Recensioner av Veronica Andersson

Gubbjävlar av Leif Bornvik

Betyg 4
Redan när du passerat fyrtio hamnar du i riskzonen att bli kallad gubbjävel. Risken ökar desto äldre du blir och när du börjar röra dig gubbigt, stelt och och fårorna i ansiktet påminner om ett floddelta då är direktkvalicerad.

Jag tycker att den här boken är underbar och har en träffsäkerhet med hög igenkänningsfaktor. Boken är lättläst och går snabbt att läsa. Jag uppskattar att varje kapitel handlar om en "ny gubbe". Boken får mig att känna både vemod, sorg, glädje och humor. Jag kommer på mig själv att skratta flera gånger men det finns också ett djup i boken som får mitt hjärta att bli både varmt och ledset.

Farliga affärer av Ellinor Wessel

Betyg 3
Boken handlar om Johan som utåt sett har allt, ett framgångsrikt bilföretag, lyxigt hus, fru och barn. En dag försvinner han och ingen vet vart han är, i samband med hans försvinnande uppdagas det att han har en älskarinna, Emily som är anställd som regionchef på Porsche. Man misstänker inte något brott men poliskommissarien Thomas blir alltmer övertygad att något inte står rätt till.

Boken har ett snabbt tempo och det händer mycket och den håller en röd spännande tråd. Stundtals lite rörig för mig och då tappar jag en stund tråden, men hittar snart tillbaka igen. Korta kapitel, vilket jag uppskattar mycket. Väldigt kul att boken är skriven i en miljö som iaf jag inte är så bekant med, den lyxiga bilbranschen. Jag tycker att författaren beskriver miljöerna bättre än karaktärerna i vissa lägen och det kanske är det som gör att jag uppfattar boken som lite rörig emellanåt. En lovande debutbok med ett grymt slut - en riktig cliffhanger, så nu hoppas jag på en fortsättning.