Recensioner av Sandra Söderqvist

En bur av guld av Camilla Läckberg

Betyg 4
Nu har jag läst bästsäljande boken för 2019. Jättespännande story! Jag tyckte om boken från början till slut och jag älskade slutet! Protagonisten, Faye, är en stark kvinna som inte bara är smart - utan listig också. Det händer ganska mycket hela tiden och boken är lättläst och går snabbt att läsa. Boken i sig är inte speciellt djup, men den har ett djupare budskap vilket jag tycker om. Jag har sett väldigt blandade åsikter om denna boken, men jag gillade den och är glad att jag läste den. Om du har en lång TBR-hög så tycker jag inte du ska prioritera denna - men annars så är det bara att sluka den! Tro det eller ej, men detta var första boken jag läste av Läckberg. Jag kommer helt klart läsa fortsättningen om Faye i boken “Vingar av silver”.

Ta ingen skit, Ann-Britt av Christina Larsson

Betyg 4
Denna var en helt okej feelgood! Jag hade högre förväntningar än vad boken levde upp till, och detta var ingen bok jag slukade eftersom jag inte riktigt hade känslan att ta upp den hela tiden då jag tyckte den var ganska förutsägbar. Jag tycker att baksidan avslöjar för mycket, och därför tror jag att jag hade höga förväntningar, eftersom jag trodde att baksidan beskrev “lite” av det “stora” som boken skulle handla om. Men så var det icke. Trots det var det en rolig bok som fick mig både att skratta och ta fram skämskudden vid vissa episoder! Jag tycker den är läsvärd om man tycker om feelgood-böcker och personlighets-makeovers.

I lögn och lust av Pernilla Lindroos

Betyg 5
Jag hade riktigt roligt när jag läste denna boken! Den fick läsas ut snabbt, för jag kunde inte hålla mig från att sluta läsa. Jag slukade den. Även om romanen var ganska förutsägbar så tyckte jag om hur den var skriven och beskrivningar av känslor och miljöer var väldigt bra. Jag kände det huvudpersonerna kände och det bidrog till att jag drogs med i berättelsen. Romanen visar att man kan vara vänner trots att man inte är lika, men även att man borde vara uppmärksam på sin omgivning så gott det går. I denna finner du både underhållning, romantik och varm vänskap! “I lögn och lust” har blivit en av mina favorit-sommarböcker och jag är extremt sugen på att läsa “Breven från E” som samma författare, Pernilla Lindroos, skrivit.

En underhållande feelgood som alla borde ta sig tiden att läsa i sommar!

Vi ses i Beachcomber Bay av Jill Mansell

Betyg 4
Om en bok vore ett energipiller så vore det denna! Det händer saker hela tiden i St Carys i Cornwall och boken känns som en tv-serie. Ibland gick saker så snabbt så jag var tvungen att gå tillbaka och se “Vem läste jag nu om?” eftersom huvudpersonerna är flera och alla har sina egna personliga historier samtidigt som det finns mer omfattande historier som innefattar alla karaktärer. Förutom huvudpersonerna finns det även många bipersoner som spelar stor roll i boken.

Jag tyckte romanen var jättetrevlig och jag tyckte om språket! Redan i inledningen kände jag mig fast och jag ville hela tiden veta vad som skulle hända härnäst. Detta var en bok i min smak, och jag tyckte om alla personerna i boken på sitt sätt. Jag var fast från början till slut. Förutom att boken är underbar så är omslaget fantastiskt!

Perfekt sommarläsning!
En extremt givande och lärorik bok som lyfter ett av de viktigaste ämnena i samhället. Boken är en blandning av självbiografi och fakta vilket är ett vinnande koncept enligt mig! Redan de första sidorna i boken får en som läsare att bli upprörd och hjärtekrossad när man läser vad Joel fått gå igenom. När man läser faktadelarna i boken så återkopplar de till Joel under hela bokens gång och det är väldigt bra, för att man får större förståelse för psykisk ohälsa och man blir involverad på ett helt annat sätt - eftersom man läst Joels resa.

Förutom fakta om psykisk hälsa och ohälsa får man även reda på vart man kan vända sig ifall man mår dåligt, eller om någon i ens omgivning inte mår bra och man får även lära sig om barns rättigheter samt hur man tar hand om sig själv på ett bra sätt! Alla borde denna läsa denna bok. Lärare, tonåringar, föräldrar, personer som har erfarenhet av psykisk ohälsa, personer som inte haft erfarenhet av psykisk ohälsa… Alla! Jag tror att “När ingen märker” även hade passat bra på alla skolbibliotek för att jag tror att den hade hjälpt många unga oerhört mycket på många sätt.
Boken lyfter att det är jätteviktigt att be om hjälp och prata ut om man mår dåligt, samt att inga problem är för små!

Ett oerhört fint initiativ är att för varje såld bok så skänks 5 kronor till BRIS. Kan det bli bättre?

