Michelle Sandell

Oliver Twist

Film från 1997
Wow, ett filmatiserat mästerverk som regisserats av Tony Bill! Jag älskar verkligen Charles Dickens klassiker "Oliver Twist" och den här filmatiseringen lyckas med balansen att få en tung historia i ett annat tidsamhälle att kännas modern och fortfarande aktuell på en hel del plan.

Fina skådespelarinsatser och väl valda scener. För dem som inte läst boken så är den här filmen ett ypperligt alternativ och komplement för en förståelse för boken och dess innehåll. Den är tung men på samma gång otroligt vacker, ljuvlig och bjuder absolut på en skön stund i soffan.

Visst blir det många tårar men avslutas definitivt med ett ljuvt leende. Jag rekommenderar alla dagar i veckan ALLA att se den här pärlan! Ett måste för den yngre publiken!

Den får ⭐⭐⭐⭐+/5 av mig 👌
Wow! Rekommenderar starkt alla att läsa "Vad hjärtat aldrig glömmer" av Kelly Rimmer!!!
Mitt betyg: ⭐⭐⭐⭐+/5

Om ni gillar böcker/berättelser som utspelar sig under el i anslutning till Andra världskriget så är det här en bok ni bara måste ta er tid att läsa!

Det här är utan tvekan en otroligt stark, vacker, sorglig, ljuvlig, spännande och hoppingivande bok som sätter sig. En bok man helt enkelt inte glömmer och du måste ha ett hjärta av sten om du inte blir påverkad av den! Jag har sträckläst den och mina känslor under bokens gång har varit som en berg-och dalbana.

Man gråter och tårarna sprutar. Man känner vreden, frustrationen och vill skrika med jämna mellanrum. Pulsen höjs och skräcken ihop med nervositeten är ständigt närvarande liksom den underbara och storartade kärleken som också finns där hela tiden. Man kastas konstant mellan hopp och förtvivlan tillsammans med bokens underbara karaktärer. Ena stunden är man på helspänn för att i nästa känna sig helt urlakad, på gränsen till tom. Det är mycket ondska men lika mycket värme och författaren träffar mitt i prick när det gäller den perfekta balansen mellan dessa. Känslorna som väcks i mig är desamma oavsett vilken av de två berättelserna (Hannas/Alinas el Alices) som jag läser om.

Romanen består av två olika berättelser kan man säga. Läsaren får dels följa Hanna (Alina) i både dåtid och nutid samtidigt som läsaren får lära känna barnbarnet Alice och följa henne. Berättelserna med sina olika fokus och bestående i olika tidsrum berättas hela tiden parallellt för att i slutändan vävas ihop till en riktigt vacker och djup enhet. Jag gillar hur romanen är uppbyggd och författarens skicklighet att få ihop allting utan att det blir svårt att hänga med.

De båda kvinnorna kämpar hela tiden mot/med sitt eget personliga krig på olika sätt och jag känner med de båda lika mycket. För dem som vet vad Autism är och innebär så vet ni att det är en sorts krig i sig och med det sagt så väcker boken en massa tankar och känslor som är perfekt att kunna diskutera i en bokcirkel.

Jag skulle så gärna vilja berätta mer om bokens innehåll men jag är så uppfylld av det djupa innehållet och vill därför att ni läser själv!
Oj, wow Lisbeth Sallander och Kalle Blomqvist tar mig med storm och nu har jag en ny favorit att kunna se om och om igen! Filmatiseringen av första delen i Stieg Larssons "Millenium- trilogi" i den svenska versionen är svårslagen!

Kan inte komma på något som jag skulle vilja anmärka på här faktiskt. Skådespelarna är alla ultimata för den roll de spelar, ljud, bild och musik går helt i min smak för att lyckas få mig att gilla filmen lika mycket som boken.

Det är intelligent, nyskapande, fruktansvärt verklighetstroget och otroligt nervpirrande. Ser med stor exaltation fram emot de övriga två filmerna. Ska ni endast se en film för att kunna ha något att prata om över middagen så måste ni välja den här! Har inte varit i så mycket "eld och lågor" över en film på flera år!!!

