Michelle Sandell

Recensioner

Tistelhonung av Sara Paborn

Betyg 3
En lättläst, lite sorglig berättelse som är en av de nominerade böckerna till årets bok 2020. Boken har diskuterats flitigt på sociala medier detta året och har fått blandad kritik. Somliga höjer den till skyarna, andra uttrycker sin entusiasm över boken betydligt mer dämpat. När det kommer till bedömning av böcker är ju allt en smaksak och en bok kan ju vara gemytlig att läsa trots att man för den sakens skull inte behöver tycka att den är bra. Det här är en sådan bok för mig. Relationer och personlig utveckling kan vara knepigt liksom i vilken tid vi lever och vad vi har för individuella förutsättningar likaså. Hur våra liv utvecklar sig i olika riktningar avgörs ibland av slumpen men kan ibland likväl kännas som ödet hos och för många. En sak är iallafall säker...alla kämpar med och mot någonting och livet är ingen dans på roser för de flesta. Ibland är det som len gyllengul honung och ibland mer likt som en taggig tistel. Detena behöver inte utesluta det andra. Det kan vara som Tistelhonung också.

Jag ger den här boken 3/5. Inte det bästa jag läst men heller inte det sämsta. Finns en hel del i den här boken som kan diskuteras i en bokcirkel.

Inga problem! av Catarina Lilliehöök

Betyg 4
En perfekt bok att läsa såhär i Corona-tider när det suger i "restarmen"!

Catarina Lilliehöök är verksam som journalist och är sen 5 år tillbaka bosatt och verksam i Kina tillsammans med sin man. Här får vi följa deras resa mot att försöka lära sig om kulturen, människorna och landet i öst. De har hittills besökt 17 av 22 provinser i Kina och författarens väg till att lära sig prata kinesiska och förstå sig på människorna i detta otroligt komplicerade land är en fröjd! Med klockren och charmig humor skildrar hon deras många missöden längs med vägen, missförstånd och kommunikationsproblem som uppstår när en bestämd västerlänning möter en en kultur med samhällssystem som är så långt ifrån det vi i Europa är vana vid. Allt är komplicerat i Kina och mycket är svårt, men de finns också en gemenskap, värme och vänskap samt en fantastisk natur, spännande platser, en uppfinningsrikedom och olika livsförhållanden som skiljer sig avsevärt beroende på vart i landet du bor och vem din familj är!

Jag rekommenderar den här lättlästa, roliga och sköna boken till alla västlänningar som vill lära sig mer om Kina och den asiatiska kulturen! Den får helt klart betyget ⭐⭐⭐⭐ av 5.

Läs den!

Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall

Betyg saknas
En typisk klassiker som provocerar och rör upp många känslor. Jag kan förstå att den väckte stor uppmärksamhet på 70-talet när den först utkom! Jag kan även förstå varför somliga hyllar den medan andra tycker att den är för "magstark" men om du är feminist bör du absolut läsa den. En lättläst bok som passar perfekt till bokcirkeln då det finns mycket som kan diskuteras efteråt och jag kan garantera att åsikterna kommer att gå isär. Den väcker många tankar och författaren måste ju ha velat skapa debatt och en samhällsförändring på sitt eget vis annars skriver man inte en sådan här bok. Man riktigt känner ilskan och sorgen men även kärleken som den här flickan och sedan kvinnan har inom sig och jag kan känna hennes frustration som om det skulle kunna varit min egen.

Mitt betyg blir ⭐⭐⭐ av 5 .

Blå Längtan av Elisabet Nemert

Betyg 5
Kan bara berömma denna underbara pärla! För mig var detta läsning som omfamnade mig och lade sig som varm bomull runt själen. En riktig bladvändare med en otroligt spännande, varm och gripande historia! Starka karaktärer och deras inbördes relationer samt händelserik tidsepok som berättelsen/berättelserna utspelar sig i. Olika kulturer möts och att få följa karaktärernas olika individuella tankar och känslor skapar mycket tankar och känslor inom mig själv på/inom många olika områden.