Sommar vid Sommen av Camilla Dahlson

Betyg 4
Detta var en bra feelgood-bok som var lättläst och som gick snabbt att läsa. Jag tycker att miljöbeskrivningarna är riktigt bra, och det kändes som att jag var med i boken! Även personbeskrivningarna är fina, och jag fick en bra bild av varje person som var med. Huvudkaraktären, Disa, hade jag lite svårt för i början, när hon klagade på allt och alla, men hon växte i mina ögon och ju längre jag kom in i boken desto mer ville jag att den inte skulle ta slut! Jag tycker om Camilla Dahlsons sätt att skriva och även tonen. En nackdel kan väl vara att boken är ganska förutsägbar och problemen i boken som uppkommer löser sig väldigt snabbt. Men är man bara ute efter trevlig sommarläsning och en bok utan stora bekymmer så är denna perfekt! Omslaget är något av de mest somriga och glädjefyllande jag sett!
Du har säkert hört talas om denna boken, eller till och med läst den! Den kända historien om Allan Karlsson som klev ut genom sitt fönster på sin hundrade födelsedag och försvann ut på äventyr. Under bokens gång får man också läsa Allans livshistoria och tillbakablickar från hans långa liv där han bl.a träffat Stalin, general Franco m.f. parallellt med Allans rymning från äldreboendet.

Jag tycker att Jonas Jonasson skriver på ett väldigt roligt och underhållande sätt och historien om Allan är rolig. Boken är lättläst och det händer saker hela tiden! Jag fick mig många goda skratt med denna, och jag kommer helt klart läsa fler av Jonassons böcker i framtiden. Historien är ju på många olika sätt galen och orealistisk - men om man är intresserad av att läsa en feelgood-bok med galenskaper och lite historia inblandat så är denna perfekt! Dock tycker jag att Allans livshistoria (från 1905 och framåt) tar över “nutiden” i boken lite och gjorde att man nästan fokuserade mer på historiebitarna. På ett sätt är ju detta jättebra, då man knyter ett starkare band med huvudpersonen, Allan, men det hade inte skadat om just de bitarna var lite kortare. Hade historiebitarna varit kortare, så hade denna boken varit en fempoängare!

Snabba cash av Jens Lapidus

Betyg 4
En bok som kan ses som omoralisk eftersom alla protagonister är kriminella. Trots att du inte vill kommer du känna medlidande för karaktärerna på något plan och du kommer vara väldigt nyfiken på vad som ska hända dem. När man kommit in i boken är det svårt att lägga ifrån sig den! Eftersom boken handlar om maffior och narkotikahandel så kan det bli lite mycket av det ibland, men som tur är så dyker det alltid upp något ”vid sidan om” som inte handlar om kriminalitet i varje huvudpersons liv! Ett minus med boken kan vara att det kan ta lite tid att vänja sig vid språket och stockholmsslangen. Allt som allt tycker jag att Jens Lapidus gjort ett utmärkt jobb och lyckas skildra de kriminella karaktärerna.

Läsvärd för dig som är intresserad av den undre världen.

Jag ritar en dörr på väggen med fingret av Gui Minhai

Betyg 5
Denna bok läste jag ut samma dag som jag fick den. Gui Minhai är en förläggare som blivit omtalad i media. Han har suttit fängslad i Kina i 4 år utan rättegång. Hans dotter Angela Gui som bor i England leder en kampanj för att få sin pappa frisläppt. Gui Minhai har blivit en symbol för motståndet mot den kinesiska regimen, för yttrandefrihet och demokrati. Han har blivit sviken både av Kina, och den svenska staten där han är medborgare.

“Jag ritar en dörr på väggen med fingret” innehåller elva dikter som alla har en koppling till vad Gui Minhai känner och har gått igenom. Han skrev dikterna under sin tid i fängelset från oktober 2015 till oktober 2017. Dikterna står både på kinesiska och svenska, vilket är roligt att se och jag tycker det gör att boken får en slags charm. Majoriteten av dikterna innehåller kopplingar till Sverige och Göteborg. Denna bok lyfter något som jag anser vara jätteviktigt, nämligen yttrandefriheten. Den är inte lika självklar i andra länder som för oss i Sverige. Sverige har kommit långt, och yttrandefriheten är ganska bra här - men föreställ dig att det inte finns en gnutta yttrandefrihet i andra länder som t.ex Kina, Turkiet, Iran m.f som boken lyfter fram.

Jag är inte ett jättestort fan av poesi egentligen - men denna boken föll mig faktiskt bra i smaken och jag kommer läsa den fler gånger! Jag önskar det fanns ännu fler dikter i den! Boken passar både poesiälskare och dem som inte läst poesi en enda gång förut. Förutom dikterna innehåller den Gui Minhais historia vilket gör boken ännu mer intressant och man känner som läsare ett medlidande.

Min favoritdikt från boken är “Lucia”.

Boken får 5/5 av mig, eftersom den lyfter ett viktigt ämne och dikterna är väldigt vackra!

Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri

Betyg 4
En rolig feelgoodbok som jag tror får de flesta att skratta! En bladvändare. Denna bok läste jag förra julen och jag minns att jag inte var besviken. Hur ska man känna när man blir dumpad en vecka innan julafton? Samma julafton som man planerat att presentera sin partner inför familjen! Katastrof! I denna boken får du svaret. Jag skrattade högt massor av gånger och levde mig verkligen in i boken. Det var väldigt enkelt att leva sig in i den och känslorna bubblade inom mig!

Ett minus med boken är att den är ganska förutsägbar. Men om du bara vill läsa en rolig bok och må bra så är det inga problem!