Mitt betyg blir utan tvekan ⭐⭐⭐⭐⭐ av 5.

Frukost på Tiffany’s

Bok av Truman Capote
Ännu en klassiker som väljer att fokusera på den unga kvinnan som huvudkaraktär och hennes strävan efter självständighet, som dock aldrig varit enkelt och definitivt inte under åren efter Andra världskrigets utbrott.

En bok jag kan rekommendera för den som vill ha något som går snabbt att ta sig igenom men ändå har ett innehåll som tvingar läsaren att fokusera på vad det är man faktiskt läser. Den ger iallafall mig en del tankebry som fördelaktigt gärna diskuteras med andra som läst boken.

Det här tillhör inte en av de bästa klassiker jag läst men jag rekommenderar er trots det ändå att ge den en chans! Det är tankarna och känslorna som väcks inom mig efter sis ta sidan som gör den värd att läsas och en bok blir ju inte en klassiker utan anledning.

Mitt betyg blir ⭐⭐+ av 5.

De odödligas regler

Bok av Julie Kagawa
En otroligt spännande och bra inledning på en ny fantasytrilogi som Julie Kagawa har gjort!!! Jag blev tvungen att sträckläsa hela första boken och ser med optimism och spänning fram emot resten av serien...

Om du gillar mörka världar, starka karaktärer, våld och intensiva scener, en utdragen kamp på liv och död för alla inblandade mot målet om en bättre värld, en lång och dramatisk resa med syfte, intensiv kärlek kryddat med romans och starka vänskapsband, en välskriven story som bygger på kampen mellan gott och ont, starka vs svaga och framförallt världar som innehåller vampyrer som har sina egna regler och lagar så kommer du gilla den här boken!

Rekommenderar att ni läser den!
Mitt betyg blir 4/5.

I ljusets makt

Bok av Leigh Bardugo
Wow! Leigh Bardugo har skrivit en lysande och annorlunda fantasytrilogi som man blir tvungen att sträckläsa! Trilogin har alla de rätta ingredienserna för en att bli en "hit" hos läsare som gillar fantasy och spänningen är intensiv från första till sista sidan.
Här i första delen, "I Ljusets Makt" får vi bl.a bekanta oss med landet Ravka som berättelsen utspelas i och vi får lära känna karaktärer som den föräldralösa Alina Starkov och hennes trogne vän Mal samt den ondskefulla Skuggmästaren, kungligheter, grishor och volkror samt många fler.
Makt och sökande samt vad vi gör med det är centralt i grisha-trilogin och kan det vara så att människor inte behöver vara antingen goda el onda? Kan man vara både och? Vilken kärlek ska få segra i slutändan och vilka krafter är starkast?
Samtliga böcker bjuder definitivt på en stark kärlekshistoria, starka vänskapsband, spännande karaktärer i ett mörkt fantasiland i krig med mycket magi, magiska varelser, olika gåvor, ljus och mörker.
Författaren lyckas på ett utomordentligt sätt att fånga läsaren från första till sista sidan genom sin skicklighet att skriva detaljerat och beskrivande. Jag får "vibbar" av Astrid Lindgrens mörkare världar blandat med "Twilight-sagan"...
Snälla läs den! Mitt betyg blir utan tvekan 4,5/5.

Tistelhonung

Bok av Sara Paborn
En lättläst, lite sorglig berättelse som är en av de nominerade böckerna till årets bok 2020. Boken har diskuterats flitigt på sociala medier detta året och har fått blandad kritik. Somliga höjer den till skyarna, andra uttrycker sin entusiasm över boken betydligt mer dämpat. När det kommer till bedömning av böcker är ju allt en smaksak och en bok kan ju vara gemytlig att läsa trots att man för den sakens skull inte behöver tycka att den är bra. Det här är en sådan bok för mig. Relationer och personlig utveckling kan vara knepigt liksom i vilken tid vi lever och vad vi har för individuella förutsättningar likaså. Hur våra liv utvecklar sig i olika riktningar avgörs ibland av slumpen men kan ibland likväl kännas som ödet hos och för många. En sak är iallafall säker...alla kämpar med och mot någonting och livet är ingen dans på roser för de flesta. Ibland är det som len gyllengul honung och ibland mer likt som en taggig tistel. Detena behöver inte utesluta det andra. Det kan vara som Tistelhonung också.

