Madeleine Knutsson

Recensioner

Sommarmystik av Monica Ivesköld, Emelie Kempe, Kristina Suomela, Laura Marken

Betyg 4
Det är alltid så svårt att recensera novellsamlingar. Många bra noveller i denna men även en del som inte fann mig i smaken. Tittar man på framsidan trodde jag faktiskt att det skulle vara mer romantiska noveller men så var inte fallet. En del var självklart romantiska, medans andra var läskiga spökhistorier eller mörka berättelser.

Jag hade fem stycken som jag tyckte extra mycket om; Omformningen av Marie Metso, Hemligviken av Sabine Mickelsson, Sommaren med mormor av Emelie Kempe samt mina två favoriter (kan inte välja vilken som var bäst) dessa två var Bara ondskan av Linda Andersson samt Sista sommardagen av Mattis Lönnqvist.

Jag har redan läst böcker från Linda Andersson sedan tidigare så jag är inte förvånad över att jag tyckte om hennes novell. Jag hade faktiskt kunna tänka mig att läsa en hel bok utifrån denna novell för att få reda på mer om världen samt vem Hon utan namn är.

Jag vann faktiskt denna novellsamling av Mattis Lönnqvist i vinst från hans instagramtävling men det påverkar inte mitt betyg eller varför hans novell blev min favorit. Den var bara hur fin och mystik som helst och språket flöt på som bäst av alla noveller sammanlagt. Jag är glad över att jag har hans Oldensaga redan hemma för denna novell gjorde så jag verkligen vill läsa mer från denna författare

Flickan med gåvorna av Mike Carey

Betyg 4
Min kollega Thomas tipsade mig om den här boken, eller ja han reserverade boken till mig och sa åt mig att läsa den. Och här är jag och faktiskt lyssnar.

Vad jag blev förvånad när jag insåg vad boken verkligen handlade om. Till en början trodde jag att den var lite som Rör mig inte! och att det skulle handla om super krafter (speciellt med tanken på vad boken heter) men det visar sig sen att det är en [zombie apocalypse blown my mind. Jag sätter spoiler markering där för jag tror att boken blir så mycket bättre om man går in i den utan att veta vad den faktiskt handlar om.

Jag har i alla fall lärt mig att lyssna på min kollega samt lita på mina vänner här på Goodreads när de säger en bok är bra för holy shit, det här var perfection.

De Ursprungliga av Cecilia Larsson Kostenius

Betyg 4
Spännande början på en ny fantasy serie. Unik och spännande som jag har en känsla kommer bli bättre och bättre ju längre in i serien man kommer.

Världen är originell och författaren har uppfunnit en egen mytologi och religion som är väldigt intressant samtidigt som den faktiskt känns ganska trovärdig.
Det märks att denna bok är den första i en serie få det är mycket information som man måste ta upp och det var vid flertal tillfällen jag var tvungen att bläddra tillbaka för att läsa igen för att riktigt förstå, men sen kan det vara för jag läser när jag är lite små trött. Det är dock viktigt information att ta upp, så som vad varje folkslag kallas för då det används flera gånger senare i boken. Det förklaras ändå på ett lätt sätt och det känns inte som man blir kastad information på sig som det lätt kan hända i många fantasy böcker.

Man får följa utifrån fyra olika perspektiv; Odal, Svala, Pål och Regina. I just denna bok får man främst läsa utifrån Odals perspektiv. Kan tänka mig i övriga böcker kanske fokusen ligger hos dom andra då denna bok är grön och känns mer jord, vilket är Odals element, och nästa bok som är röd kan jag tänka mig att fokusen kommer att ligga hos Regina och eldens element.
Karaktärerna är lätta att sära på, de har sina unika karaktärsdrag och känslor. Odal blev snabbt min favorit då han var mer den lugna och som tänkte efter mer, vilket är mer hur jag är som person. Regina var väldigt hetlevrad vilket jag kunde störa mig på samtidigt som det passar henne perfekt. Pål klagade lite för mycket för min smak men jag tror han bara behöver växa till sig lite och Svala verkar vara en snäll person men ändå tuff och alltid står på sig. En riktigt tuff tjej!

Till en början var jag rädd att denna bok skulle bli väldigt klichéartad men den känslan försvann ganska snart. Var orolig att gruppen skulle vara bäst och obesegrade hela tiden men nu kändes det mer verklighetstroget att de måste utvecklas tillsammans för att besegra de onda. Syftet med boken är verkligen att tillsammans är vi starkast.
Är dock lite orolig hur det kommer bli i framtida böcker med att endast de rena elementen ska få överleva. Hoppas på något sätt att karaktärerna ska se att detta inte är fallet. Men vad vet jag? Det kanske är något fuffens med dom..

