Madeleine Knutsson

Recensioner

Tjurnatten av Caroline Hurtig

Betyg 4
Förbjuden kärlek på ett nytt och annorlunda sätt du aldrig har läst om tidigare.
Det här är ingen typisk kärlekshistoria, snarare låååååååååångt ifrån det. Jag har verkligen inte läst någon bok som är lik den här. Den får dig att känna smärta rätt in i kärleken samtidigt som du sitter och hoppas att kärleken kan övervinna allt.

Jag har hört att den här boken inte går bra ifrån sig hos förlaget och jag förstår verkligen inte varför. Det här är en bok som är unik av sitt slag. En bok som skulle passa så många olika personer. Letar du efter en kärlekshistoria, då är Tjurnatten för dig. Letar du efter en feministisk kämpehistoria, då är Tjurnatten för dig. Letar du efter en övernaturlig berättelse, då är Tjurnatten för dig! Letar du efter deckare, då kanske inte Tjurnatten är för dig men jag säger ändå att jag tycker du borde läsa den.

Det hintar lite om i slutet om att den knyter ihop med Caroline Hurtig andra serie, och om den serien är hälften så bra som denna bok så kommer jag vara mer än nöjd. Jag kan med handen på hjärtat säga att från och med nu kommer jag läsa allt som Caroline Hurtig kommer ge ut. Hon skriver på ett otroligt vackert sätt som får dig att glömma tiden. Du kommer inte bli besviken när du läser något ifrån Hurtig, jag är ganska säker på allt hon skriver är guld.

Ps. Jag tror jag har läst lite för mycket reverse harem (en kvinna, flera män) och blev riktigt exalterad när jag trodde att det skulle leda åt det hålet. Hade tyvärr väldigt fel.

Frihetens skugga av Christoffer Pichler

Betyg 5
Jag blev riktigt förvånad över hur mycket jag tyckte om första boken så när den här boken kom ner i min brevlåda så kunde jag inte vänta länge innan jag plockade upp den. Och jag kan säga att jag inte blev besviken, första boken är ändå min favorit då den fick mig att tänka till något enormt, vilket man även gick göra i den här boken men nu var jag i alla fall beredd. Förstörde det Bodin? Inte det minsta! Fortfarande en sjukt spännande fantasy som jag rekommenderar alla fantasy nördar att läsa. Du kommer inte bli besviken (kanske att du !öste vänta på sista delen men det kan vi väl stå ut med?)

I den här boken får man följa utifrån tre olika perspektiv. Tadall, dom vi redan känner från första boken. Han får verkligen utstå mycket men vad jag gillar med den här karaktärerna är att det inte får han att ge upp. Han kämpar vidare och det känns som han lär från sina misstag och tar tillvara dom. Tycker han verkligen har utvecklas från första boken, han har alltid kämpat för de oskyldiga men nu kan han göra det han står för.

Man går även följa Audas syster Hiphara som kämpar med sina demoner från att blivit tillfångatagen. Hon kämpar även med att inte hålla med sin syster drottningen. Ska man följa det man tror är rätt, även fast din fiende är någon du älskar? Hur jobbigt måste det inte vara att se sin syster förvandlas till det de kämpar emot. Är verkligen allt tillåtet i krig? Vad räknas egentligen till för mycket? Så länge folket inte vet sanningen så kan man göra det man vill för att nå det som önskas, eller?

Sist får man även följa Davinar som tvingas att bli krigare efter hans namn hade "slumpmässigt" vald att bli så. Även han kämpar med att följa det han tror på eller hans regent så han överlever. Hans kapitel var dom som jag tyckte var absolut mest spännande, och då även när det inte var mycket "action".

Riktigt nöjd över uppföljaren men den kändes som en bok som bygger upp till något större. Men ändå så pass spännande så jag säger till min pojkvän att jag har ont i huvudet så jag kan vara själv så man kan läsa ifred. Ser verkligen fram emot sista boken och väntar spänt på att den ska släppas.

