T Sandberg

Användarprofil

Kirurgens dotter

Bok av Cannie Möller
Författarna tar upp viktiga frågor såsom relationer, familjeliv, etik, moral och hur vissa vägval kan få förödande konsekvenser. I övrigt är det en välskriven bok och med en handling som ständigt går framåt. Dock är dialogerna och personerna lite för dramatiska för mig. Jag får nämligen lite svårt att relatera till dom. Men det är högst personligt!

Livmodermakt

Bok av Erika Rockborn
Det är otroligt intressant att läsa om längtan efter barn utifrån en mans perspektiv. Dessutom får vi följa paret under tiden de bestämmer sig för om de ska separera eller försöka reparera relationen. Jag gillar verkligen den här boken! Den är sårbar och realistisk. Samtidigt tycker jag om att de olika karaktärerna får positiva och negativa egenskaper som gör att man verkligen dras med i handlingen. Oväntat bra bok! Ser verkligen fram emot nästa del. Boken rekommenderas varmt med andra ord!

Betyg: En stark ♥️♥️♥️♥️ (4+/5)

Herrens år 1398

Bok av Dick Harrison
Det är Herrens år 1398. Korsfararnas och legoknektarnas tid. Kalmarunionen har nyligen grundats och på Gotland har Tyska orden landstigit med sin här och befriat befolkningen från de sjörövare som härskat på ön. Samma kväll som riddarna firar segern i Visby försvinner en av stadens viktigaste handelsmän. Ordensriddarnas betrodde spårhund, Thierry av Liège, får i uppdrag att utreda vad som hänt. Men Visby är en våldsam plats, där år av krig och pest skapat nöd och misstro, där många gör allt för att berika sig och där ingen går att lita på. Det som till en början ser ut som ett enkelt fall att lösa visar sig både svårare och farligare än Thierry trott. Medan han följer ledtrådarna som pekar mot välbärgade köpmän, fattiga gutar och in i svart- och gråbrödernas dunkla kloster håller någon ögonen på Thierry. Någon som inte kommer att sky några medel för att hindra att sanningen uppdagas.

📚

Det råder inga tvivel om att Dick kan sin historia. Bokens kontext och miljö är trovärdig och även karaktärerna. Det är även ganska häftigt att få en sådan närvarande inblick i en vardag som hade kunnat utspela sig på 1300-talet. Dick har skapat en trevlig och bra pusseldeckare med andra ord!

Betyg: En svag ♥️♥️♥️♥️♡ (4-/5)

Lika i döden

Bok av Anna Roos
Snöflingor dansar ner över kullerstenstorget. Rimfrosten gnistrar på klocktornet och löpsedeln utanför bokhandeln spår att den sibiriska kylan snart är här. Igår var torget fyllt av människor. Nu är platsen öde, så när som på den nakna mannen som sitter orörlig i kungatronen barnen byggt. Vera Jansson gjorde sig impopulär på sin hemort när hon som ung beskyllde en av stadens entreprenörer för oönskade närmanden. En anklagelse som inte gick att styrka och som hon senare tog tillbaka. Vera har därför inte satt sin fot i Trosa på flera år när en av hennes barndomsvänner hittas död. Samtidigt får hon i uppdrag av sin chef att ansvara för revisionen av ett företag på orten. Hennes återkomst väcker starka känslor och snart står det klart att små oförrätter i det förflutna kan få stora konsekvenser i nutid. Å-barnen var vad de kallades, barnen som bodde i de pittoreska villorna vid Trosaån. När natten kom kröp de samman framför brasan och lyssnade till Veras fars sagor. »Bara en till«, brukade de vädja när han läst färdigt, men oavsett hur många historier han berättade gick solen alltid ned och mörkret sänkte sig över husen vid ån.

Äntligen en deckare som inte har en drös våldsamma scener. Det var väldigt uppfriskande just nu. Jag tycker även om det mer subtila i vissa scener och att handlingen får ta plats. Det tillsammans med ett bra persongalleri, med mycket psykologiska abrovinker, härliga miljöbeskrivningar och pusslande gör att detta blir en bladvändare. Jag är helt klart nyfiken på att få läsa del två som jag fått i brevlådan!

Betyg: En svag ♥️♥️♥️♥️♡ (4/5)

Klubben

Bok av Matilda Gustavsson
I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå. I "Klubben" fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.