Jag ger den här boken 3/5. Inte det bästa jag läst men heller inte det sämsta. Finns en hel del i den här boken som kan diskuteras i en bokcirkel.

Inga problem!

Bok av Catarina Lilliehöök
En perfekt bok att läsa såhär i Corona-tider när det suger i "restarmen"!

Catarina Lilliehöök är verksam som journalist och är sen 5 år tillbaka bosatt och verksam i Kina tillsammans med sin man. Här får vi följa deras resa mot att försöka lära sig om kulturen, människorna och landet i öst. De har hittills besökt 17 av 22 provinser i Kina och författarens väg till att lära sig prata kinesiska och förstå sig på människorna i detta otroligt komplicerade land är en fröjd! Med klockren och charmig humor skildrar hon deras många missöden längs med vägen, missförstånd och kommunikationsproblem som uppstår när en bestämd västerlänning möter en en kultur med samhällssystem som är så långt ifrån det vi i Europa är vana vid. Allt är komplicerat i Kina och mycket är svårt, men de finns också en gemenskap, värme och vänskap samt en fantastisk natur, spännande platser, en uppfinningsrikedom och olika livsförhållanden som skiljer sig avsevärt beroende på vart i landet du bor och vem din familj är!

Jag rekommenderar den här lättlästa, roliga och sköna boken till alla västlänningar som vill lära sig mer om Kina och den asiatiska kulturen! Den får helt klart betyget ⭐⭐⭐⭐ av 5.

Läs den!

Det mest förbjudna

Bok av Kerstin Thorvall
Betyg saknas
En typisk klassiker som provocerar och rör upp många känslor. Jag kan förstå att den väckte stor uppmärksamhet på 70-talet när den först utkom! Jag kan även förstå varför somliga hyllar den medan andra tycker att den är för "magstark" men om du är feminist bör du absolut läsa den. En lättläst bok som passar perfekt till bokcirkeln då det finns mycket som kan diskuteras efteråt och jag kan garantera att åsikterna kommer att gå isär. Den väcker många tankar och författaren måste ju ha velat skapa debatt och en samhällsförändring på sitt eget vis annars skriver man inte en sådan här bok. Man riktigt känner ilskan och sorgen men även kärleken som den här flickan och sedan kvinnan har inom sig och jag kan känna hennes frustration som om det skulle kunna varit min egen.

Mitt betyg blir ⭐⭐⭐ av 5 .

Blå Längtan

Bok av Elisabet Nemert
Kan bara berömma denna underbara pärla! För mig var detta läsning som omfamnade mig och lade sig som varm bomull runt själen. En riktig bladvändare med en otroligt spännande, varm och gripande historia! Starka karaktärer och deras inbördes relationer samt händelserik tidsepok som berättelsen/berättelserna utspelar sig i. Olika kulturer möts och att få följa karaktärernas olika individuella tankar och känslor skapar mycket tankar och känslor inom mig själv på/inom många olika områden.

Man får följa 2 olika parallella berättelser som möts och tillsammans efterhand växer ihop till en enda som bjuder på djupa eftertankar med mycket smärta, förtvivlan, maktlöshet, många tårar men lika mycket kärlek, hopp, gemenskap, vänskap, förälskelse, förlåtelse och värme...
Alkoholismens konsekvenser liksom könsstympningens mörker, klasskillnader samt utanförskapets värsta sidor både globalt vs inrikes i Sveriges i efterkrigstider (1950-talet) är centralt. Från savannen med vilda djur i Afrika till en tillvaro i typisk svensk stad där livet också kan skilja sig lika mycket beroende på var och hos vem du hamnar.

Jag ger betyget ❤❤❤❤❤ av 5 möjliga.

Läs den!