Liselotte

Användarprofil

En oväntad jul

Bok av Natalie Cox
Det är en trivsam historia innehållandes vänskap, kärlek, hundar och förvecklingar på den engelska landsbygden.
Charlie älskar inte julen. Speciellt inte den här julen. Hennes lägenhet i London har förstörts i en gasexplosion hennes pojkvän har varit otrogen med sin PT och hennes mamma har åkt på semester med sin senaste man.

Charlie som blivit både singel och bostadslös har inget annat val än att flytta in hos kusin Jez på hundpensionatet i Devon. Även om Charlie inte är någon hundmänniska kan det väl inte vara hela världen?

Det som ser ut att bli en lugn jul på landet för Charlie ändras snabbt när Jez lite spontant åker iväg på några dagars julsemester. Och Charlie står själv ansvarig med den gravida beageln Peggy, championen Judd och den oroliga grand danoisen Malcolm.
"Resten av allt är vårt" av Emma Hamberg är som att sitta vid någons köksbord och delar allt. En bok om livet som inger hopp. En livsbejakande bok.

Bokens yngsta dotter sammanfattar det med "Alla i den här familjen beter sig som fjortisar, utom jag. Som är fjorton."
En bok om Emma, vännerna, barnen, exmanen och den där killen som hon mötte i Paris. Det är en berättelse om kärlek. Hur kärlek förändras, tänds, slocknar, slår till med galen kraft, räddar Emma, familjen och världen.

Arv och miljö

Bok av Vigdis Hjorth
"Att ingen av er någon enda gång har frågat mig om min historia, har jag upplevt och upplever jag som en stor sorg."
Så skriver Berglijot i ett mail till sina systrar, efter det att en häftig diskussion om förskott på ett arv har blossat upp. De är fyra syskon, och föräldrarna har nu meddelat att de två yngsta döttrarna ska särbehandlas och få ärva mer.
Under bråket övergår det till att handla om vem som var älskad och vem som var utsatt i barndomen. Det handlar om rättvisa, ansvar och skuld. Nu är det mer än tjugo år sedan Bergljot bröt med familjen, men nu kräver hon för första gången att bli lyssnad på. Att berätta gör ändå att man går vidare. Trots det svåra och smärtsamma.
Familjehistorien. Relationer till föräldrar och syskon. Hur delar man ett arv rättvist?

De starka emotionella sanningarna tar tag i en direkt, redan innan familjehemlighetens konsekvenser uppdagas. En historia som påverkar. En familj som berör.

The Secret

Bok av Kathryn Hughes
Det tar mig ett tag att komma in i boken men när jag väl kommit in i berättelsen så är jag fast. Berättelsen tar en del oväntade vändningar. . .

Beth söker förtvivlat efter ett svar. Hon har aldrig känt till sanningen om sin härkomst, men nu måste hon ta reda på allt eftersom det kan betyda liv eller död för hennes svårt sjuka son, Jake. När hon en dag hittar ett gulnat tidningsurklipp bland sin mors tillhörigheter inser hon att nyckeln till Jakes framtid finns i det förflutna. Hon måste tillbaka dit där allt började för att avslöja … hemligheten.

The Letter

Bok av Kathryn Hughes
Brevet av Kathryn Hughes

Två helt olika liv, två kvinnor under två tidsepoker. Ett brev väver samman de bägge kvinnornas liv.

Tina Craig är gift med en man som är elak och våldsam mot henne. Hon arbetar varje ledig timme för att samla ihop tillräckligt med pengar för att en dag lämna honom. Dessutom volontätarbetar hon i en second hand-butik för välgörenhet för att undvika hemmet och sin make.

En dag när hon söker igenom fickorna på en gammal kavaj hittar hon ett brev. Det är förseglat och frankerat. Tina öppnar och läser brevet ett beslut som kommer att förändra hennes liv för all framtid.

Det är två parallella historier om två kvinnor. De är födda med flera decennier mellan sig, men ödet för dem samman och en kvinnas olycka blir en annan kvinnas lycka.

Hon den roliga

Bok av Alba Mogensen
Alba Mogensens "Hon den roliga" börjar med:
Jag heter Joan.
Nu dör jag nästan.

Precis så dramatiskt är det. Hon är bara ett par centimeter från döden. Volvon med smutsiga rutor som tappar greppet från landsvägen och där står Joan 19 år i vägen. Vi får följa henne när hon ska förhålla sig till sin nya identitet som överlevare samtidigt som hon måste ta hand om sin skadade kropp. Hitta en ny riktning i livet, som aldrig kommer att bli som det har varit. Hur mycket sorg klarar en vänskap? Ett liv?

