Jenny Karlsson

Användarprofil

Nattväkten

Ramona Ivener
Detta är del ett i serien om polisen David Ritter.

Jag måste säga att jag är positivt överraskad och imponerad av de rättsmedicinska termerna som används kring brottsplatsutredning, obducering och profilering. Skildringen känns övertygande.

Sedan är inte Ivener rädd för det makabra, rituella och mörka i karaktärernas beteenden och tillvägagångssätt. Psykopatologin tilltalar mig som läsare.

Ramona Iveners skrivstil påminner mig om en kombination av Patricia Cornwell och Mo Hayder fastän det utspelar sig i Sverige.

Magnus Roosmann har en väldigt trevlig berättarröst som förhöjer upplevelsen.

Jag ser fram emot och räknar med en fortsättning i Ritter-serien.

Rekommenderas varmt!
Den här boken ska man inte ha bråttom med. Det finns mycket från handlingen att diskutera med ditt barn med ämnen som sorg, krig, ensamhet, flykt, rädsla och vänskap. Måns morfar, ”Kapten”, berättar historier för barnen Abella och Måns om tidigare äventyr som erbjuder livsviktiga lärdomar och erfarenheter. Den muntliga traditionen är essentiell i ett samhälle och vi behöver ta tillvara på den kunskap som finns och föra den vidare.

Det roliga med att läsa med eller för sitt barn är samtalet kring läsningen. Vår dotter ställde frågor om karaktärerna och deras situation. Även om jag som förälder inte har ”perfekta” svar på allt ställde vi flera frågor istället. Läsningen väcker tankar och det är huvudsaken.

Vi hoppas innerligt att det kommer flera böcker i serien om ”Abella & Kapten”. Illustrationerna är vackra och mysiga.

Rutgersson har skrivit flera romaner innan och då särskilt med psykisk ohälsa och normer som tema. Det här är hans och Anckers första barnbok. Jag brinner för dessa ämnen och jag blir glad av att det kommer flera nyutgivna barnböcker som bidrar till kunskap, berättelser och förståelse. Det är ett underbart sätt för barnen att upptäcka och lära sig mer om mående, olikheter och människors varierade livsöden - både hos vuxna och barn.

Tack för detta recensionsexemplar. Lily och jag är så tacksamma.

Hur pratar ni kring psykisk ohälsa och olika livssituationer med era barn?

Våga missa!

Svend Brinkmann
Jag har läst ”Våga missa” av Svend Brinkmann, utgiven av Norstedts Förlag. Brinkmann är en filosofiintresserad psykolog som i den här boken belyser FOMO i fem olika perspektiv. Det politiska perspektivet var lite tungläst för mig men de andra är högst intressanta. Forskaren sammanfattar essensen hos olika filosofer och linjer. Jag har fått mersmak att läsa filosofernas originalverk efter denna.

Jag har som läsare även fått flera värdefulla boktips om stress, konsumtion, filosofi, beslutsfattande och välmående.

Den här boken behövde jag läsa nu då jag har kämpat mycket med FOMO sedan jag var ung. Det är tack och lov bättre nu. JOMO är något att öva upp och sträva efter.

Vilka insikter och kunskaper har jag förvärvat under och efter läsningen?
-sophrosyne är grekiska för måttfullhet och en kardinaldygd
-vi lever i en GRÄNSLÖS utvecklingskultur som pushar utveckling och förbättring där mållinjen ständigt flyttas längre och längre fram; detta skapar stress
-vad vi INTE gör spelar roll: välja bort saker och förmåga att motstå frestelser, detta övar man upp
-att gå miste om saker är också att förstå att det finns tillräckligt för alla
-istället enligt Kierkegaard vilja ETT med hjärtats renhet
-självkonstans är att stå fast, att i tid och rum vara densamma, att INTE prova olika identiteter
-för självbehärskning behövs ett välutvecklat känsloliv
-”Begäran är som ett läckande fat”
-begränsa val och känna good enough, vara tillfreds med beslut
-streaming är binge-konsumtion utan slut, det bara matar på
-vanor och rutiner är viktiga
-öva upp tacksamhet
-sluta jämföra hela tiden
-öva sig i att vilja mindre, mindre är mer
-hålla frestelser på avstånd

Jag rekommenderar denna varmt. Jag ska även läsa Brinkmanns "Stå fast" om självkonstans och reservera den på biblioteket.

Vill må bättre

Tips för den som...
Om du har en hård inre kritiker, börja skriva brev till dig själv fastän du skriver som om att det vore till en vän. Man är snällare mot vänner än sig själv. Ge dig själv tips och beröm. Döm inte dig själv för hårt. Kom ihåg att det är OK att ha bra och dåliga dagar.

Skriv i du-form i början. Sen kan man övergå till jag-form. Det har fungerat för mig.
I’ve listened to ”To all the boys I’ve loved before” by Jenny Han. This is a chick lit-novel which made me feel good in different ways. I laughed out loud several times while listening and walked around with a smile on my face. Silly really but I enjoyed the sensation. Few books do that to me.

16 y/o Lara Jean is a very charming narrator and protagonist. She feels so human… and that’s what I like about this novel.

And the plot… is highly amusing.

If you enjoy teen drama and rom-com, then this one is worth reading or listening to. I also saw that there is a movie on Netflix so now you know what I’ll be doing next.

This is the first book in a series and I actually want to read the sequel to find out what will happen with… well, you read this one and find out. I won’t spoil it for you…

XOXO,
Jenny
Om du köper kaffe ute, betala för t.ex. två koppar extra och be kassapersonalen bjuda två valfria kunder på kaffe. <3 Ett enkelt sätt att glädja andra på.

