivit en bok om deras upplevelser och tankar. Fadern hade hela tiden siktet på att barnen skulle bli så svenska som möjligt och gav till och med upp en anställning passande hans utbildning för barnens skull.
Boken är intressant och stundtals rolig. Och ger insikt... Rekommenderas!

Kallocain
Bok av Karin Boye

Betyg 3
Leo Kall är uppfinnaren av Kallocain, en drog som får människor att avslöja sina innersta tankar. En drog som Världsstaten snabbt inser är precis vad som behövs för att fortsätta styra sina Medsoldater i rätt anda. Han berättar själv historien om drogen och hyr han hamnade där han nu befinner sig.
***
Boyes klassiska dystopi med ungefär samma tankegångar som Orwells 1984 - en värld där staten bestämmer även över invånarnas tankar och känslor.
Den är intressant (och skrämmande, speciellt när Trump meddelar ungefär samtidigt att han anser att skolorna måste lära eleverna att vara patriotiska...) och det känns bra att ha läst den, men jag tycker nog att 1984 var snäppet bättre.

Flickebarn nr 291
Bok av Ninni Schulman

Betyg 5
När Ninnis man berättar att han vill skiljas faller hon ner i ett stort svart hål. Hon mår dåligt långt in i själen och efter en tid på sjukhusets psykavdelning börjar hon träffa (ännu) en terapeut. Hon berättar, som vanligt, lite lättsamt om sin första tid i livet: hur hon spenderar de första tre månaderna separerad från föräldrarna eftersom hon inte vill äta, hur hennes skolios är så grav att hon måste både opereras och ligga i gipsvagga - intvingad i den under gråt och förtvivlan. Sakta lär hon känna sig själv ihop med terapeuten och varför hon mår som hon gör och hur hon ska hantera det. Sakta kommer en tanke om att, förutom deckarna, skriva en bok om sitt liv - men vem är intresserad av det?!
***
En mycket stark och utlämnande historia! Jag lider med henne. Jag gråter med henne. Jag kämpar med henne. Vissa saker känner jag igen från min egen ungdom, även om det var av andra orsaker.
Jag rekommenderar verkligen den här boken!
Det här är en självbiografisk berättelse av (och om) Souad - som inte heter så. Hon växte upp i en liten by på Västbanken, som tredje dotter i en familj med fem döttrar och en son. Och det var bara sonen som var viktig. Döttrar hade mindre värde än en get, ty en sådan ger både kött och mjölk. Hon förälskar sig en en ung man som har frågat om hennes hand och låter honom komma nära. Men när hon visar sig vara med barn försvinner han. Och hennes familj försöker döda henne. Men hon tas till sjukhuset av grannkvinnor, upptäcks där av en kvinna från en humanitär organisation och får - efter många om och men - komma till Schweiz och leva vidare.
***
En fruktansvärd berättelse, med tanke på att den fortfarande är aktuell. Att det fortfarande dödas unga kvinnor (och män) för att släkten har en skruvad tro på att det är "rätt". Fruktansvärd och intressant. Och viktig.

Konsten att lyssna
Bok av Annika Telléus

Betyg saknas
Ibland är det intressant att läsa/lyssna på en mer faktainriktad bok, som denna om hur man egentligen gör för att lyssna. Och att då komma ihåg att koncentrera sig på att just lyssna på den och inte fastna i det som visas på gymmets TV-apparater. 🤪 Jag konstaterade att det fanns mycket i boken jag hört förut (på diverse coaching- och feedback-kurser), men repetition är alltid bra. Och jag känner att jag nog gärna skulle vilja ha boken på papper, så jag kan anteckna och ringa in och stryka under. En intressant och lite nödvändig bok, helt enkelt. 🤗

Evvie Drake börjar om
Bok av Linda Holmes

Betyg saknas
Evvie är änka sen ett år och har spenderat mesta tiden i sitt stora (tomma) hus - omgivningen (även hennes bästa vän Andy) tror att det beror på sorg, men det är egentligen pga dåligt samvete. I huset finns en liten lägenhet som hon, efter förslag från Andy, hyr ut till Dean - välkänd pitcher som behöver komma bort eftersom det gått troll i hans kastande, så det inte funkar för fem öre. Reglerna de ställer upp är att det inte ska pratas om varken Evvies make eller baseball. Men naturligtvis är regler till för att brytas...
***
En mysig bok som var svår att släppa, även om det var ganska klart åt vilket håll det skulle gå i slutändan. 🤗

En ensam färd
Bok av Göran Redin

Betyg 2
Den femte och avslutande delen i Lövberga-serien är ganska lik de tidigare: tvillingarna Erik och Karin slår sig fram i världen på ett sätt som känns långt från troligt för ett par bondebarn från den östgötska slätten medan storebror Anders dras med olyckor på gården i Björsäter. Redin kan sin 1600-talshistoria, men berättarmässigt skaver mycket: hur troligt är det att fröken Oxenstierna får oäkta barn med en lägre officer och dessutom får gifta sig med honom; husfrun hjälper till vid barnafödsel med egen erfarenhet av 10 barnsängar - för att 5 kapitel senare påpeka att hon inte beklagar det faktum att hon aldrig fick uppleva en egen familj och när Annika "med kvinnans uråldriga rätt ansvarade för maten"! WTF?!
Jag rekommenderar hellre Maria Gustavsdotters böcker om prästdöttrarna om man vill ha en trovärdig bild av 1600-talets vardagsliv, måste jag erkänna.

Socker, salt och nya chanser
Bok av Claire Sandy

Betyg 4
Marie missar ännu en gång att baka till Föräldraföreningens kväll (delvis för att tvillingarna missat att meddela) och får, ännu en gång, lov att ta med petit-chouxer (med utgånget datum) från närbutiken. Medan den perfekta grannfrun,ännu en gång, tar med en perfekt (hem)bakad tårta. Men så hittar hon en kokbok skriven av självaste Mary Berry på loppisen och lovar sig själv att komma med en kioskvältare nästa år. Samtidigt har hennes man problem på jobbet (hur utmanövrera den perfekta Caroline?) och tröstar sig med bakning - inspirerad av Paul Hollywood. Tonårssonen har kärleksproblem, den perfekta grannfrun kanske inte har det så perfekt och hur ska det gå med Maries tandläkarmottagning när Klay öppnar en tjusig sådan på andra sidan gatan.
***
Det här är en berättelse med många förvecklingar och många skratt. En riktig feelgood-bok som, så klart, slutar lyckligt även om det är många turer innan dess.

Führerns barnmorska
Bok av Mandy Robotham

Betyg 4
Anke är barnmorska i Ravensbrück där hon hamnat för att hon inte följt nazisternas regler. En dag blir hon kallad till kommendanten, men istället för att bli straffad flyttas hon. Till Berghof - Führerns hus uppe i bergen. Där ska hon ta hand om Eva Braun under hennes graviditet och förlossning. Av ett barn som fadern inte är intresserad av, men desto mer hans propagandaminister Goebbels och motståndsrörelsen.
***
Berättelsen känns tidvis osannolik och till en början väldigt seg - det händer inte jättemycket - men den sista tredjedelen är väldigt spännande och då är det svårt att släppa boken!