Boken är skriven med ett otroligt driv och allvar. En berättelse som bara måste berättas. Det är en bok som berör och lämnar spår efter sig. Hur skört livet är. Det berör.

När elefanter drömmer

Bok av Therese Lilliesköld
"När elefanter drömmer" av Therese Lilliesköld. En finstämd poetisk och sorgligt vacker historia som skildrar vad som händer när hon hamnar i gränslandet mellan den österländska andligheten och den västerländska logiken. Det är inte en bok om elefanter i första hand. Det är en bok om livet. Gemenskap. Andlighet. Logik. Medkänsla. Och inte minst en stark längtan.

När Therese var runt 20 reste hon som biologistudent, tillsammans med en kompis, till en farm i Thailand för att ta hand om föräldralösa elefanter. Något som visar sig vara mycket mer laddat än hon någonsin kunnat föreställa sig och påverkar henne starkt.
"Det blå mellan himmel och hav" av Susan Abulhawa är en sorglig berättelse om palestinskt kvinnoliv, om uppbrott och separationer, men också om överlevnad, familjesammanhållning och kärlek. Boken är en inblick i en främmande värld för mig.

Familjen Baraka lever i byn Beit Daras, belägen i Palestina längs den gamla karavanvägen mellan Egypten och Syrien. Umm Mamdouh (ordagrant Mor till Mamdouh) blir tidigt änka och är känd i byn för att stå i nära förbindelse med djinnen Sulayman. Hennes tre barn växer alla upp till starka och självständiga individer. Äldsta dottern Nazmiyeh har en vass tunga och är den som hämtar hem modern från hennes irrande strövtåg i omgivningarna. Sonen Mamdouh blir tidigt familjens överhuvud, lär sig allt om biodling och hamnar till slut i USA. Den yngsta dottern Mariam har begåvats med ett grönt och ett brunt öga, lär sig läsa på helt egen hand och har en trälåda fylld med drömmar.

Familjens liv förändras dramatiskt 1948 när israeliska styrkor stormar byn och ödelägger den i samband med att den israeliska staten utropas. De tvingas ut på en lång vandring mot Gaza. En vandring som påverkar kommande generationer. Sextio år senare lever Mamdouhs barnbarn Nur i USA. Hon förälskar sig i en palestinsk läkare och följer efter honom till Gaza. Där lär Nur känna sin släkt genom Nazmiyehs dotter Alwan och barnbarnet Khaled, en pojke som drabbats av locked-in-syndrome efter en bombräd och därför inte kan kommunicera annat än genom blinkningar.

Det tar mig ett tag innan jag kan hålla isär alla personer med de främmande namnen i boken men när jag väl får ordning på dem så dras jag in i historien från den främmande verkligheten. Förfasas och fascineras.

Kaosologi

Bok av Micael Dahlen
Nää Micael Dahlens "Kaosologi" var inte en bok som riktigt föll mig i smaken även om jag tar med mig några tankar från boken.

Han vill väcka tanken om att vi kan påverka våra liv i mycket större utsträckning än vi tror och att det är de där små händelserna som är själva livet.

Det kapitlet som gav mig mest var det om lyckostund. Lyckan i vardagen. Inget kan göra dig lycklig för evigt. Bara en liten stund.

Jag tilltalas också av tanken på att avmåstefiera våra liv. Kan vi tänka om? Finns det egentligen några måsten? En tanke jag funderar över till och från. Och vad händer om vi ändrar våra måsten till vill? Vad händer om vi hoppar över några av alla måsten?
"Den lilla vingården vid bergets fot" av Marie Sammeli tyckte jag mycket om. En riktigt mysig feelgoodbok som har både hopp och förtvivlan, kärlek och vänskap, sorg och glädje. Det är en bok om relationer, djur och människor, kriser och inte minst en vacker vingård.

Julia har äntligen funnit sig tillrätta i sin nya hemstad, Kapstaden, efter att kärleken lämnat henne lagom då de har flyttat dit. Hon har träffat drömmannen men vad ska hon tro när han är borta dag efter dag med den lyckade ryttarinnan, hur ska hon förhålla sig när svärmor flyttar in och granskar henne med kritiska ögon, hur ska hon göra med hunden, hur ska hon hantera xmannens nya flickvän? Mitt i allt detta ställs livet på ända på grund av ett dödsfall och hon får en nervös liten hund att ta hand om. Dessutom blir Julia arbetslös men lyckas ordna sig ett nytt uppdrag som nästan går över styr...
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.