Recensioner av Ingela Larén

Selektiva Selma av Josefine Sandblom

Betyg 4
Jag läste boken med ett leende på läpparna. En riktig feelgood men med en allvarlig underton. Boken skildrar en diagnos som jag inte visste så mycket om men som känns viktig att känna till! Jag vill inte avslöja mer utan läs eller lyssna!

Romanens huvudperson Selma är en till synes arg och vresig tant som har svårt att bli omtyckt. Men jag tycker om henne!

Handling:

Selma är inte nöjd med speciellt mycket i sin pensionärstillvaro i Motala. Ingenting alls, för att vara exakt. Hennes få vänner har dött i cancer och annan jävelskap, och hon önskar allt oftare att hennes trista karl ska gå samma väg till mötes. För att behålla någon form av livslust och uppleva spänning i livet rör hon sig lite utanför lagen.
I Borensberg två mil därifrån saknar Eva-Lisa sitt sociala nätverk. Hon lämnade Stockholm för kärlekens skull, men mannen i fråga har nu lämnat henne för grannens artonåriga dotter. Kvar blev hon med deras tolvåriga son, skammen, huslånet och ett underbetalt jobb på Motala Lasarett.
När Selma tvingas åka in till sjukhuset med akuta magsmärtor möts de två kvinnorna. En trevande vänskap växer fram och efter det blir ingenting någonsin sig likt igen.

Det sista livet av Peter Nyström

Betyg 4
En riktigt bra deckare.
En briljant debut!
Huvudpersonen f d FBI-agenten John Adderley återvänder av olika anledningar till Karlstad, staden han växte upp i men inte besökt på tjugo år. Boken är spännande rakt igenom! Själv trodde jag mig i mitten av boken ha räknat ut lösningen på det hela! Men ack så fel jag hade! Jag blev överraskad! Denna deckaren/thrillern är bara början på bekantskapen med John Adderley, jag ser så fram emot nästa bok!

Jag tyckte när jag var färdig med boken att det var en konstig titel!
Men det var det ju inte när jag tänkte efter!

Handling:

” Dottern till VD:n för ett av Sveriges mest framgångsrika företag försvinner spårlöst i Karlstad. Hon tros vara mördad, men ingen kropp hittas.

Tio år senare vittnar FBI-agenten John Adderley i en uppmärksammad rättegång i Baltimore. I behov av en ny identitet kräver han att få bli placerad i Sverige, närmare bestämt i Karlstad. Staden han vuxit upp i, men inte besökt på tjugo år. John får ett nytt namn och ett jobb i cold case-gruppen som utreder det tio år gamla försvinnandet.

Det blir snart tydligt att Johns vilja att få komma till Karlstad och jobba med just det här fallet handlar om mer än att återse sitt barndoms Värmland. Samtidigt växer oron för att hans verkliga identitet ska röjas och han får allt svårare att balansera sina hemligheter.”

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Betyg 5
Den här boken har allt! Det är en historia om överlevnad, utanförskap, fördomar, hopp, förtvivlan, kärlek och ett mystiskt dödsfall. Jag älskade boken och det kändes nästan som om jag hade varit i North Carolinas träskmarker när boken var färdigläst.
Handling:
”Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. ”