Recensioner av Veronica Andersson

Min plats på jorden : Koster av Petter Alexis Askergren

Betyg 4
En fint skriven bok av Petter där han beskriver sin kärlek till Koster och vilken betydelse somrarna på Koster har haft. Boken är personlig, stark, känslig och ärligt skriven. Han delar med sig av fina sommarminnen kring vänskap, salta bad, fiske, konst och familj. Det är gör det lätt för mig som läsare att måla upp bilder på ett paradis fyllt med värme, skratt och kärlek. Stort plus att det är Petter själv som är uppläsare av ljudboken. Det här en stillsam och vacker bok.

Tolken av Jenny Runesson

Betyg 4
Boken Tolken är den första delen om Elsa som arbetar som tolk. Boken utspelar sig i Luxemburg där också författaren bor. Elsa blir inkallad mitt i natten att tolka en ung svensk kvinna som varit bortrest och kommer hem och finner sin pojkvän död i en fåtölj. De misstänker att pojkvännen har blivit mördad då de hittar nålstick i hans hand. Elsa blir snart indragen i en mordutredning som visade sig vara farligare än hon kunnat föreställa sig och hennes familj tillvaro är hotad.

Boken var lättläst, välskriven med ett bra driv genom hela boken så WOW vilken debut för författaren, jag fastnade direkt i boken och jag hade svårt att lägga ifrån mig den. En spännande bladvändare med oväntade tvister, även om jag hade mina aningar om vem det var så höll boken mig i halster till slutet. Jag tycker att författaren skriver om viktiga och berörande aktuella samhällsproblem som droger, prostitution, psykisk ohälsa.

Det första chiffret av Denise Rudberg

Betyg 4
Det här är den första delen i en ny serie av Denise Rudberg, jag har läst en del av författarens böcker tidigare och jag gillar hennes sätt att skriva böcker. Denna bok utspelar sig under andra världskriget i Stockholm och handlar om tre starka kvinnor med stort mod - Signe, Elisabeth och Iris som förenas. Trots deras olika bakgrunder och liv så uppstår vänskapsband.

Boken är välskriven, intressant och fängslande och den hade ett bra driv och för mig blev det svårt att lägga ifrån mig boken, jag vill bara läsa mer om de tre kvinnorna. Otroligt bra miljö- och karaktärsbeskrivningar, jag kände verkligen av tidens anda i Stockholm under 1940-talet. Boken slutar med en riktig cliffhanger - borde vara förbjudet (hihi) men jag har ju tur eftersom del två precis har släppts så det är bara för mig att dyka ner i den boken.

Tistelhonung av Sara Paborn

Betyg 5
För mig vara Sara Paborn en ny upptäckt så det här var det första jag läste av författaren och jag säger WOW! Jag blev helt tagen av denna roman, jag tyckte verkligen om denna bok. Ett underbart språk, välskriven och fantastiska beskrivningar av miljö och karaktärerna Veronika och Ebba. Jag sträckläste boken och fängslades av Veronika och Ebbas historia, två starka kvinnors öden som flätas samman, då boken pendlar från dåtid till nutid och jag är väldigt svag för böcker som är skrivna på detta sätt. Boken är varm, mysig, vacker och den innehåller både sorg, vänskap och gammal kärlek.

Sommaren 2019 åker Ebba till Bjärehalvön för att skriva en artikel om livslång kärlek, vilket passar henne bra då hennes liv inte är på topp efter ett kraschat förhållande och en misslyckad karriär som relationscoach. Hon möter den 80-åriga Veronika för att intervjua henne om hennes livslånga kärlek, men Veronika pratar mer och gärna om sin livs första romans med konststudenten Bo.

En fantastisk roman som glatt överraskade mig och som fängslade mig från första sidan och jag förstår att denna bok är nominerad till Årets bok 2020 och jag har hittat en ny författare och ska leta upp hennes tidigare böcker.

Josas bok av Marie Nilsson Lind

Betyg 4
Den här boken är skriven av Marie syster till Josa som tyvärr inte finns i livet längre och dom var båda tillsammans med två andra en del av gruppen Ainbusk Singers. Boken är en stark berättelse där man som läsare får en inblick i både Josas och även i Maries liv. Marie berättar öppet och ärligt om deras händelser, känslor, sorg och upplevelser - mycket om det mörka och svarta som misshandel, smärta, psykisk ohälsa och självmordsförsök.

I boken får vi också följa med på Ainbusk Singers resa från hur det började, hur de jobbade och slet för att få ekonomi och allt runt omkring att gå ihop.

En stark bok där jag blev både gripen och tagen av att läsa denna story. Dock hade jag nog missuppfattat bokens upplägg, jag trodde att den i stort sett bara skulle handla om Josas liv och resa men förstår att boken är en hyllning och ett minne av Josa från Marie, då boken handlar lika mycket om Maries liv som Josas. Dom bästa och starkaste delarna i boken tycker jag är Josas egna dagboksanteckningar.

Älvdansen av Kamilla Oresvärd

Betyg 4
Det här är den andra fristående boken i serien Vargön den första heter Brudslöjan. Jag hade inte läst den första boken men det var inga problem att hoppa in i den andra boken och det var lätt att komma in och att lära känna karaktärerna. För mig blev detta en ny upptäckt av författare och jag inser att det finns fler böcker skrivna av Kamilla som jag helt har missat så nu har jag flera böcker att dyka ner i - Hurra för det!