Gossip girl 7 - Ingen gör det bättre av Cecily Von Ziegesar

Betyg 3
Jenny har stora bröst.
Serena är perfekt, snygg, vacker och har jag sagt perfekt. För det får man läsa om att alla tycker HELA TIDEN.
Nate är en otrogen pothead, big suprise there.
Daniel är tråkig, ännu mer tråkig än vanligare.
Vanessa har nu en pojkvän som faktiskt passar henne.
Och sist men inte minst, Blair kom äntligen in på skolan hon alltid har drömt om men förlorande sin pojkvän och bästa vän.

Mellody Looh – Födelsemärket av Gabriella P. Kjeilen

Betyg 5
Har jag hittat en ny favorit författare? Det kan du fethaja att jag gjort!

Bland de bättre fantasy böcker jag läst, och det är en hel del. Gabriella P. Kjeilien är orsaken till att jag läser svensk fantasy i hopp om att hitta samma guldkorn som denna. Kommer helt klart läsa allt som denna författare ger ut. Släpper hon en servett med lite text kan du räkna med att jag kommer vilja ha den. Hon är helt enkelt den bästa fantasy författare som Sverige har.

Denna bok innehåller allt jag tycker om, vampyrer, skiftare, magi, en annan värld med intriger intriger intriger. Språket är så otroligt vackert att man sugs in i historien av vips har man läst 100 sidor och det känns som bara några minuter har gått (när i verkligheten är mycket längre). Har sedan tidigare läst hennes bok Magin vaknar och kan säga att den här boken var till och med bättre. Det som jag saknade i Magin vaknar fick jag här, det vill säga mer kärlek (och vampyrer, gör vem gillar inte vampyrer liksom?). Kemin mellan Mellody och Triton är så stark att man verkligen kan känna den. Jag är alltid en sucker för killar (obs! Endast i böcker, vill inte ha i riktiga livet) som säger att de inte har känslor men så kommer den där speciella tjejen som vänder upp och ner på allt. Det är ju bara 1000 gånger bättre att det är en vampyr också.

Tycker om även sjukt mycket om huvudkaraktären Mellody. Gillar att hon har problem med att kontrollera sina krafter samt att hon har humörsvängningar som heter duga. Jag har inga problem med att läsa från hennes syster Rose perspektiv men alltid när dom dyker upp så saknar jag Mellody berättar röst. Inget fel på Rose, jag är bara mer involverad i Mellody.

Själva historien om vad Mellody verkligen är var sjukt spännande och jag ska vara ärlig att jag blev riktigt chockad över slutet. Då sjukt glad över att jag köpte hela serien samtidigt så jag inte behöver vänta på nästa del. Behöver dock läsa klart några andra biblioteks böcker innan jag kan ta upp del två. Kanske om jag gömmer dom så gör det inget att nästa del åker högre upp på min att läsa lista. Om jag inte ser dom så finns dom inte.

Avund : Avund av Anna Godbersen

Betyg 3
Under 2012 eller 2013 köpte jag dessa böcker på bokrean och nu 2020 läser jag dom äntligen, bättre sent än aldrig eller hur?

Serien är lika beroendeframkallande som gossip girl som jag även läser just nu och båda är väldigt lik varandra, enda skillnaden är att den här serien utspelar sig på 1900 till skillnad mot 200-talet. Dramat mellan karaktärerna passar in i den tidsperioden men jag kan tycka de är lite barnsliga i sig medans några draman känns nästan för mycket.

Av de fem olika perspektiv man får läsa ifrån så tycker jag endast om Elizabeths, tycker Dianas och Henrys är väl okej men ganska uttjatat efter tre böcker, men jag verkligen avskyr Penelopes och Linas skulle jag helt ärligt kunna hoppa över helt.

Elizabeth var för mig i första boken ganska små tråkig för mig men hon har växt så mycket i mina ögon. Jon har fått utstå så mycket i hennes lugna liv och jag lider med henne. Jag är så besviken att hon och teddy inte blev ett par i slutändan. Han verkar vara en man som är helt förälskad i henne och inte skulle bry sig om hennes förflutna.

Sista delen i den här serien är inte översatt till svenska så jag är glad över att jag även läser böcker på engelska då jag måste få reda på hur det går för dessa karaktärer, eller ja bara egentligen vad som händer med Elizabeth och kanske lite Diana och Henry..

Farornas väg av Robert Jordan

Betyg 3
Många karaktärer att hålla reda på, mycket information som kastas mot dig men inte så mycket som faktiskt händer förrän i slutet.