Man får följa 2 olika parallella berättelser som möts och tillsammans efterhand växer ihop till en enda som bjuder på djupa eftertankar med mycket smärta, förtvivlan, maktlöshet, många tårar men lika mycket kärlek, hopp, gemenskap, vänskap, förälskelse, förlåtelse och värme...
Alkoholismens konsekvenser liksom könsstympningens mörker, klasskillnader samt utanförskapets värsta sidor både globalt vs inrikes i Sveriges i efterkrigstider (1950-talet) är centralt. Från savannen med vilda djur i Afrika till en tillvaro i typisk svensk stad där livet också kan skilja sig lika mycket beroende på var och hos vem du hamnar.

Jag ger betyget ❤❤❤❤❤ av 5 möjliga.

Läs den!

Da Vinci-koden av Dan Brown

Betyg 5
Det här är en skickligt skriven spänningsroman att sätta tänderna i! Otroligt spännande, intressant och händelserik läsning med gedigen research som bakgrund och kunskap inom olika ämnen gör detta till en storslagen bladvändare! Da Vincikoden är första boken jag läser av Dan Brown och nu är jag fast och ett troget fan. Om du gillar att få kugghjulen i hjärnan att arbeta med matematiskt och analyserande tänkande, få levererat faktakunskaper som bygger på verklig research och kunskap, söker spänning, intressanta miljöer med gedigen historia, lösa kluriga gåtor, lära dig nya saker inom konst och historia samt händelser som försätter huvudkaraktären/erna i blåsväder och i situationer som blir på liv och död så är det här en bok för dig! Du lever i och med huvudkaraktären Robert Langdon som är Hardvardprofessor och expert inom religiös symbolik. Det är intensivt och boken är fullpackad med action, farliga situationer, hemligheter, gåtor som behöver lösas osv. Jag kommer definitivt läsa hans andra böcker och framförallt de där man vidare får följa just Robert Langdon.

Jag ger absolut betyget 🥇🥇🥇🥇🥇/5.

Läs den!

Grejen med oss av Julie James

Betyg 4
Om du vill läsa en riktigt bra, spännande "feel-good" bok i sommar så är "Grejen med oss" av Julie James ett hett lästips!

En riktig bladvändare som har alla de rätta ingredienserna för en lyckad feel-good roman! Jag älskade detta heta och spännande drama mellan Jordan och Nick! Ett tips är att ha nära till ett bra vin och god mat när man läser denna pärla för språket, beskrivningarna och bokens miljöer gör att det vattnas i munnen något fruktansvärt 🥰👍. Man blir varm i hela kroppen när man läser och har du en partner så rekommenderas att ha hen hemma och nära tillhands för det hettar till rejält emellanåt (och gärna lite extra om du tillsammans med bokens 2 huvudkaraktärer har fått i dig lite vin själv) 😀.

Spänningen finns med igenom hela boken och språket flyter på bra i en lagom jämn takt konstant så det går knappt att ta en paus. Jag tänkte hela tiden "bara någon sida till innan paus" men det var svårt att ta ett break. Jag föredrar även korta kapit el som det är i den här boken och avslutningen är den ultimata för en bra feel-good i min smak och bjuder på ett gott (och mitt fall högt) skratt! Jag blir grymt sugen på att vilja prova på en riktig vinkurs i verkligheten efter att ha följt Jorden och hennes expertis på vinområdet med alla dess olika aromer.