När gudar dör av Marcus Olausson

Betyg 5
Brandon Sanderson släng dig i väggen. Patrick Rothfuss gå och lägg dig. Marcus Olausson har precis tagit över tronen på bästa fantasy.

Det här är lätt årets bästa bok läst, inget, absolut inget kan slå denna bok. Jag kan med handen på hjärtat säga att det här den bästa fantasy bok jag har läst. Jag har absolut inget att klaga på, absolut inte. Jag skulle kunna klaga på hur jädrans tung och stor boken är, för fasen jag hade ont i armarna efter jag läst denna bok, men det skulle då mena att jag önskade att boken var kortare och det vill jag absolut inte. Jag vill ha mer! Ge mig mer! Nej men titta en uppföljare, du är min!

Karaktärerna är perfekt, världen är perfekt (okay kanske inte perfekt för dom som bor där men tyst på er), språket är perfekt. Helt enkelt perfekt. Har jag sagt att denna bok är perfekt? Om inte så säger jag det igen. Den här boken är perfekt.

Det är verkligen en monster till bok, 639 sidor för att vara mer exakt samt som den är större i storlek än alla mina andra böcker. Den gör sjukt ont att få i huvudet när man läser, var inte lika klantig som jag och tappa greppet om boken när du ligger ner och läser, för det gör verkligen sjukt ont. MEN, även fast man blir skadad så kämpar man vidare för att få läsa mer och bam, bara på två dagar har jag hunnit att läsa ut boken. Det här är sjukt, helt sjukt. Det kändes verkligen inte som jag läste, utan det kändes som man sögs in i berättelsen och sedan hade hela dagen gått.

Ensamhetens hav av Christoffer Pichler

Betyg 5
"You either die a hero, or you live long enough to see yourself become the villain."

Fy fasen vilken bok! Och då menar jag inte att den är dålig. Långt från det.
Vilka känslor den får mig att känna. Jag kan knappt tänka klart efter ha avslutat denna bok. Jag är verkligen helt tagen. Jag känner att jag behöver sätta mig ner och bara andas efter det där slutet, nej efter hela den här boken. Mina känslor har gått som en bergochdalbana och jag kan inte sluta att tänka och fundera själv över mina val jag gjort i livet. Bara för jag tycker något är rätt är det verkligen rätt? Jag ser tillbaka på mina gräl i livet och undrar, var det jag sa eller tyckte helt rätt? Jag står för det jag tycker men bara för det betyder det att det är rätt? Alltså jag vet inte längre. Fan ta dig Christoffer Pichler. Jag vet inget längre tack vare dig.

Den här boken får dig att tänka till, och det är rejält. Till en början trodde jag att det skulle bli en typiskt fantasy bok men gud vad fel jag hade. Visst själva historien om krig mellan olika folkslag är typiskt så kändes den ändå så nytänkande. Det är vid flera tillfällen jag sitter och verkligen hatar människan då jag vet att det här är inte bara är fiktiv utan när man tittar tillbaka på historien så har vi gjort så här tidigare. Människorasen är verkligen monster, monster som gör hemska saker inte bara mot andra raser utan mot sig själva också.

Även fast författaren själv hade pitchat boken som "en klassisk fantasy-berättelse, men med en tvist på formatet. Jag har försökt att använda perspektiv för att få till luriga moraliska frågor. Lite goda mot det onda, men vem är egentligen vem?" så blev jag så sjukt förvånad. Borde jag ha sett slutet komma. Ja. Gjorde jag det. Nej!
Jag vill verkligen inte spoila er med vad som händer men var beredd på att läsa något som i alla fall jag aldrig har läst om förut och något jag mer än gärna vill läsa om. Allt som är vitt är inte vitt och allt som är svart är inte svart, allt är verkligen en gråskala.

Verkligen läs den här, jag rekommenderar den av hela mitt hjärta.

