Recensioner av Annalena

Åtta steg mot avgrunden : vårt framtida liv på planeten av Jonathan Jeppsson

Betyg 4
Här har vi tuff läsning om vår framtid. Författaren levererar svart på vitt vad som kommer hända fram till 2100. Han gör det utan att fluffa till och försköna den verklighet vi, med största sannolikhet, går till mötes under de närmaste 80 åren. Inget rosa filter, det är vassa kanter och käftsmällar rakt igenom. Vi har levt över planetens tillgångar allt för länge och Moder Jord kommer ta betalt. Politiker vågar inte fatta de beslut som krävs för att vända skutan. Det är mycket snack och liten verkstad i de beslutsfattande leden. Sorgligt nog. Jag känner mig uppgiven under läsningens gång, samtidigt som jag känner miljökämpen i mig. Det är dags att steppa upp och öka engagemanget. Vi är skyldiga våra barn att göra så mycket som möjligt. Så är det bara. Punkt.
Åtta steg mot avgrunden är välskriven och indelad i korta kapitel. Författaren använder sig av avancerad klimatforskning och boken har en diger källförteckning. Det är angelägen läsning och jag ger boken ☕☕☕☕ + en rejäl påtår.

Feber av Johan Brännström

Betyg 4
Wow!! Det här var grymt spännande. Riktigt ruggigt och så vidrigt. Johan Brännström har skrivit en "bara-ett-kapitel-till-bok". Jag kan helt enkelt inte lägga den ifrån mig. Handlingen är såå himla vidrig och jag förfasas över hur till synes normala människor kan vara så sjuka. Att det finns en marknad för sån grymhet i de mörkaste delarna av nätet är nästintill omöjligt att ta in.
Att huvudkaraktären Mikaela Sköld beter sig destruktivt och super sig full på krogen är inget jag ifrågasätter i den situation hon befinner sig i. Dock reagerade jag på att hon går på en fotoutställning med en väninna, och därefter äter på restaurang och dricker vin och småpratar. Det kändes inte som en trovärdig aktivitet för en förälder vars barn precis blivit kidnappat. Men det är min uppfattning och det är inget som stör helhetsintrycket av boken. För boken är riktigt bra och jag är på helspänn från första till sista sidan. Feber får ☕☕☕☕ + en påtår samt en 🍰 för det snygga omslaget.

Lupinens gåta av Theréze Ingmarson

Betyg 4
I tredje och avslutande boken om Sophie är det återigen feelgood och spänning i storslagen natur som bjuds oss. Theréze Ingmarsson har en unik förmåga att levandegöra den miljö som bokens karaktärer rör sig i. Denna förmåga kännetecknar alla böckerna om Sophie.
I den här boken tycker jag mig känna mer av den där speciella mysiga känslan som jag kände i första boken, men saknade i föregående bok. Härligt!!
Lupinens gåta får ☕☕☕☕ samt en 🍰 för det fina omslaget.

Över frusen älv av Theréze Ingmarson

Betyg 3
Här är det åter feelgood och spänning som gäller samt en stor skopa dramatik. Den här boken är lika välskriven som den förra och vi får vara en del av Älvdalens vackra natur. Det är känslosam läsning och jag blir starkt berörd av det som drabbar Sophie. Egna minnen väcks till liv och jag har svårt att hålla tillbaka tårarna.
Jag gillar den här boken, dock infinner sig inte den där goa känslan som jag var i under läsningen av Flugfiskarens dotter. Om det beror på något i boken eller hos mig, eller rentav en kombination, vet jag inte. Men som sagt det är en bra bok och jag ser fram emot fortsättningen. Över frusen älv får ☕☕☕ + en rejäl påtår, nära nog en fjärde ☕. Det fina omslaget och nätta formatet får även denna gång en 🍰.

Flugfiskarens dotter av Theréze Ingmarson

Betyg 4
Här har vi både feelgood och spänning. Det är en mysig känsla som infinner sig redan i första raderna. Eller egentligen finns myskänslan där redan innan jag öppnar boken. Bokens lite mindre format och fina omslag sätter tonen. Mitt i det där sköna smyger det läskiga runt och stör myset, men det tar aldrig helt överhanden. Förutom i ett kapitel då ondskan blir mig övermäktig och tårarna rinner. Boken har ett bra språk och kapitlen är inte för långa. Jag älskar miljön som beskrivs så levande att jag befinner mig där, i Älvdalens vackra natur. Författaren får mig att vilja åka på semester i Älvdalen.
Jag får en bra känsla vad gäller flera av bokens karaktärer. Och jag ser fram emot att träffa dem i nästa bok. Jag vill ha mer av den fina känslan som läsningen bjuder, mer av den vackra naturen och djuren, kärlekshistorien, och lite mer av det läskiga.
Flugfiskarens dotter får ☕☕☕☕ samt en 🍰 för det fina omslaget och nätta formatet. Tror minsann att en liten påtår faktiskt är på sin plats.