Läs denna pärla vet ja ❤👌

Mitt betyg: ❤❤❤❤+ (4,8 av 5)

Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr

Betyg 5
Wow, vilken läsupplevelse! Boken som vann Pulizerpriset 2015 är bland det vackraste och bästa jag läst i "Andra världskriget anda". En oerhört gripande och spännande historia under andra världskriget där vi får följa den blinda flickan Marie-Laure och hennes far som är låssmed på naturhistoriska muséet, en gömd magisk sten med speciella egenskaper och kamp för överlevnad mitt i nazisternas centrum. Parallellt får man följa den föräldralöse pojken Werner som med sin skicklighet och sinne för naturkunskap och en unik uppfinningsförmåga försöker skapa sig ett drägligt liv samtidigt som han endast gör allt för att undvika att bli utrotad av nazisterna. De två berättelserna vävs skickligt ihop och språket är magiskt. Det är tragiskt och sorgligt samtidigt som hoppfullt och vackert men framförallt otroligt spännande! En bok man definitivt kommer bära med sig i hjärtat.

Mitt betyg blir absolut 🔥🔥🔥🔥🔥 av 5 möjliga. Läs den!

Boktjuven av Markus Zusak

Betyg 5
Om du gillar "Ljuset vi inte ser" av Anthony Doerr så kommer du ÄLSKA "Boktjuven" av Markus Zusak!

Jag kan bara säga "Wow" vilket mästerverk inom "Andra världskriget genren/andan". Helt klart något utav det bästa och vackraste jag läst! Berättelsen är skickligt uppbyggd, väl avvägd och språkligt otroligt vacker skriven. Det är spänning rakt igenom och en äkta bladvändare. Den har ALLT en riktigt bra bok behöver. Jag kunde inte lägga ner den förrän den var utläst. Så enkelt är det. Ser fram emot mer läsning utav författaren i framtiden 😀.

Mitt betyg blir utan tvekan 💡💡💡💡💡av 5 möjliga!

Vad ska vi ha samhället till? av Birger Schlaug

Betyg 5
Jag måste erkänna att jag innan jag läst boken hade dålig koll på vem Birger Schlaug är men inte längre!

En oerhört viktig bok som ALLA borde läsa! Boken tar upp klimatfrågor och samhällsfrågor ur olika perspektiv och på ett genuint och "rakt på - vis". Man blir inspirerad att vilja göra mer själv och jag får större insikt i komplexiteten som ligger i varför samhället och klimatet ser ut som det gör, vi vet om det och trots detta görs alldeles för lite. Författaren har ett skönt och skickligt språk som är lätt att förstå och det känns som att sitta bredvid honom med en kopp kaffe där man bara vill lära känna denna människa bättre. Mycket kloka tankar och idéer och jag tror att det förra språkröret för Miljöpartiet Birger Schlaug är inne på helt rätt bana när det kommer till vad som behövs för att komma tillrätta med klimatet och för en samhällsförändring där människor kan få en möjlighet att börja kunna må bra. Det är den här typen av böcker och läsning jag själv önskat att man fick i skolan!

Mitt betyg: 🌞🌞🌞🌞+

Visselblåsaren av John Grisham

Betyg 3
John Grishams spänningsroman "Visselblåsaren" rekommenderas till dem som gillar spänning och högt tempo! I den här boken händer det något hela tiden, vilket jag gillar! Man får i första hand följa juristen Lacy Stoltz och hennes kollega Hugo Hatch som arbetar på justitienämnden i Florida. De blir kontaktade av "Någon" vill sätta dit en väletablerad, högt ansatt och korrupt domare som ingår i ett nät av en stor kriminell organisation som inte flyr några medel för att undgå myndigheternas ögon för deras verksamhet. Samtidigt sitter en annan man som sägs vara oskyldigt dömnd i fängelse och väntar på att bli avrättad.

Utmaningen med den här boken blir att hålla reda på alla olika personer som nämns samt deras olika roller och betydelse för handlingen. Personernas olika kopplingar till varandra och hur dem och allting hänger ihop får man egentligen veta först efter epilogens slut. Vid det laget orkar man inte alltid tänka och koppla ihop på den nivån som boken kräver för en ultimat läsupplevelse.

Jag gillar författaren sedan tidigare och "Visselblåsaren" är inget undantag. Det är helt klart en läsvärd spänningsroman men personligen inte hans bästa enligt mig.

Betyg: 3,8 blir mitt betyg