Viljornas krig av Ulrica Edvinsson Sundin

Betyg 5
Wow wow wow!
Jag var riktig förtjust i Drakens Dotter Resans Början som jag läste förra månaden men jag måste säga att uppföljaren är snäppet bättre. Denna tegelsten på över 500 sidor gick så otroligt snabbt att läsa och när sista sidan var läst så ville man bara ha mer. Så jädrans glad över att jag har fortsättningen redan hemma då jag inte är redo att säga adjö till Drokina och gänget. Är dock nervös över att läsa fortsättningen då jag vet att resten av serien inte har kommit ut och både denna bok och första boken slutade lite i en cliffhanger.

I den här boken får man följa Drokina som blivit kidnappat, och hon är fortfarande lite bad-ass som hon var i första boken. Det var ett tag jag var orolig över henne så som Rex var men hon hittade snart tillbaka till sig själv. Och på tal om Rex, min älskade Rex. Jag vet inte om jag ska tycka om honom men jag verkligen älskar honom. Jag antar att Drokina är menad för Mark men Rex är så himla, alltså jag kan inte förklara honom för fin passar verkligen inte in. Men det är något med killar som ska vara "onda" men innerst inne har de känslor och känsliga, jag bara faller för dom. Jag har verkligen inget emot Mark, jag tycker om honom men han är inte Rex. Kanske hitta ett annat kärleksintresse till honom så jag kan få min ship mellan Drokina och Rex, pretty please.

Man får även följa Nicki och Rachel och gänget och hur de gömmer sig från resten av världen. Jag kunde tycka att dessa kapitel kunde vara lite långtråkiga ibland men samtidigt som det behövdes för att få mer information om gänget och mer bakgrunds fakta om Nicki och Rachel, en bakgrundshistoria som till slut blev riktigt spännande. Även slutet av boken gjorde en hel omvändning med dessa karaktärer som verkligen förvånade mig, speciellt slutet. Slutet herregud, det såg jag verkligen inte komma. Shit säger jag bara.

Det som är nytt med den här boken är att man får ett nytt perspektiv som man får följa, Damien, som är Drokina bror. Hans kapitel även de kunde vara lite småsega under vissa perioder och sedan bam, får man reda på sjukt mycket och saker händer från höger till vänster. Damiens kapitel var en otroligt viktig del med att förstå mer av Drokina bakgrund historia samtidigt som man får lära känna hennes bror. Deras pappa är verkligen ett svin och jag önskar jag kunde strypa honom.

Jag är så glad över att det finns LGBT element i den här boken som inte kändes krystade eller bara där för att de behövdes. Det kändes naturligt och att det passade karaktärerna samtidigt som det inte kastas i ansiktet på läsaren med "TITTA JAG HAR EN LGBT KARAKTÄR".
Verkligen stående applåder från mig.

Blodsten av Li Ekman

Betyg 4
Jag blev erbjuden att läsa denna bok för att recensera från förlaget men då jag redan har vunnit denna från boktanten på Instagram tackade jag nej, men lovade att recensera den ändå. Plockade faktiskt upp den dagen efter jag mejlat med förlaget då jag kände att jag ändå alltid velat läsa den och den här gjorde så jag fick den knuff jag behövde och inte blev jag besviken.

För wow vilken bok! Blev så förvånad över hur fast jag blev i boken på direkten och hur spännande handlingen verkligen var. Jag hade faktiskt inte trott att jag skulle gilla den så mycket som jag faktiskt gjorde. Så glad över att det kommer mer böcker då jag bara vill ha mer mer mer. Kapitlerna var korta och spännande och även fast det var sent kunde jag inte sluta läsa. Jag tänkte hela tiden "bara ett kapitel till" och vips har jag tydligen läst 15 kapitel och det är mitt på natten.

Jag blev förvånad vad boken faktiskt handlade om, läste man på baksidan trodde jag lite att det var som The Unbecoming of Mara Dyer men så fel jag hade. Under de första kapitlen trodde jag att det skulle vara en superhjälte historia men även det hade jag fel om. Det är snarare en riktigt bra fantasy med en svunnen värld fylld av magi och krig.