Jag var skeptisk till den här boken av den enkla anledningen att den kom ut när det stormade kring Akademin och jag var rädd för att det skulle vara för mycket skvaller och för dåligt underbyggda åsikter. Men jag kan glatt meddela att jag hade fel! Boken är välskriven, trovärdig och spännande. Den ger en mänsklig bild av ett händelseförlopp som pågått i decennier. Det är människorna som står i centrum och vi får ta del av deras djupaste farhågor, svagheter, styrkor och allt däremellan. Författaren gör det lätt att leva sig in i situationerna och förstå de berörda. Den här boken rekommenderas varmt!

Större än störst

Bok av Andreas Roman
En roman om att offra allt, för att vinna allt. En gång i tiden var Elliot en skicklig kreatör och en legend inom spelindustrin. Nu är han deprimerad och uträknad, en paria. Arbete, vänner och familj har lämnat honom. Han har ingenting kvar. En dag får han ett brev som hans bästa vän skrev på sin dödsbädd, med en ritning över ett spel de aldrig gjorde klart - det mest fantastiska någonsin. Det var deras stora projekt under barndomen och det enda spel, i ett pärlband av framgångar, de aldrig lyckades avsluta. Elliot bestämmer sig för att göra klart spelet som skulle kunna bli hans största framgång någonsin och få honom på fötter igen. Men insatserna är höga och om han misslyckas är det slutet på allt. Även för honom själv.

Vi får följa ett gäng gamers som växer upp med spel och som själv vill utveckla egna. Det är en del kända namn men det ger boken en bra koppling till verkligheten. Boken är geekig och jag älskar det! I övrigt är den både avskalad och sårig. Det är lätt att dras med i känslan och det är tydligt att det finns mycket komplexitet i relationerna. Det här är en riktigt bra bok som jag varmt rekommendera!
I skuggan av andra världskriget växer Teresa och Angelina upp på landsbygden i det fattiga Puglia. De är så olika som två systrar kan vara, Angelina vacker och rebellisk, Teresa blyg men pålitlig. Det är en vardag präglad av kamp för att överleva och när deras far saknas i kriget har deras mor inget annat val än att bli den mäktige baron Personès älskarinna. Skvallret och skammen som sedan följer familjen ger ringar på vattnet. Angelina är den enda som bortser från det, istället drömmer hon om ett annat liv, ett liv som är långt bort från deras torftiga tillvaro. Hon är menad för något större och bättre. Hennes skönhet och hennes längtan efter en annan värld blir också familjens stora sorg. Rosa Ventrella har skrivit en familjesaga där en lång kamp mellan de fattiga arbetarna och de rika markägarna påverkar människor mer än kriget. Där myter och vidskepelse är en del av livet. Och framförallt där familjebanden är viktigare än allt annat.

Boken är lättläst och drivs ständigt framåt. Relationerna i familjen, särskilt mellan systrarna, står i tydligt fokus och jag blir väldigt fascinerad av hela berättelsen. Författaren har verkligen lyckats skapa verkliga och trovärdiga karaktärer. Efter att ha sträckläst boken kan jag konstatera att den var lika bra rakt igenom. Om du är intresserad av relationer och livsöden, läs den här!

Draken i rummet

Bok av Gunilla von Platen
Den osannolika askungesagan om Günel Anip, flyktingflickan i förorten som blev Gunilla von Platen, superentreprenör i näringslivets topp med klackarna i de kungliga salongerna. I ”Draken i rummet” berättar Gunilla personligt om sitt liv – från såväl karriären som om det privata och mörka – mamman som sköts framför hennes ögon, äktenskapet där hon levde under psykisk terror och mordet på Veronica, hennes bästa vän. Men det handlar också om makten, männen, miljonerna och motgångarna, hur hon som kvinna fått slåss för respekt och en position i en manlig bastion, både som flicka med åtta syskon i ett strängt religiöst hem och i toppen av näringslivet. Hon är entreprenören, filantropen och företagsledaren med världen som arbetsfält, men som aldrig glömmer sin bakgrund. Gunilla von Platen är idag en av Sveriges mäktigaste drakar.

Gunillas livsresa är otroligt inspirerande och hennes ärliga och raka stil genomsyrar hela boken. Det är häftigt att höra om hennes bakgrund, entreprenörskapets framväxt, familjerelationer, maktspelen och allt där emellan. Jag är själv inte bekant med hennes livsverk eller historia sedan innan och det är kanske därför den blir extra fascinerande. Hon sätter även ord på väldigt många tankar jag själv har haft. Den här boken kommer jag att köpa i fysiskt exemplar bara för att mina döttrar ska kunna läsa den när dom har åldern inne. Med andra ord, ni måste läsa den! Gunilla von Platen, du är en otrolig förebild som jag kommer att fortsätta finna inspiration hos dig!

Betyg: ♥️♥️♥️♥️♥️ (5/5)
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.