Eva

Recensioner

Gravjord
Bok av E.E. Richardson

Betyg 4
En väldigt bra och lättläst skräckhistoria för de som vågar läsa!
E. E. Richardson är verkligen bra på att formulera skräck och fasa, kombinerat med detaljrika bilder och rimliga känslor.
Karaktärerna är trovärdiga, och trots att det här är en skräckhistoria så passar de dem lite yngre (12-15 år).

Bokskåpets hemlighet
Bok av Frida Skybäck

Betyg 5
"Bokskåpets hemlighet" är en spännande berättelse, med en annorlunda vinkel på andra världskriget. Man får följa Rebecka i nutid, när hon reser tillbaka till Skåne efter att hon fått höra att hennes älskade mormor Anna ligger på sjukhus.
I Skåne bor hon i Annas hus tills Anna blir bättre, och Rebecka bestämmer sig för att restaurera huset till Anna kommer tillbaka. När hon gör det hittar hon en dagbok från Annas ungdom.
Då får vi som läsare också följa Anna under hösten 1943, vilket är då som danska judar flyr över till Sverige.

Frida lyckas återigen med en väldigt bra tidsskingring, och miljöerna blandat med känslor och Fridas förmåga med ord gör läsaren engagerad och nyfiken.
Berättelsen berör också på många sätt, och jag kan verkligen rekommendera den till andra!

Innan ni tog oss
Bok av Lisa Wingate

Betyg 5
En otroligt sorglig, men viktig berättelse om vad som hände i USA under 1930-1940 - talet. Man får följa ett gäng syskon som rövas bort från sin familj och hamnar hos en hemsk kvinna som säljer dem till välbärgade familjer.

Lisa Wingate skriver med sådan inlevelse att man är helt fast från första meningen. Jag grät i omgångar när jag läste boken, och blev väldigt illa berörd bitvis.

Man får också vara med i nutid, när ättlingen till en av syskonen avslöjar vad som har hänt. Den här delen är något lättsammare, vilket blir som en paus ifrån allt det hemska. En bra balans, helt enkelt, samtidigt som det är väldigt spännande.

Kort sagt, en gripande bok som är mycket väl värd att läsa!

Den sista önskningen : Den sista önskningen
Bok av Andrzej Sapkowski

Betyg 5
I "The Last Wish" får vi följa Geralt av Rivia i några korta historier om hans upptåg. Geralt är en så kallad Witcher, vilket innebär att han har omänskliga förmågor som gör att han kan ta sig an monster i världen. Detta gör han för att beskydda folket, men också för att överleva.

Jag tycker mycket om den här boken. Det är spänning, mysterier och en spännande bakgrund som jag verkligen vill veta mer om.
Miljöbeskrivningarna i boken är så himla bra skrivna. Författaren får till det mörka i världen, och hela boken går i nyanserna grått och svart (och rött, om man ska ta med blodspillan).

Något som jag tycker är intressant är att det finns tolkningar av gamla barndomshistorier. Bland annat Snövit av Disney och Rapunzel av Bröderna Grimm. Historierna i sig är i grunden väldigt mörka, men Sapkowski lyckas göra dem ännu mörkare. Han får också till en tvist som passar utmärkt i berättelsen.

Kort sagt en superbra fantasy för den som gillar action och mörk spänning.

Rött, vitt & kungligt blått
Bok av Casey McQuiston

Betyg 5
Jag fullkomligt älskar den här boken! Så humoristisk, med underbara karaktärer och ett tydligt och viktigt budskap.
Språket är roligt och lätt att följa med i. Jag blev alldeles varm inombords när jag läste den här.
Karaktärerna har ett verklighetstroget djup som gör att man fastnar för dem. Man ser fram emot att få läsa om deras val.
Förutom humorn finns där också delar som tar ett ordentligt tag om läsarens hjärta. Man blir berörd och bitvis väldigt arg.

Rekommenderas verkligen!

Spegeln i rummet utanför
Bok av Stina Nilsson Bassell

Betyg 5
"Spegeln i rummet utanför" är absolut en berättelse som fastnat hos mig! En verkligt gripande berättelse, som är skriven på ett så målande och underbart vackert sätt.

Jag älskar historiska romaner, och det här är en av mina favoriter i genren.
Konceptet där man får följa två kvinnor i olika tidsepoker är något jag gillar väldigt mycket. Att historien dessutom är baserad på en verklig händelse gör inte berättelsen mindre intressant.

Språket i boken är väldigt vackert!
Jag har inte läst en bok av någon författare som har sånt poetiskt skrivande som, när man läser, målar upp bilderna i enastående tavlor. Och det gör att man sitter som klistrad mellan sidorna.

Karaktärerna i boken var starka, djupa och så korkade ibland att jag inte visste vad. Det hände att jag skakade om boken i ren frustration, och undrade varför personen var en sån idiot! Vilket innebär att alla karaktärer, stora som små, var väl gestaltade och hade en viktig del i berättelsen.

Jag kan, kort sagt, VERKLIGEN rekommendera den här boken till alla som gillar spänning, historia och fina formuleringar.