Karaktärerna är lätta att tycka om, Inigo som huvudkaraktär är bland de bättre jag läst om. Hon må ha humörsvängningar ibland men vem tusan har inte det? Jag skulle också blir arg i en del situationer hon befinner sig i men samtidigt kan hon vara sjukt snabbt att döma och tro att andra tycker si och så utan att fråga hur det verkligen är. Samtidigt passar det till karaktärsutvecklingen, hon är ändå bara 18 år gammal som befinner sig i en värld med krafter hon inte kan förstå.

Det är typ ett triangeldrama i boken, med att jag betonar verkligen på typ. Inigo vet vem hon vill ha och säger det till den tredje killen men han vill inte ge sig. Samtidigt som jag tycker om han så mycket mer än det riktiga kärleksintresset, inte för han är dålig, far from it, men jag är bara en sucker för en charmör som ger en gulliga smeknamn. Men som sagt oroa er inte er som inte tycker om triangeldrama, det är inte farligt alls, nästan obetydligt faktiskt.

Letar du efter en fantasy fylld med magi och känslor behöver du inte leta längre. Inigo och hennes gäng är här för att ta dig på ett äventyr du sent kommer att glömma.

Valeres horn av Robert Jordan

Betyg 2
Alltså, jag tycker verkligen den här serien är såååååå seg. Så sjukt besviken på detta då jag i stort sätt har köpt hela serien (dock för inte allt för dyrt) men det är endast därför jag kommer att fortsätta med den här serien. En av mina favorit youtubers verkligen hyllar den här serien men jag ser verkligen inte varför.

Stjärnstenen av Fredrik Söderqvist

Betyg 3
Boken känns som en svensk version av Narnia och barn som tycker om fantasy kommer älska denna bok. Det är även en perfekt bok att läsa för sina barn då det händer spännande och intressanta saker i stort sätt hela kapitel samt att de är lagom långa.

Jag tyckte dock att det var väldigt mycket information som kastas på läsaren hela tiden och hade själv svårt att hålla reda på allt. I varje kapitel i början av första halvan av boken så fick man i stort sätt ny information om och om igen. Det gjorde det även svårare att hålla reda på informationen när det var många nya och krångla namn, krångligt i att författaren har hittat på orden själv. Hade önskat att i slutet av boken att det fanns ett register vad varje ord betyder så man kunde bläddra tillbaka när man kände sig osäker.

Reaktionen mellan syskonen är det som lyser upp denna bok. Den känns äkta och genuin. De känns verkligen som syskon. Tycker om att de faktiskt vill hålla ihop, jag vet att om detta skulle ha hänt med mina syskon hade jag tröttnat på dom ganska snabbt och bråkat i stort sätt hela tiden. Men i detta fall så bråkade inte syskonen med varandra, lite tjafs här och där bara.
Anneli och Niklas är karaktärer som man inte kan låta bli att tycka om. De även känns som barn och jag som vuxen som läser denna bok som vanligtvis kan tycka att barn i böcker kan vara för barnsliga ibland men jag fick inte denna känsla i denna bok allt för många gånger (en del gånger är okej, de är ju ändå barn och kan inte veta allt, skulle bli ganska orealistisk annars), utan Fredrik Söderqvist kan skriva otroligt bra och spännande barn karaktärer som passar även den vuxna läsaren.

De sista kapitlen var det som gjorde allt, det var spännande och jag kände att jag äntligen hängde med (i alla fall någonlunda). Det är synd bara att det tog sådan tid, kändes som författaren försökte få in allt han hade tänkt lite för snabbt, några händelser hade gjort sig bättre att spara till framtida böcker. Jag tror dock att övriga böcker kommer vara så mycket bättre då man äntligen är insatt i denna värld och man inte behöver få information efter information igen. Ser fram emot nästkommande böcker.

