Jenny Karlsson

Användarprofil

Jorden runt på 80 dagar

Film från 2004 regisserad av Frank Coraci
Den här filmen kan jag se om och om igen. Jackie Chan är i sitt esse vad gäller kreativa stunts och använder alla föremål i sin närhet på överraskande sätt. Charmiga skådisar och rolig handling. Jag skrattar högt ibland och det är bara en skön må bra-film.

Rekommenderas varmt.

Jag har inte läst boken så jag kan inte jämföra med originalet tyvärr.

Kvinnornas stad

Bok av Elizabeth Gilbert
Denna bok och i mitt fall ljudbok diskuterade vi med 4goodbookclub och strax innan diskussionerna fick vi ta del av en magisk föreläsning och live chat med Elizabeth Gilbert , författaren av ”Eat, Pray and Love”, ”Kvinnornas stad” och ”Big Magic”. Hon är så inspirerande och äkta. 😍 Det ögonblicket kommer jag att leva på länge. Jag är så tacksam. 🙏🏼⭐️📖

Huvudkaraktären i ”Kvinnornas stad” är 19-åriga Vivian som flyttar till New York på 1940-talet. Hon får bo med faster Peg som driver teatern the Lily Playhouse. Där träffar hon intressanta människor som kommer att förändra Vivis syn på sig själv och livet.

Egentligen är boken utformad som ett brev som Vivian på ålderns höst skriver till någon som heter Angela. Vi får reda på först i slutet av boken vem denna Angela är. Denna berättarteknik med brevform och tillbakablickar gör berättarrösten mer övertygande ändå. Klokt drag.

Upplevelsen av boken var frigörande men samtidigt smärtsam . Vivian är en imponerande kvinna och hon skäms inte för sin frigjorda sexualitet. Hon vill inte binda upp sig utan har gärna sexuella kontakter med många män. Det coola är att hon skäms inte utan står för den hon är och kom ihåg att detta var under andra världskriget och efterföljande tid.

Vänskap kommer i många former och under olika livsfaser. Det gör mig varm i hjärtat att följa hennes relationer.

Ett charmigt inslag eller t.o.m. helt OK kvällsritual hon hade efter arbetsdagen (som sömmerska i en brudklänningsbutik) var att sitta vid ett fönsterbord i ett hotell med en #bok och #drink . 🍸📖😍

De som lyfter boken är de färgstarka karaktärerna, miljöbeskrivningarna samt de teman som Gilbert lyfter.

Jag är så glad att jag hoppade på denna bokcirkel så att jag fick upptäcka denna roman.

Rekommenderas varmt.

I andarnas spår

Bok av Jessica Blomberg
Vilken fin ungdomsroman om kärlek och identitet. Denna bok handlar om 14-åriga Julia och hennes kompisar som gör anden i glaset tillsammans. Julia har många frågor om relationer och attraktion. Hon är i en relation med en populär hockeymålvakt och hon känner förväntningar, nästan press, utifrån på dem. Det pirrar när hon ser vackra Sofia och vågar hon följa sitt hjärta?

I denna roman stöter vi även på tre starka historiska kvinnor som vägleder Julia.

Jag hade älskat läsa den här boken när jag gick i högstadiet eller gymnasiet.

Ni som jobbar som skolbibliotekarier bör definitivt köpa in denna. Även ni som arbetar på ungdomsavdelningen på bibliotek.

Tack så mycket för detta recensionsexemplar. Jag är oerhört tacksam. Jag ser nu fram emot att läsa nästa bok ”De dödas kraft” som följer Sofia om jag har förstått rätt.

Målgruppen är 9-12 år.

Nattväkten

Bok av Ramona Ivener
Detta är del ett i serien om polisen David Ritter.

Jag måste säga att jag är positivt överraskad och imponerad av de rättsmedicinska termerna som används kring brottsplatsutredning, obducering och profilering. Skildringen känns övertygande.

Sedan är inte Ivener rädd för det makabra, rituella och mörka i karaktärernas beteenden och tillvägagångssätt. Psykopatologin tilltalar mig som läsare.

Ramona Iveners skrivstil påminner mig om en kombination av Patricia Cornwell och Mo Hayder fastän det utspelar sig i Sverige.

Magnus Roosmann har en väldigt trevlig berättarröst som förhöjer upplevelsen.

Jag ser fram emot och räknar med en fortsättning i Ritter-serien.

Rekommenderas varmt!
Den här boken ska man inte ha bråttom med. Det finns mycket från handlingen att diskutera med ditt barn med ämnen som sorg, krig, ensamhet, flykt, rädsla och vänskap. Måns morfar, ”Kapten”, berättar historier för barnen Abella och Måns om tidigare äventyr som erbjuder livsviktiga lärdomar och erfarenheter. Den muntliga traditionen är essentiell i ett samhälle och vi behöver ta tillvara på den kunskap som finns och föra den vidare.