Oslagbar av C. N. Persson

Betyg 5
Herregud vilken bok! Vilka underbara karaktärer! Vilken fantastiskt historia! Vilken jävla bra debut!
Boken är drygt 280 sidor lång och jag hade önskat att den var hundra gånger längre. Jag ville aldrig att den skulle ta slut. Så glad över att det kommer komma fler böcker i den här serien för jag vet inte vad jag skulle göra ifall jag inte fått mer.

Det händer så otroligt mycket hela tiden och man sitter som på nålar, speciellt i slutet efter sjukhuset med Nora. Vill inte spoila er som inte har läst det men jag kände verkligen pulsen i halsen.

Jag älskar verkligen Maddoxx, har en är trovärdig karaktär som beter sig som en typsikt tonårig med humör svängningar. Hans val är inte så genomtänkta och ibland tänker han med fel huvud. Haha. Men samtidigt med att han inte är problemfri så tycker man om han så otroligt mycket. Man känner att hjärtat är på rätt ställe och att han alltid vill det bästa, även om det inte alltid händer. Hans vänner är otroligt fina, speciellt Måns. Hade önskat att få läsa om när han fick reda på när Maddoxx var en super.

Till en början tyckte jag sjukt mycket om Nora men hon blev bara värre och värre ju längre in i boken. Jag tycker det är så fult av henne att säga att hon bara hade sex med Maddoxx för hon vart svartsjuk. Det var hennes eget val och ingen annan, Maddoxx tvingade henne absolut inte och så fult att hon får honom att säga så. Sedan allt med bebisen gör mig bara så otroligt arg så jag nästan hoppas att hon ska försvinna så jag aldrig behöver höra hennes namn igen.

Förstod ganska snabbt att det var något speciellt med Sandy och jag är glad över att Maddoxx bestämde sig att inte ge henne en chans på direkten. Tror inte bara hon kommer vara en dum blondin i fortsättningen..

Spöksomrar av Mårten Melin

Betyg 3
Spännande och läskig bok för barn i slukar åldern.

Tre korta men otroligt spännande berättelser. Min favorit var den andra om den hemsökta sängen men tyckte otroligt mycket om den sista som hade LGBT tema vilket inte är så vanligt när det kommer till spökhistorier men självklart inget fel på första berättelsen heller (som förövrigt skulle gjort sig sjukt bra som film).

Netraya av Lovisa Wistrand

Betyg 4
Omslaget är bland det finaste jag har sätt och färgerna bara lyser om den så man nästan vill rama in den. Var dock lite orolig att det skulle handla sjukt mycket om dinosaurier, vilket inte är en hit hos mig, men på senaste tiden har jag försökt att läsa mer böcker som går utanför mina ramar. Men jag behövde inte vara orolig, fokusen är inte hos dinosaurier, även fast de finns, och det blir inte informations dump efter informations dump med onödig dinosaur fakta eller onödig information som inte tillför något till berättelsen.

Tycker själva världen är otroligt intressant och väl genomtänkt. Jag väntar spänt på att få läsa mer om vad som faktiskt förgår i denna unika värld. Lovisa Wistrand har en fantasi som är väldigt speciell, absolut inte något jag har läst om innan vilket gör att jag är ännu mera sugen på att läsa Drakviskaren som är mer min typ av genre. Dock säger jag inte att denna bok är dålig, snarare tvärtom. Det är mer att författaren skriver på ett ingripande och spännande sätt så man vill läsa precis allt hon har skrivit för jag vet redan nu att det kommer vara toppklass.

Till en början tyckte jag otroligt synd om Netraya, att hon fått utstå så mycket från sin mamma och tvillingsyster. Jag tycker så synd om henne att till en början ser jag inte hennes brister. Men nu mer hon umgås med Imorfes och hur han påpekar hur bortskämd och självisk hon kan vara så måste jag faktiskt hålla med. Hennes val blir blir mer själviska men samtidigt känner jag att det är väldigt realistiska så jag blir lite kluven. Det är dock ganska skönt att läsa om en huvudkaraktär som inte är problemfri utan hon känns mer mänsklig än någon annan jag har läst om på jag vet inte hur länge, vi är alla lite själviska. Men samtidigt kan jag bli såååå irriterad på henne och kan tycka att hon beter sig som en barnrumpa. Men allt detta gör så det känns så mycket bättre när hon utvecklas som människa och börjar bry sig mer än bara sig själv.

Tempot är snabbt och är min inte uppmärksam när man läser så kan man bli lite förvirrad. Vid ett tillfälle när jag var trött när jag läste så glömde jag snabbt bort vad jag läst och när jag insåg det efter några sidor blev jag så förvånad över det jag läste, hur tusan hamnade vi här, så var tvungen att gå tillbaka för att läsa noggrant för att förstå varför vi hamnat där vi hamnat.

Också, hur sjukt är det inte att jag vill ha en stor talande dinosaur till husdjur nu? :')