Fragment (som om vi aldrig fanns) av Peter Sjöquist

Betyg 4
Fragment är en bok som berör. Det är en naken och känslomässig skildring. Vi får lära känna Johannes i nutid och genom fragmentariska bilder från barndom och vuxenblivande. Peter Sjöquist har skrivit en angelägen debutroman som rymmer viktiga teman såsom bland annat missbruk, övergrepp, psykisk ohälsa, ekonomiska problem, kärleksrelationer och barnlöshet. Det är välskrivet och lättläst, med undantag för en del norska meningar som, för mig, innebar en liten språklig utmaning.
Fragment får ☕☕☕☕ och varma rekommendationer. Läs!!

I ljuset dansar skuggor av Charlotte Bergenwitt

Betyg 5
Wow!! En sån debut!! Jag är mäkta imponerad. Språket. Karaktärerna. Handlingen. Charlotte Bergenwitts romandebut bjuder på nagelbitarspänning och ett psykologiskt djup. Boken är välskriven med ett språk som tilltalar mig. Det är stundtals poetiskt. Karaktärerna är intressanta och färgstarka. Jag trivs i deras sällskap och hoppas få träffa dem igen. Kanske blir det en uppföljare?
Berättelsen är ruggigt spännande rakt igenom, från första kapitlet till sista sidan. Det råder "bara ett kapitel till"- varning här. Jag vill läsa vidare, måste veta hur det går och hur allt hänger ihop. För det är inget som är glasklart, jag har tänkt i många olika banor innan lösningen är där. Lyllos dig som ännu inte läst. I ljuset dansar skuggor får ☕☕☕☕☕.

Spegeln i rummet utanför av Stina Nilsson Bassell

Betyg 4
Vilket konstverk som pryder omslaget på denna fina bok!! Jag är av den åsikten att ett vackert yttre kan bidra till ökad läsglädje, vilket i allra högsta grad gäller här. Boken bjuder dessutom på ett vackert språk och gör den till en fröjd att läsa. Stina Nilsson Bassel har skrivit en roman med ett starkt feministiskt fokus. Hon belyser kvinnans roll, och samhällets (männens) kvinnosyn, i både dåtid och nutid. Det är ett angeläget perspektiv som författaren lyfter och som manar till eftertanke. Att författaren dessutom inspirerats av en verklig händelse gör boken än mer intressant i mina ögon. Jag rekommenderar Spegeln i rummet utanför och ger den ☕☕☕☕ av 5.

Din tillgivna syster av Sebastian Avindell

Betyg 5
Wow!! Wow!! Och wow en gång till!! Det här var ju grymt spännande läsning. Och läskig!! Boken fångar in mig, praktiskt taget. Jag skulle bara läsa ett par kapitel medan jag drack kvällste. Det gick sådär. Snart var halva boken läst. Sebastian Avindell har skrivit en riktig skräckis som skulle göra sig bra som film, tänker jag. Boken är lättläst med korta kapitel och språket är bra, bortsett från några språkliga missar, inget stort. Jag kan inte ge Din tillgivna syster annat än full kanna, ☕☕☕☕☕. Såå himla bra!! Läs!!

Kompisjakten av Lotta Hellström

Betyg 5
Wow! En sån härlig bok! Det är en välskriven liten pärla skriven med hjärta och en stor portion humor. Och bilderna!! Så härliga. Det här är en fin historia om vänskap, en oväntad sådan. Läsningen bjuder på många fniss, men även lite allvar letar sig in och vi kan prata om det. Det är en charmig berättelse med djup. Boken lämpar sig väl som högläsningsbok eller att läsa själv för den som är läskunnig. Passar för barn mellan ca 6-10 år och för dig som är vuxen enligt ID-kortet. Kompisjakten får ☕☕☕☕☕ och en 🍰 för de fina illustrationerna. Hoppas vi snart får läsa mer om Vida på Planetgatan.