Anna Hallqvist

Användarprofil

Lilla Chicago

Bok av Ali Khalil
Det här var ingen trevlig bok. Det har den förstås aldrig gjort anspråk på att vara heller. Här presenteras en verklighet så rå och skrämmande att jag stundvis är på väg att gömma boken under soffan och låtsas att allt är påhitt.

Inga regler tycks gälla. Som en parallell verklighet, ett våldsromantiskt Matrix där makt och pengar är allt och respekt för livet är inget.I Lilla Chicago får vi insyn i de gängkriminellas liv, när Ali Kahlil väljer att öppet berätta sin historia. Jag vet inte om intressant är rätt ord, det är nog mer skrämmande än spännande. Men en ögonöppnare till gängkulturen är det.

Författarna har gjort ett riktigt bra jobb. Språket gifter sig väl med berättelsen och miljön. Även om innehållet är svårt att smälta är boken lättläst, en riktig bladvändare.

Konspirationsfeber

Bok av Kent Werne
Jag har, som så många andra, förfasats över hur humbug och falska påståenden spridits i sociala medier under pandemin. Människor i ens bekantskapskrets man sett som förnuftiga och resonabla, har fallit dit och ogenomtänkt delat vidare uppenbart falska påståenden. Eller rent av själva kommit ut som antivaxxare eller covid-förnekare.

Boken är indelad i nio kapitel, som på ett pedagogiskt sätt tar läsaren på en resa mot en klarhet i hur konspirationsteorierna har fått fart, och hur (dåligt) människan faktiskt genom historien har handskats med pandemier.

Warne skriver på ett intresseväckande sätt med ett lättläst språk vilket gör det enkelt att hänga med och få ihop de märkliga trådar konspirationsteoretikerna vävt. Lärorik och underhållande läsning, samtidigt som det också är skrämmande att inse hur tokigt det kan bli när människor väljer att tro på falska profeter.

Rekommenderar Konspirationsfeber till dig som vill koppla greppet om konspirationsteorierna som cirkulerar runt detta coronavirus, låt dig underhållas och undervisas. Ett julklappstips kanske?
Tänk att få kliva in i de klassiska sagorna, vandra runt och träffa alla de där karaktärerna som du läst om? Fantasin tar verkligen glädjeskutt vid tanken! Men allt är inte guld och gröna skogar i sagorna, då de börjar uppföra sig underligt, karaktärer dyker upp på fel ställen och bokmagi läcker ut. Tilly och Oscar utsätter sig för stora risker trots varningar, och äventyret är ett faktum.

Jag älskade första delen, Tilly och bokvandrarna, så det var lilla julafton för mig när Tilly och de förlorade sagorna damp ner i min brevlåda. Det händer något magiskt när man sätter en bok om en boknörd i händerna på en annan boknörd, inte sant?

De svartvita illustrationerna av Paola Escobar hjälper till att förflytta en in i denna fantasivärld, jag gillar hur de kan dyka upp både här och där, mitt i en text. Det förstärker också känslan av att lite vad som helst kan hända i den här boken.

Lättläst, mysig , spännande och ja, ljuvlig. En bok att längta tillbaka till. Ge dig själv en stund av bokmagi och läs om Tilly och bokvandrarna, har du inte läst första delen så ta den först. Oavsett om du är 7 eller 117 år, så lovar jag att du fastnar!

Svart sol

Bok av Andreas Norman
Den dramatiska inledning på Mälarsjukhuset väcker otaliga frågor! Vilket recept för att skapa sträckläsning.

Jag dras genast in i handlingen som är intressant och skrämmande på en och samma gång. Politik, kärlek och hat i en salig blandning, samtidigt som det hela tiden pågår en intensiv kamp mot klockan.

Svart sol är en högaktuell samtidsthriller som rör sig i vit makt-miljö. Det känns klarsynt och trovärdigt, det är tydligt att Norman har stor kunskap inom området terrorbekämpning. En smart intrig, levande personporträtt och bra driv gör Svart sol till en tvättäkta bladvändare. Den sabbar nattsömnen, det får erkännas, men det klart värt det. Välskriven spänning från den allra första sidan till den sista. Jag skulle bli förvånad om filmbolagen inte står på kö för att göra film av boken!

Jag har tyvärr inte läst någon av de tidigare böckerna i serien, men det var inga som helst problem att läsa Svart sol fristående. Välskriven spänning på hög nivå!

Midnattsblot

Bok av Camilla Sten
Jag föll pladask för Bergtagen, så förväntningarna inför andra delen var höga. Midnattsblot är inte bara lika bra som Bergtagen, den är nära nog ett strå vassare. Karaktärerna blir allt mer levande, deras relationer utvecklas på olika sätt och jag känner starkt med dem. Särskilt Julia, vars mamma blir allvarligt sjuk. Vänskap, skräck och mystik i en perfekt blandning, magisk realism när den är som allra bäst.

Camilla Sten har ett helt eget sätt att skapa magi. En krypande suggestiv stämning som griper tag i en och gör det helt omöjligt att slita sig. Det är ett läge som gäller här, och det är sträckläsning!

Äppelmannen

Bok av Anne Mette Hancock
Efter Hancocks första bok i serien om Heloise och Erik, Likblomman, har jag övervägt att lära mig danska för att slippa vänta på att hennes böcker ska översättas ;-)

I Äppelmannen får vi åter träffa journalisten Heloise Kaldan och polisen Erik Schäfer, när de ställs inför ett nytt fall och privata grubblerier.