Älvkorset av Jenny Töredal

Betyg 2
Det tog tid, väldigt lång tid att komma in i boken. Under flertal fällen ville jag bara lägga ifrån mig denna bok och läsa något bättre. Jag tyckte om själva historien men jag hade svårt att klicka med Ella då jag tyckte hon bara var jobbig och dryg. Jag hade även svårt med språket vilket jag tror är den stora boven till varför jag ville ge upp. Jag tyckte att språket kändes fel, det kändes för konstigt eller barnslig i vissa tillfällen. Det är synd för jag tycker verkligen själva historien kunde bli något väldigt speciellt, och det var endast därför jag lät bli att ge upp på boken. Visst blev det bättre efter lite mer än hälften hade gått, men jag känner mig fortfarande besviken.

Störde mig även lite på kärleken mellan Ella och Jorund. Den var för snabb, snabbare än snabbast. Ella var kär redan efter deras första möte och jag förstår verkligen inte varför. De har ingen kemi alls. Sedan hur kan hon vara så lugn med att bli kidnappad och förlora sina rättigheter bara för den som hon tydligen är förälskad är där. Visst hon fattar själv att vad hon tycker är fel men gör något åt det då! Hon ska vara en så stark kvinna men ger upp snabbt för ofta, det är bara massa tankar man får men hon vågar fasen inte göra något. Hon säger hela tiden att hon måste följa vad hon tror på men gör aldrig det. Hon ändrar vad hon känner bara för att göra en man glad, en man som inte riktigt kan visa sina så kallade känslor. Nej fy säger jag bara. Tror även författaren inte riktigt kan förklara varför de är tillsammans för jag vet inte hur många gånger man måste bli påmind att Ella älskar Jorund, ibland flera gånger per sida.

Kommer jag fortsätta med serien? Mjo jag kommer ge andra boken en chans, tror den kan bli bättre nu när man är insatt i denna värld. Men jag är verkligen inte såld på Ella och Jorunds kärlekshistoria. Ge mig mer action scener, ge mig mer fighting scener, ge mig mer scener där Ella FAKTISKT är en stark kvinna och står på sig, ge mig något annat än den här romansen.

Återfunnen av Annah Nozlin

Betyg 4
Jag hade inga förväntningar över denna bok när jag började läsa den, valde den mest från min läshög för att få något enkelt att läsa. Men oj vad förvånad jag blev. Redan efter ett par kapitel är jag helt fångad i berättelsen. Jag var faktiskt besviken på mig själv för jag valde att börja denna bok så sent på kvällen för jag visste att jag var tvungen att lägga den ifrån mig för att få sova.

Språket flyter bra på ett naturligt sätt men det som hör boken bäst är karaktärerna, varje karaktär är unik i deras sätt. Jag tycker främst om Ella och hur hon hanterar problemen omkring sig. Hennes val känns naturliga och hennes känslor känns inte överdrivna för att föra berättelsen framåt. Till en början tyckte jag dock att hennes korridorkamrat kunde vara lite överdriven men så kom jag att tänka på att jag känner en hel del idioter som han. Han var även en komisk lättnad i det hela och precis vad som behövdes för att få ner pulsen.

Jag hade lite svårt att hänga med i vad fraktionen var och varför den var så viktig och ska jag vara riktigt ärlig så förstår jag det fortfarande inte. Men det gör faktiskt ingenting för boken är fortfarande riktigt bra. Man måste ju inte förstå allt. Det jag saknar lite är dock att slutet kändes väldigt påskyndat och bara slängt ihop de sista sidorna för att få ett avslut. På något sätt kändes det som författaren hade stressat ihop slutet och försökt sitt bästa att få svar på alla frågor man ställt genom bokens gång.

Detta är min första bok från Annan Nozlin men jag kommer helt klart läsa mer ifrån denna författare för jag har en känsla att hennes medeltids fantasy serie kommer passa mig som handen i handsken.