Det roliga med att läsa med eller för sitt barn är samtalet kring läsningen. Vår dotter ställde frågor om karaktärerna och deras situation. Även om jag som förälder inte har ”perfekta” svar på allt ställde vi flera frågor istället. Läsningen väcker tankar och det är huvudsaken.

Vi hoppas innerligt att det kommer flera böcker i serien om ”Abella & Kapten”. Illustrationerna är vackra och mysiga.

Rutgersson har skrivit flera romaner innan och då särskilt med psykisk ohälsa och normer som tema. Det här är hans och Anckers första barnbok. Jag brinner för dessa ämnen och jag blir glad av att det kommer flera nyutgivna barnböcker som bidrar till kunskap, berättelser och förståelse. Det är ett underbart sätt för barnen att upptäcka och lära sig mer om mående, olikheter och människors varierade livsöden - både hos vuxna och barn.

Tack för detta recensionsexemplar. Lily och jag är så tacksamma.

Hur pratar ni kring psykisk ohälsa och olika livssituationer med era barn?

Våga missa!

Bok av Svend Brinkmann
Jag har läst ”Våga missa” av Svend Brinkmann, utgiven av Norstedts Förlag. Brinkmann är en filosofiintresserad psykolog som i den här boken belyser FOMO i fem olika perspektiv. Det politiska perspektivet var lite tungläst för mig men de andra är högst intressanta. Forskaren sammanfattar essensen hos olika filosofer och linjer. Jag har fått mersmak att läsa filosofernas originalverk efter denna.

Jag har som läsare även fått flera värdefulla boktips om stress, konsumtion, filosofi, beslutsfattande och välmående.

Den här boken behövde jag läsa nu då jag har kämpat mycket med FOMO sedan jag var ung. Det är tack och lov bättre nu. JOMO är något att öva upp och sträva efter.

Vilka insikter och kunskaper har jag förvärvat under och efter läsningen?
-sophrosyne är grekiska för måttfullhet och en kardinaldygd
-vi lever i en GRÄNSLÖS utvecklingskultur som pushar utveckling och förbättring där mållinjen ständigt flyttas längre och längre fram; detta skapar stress
-vad vi INTE gör spelar roll: välja bort saker och förmåga att motstå frestelser, detta övar man upp
-att gå miste om saker är också att förstå att det finns tillräckligt för alla
-istället enligt Kierkegaard vilja ETT med hjärtats renhet
-självkonstans är att stå fast, att i tid och rum vara densamma, att INTE prova olika identiteter
-för självbehärskning behövs ett välutvecklat känsloliv
-”Begäran är som ett läckande fat”
-begränsa val och känna good enough, vara tillfreds med beslut
-streaming är binge-konsumtion utan slut, det bara matar på
-vanor och rutiner är viktiga
-öva upp tacksamhet
-sluta jämföra hela tiden
-öva sig i att vilja mindre, mindre är mer
-hålla frestelser på avstånd

Jag rekommenderar denna varmt. Jag ska även läsa Brinkmanns "Stå fast" om självkonstans och reservera den på biblioteket.

Vill må bättre

Tips för den som...
Om du har en hård inre kritiker, börja skriva brev till dig själv fastän du skriver som om att det vore till en vän. Man är snällare mot vänner än sig själv. Ge dig själv tips och beröm. Döm inte dig själv för hårt. Kom ihåg att det är OK att ha bra och dåliga dagar.

Skriv i du-form i början. Sen kan man övergå till jag-form. Det har fungerat för mig.
I’ve listened to ”To all the boys I’ve loved before” by Jenny Han. This is a chick lit-novel which made me feel good in different ways. I laughed out loud several times while listening and walked around with a smile on my face. Silly really but I enjoyed the sensation. Few books do that to me.

16 y/o Lara Jean is a very charming narrator and protagonist. She feels so human… and that’s what I like about this novel.

And the plot… is highly amusing.

If you enjoy teen drama and rom-com, then this one is worth reading or listening to. I also saw that there is a movie on Netflix so now you know what I’ll be doing next.

This is the first book in a series and I actually want to read the sequel to find out what will happen with… well, you read this one and find out. I won’t spoil it for you…

XOXO,
Jenny
Om du köper kaffe ute, betala för t.ex. två koppar extra och be kassapersonalen bjuda två valfria kunder på kaffe. <3 Ett enkelt sätt att glädja andra på.

Vill sova bättre

Tips för den som...
Jag fick ett tyngdtäcke i födelsedagspresent och jag har sovit som en prinsessa sedan dess. Jag har inga mardrömmar och sömnlösa nätter längre. Tyngdtäcket väljs enligt kroppsvikten. En välvärd investering.

Även öppna fönstret i sovrummet innan läggdags för att sänka rumstemperaturen. Inget kaffe efter kl 15.00 har även funkat bra för mig för bättre sömn.

Hoppas något hjälper er.
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.