Tioårige Lukas försvinner spårlöst från skolan. Heloise åker dit för att försöka ta reda på vad som har hänt, där möter hon sin vän Erik Schäfer som har hand om fallet. Ingen vet vad som har hänt med pojken, men plötsligt dyker hans mobiltelefon upp. Det visar sig att han har ett ganska ovanligt intresse, eller kanske till och med något som gränsar till besatthet: pareidoli. Det psykologiska fenomen som gör att vi ser bilder av ansikten i slumpvisa föremål. En av bilderna i pojkens instagramflöde föreställer en ladugårdsdörr som liknar ett ansikte. Kan pojken befinna sig där?

Heloise släpper den artikel om soldater med posttraumatiskt stressyndrom som hon arbetat med, för att istället rapportera om den försvunna pojken. Men när fallet börjar peka i riktning mot de traumatiserade soldaterna behöver Erik Heloises hjälp med att lösa gåtan.

Som de inledande orden antydde hade jag otroligt höga förväntningar på Likblommans uppföljare. Det vet de flesta bokmalar hur det kan vara:
Gud nåde om förväntningarna faller platt! När man precis har hittat en ny favorit...

Men.
Så klart behövde jag inte vara orolig. Anne Mette Hancock är ingen svikare! Tvärtom, hon fortsätter lysa som den stjärna hon är. Med sina levande och intressanta personporträtt och rappa (ofta även småroliga) dialoger drivs berättelsen framåt i en rasande hastighet.

Vill du ha en välskriven och trovärdig deckare i hängmattan i sommar, då är det här mitt hetaste tips. Högklassig underhållning utlovas!

Blodskam

Bok av Caroline Engvall
Berättelsen växlar mellan nutid och dåtid, och de olika platserna. Ormvattnet, Thailand och Stockholm. Snyggt uppbyggd intrig gör att jag sugs in i berättelsen och spänningen är konstant närvarande genom hela boken. Obehaget kryper in under min hud, kvinnornas utsatthet och osäkerheten att inte veta vad som ska hända och varför, gör att jag vill läsa hela boken innan jag lägger den ifrån mig. En natts sömn hit eller dit, vad spelar det för roll?

En spänningsroman om gamla synder, oförlåtliga brott och hemligheter som ger stora konsekvenser. Boken är tankeväckande och får mig att fundera över allt det där som vi människor döljer för varandra i våra relationer. Vilka konsekvenser det kan få, och vad är det som gör att vi väljer att lägga locket på. Är det skam och skuld? Rädsla eller stolthet? Beskyddarinstinkt? Eller något helt annat...?

En bra författare kan leverera en spännande historia som underhåller för stunden, en riktigt skicklig författare kan skriva en bok som gör jobbet både för stunden och samtidigt planterar ett frö inom läsaren som gör att boken lever vidare. Caroline Engvall tillhör den senare kategorin, om du frågar mig.
Berörande, välskriven och stark.

Jag flyttas bakåt i tiden, till när ungdomens längtan efter det outforskade hägrade. Landsbygdens stängsel var osynliga men likafullt påtagliga. Bitterljuvt. En epa mitt i natten, trevande händer och känslostormar, alkoholen. Det går inte undvika oron som kryper i mig när Amanda vill testa sina vingar. 15 år, odödlig och så skör. Elin Persson lyckas förmedla alla de känslorna väl med sitt speciella uttryckssätt.

En bok att läsa för den den som själv är ung och står på tröskeln till vuxenlivet, och en bok för den som behöver påminna sig om hur det kan vara.

Roskoden

Bok av Kate Quinn
Kate Quinns tidigare böcker är riktiga bokpärlor, men jag måste säga att Roskoden är den bästa hon har skrivit. Fenomenalt välskriven. Historien växlar mellan krigstiden och tiden efter, sakta men säkert tar berättelsen form och läsaren får lära känna de tre kvinnorna. Quinn har blandat verkliga händelser och personer med påhittade dito, vilket resulterar i en stark känsla av att det är på riktigt. Lysande personporträtt och miljöbeskrivningar gör det lätt att leva sig in i berättelsen, de tar form och blir livs levande. Så de drygt 600 sidorna till trots så går boken för fort att läsa ut.

Jag vill säga att Roskoden är en roman som har ALLT. Historiens vingslag, kärlek, sorg och mycket spänning. Ett mysterium ska lösas, och sidorna rasslar i snabb takt för att få hela bilden. Och förstås, det som blivit Quinns signum; Starka kvinnor som gjort skillnad. Så glad att jag har hittat Kate Quinn, vilken fantastisk författare hon är! Avundas er som inte läst nåt av henne, för ni har tre underbara äventyr att se fram emot.

L+OVE=LOVE

Bok av Karin Askerin
Love älskar musik och drömmer om att bli rockstjärna. Han går i tredje klass och vill börja på Blomstraskolan, där det finns en musikklass. Där kan han förverkliga sina musikdrömmar. Kanske kan han även få en kompis? Men först måste han klara sångprovet på skolans audition.

L+OVE = LOVE är en bok om saknad, både att sakna att ha en kompis och saknaden efter föräldern som lämnade en massa frågetecken efter sig när hon försvann. Det är också en bok om att göra sitt bästa, om att drömma och att våga trots sin rädsla. Om vikten av att det finns andra kärleksfulla vuxna i barns närhet. Och kärleken till musiken förstås.

Jag gillar att Love berättar i jagform, det gör att vi kommer nära och får ta del av hans tankar. Love går också sin egen väg och försöker inte heller göra sig till någon han inte är. L+OVE = LOVE riktar sig till åldersgruppen 6-9 år, och kanske ett par år uppåt.

En fin och lättläst bok med många ingångar till samtal kring känslor av saknad, om psykisk ohälsa, vänskap och förstås en och annan nödvändig lektion i hårdrock!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.