För många år sedan försvann 11-åriga Elsa, hennes styvpappa har aldrig riktigt förlikat sig med att Elsa försvann och kan inte acceptera att hon inte skulle finnas kvar i livet. När en ny kvinna anmäls försvunnen vill Frank ta upp fallet med Elsa igen för att få svar om vad som hände. När man börjar gräva i fallet så misstänker man att en religiös sekt kan vara inblandade på något sätt. Det här är starten på en spännande, välskriven bok med ett bra språk. Ett extra plus för fina miljöbeskrivningar som ökar känslan och inlevelsen i bokens story. Jag blir fast i boken redan från första sidan och där blir jag kvar - det blir sträckläsning för mig, bra driv genom hela boken. Boken har korta kapitel, vilket jag älskar. Det blir en spännande upplösning med fängslande, gåtfulla och oväntade tvister - vilket jag inte på något sätt kunde förutse - lysande.

Svärmodern av Moa Herngren

Betyg 5
Boken handlar om Åsa och hennes son Andreas och hur deras relation är. Åsa tycker att deras relation har varit bra ända tills Andreas träffar sin flickvän Josefin. Successivt försämras relationen mellan henne och Andreas och inte blir det bättre när hennes första barnbarn Sam kommer till världen. Åsas liv består av många komplicerade relationer och hennes liv blir väldigt ensamt och sorgligt.

Jag säger bara - WOW! Vilken fantastisk bok. Redan från första sidan så var jag fast, jag kunde inte släppa boken utan sträckläste den. Berättelsen är så gripande och rörande och hela mitt hjärta blöder, då jag känner så starkt inte bara för Åsa utan även för flera av karaktärerna i boken. Boken känns väldigt trovärdig och realistisk - känns som en berättelse tagen direkt från livet. Moa skriver så skickligt och jag blir imponerad över hennes sätt att skriva om familjerelationer på ett så vardagligt sätt, hon sätter verkligen pricken över i:et över livets vardag - lysande på alla sätt.

Ett enda andetag av Gabriella Ullberg Westin

Betyg 4
Det här är den sjätte och fristående delen i serien Morden i Hudiksvall. Det här var faktiskt den första jag läste, har totalt missat denna författare, Hur är det möjligt? Det var i alla fall inte svårt att komma in i boken trots att jag inte läst de tidigare men de kommer definitivt läsas.

Wow så dagsaktuell denna bok är! Att läsa denna bok kändes så skrämmande och otäck det blev nästan som ett extra uppvaknande då den handlar om ett virus som riskeras att spridas till en pandemi över hela världen. En kvinna blir svårt misshandlad och hamnar på sjukhuset men det är inte bara misshandeln som plågar henne. Kollegorna Johan och Janna jobbar vid polisen och Janna blir utsatt för attentat och det visar sig ett det finns ett samband mellan Janna och patienten på sjukhuset.

Jag sträckläste boken, den är lättläst, har ett bra språk och välskriven. En riktig bladvändare som har ett bra driv och tempo genom hela boken. Boken kändes extra spännande, skrämmande och otäck när författaren på ett så pricksäkert sätt skriver om en pandemi som är så dagsaktuell i vår värld idag.

Cilkas resa av Heather Morris

Betyg 4
Författaren skrev tidigare den hyllade boken Tatueraren i Auschwitz och i den nämns Cilka och Heather blev efter den boken överöst av Mail om frågan; Vad hände med Cilka? Och då skrev hon denna bok - Cilkas resa som bygger på en sann berättelse.

Året 1942 är Cilka 16 år och hon skickas till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau där lägerchefen gör henne till sin älskarinna. Efter befrielsen stämplas hon som kollaboratör av ryssarna så hon skickas till ett fångläger i Sibirien. Denna bok utspelar stora delar om Cilkas liv när hon befinner sig i fånglägret med några enstaka tillbakablick till när hon befann sig i koncentrationslägret.

Jag tycker boken har en bra start och jag grips med direkt men stundtals så tycker jag boken blir lite "enkelspårig" - det känns som att jag läser lite samma sak, men jag gillar ändå boken mycket och älskar att läsa om Cilka och alla starka kvinnors karaktärer. Att läsa om de spartanska boendet, maten och vad kvinnorna utsätts för i barackerna av männen är gripande, starkt, skrämmande och otäckt och var tyvärr en sanning. Men det finns också hopp, mod, glädje och starka vänskapsband mellan kvinnorna. Viktig att dessa böcker skrivs så att vi aldrig glömmer vad mänskligheten utsattes för.

Urmakarens familj av Gunilla Tähti Wigge

Betyg 3
Urmakarens familj är en fristående uppföljare av Hårmästarens familj som jag tidigare läst, jag gillade den men tycker att den här andra delen höjde sig några snäpp.
Den här boken tar vid något år efter där den förra boken slutar och vi får följa halvsystrarnas Maria och Rosies liv. Deras liv är inte alltid så rak och består av olika hemligheter, det finns inslag av kärlek, vänskap, humor och värme - de perfekta ingredienserna för en feelgood.

Boken är charmig, mysig och lättläst och har ett bra flyt och bättre driv än den förra boken. Korta kapitel som jag uppskattar mycket. Stundtals tyckte jag det var lite rörigt med namnen men de föll på plats efter hand. Jag tyckte mycket om att läsa om Marias resa att hitta sin sons Bens pappa. Ser fram emot att läsa uppföljaren Yogalärarens familj.