Vill sova bättre

Tips för den som...
Jag fick ett tyngdtäcke i födelsedagspresent och jag har sovit som en prinsessa sedan dess. Jag har inga mardrömmar och sömnlösa nätter längre. Tyngdtäcket väljs enligt kroppsvikten. En välvärd investering.

Även öppna fönstret i sovrummet innan läggdags för att sänka rumstemperaturen. Inget kaffe efter kl 15.00 har även funkat bra för mig för bättre sömn.

Hoppas något hjälper er.
Jag har ALLTID älskat och fascinerats sjöjungfruar, havsnymfer, sjöodjur och allt relaterat till havet egentligen - fiktivt som verkligt. Jag kände att jag bara var tvungen att läsa denna.

Handligen utspelar sig i Baltiska havet utanför Gotland samt i norra Morsjön i Västmanland. Karaktärerna lämnar jag till er att upptäcka. Ni kommer inte att bli besvikna.

Jag uppskattar Westbergs fantasi och mörker. Detta är ingen rosaskimrande princesshistoria utan en mörk roman som speglar människors psykologi och xenofobi.

Språkbruket är relativt avancerat och det tilltalade mig. Den tillför djup i läsupplevelsen.

Ett hett boktips alltså om du vill upptäcka något nytt!

Och jag fick lust att läsa Andersens ”Den lille havfrue” igen.
Den har jag fått som rekommendation att läsa från flera håll.

Den här boken sammanfattar mycket hur stoikerna såg på motgångar och hinder. Holiday nämner flera framgångsrika personer som har förändrat historien på ett eller annat sätt, t.ex. Emerson, Jobs, Ingalls Wilder, Demosthenes, Earhart, Jefferson, Washington, Schopenhauer och Roosevelt. Jag blev ännu mer inspirerad att läsa verk av och/eller om dessa personer så jag har lagt till deras böcker i min läslista.

Här är ett axplock av insikter från läsningen:
-i varje hinder ligger det ett frö till förbättring
-se ett misstag som en tankeställare
-lära mig hålla huvudet kallt och träna mentalt för att undvika panik
-måla F*n på väggen, vad är det värsta som kan hända? Företag gör s.k. pre-mortems.
-vid nervositet istället för att föreställa sig folk nakna, rådde Epiktetos sina elever att föreställa sig folk ha sex
-när jag är objektiv tar jag bort ”jag” ur ekvationen
-rätt handling är ett resultat av rätt perspektiv
-dåliga saker kommer att inträffa och då vänder jag dem till min fördel
-tänka hur jag ska kunna använda situationer till nytta för andra
-”sustine et abstine” = uthärda och vara tålmodig
-vid hinder stanna, backa eller gå åt sidan, hitta lösningar
-göra vad som helst som funkar
-vissa problem ÄR svårare än andra, börja med det som finns framför mig
-handling, handling, handling
-post-traumatisk tillväxt: ”Det som inte dödar härdar.”

Det som slår att läsa en bok om stoicism är att gå direkt till källan och läsa stoikernas originalverk. Nu läser jag ”Letters from a Stoic” av Seneca och när jag är klar med den blir det ”Meditations” av Marcus Aurelius och därefter Epictetus. Det finns mycket visdom att ta del av.

Känner du till denna gren inom filosofin ?

Jag uppskattar ”The Daily Stoic” mycket på Instagram som Ryan Holiday driver. Podcasten är också givande även om jag inte lyssnar på den så ofta.

Har ni tagit del av Ryan Holiday och/eller hans projekt? 😊📚🌟
Jag hade ganska höga förväntningar på denna då jag blev inspirerad av boken ”Eat, pray and love” för många år sedan.

Med humor och personligt berättande skildrar Gilbert hur hennes kreativa process har fungerat för henne och andra skapande människor omkring henne. Något spännande och intresseväckande som hon påstår är att idéer kommer och går (och kan komma tillbaka). De kan även vandra mellan personer. Hon refererar till genius som man bör smida medan järnet är hett. Människan bör ta emot idéer med nyfikenhet och respekt . Om man väljer att ingå ett samarbete med idén ska man göra plats och tid för den. Alla bra idéer känns dessutom skrämmande i början. Idéer är färskvara och det finns tajming.

Hon tipsar om att man kan ha en ”kärleksaffär” med kreativiteten - smita ifrån 15 minuter och ägna sig åt sitt skapande på ett passionerat och förälskat sätt. När man skapar kan man även piffa/klä upp sig för att komma i stämning.

Gilbert avråder konstnärer att säga upp sig från sina jobb för att satsa på skapandet. Hon vill inte att drömmen ska förvandlas till en mardröm med ekonomiska krav. Man vill att inspirationen ska vara fri och trygg så att den skapande människan kan sluta pressa på sig själv. Det kan ta död på kreativiteten.

Några tänkvärda citat:
”Skapa det som gör revolution i ditt hjärta.”
”Jag har rätt till en egen röst och en egen vision.”
”Perfekt hindrar människor.”
”Var rädd om din framtid och din psykiska hälsa.”

Vad har jag tagit till mig?
-jag behöver ingen annans tillstånd att genomföra en idé
-färdigt är bättre än bra då fullbordande är hedervärt
-att jag ska vara mer trickster ibland
-bara göra
-låta inspirationen leda mig oftare
-jag kan inte ansvar för andras reaktioner, låta folk älska sina åsikter
-skapa eller förgöra, m.a.o. skapande är viktigt för själen

Den här rekommenderar jag till alla (aspirerande) författare, konstnärer, perfektionister, ja… kreativa själar i allmänhet.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.